Jump to content

Uppehållstillstånd


Amru

Recommended Posts

Intressant läsning för Er som är bosatta i Thailand med sambos, fru eller barn som har uppehållstillstånd i Sverige, detta kan bli återkallat vid längre vistelser utomlands! Jag kopierade direkt från Migrationsverkets hemsida så jag tar inte åt mig någon ära för detta MVH Amru

 

Tidsbegränsat eller permanent uppehållstillstånd

Ett uppehållstillstånd kan vara tidsbegränsat, vilket innebär att man får stanna i Sverige en begränsad tid. Vill du stanna i Sverige efter att tillståndet slutar att gälla ska du ansöka om förlängning. Det är viktigt att ansöka innan tillståndet slutar gälla.

Ett tillstånd kan också vara utan tidsbegränsning, ett så kallat permanent uppehållstillstånd. Det innebär att du har rätt att bo och arbeta i Sverige under obegränsad tid.

Som bevis för ditt uppehållstillstånd får du ett uppehållstillståndskort. Om du har ett tidbegränsat uppehållstillstånd är kortet giltigt lika länge som tillståndet. Om du har permanent uppehållstillstånd gäller kortet i fem år. Därefter behöver du ett nytt kort.

När du reser behöver du visa upp kortet tillsammans med ett giltigt pass.

Du kan läsa på ditt beslut och uppehållstillståndskortet om du har ett tidsbegränsat eller permanent uppehållstillstånd.

Läs mer om uppehållstillståndskort.

Resa med tidsbegränsat uppehållstillstånd

Om du har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd och lämnar Sverige kan du resa tillbaka så länge tillståndet är giltigt. Om du har lämnat Sverige bör du kontakta en svensk ambassad eller generalkonsulat för att kontrollera att ditt tillstånd fortfarande är giltigt.

Om ditt uppehållstillstånd slutat gälla

Om ditt tillstånd inte längre är giltigt ska du ansöka om ett nytt om du vill resa tillbaka till Sverige. Du ansöker ifrån det land du bor i och tillståndet ska vara klart innan du reser till Sverige.

Uppehållstillstånd för att bo med någon i Sverige

Uppehållstillstånd för studier

Uppehållstillstånd för arbete

Resa med permanent uppehållstillstånd

Om du har permanent uppehållstillstånd kan du vara borta från Sverige i upp till ett år och behålla ditt uppehållstillstånd. Om du är borta längre eller om du planerar att bosätta dig i ett annat land kan Migrationsverket återkalla ditt uppehållstillstånd. Om du däremot gör en anmälan om att få behålla ditt permanenta uppehållstillstånd kan du vara borta från Sverige i upp till två år. Din anmälan ska ha kommit in till Migrationsverket senast en vecka innan du flyttar till ett annat land. Om du inte bosätter dig i Sverige på nytt efter två år kan ditt uppehållstillstånd komma att återkallas.

Anmäl om att få behålla ditt permanenta uppehållstillstånd

För att anmäla om att få behålla ditt permanenta uppehållstillstånd fyller du i blanketten Anmälan om att få behålla permanent uppehållstillstånd, nr 186011. Skicka blanketten till migrationsverket@migrationsverket.se eller till Migrationsverket, 601 70 Norrköping. Din anmälan ska ha kommit in till Migrationsverket senast en vecka innan du flyttar till ett annat land. Om din resa blir inställd ska du meddela Migrationsverket om detta senast den dagen du först hade tänkt resa.

Anmälan om att få behålla permanent uppehållstillstånd, blankett nr 186011PDF (på svenska)

Notification of desire to retain permanent residence permit, form no. 187011PDF (på engelska)

Om ditt uppehållstillstånd slutat gälla

Om ditt tillstånd inte längre är giltigt ska du ansöka om ett nytt om du vill resa tillbaka till Sverige. Du ansöker på en svensk ambassad eller generalkonsulat i det land du bor och tillståndet ska vara klart innan du reser till Sverige.

Om du tidigare har haft permanent uppehållstillstånd och ansöker om uppehållstillstånd på nytt för att du tidigare har bott i Sverige tittar Migrationsverket på vilken anknytning du har till Sverige. Migrationsverket tittar också på hur länge du har bott i Sverige och hur länge du har bott i något annat land. Kontakta den svenska ambassaden eller generalkonsulatet för mer information om hur du ansöker och vad som gäller om du tidigare har haft permanent uppehållstillstånd.

 

Sidan senast uppdaterad: 2016-06-09

Amru Samphani

ROYAL LION SWEDISH AND INTERNATIONAL CONSULTING (RLSIC)

Tel: + 66 (0) 87 587 4114

Email: amru@rlsic.com

Web: www.rlsic.com

Link to post

Visst har det varit så men många tror att ett tillstånd kan nyttjas hur som helst

Amru Samphani

ROYAL LION SWEDISH AND INTERNATIONAL CONSULTING (RLSIC)

Tel: + 66 (0) 87 587 4114

Email: amru@rlsic.com

Web: www.rlsic.com

Link to post

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Similar Content

  • Amigo
   By Amigo
   Expressen idag Expressen artikeln är ett plus artikel som kräver abonnemang, det har jag inte men läste i vanlig tidning. Kan nån kopiera hit? Länken får jag inte fungera men provar
   https://www.expressen.se/premium/nyheter/svenskar-begar-brott-for-att-ha-rad-att-stanna-i-Thailand/

  • MAlban
   By MAlban
   Hej,
    
   Jag och min flickvän är tillsammans för mer än fem år nu, jag har även har bott och jobbat i Thailand nästan 12månader (inom IT). Nu har vi bestämt oss att bo i Sverige.
    
   Vi har läst Migrationsverket website och lämnar in våran ansökan snart. Men där finns en grej som vi undrar om. När man gör en ansökan, så tar det upp till ett år att få svar. Men istället att vänta, kan min sambo ansöka om turist visum för tre månader trots att vi ansökte familjvisum?
    
    Alla hjälp ska uppskattas
    
   mvh
  • Dempa
   By Dempa
   Planerar att ta en paus i livet och säga upp mig från nuvarande jobb. Efter uppsägning och uppsägningstid planerar vi att tillbringa ca 6 månader i Thailand. Min tanke var att ansöka om ett Multiple Entry Tourist Visa men ser på ambassadens hemsida att det visumet inte är sökbart som arbetslös. Frågan är om det är ett absolut måste med ett anställningsbevis eller om bevis på en god ekonomi räcker? Någon som varit i samma situation?
    
   /D
  • Moritz
   By Moritz
   Någon här med kunskap / erfarenhet av att ta ett litet barn till Sverige?

   Frugans bror i Bangkok har ensam vårdnad om ett barn på ca 1 år.
   Barnets mamma har stuckit.

   Men han har problem med spriten och fixar inte att försörja både sig och barnet.
    
   Inget som är genomtänkt eller förankrat men han tror att flickan möjligen
   kan få en bättre framtid i Sverige än i Thailand och frågar om vi kan tänka oss att adoptera 
   eller om det finns något sätt annat sätt att få hit barnet så att vi eller någon av mina barn
   kan ta hand om henne. Jag har barnbarn i alla åldrar även lika gamla som flickan.
    
   Min fru och jag själv är nära pensionsåldern så adoption är orealistiskt tror jag
   även om min fru är rimligt nära släkt med barnet.

   Kan vi hjälpa till på något sätt, innan myndigheterna tar ifrån honom barnet?
    
   mvh
    
    
    
    
    
    
  • thaiola
   By thaiola
   detta hände mig nu den 25/9-17 på IMMig. i NAN
   I mars-17 fick jag 1 års visa med Thai-Fru då skrev dom visat till september när mitt pass går ut och inget mera . 
   kommer till IMMG i september med det nya svenska passet och vill overfora resten av visat till nya passet , men ack nej , mitt visum är SLUT , punkt slut . så jag måste soka ett nytt visum på stort har 2 dagar på mig men det ordnade sig .
   dom sa att dom slutat med att overfora visum till nya pass . så var vaken med detta och FRÅGA dom där ni fixar visumet
   MEN MEN detta gäller MIG och i NAN .
   kanske fungerar på ett annat ställe på andra ställen 
×
×
 • Create New...