Jump to content
IGNORERAD

Uppehållstillstånd


Amru

Recommended Posts

Intressant läsning för Er som är bosatta i Thailand med sambos, fru eller barn som har uppehållstillstånd i Sverige, detta kan bli återkallat vid längre vistelser utomlands! Jag kopierade direkt från Migrationsverkets hemsida så jag tar inte åt mig någon ära för detta MVH Amru

 

Tidsbegränsat eller permanent uppehållstillstånd

Ett uppehållstillstånd kan vara tidsbegränsat, vilket innebär att man får stanna i Sverige en begränsad tid. Vill du stanna i Sverige efter att tillståndet slutar att gälla ska du ansöka om förlängning. Det är viktigt att ansöka innan tillståndet slutar gälla.

Ett tillstånd kan också vara utan tidsbegränsning, ett så kallat permanent uppehållstillstånd. Det innebär att du har rätt att bo och arbeta i Sverige under obegränsad tid.

Som bevis för ditt uppehållstillstånd får du ett uppehållstillståndskort. Om du har ett tidbegränsat uppehållstillstånd är kortet giltigt lika länge som tillståndet. Om du har permanent uppehållstillstånd gäller kortet i fem år. Därefter behöver du ett nytt kort.

När du reser behöver du visa upp kortet tillsammans med ett giltigt pass.

Du kan läsa på ditt beslut och uppehållstillståndskortet om du har ett tidsbegränsat eller permanent uppehållstillstånd.

Läs mer om uppehållstillståndskort.

Resa med tidsbegränsat uppehållstillstånd

Om du har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd och lämnar Sverige kan du resa tillbaka så länge tillståndet är giltigt. Om du har lämnat Sverige bör du kontakta en svensk ambassad eller generalkonsulat för att kontrollera att ditt tillstånd fortfarande är giltigt.

Om ditt uppehållstillstånd slutat gälla

Om ditt tillstånd inte längre är giltigt ska du ansöka om ett nytt om du vill resa tillbaka till Sverige. Du ansöker ifrån det land du bor i och tillståndet ska vara klart innan du reser till Sverige.

Uppehållstillstånd för att bo med någon i Sverige

Uppehållstillstånd för studier

Uppehållstillstånd för arbete

Resa med permanent uppehållstillstånd

Om du har permanent uppehållstillstånd kan du vara borta från Sverige i upp till ett år och behålla ditt uppehållstillstånd. Om du är borta längre eller om du planerar att bosätta dig i ett annat land kan Migrationsverket återkalla ditt uppehållstillstånd. Om du däremot gör en anmälan om att få behålla ditt permanenta uppehållstillstånd kan du vara borta från Sverige i upp till två år. Din anmälan ska ha kommit in till Migrationsverket senast en vecka innan du flyttar till ett annat land. Om du inte bosätter dig i Sverige på nytt efter två år kan ditt uppehållstillstånd komma att återkallas.

Anmäl om att få behålla ditt permanenta uppehållstillstånd

För att anmäla om att få behålla ditt permanenta uppehållstillstånd fyller du i blanketten Anmälan om att få behålla permanent uppehållstillstånd, nr 186011. Skicka blanketten till migrationsverket@migrationsverket.se eller till Migrationsverket, 601 70 Norrköping. Din anmälan ska ha kommit in till Migrationsverket senast en vecka innan du flyttar till ett annat land. Om din resa blir inställd ska du meddela Migrationsverket om detta senast den dagen du först hade tänkt resa.

Anmälan om att få behålla permanent uppehållstillstånd, blankett nr 186011PDF (på svenska)

Notification of desire to retain permanent residence permit, form no. 187011PDF (på engelska)

Om ditt uppehållstillstånd slutat gälla

Om ditt tillstånd inte längre är giltigt ska du ansöka om ett nytt om du vill resa tillbaka till Sverige. Du ansöker på en svensk ambassad eller generalkonsulat i det land du bor och tillståndet ska vara klart innan du reser till Sverige.

Om du tidigare har haft permanent uppehållstillstånd och ansöker om uppehållstillstånd på nytt för att du tidigare har bott i Sverige tittar Migrationsverket på vilken anknytning du har till Sverige. Migrationsverket tittar också på hur länge du har bott i Sverige och hur länge du har bott i något annat land. Kontakta den svenska ambassaden eller generalkonsulatet för mer information om hur du ansöker och vad som gäller om du tidigare har haft permanent uppehållstillstånd.

 

Sidan senast uppdaterad: 2016-06-09

Amru Samphani

ROYAL LION SWEDISH AND INTERNATIONAL CONSULTING (RLSIC)

Tel: + 66 (0) 87 587 4114

Email: amru@rlsic.com

Web: www.rlsic.com

Link to comment
Dela på andra sajter

Visst har det varit så men många tror att ett tillstånd kan nyttjas hur som helst

Amru Samphani

ROYAL LION SWEDISH AND INTERNATIONAL CONSULTING (RLSIC)

Tel: + 66 (0) 87 587 4114

Email: amru@rlsic.com

Web: www.rlsic.com

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...