Jump to content
Sign in to follow this  
Amigo

Svenskar begår brott för att stanna i Thailand

Recommended Posts

GreenValley

Det verkar som att nyhetstorkan i kvällspressen nått All Time High men den där artikeln om att hitta tillbaka till det erotiska sexlivet verkar i o f s intressant. :crazy:

 • Snurrigt 1
 • Haha 5

Share this post


Link to post
spooncreek
15 minutes ago, Amigo said:

Expressen idag Expressen artikeln är ett plus artikel som kräver abonnemang, det har jag inte men läste i vanlig tidning. Kan nån kopiera hit? Länken får jag inte fungera men provar

https://www.expressen.se/premium/nyheter/svenskar-begar-brott-for-att-ha-rad-att-stanna-i-Thailand/

IMG_20200213_100114.jpg

Expressen har haft flera sådana här "granskande" artiklar på sistone, på temat "Expressen på plats i Thailand". Underförstått, en journalist och en fotograf som åkt på kombinerad jobb- och semesterresa på tidningens bekostnad.

 

Kanske var det trots allt bättre förr när de hyrde in MPR-medlemmen Töppfer på frilansbasis? 😉

 • Ge karma 6
 • Fint 1
 • Haha 2

Share this post


Link to post
Jive
5 minuter sedan, skrev GreenValley:

Det verkar som att nyhetstorkan i kvällspressen nått All Time High men den där artikeln om att hitta tillbaka till det erotiska sexlivet verkar i o f s intressant. :crazy:

Ja, ett sexliv utan erotik kan inte va mycket till sexliv.😉

 • Ge karma 1
 • Haha 2

Share this post


Link to post
Amigo

Men allt stämmer ju i artikeln, inte anser jag det som negativt skrivet om Thailand. Känner ett flertal som måste köpa en korruptions extension för 14 000 - 22 000 THB för att kunna stanna över vintern eller stadigt. Tillhör själv "riskgruppen" med en bruttoinkomst på 210 000 SEK om året. Hittills har ett intyg från konsuln (+originalet från utbetalaren) och en del pengar på kontot räckt för att kunna stanna. Nu gick ju min extension ut efter 5 års vistelse så vet inte hur det blir i höst om jag nu kan åka dit igen. Som tur är kan man ansöka om O retired här i Sverige och för det krävs inte sjukförsäkring än iallafall men det kan ju ändras när som helst.

 • Ge karma 3

Share this post


Link to post
Olle

Kan inte påstå att jag sett något reportage där kvinnor åket till Gambia och får en halvmeter. Det stoppas väl av feministmaffian.

 • Ge karma 3
 • Fint 2
 • Haha 4

Share this post


Link to post
Jerker

HUA HIN. Pensionen räcker inte längre för att få uppehållstillstånd i Thailand.
Då tvingas svenskarna begå brott.
Expressen har besökt pensionärerna som gör allt de kan för att få stanna i värmen.
- Tyvärr måste de som inte har någon annan möjlighet nyttja det, säger den tidigare plattläggaren Göran Bolin, 76.

Svenska pensionärer som flyttat till Thailand tvingas ta till korruption för att kunna bo kvar i värmen. Orsaken är att deras pensioner inte längre räcker för att nå upp till det krav som Thailand ställer för att de ska få visum.

För att få pensionärsvisum till Thailand måste man ha en månadsinkomst på minst 65 000 thailändska baht (cirka 20 065 kronor) eller ha 800 000 baht (247 000 kronor) på ett thailändskt bankkonto minst 60 dagar innan man ansöker om en förlängning.

Man måste ha samma belopp kvar på bankkontot tre månader efter att man sökt förlängningen.

– Den svagare kronkursen påverkar ju i stort sett alla utlandspensionärer, säger Kjell Nyström, 72, förgrundsfigur i föreningen Svenskar i Udon Thani.

– För vissa av dem blev ekonomin ytterligare försämrad av höjningen av SINK för ett par år sedan. Här i Thailand påverkas vi ju dessutom av den starka bahten. Växelkursen mellan den svenska kronan och den thailändska bahten har ju fallit med cirka 30 procent under de senaste fem åren.

Vi sitter på en utomhusservering i storstaden Udon Thani i norra Thailand.

Här ses ett gäng utlandssvenskar regelbundet för morgonfika. I dag får göteborgaren Kent höra om och om igen att favoritlaget, de regerande mästarna Frölunda, förlorat i SHL. Men det finns ett annat populärt samtalsämne, hur det blivit tuffare att bo i Thailand.

– Jag känner till personer som inte kunnat förlänga sitt uppehållstillstånd som pensionär på grund av av kravet på att man ska ha minst 65 000 baht i månaden i pension, säger Kjell Nyström.

Enligt SCB var den totala genomsnittliga pensionen för 65-åringar och äldre 17 992 kronor i månaden under 2017. Men dagens växlingskurs innebär det att man inte når kravet på 65 000 baht i månaden.

Ogifta pensionärer samt de som är gifta med väldigt låg pension nyttjar då ”agenter” som mot betalning, upp till 20 000 baht, fixar uppehållstillstånd. Detta är fortfarande möjligt då Thailand är ett land med mycket korruption på alla nivåer och inom alla områden. Man kan säga att pensionärerna har tvingats ut i en grå och olaglig zon. Det är inte vanligt, men det är inte heller sällan som det händer, säger Kjell Nyström.Livet är som en påse [emoji3] tomt om man inte fyller den med något.
www.tomtens-mandlar.se

 • Ge karma 7
 • Fint 1

Share this post


Link to post
Jerker

Det är jättevanligt”

Elva timmars bilresa söderut i semesterorten Hua Hin sitter Göran Bolin i skuggan på sin veranda. Den tidigare plattsättaren har bott i Thailand i elva år. Barnen sa ”ta vara på ditt liv, farsan” när han lämnade över egna företaget till sonen och flyttade. Men barnbarnen saknar honom.

– Man kan ju inte kramas på Skype, säger Göran.


Han vet vad Kjell Nyström talar om. En thailändska har erbjudit att hjälpa honom.

Han beskriver hennes tjänst.

– Man betalar 16 000 baht (4 937 kronor) och så sätter hon, så att säga inom parantes, in 800 000. Sedan hur deras stämplar fungerar vet jag inte, men sedan hämtar man ut dem dagen efter. Men det är Immigration office, det är hon och det är banken... de delar på pengarna.

– Det är så svenskar här får sina visum. Det är så det fungerar, säger han.

Kvinnan är populär.

– Den här tjejen sa att hon har ungefär 35 kunder. Och priset varierar. Du kan betala så mycket som 26 000 baht (8 025 kronor). Det är jättevanligt.

Vi talar med flera svenskar i Thailand som berättar samma historia. Pensionen de arbetat ihop under ett arbetsliv räcker inte till.

– Jag vet 20 svenskar som gör det, säger Göran. Det finns ett ställe i Bangkok, där det kostar 14 000 baht (4 320 kronor) och där du inte behöver ha pengar på banken eller något utan det är bara att förmedla dina uppgifter så ordnar de resten.

Befarade amputation

De flesta vi träffar beklagar sig över att svenska politiker inte förstår deras situation.

De skulle vilja vara del av det svenska socialförsäkringssystemet även i Thailand på samma sätt som utlandssvenskar boende i EU-länder.

En stor del av Göran Bolins besparingar, det han hade tänkt leva på i Thailand, försvann efter en trafikolycka. En moped körde i hög hastighet in i sidan på hans moped. Skadorna var så allvarliga att han inte kunde vårdas på det lokala sjukhuset.

Han fördes akut med ambulans till specialistvård i Bangkok tre timmar bort. Göran befarade att det skulle krävas en amputation.

– Min första tanke när jag såg benet var ”Cut it off and take it to the dogs”. Men de räddade det, säger han.

– Men det blev problem med hudtransplantationen. De tog skinn från låret. De fick göra om det tre gånger innan huden fäste, säger han.

Hans svenska försäkringsbolag ställde inte upp som han förväntat sig, trots att han krävt ett skydd som täckte allt.

Det krävdes 280 000 baht (86 453 kronor) för att göra operationen. Göran hade bara 200 000 baht (61 752 kronor).

Oväntade stödet i krisen

Görans thailändska granne och ex-flickvän, som arbetar 14 timmar långa arbetspass på en nagel- och hårsalong, ställde i stället upp med pengarna som saknades. Rösten stockar sig när han berättar om det oväntade stödet och medmänskligheten.

– Och då vet man hur hårt hon slitit för de pengarna, säger han.

– Nu kanske jag blir lite blöt, varnar han och gömmer ansiktet i händerna för att torka bort tårar.

Han tar en paus för att samla sig.

– Så otroligt fint av henne, säger han sedan.

En vanlig bild av utlandssvenskar är de lever ett förmånligt liv i sol och värme.

Men som Expressen berättat om tidigare är det många svenskar som lever i Thailand utan försäkring.

Svenskar som flyttar till Thailand lämnar det svenska socialförsäkringssystemet.

Eftersom Thailand inte tillhör EU, eller har några egna liknande avtal med Sverige, måste svenska pensionärer teckna en privat sjukvårdsförsäkring.

Problemet för många svenska pensionärer i Thailand är att de inte kan få privat sjukvårdsförsäkring.

En del nekas av försäkringsbolag på grund av tidigare sjukdomar.

Andra är så gamla att en privat sjukvårdsförsäkring blir för dyr för en svensk pensionär.

Flera vittnar om att de inte kan få en försäkring efter att de fyllt 70 år.

Antingen har de inte råd eller så kan de inte få försäkring på grund av sin ålder eller tidigare sjukdomar

Thailändska myndigheter har till och med tröttnat på att utländska pensionärer drar på sig skulder på statliga thailändska sjukhus.

Från och med den 31 oktober måste de som ansöker om en O-A visering, ett ettårigt pensionärsvisum, ha en giltig hälsoförsäkring som täcker 40 000 baht (cirka 13 000 kronor) för läkarbesök samt 400 000 baht (130 000 kronor) för inläggning på sjukhus.

Göran har inte råd med en heltäckande försäkring. Trots att han lever med en väldigt tydlig påminnelse om hur farlig trafiken kan vara i Thailand har han ingen försäkring. Han har inte råd.

– Den jag har klarar min begravning, men jag har ingenting om jag åker på en ny moppeolycka, säger han.

– Det känns inget bra, men vad ska jag göra.Livet är som en påse [emoji3] tomt om man inte fyller den med något.
www.tomtens-mandlar.se

 • Ge karma 3
 • Fint 1
 • Tråkigt 1

Share this post


Link to post
Amigo
14 minuter sedan, skrev Olle:

Kan inte påstå att jag sett något reportage där kvinnor åket till Gambia och får en halvmeter. Det stoppas väl av feministmaffian.

Tack Jerker 👍

 

I denna artikeln var det inte ett ord om sex eller sexturism. Dock i tidningen i separat artikel var det om sexlivet men det är ett annan sak.

 • Ge karma 1

Share this post


Link to post
Herluf
30 minutes ago, Olle said:

Kan inte påstå att jag sett något reportage där kvinnor åket till Gambia och får en halvmeter. Det stoppas väl av feministmaffian.

Jo de har dom haft tidigare, men då har artikeln formuleras mer romantiskt....men nu behöver dom ju inte resa dit mer tack vare vår fina politik.💕

Edited by Herluf
 • Ge karma 2
 • Snurrigt 2
 • Tråkigt 1
 • Haha 4

Share this post


Link to post
audirs2

Lösningen måste bli =flytta till tex Kreta och ta med thailändskan dit, sol finns och bra öl så det borde ju gå!

 • Ge karma 1
 • Fint 2

Share this post


Link to post
Herluf
42 minutes ago, Khonis said:

Det är väl själva fan. Att bo i Thailand är väl för fasen en mänsklig rättighet. Svensk som man är. 😡😡😡

Typiskt svensk naivitet...men vänta nu, det finns ju inget svenskt!??

 • Ge karma 1
 • Haha 5

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • MAlban
   By MAlban
   Hej,
    
   Jag och min flickvän är tillsammans för mer än fem år nu, jag har även har bott och jobbat i Thailand nästan 12månader (inom IT). Nu har vi bestämt oss att bo i Sverige.
    
   Vi har läst Migrationsverket website och lämnar in våran ansökan snart. Men där finns en grej som vi undrar om. När man gör en ansökan, så tar det upp till ett år att få svar. Men istället att vänta, kan min sambo ansöka om turist visum för tre månader trots att vi ansökte familjvisum?
    
    Alla hjälp ska uppskattas
    
   mvh
  • Dempa
   By Dempa
   Planerar att ta en paus i livet och säga upp mig från nuvarande jobb. Efter uppsägning och uppsägningstid planerar vi att tillbringa ca 6 månader i Thailand. Min tanke var att ansöka om ett Multiple Entry Tourist Visa men ser på ambassadens hemsida att det visumet inte är sökbart som arbetslös. Frågan är om det är ett absolut måste med ett anställningsbevis eller om bevis på en god ekonomi räcker? Någon som varit i samma situation?
    
   /D
  • thaiola
   By thaiola
   detta hände mig nu den 25/9-17 på IMMig. i NAN
   I mars-17 fick jag 1 års visa med Thai-Fru då skrev dom visat till september när mitt pass går ut och inget mera . 
   kommer till IMMG i september med det nya svenska passet och vill overfora resten av visat till nya passet , men ack nej , mitt visum är SLUT , punkt slut . så jag måste soka ett nytt visum på stort har 2 dagar på mig men det ordnade sig .
   dom sa att dom slutat med att overfora visum till nya pass . så var vaken med detta och FRÅGA dom där ni fixar visumet
   MEN MEN detta gäller MIG och i NAN .
   kanske fungerar på ett annat ställe på andra ställen 
  • StefanJ
   By StefanJ
   Hej, vi tänkte åka till Åland 22 timmars från Stockholm.
   Det slog mig.. att sambon väntar på beslut från MIG om förlängning av hennes 2-års-visa.
   Kan det bli strul?   Har läst på VL site..  ta med ID och Pass om man är Utomnordisk.
   Tänkte om detta med att vänta på förlängning, kan det strula till det?
   Eller så oroar jag mig i onödan, att dom bara kollar att man har svenskt ID-kort, även om man är Thai.
   Tacksam för svar.
   mvh Stefan J
  • Amru
   By Amru
   Intressant läsning för Er som är bosatta i Thailand med sambos, fru eller barn som har uppehållstillstånd i Sverige, detta kan bli återkallat vid längre vistelser utomlands! Jag kopierade direkt från Migrationsverkets hemsida så jag tar inte åt mig någon ära för detta MVH Amru
    
   Tidsbegränsat eller permanent uppehållstillstånd
   Ett uppehållstillstånd kan vara tidsbegränsat, vilket innebär att man får stanna i Sverige en begränsad tid. Vill du stanna i Sverige efter att tillståndet slutar att gälla ska du ansöka om förlängning. Det är viktigt att ansöka innan tillståndet slutar gälla.
   Ett tillstånd kan också vara utan tidsbegränsning, ett så kallat permanent uppehållstillstånd. Det innebär att du har rätt att bo och arbeta i Sverige under obegränsad tid.
   Som bevis för ditt uppehållstillstånd får du ett uppehållstillståndskort. Om du har ett tidbegränsat uppehållstillstånd är kortet giltigt lika länge som tillståndet. Om du har permanent uppehållstillstånd gäller kortet i fem år. Därefter behöver du ett nytt kort.
   När du reser behöver du visa upp kortet tillsammans med ett giltigt pass.
   Du kan läsa på ditt beslut och uppehållstillståndskortet om du har ett tidsbegränsat eller permanent uppehållstillstånd.
   Läs mer om uppehållstillståndskort.
   Resa med tidsbegränsat uppehållstillstånd
   Om du har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd och lämnar Sverige kan du resa tillbaka så länge tillståndet är giltigt. Om du har lämnat Sverige bör du kontakta en svensk ambassad eller generalkonsulat för att kontrollera att ditt tillstånd fortfarande är giltigt.
   Om ditt uppehållstillstånd slutat gälla
   Om ditt tillstånd inte längre är giltigt ska du ansöka om ett nytt om du vill resa tillbaka till Sverige. Du ansöker ifrån det land du bor i och tillståndet ska vara klart innan du reser till Sverige.
   Uppehållstillstånd för att bo med någon i Sverige
   Uppehållstillstånd för studier
   Uppehållstillstånd för arbete
   Resa med permanent uppehållstillstånd
   Om du har permanent uppehållstillstånd kan du vara borta från Sverige i upp till ett år och behålla ditt uppehållstillstånd. Om du är borta längre eller om du planerar att bosätta dig i ett annat land kan Migrationsverket återkalla ditt uppehållstillstånd. Om du däremot gör en anmälan om att få behålla ditt permanenta uppehållstillstånd kan du vara borta från Sverige i upp till två år. Din anmälan ska ha kommit in till Migrationsverket senast en vecka innan du flyttar till ett annat land. Om du inte bosätter dig i Sverige på nytt efter två år kan ditt uppehållstillstånd komma att återkallas.
   Anmäl om att få behålla ditt permanenta uppehållstillstånd
   För att anmäla om att få behålla ditt permanenta uppehållstillstånd fyller du i blanketten Anmälan om att få behålla permanent uppehållstillstånd, nr 186011. Skicka blanketten till migrationsverket@migrationsverket.se eller till Migrationsverket, 601 70 Norrköping. Din anmälan ska ha kommit in till Migrationsverket senast en vecka innan du flyttar till ett annat land. Om din resa blir inställd ska du meddela Migrationsverket om detta senast den dagen du först hade tänkt resa.
   Anmälan om att få behålla permanent uppehållstillstånd, blankett nr 186011 (på svenska)
   Notification of desire to retain permanent residence permit, form no. 187011 (på engelska)
   Om ditt uppehållstillstånd slutat gälla
   Om ditt tillstånd inte längre är giltigt ska du ansöka om ett nytt om du vill resa tillbaka till Sverige. Du ansöker på en svensk ambassad eller generalkonsulat i det land du bor och tillståndet ska vara klart innan du reser till Sverige.
   Om du tidigare har haft permanent uppehållstillstånd och ansöker om uppehållstillstånd på nytt för att du tidigare har bott i Sverige tittar Migrationsverket på vilken anknytning du har till Sverige. Migrationsverket tittar också på hur länge du har bott i Sverige och hur länge du har bott i något annat land. Kontakta den svenska ambassaden eller generalkonsulatet för mer information om hur du ansöker och vad som gäller om du tidigare har haft permanent uppehållstillstånd.
     Sidan senast uppdaterad: 2016-06-09
×
×
 • Create New...