Jump to content
Jussinam

1 år O-A visum, inkomst, förlängning, flytt...

Recommended Posts

Jussinam

Hej allihopa på Maipenrai forum,

 

Efter att ha ringt till Thailands Ambassad i Stockholm samt läst information på både engelska och svenska forum osv., så har jag ännu inte fått några konkreta svar på mina frågor åt min fars vägnar (som ämnar att flytta permanent till Thailand). Jag hoppas att det finns någon vänlig person här på forumet som möjligtvis sitter inne med svaren.

 

Nuvarande situation:

 

- 67 år gammal.

- 15.100 SEK netto (efter pensionärsskatt).

- 60.000 SEK i besparingar.

- Gift med en thailändska sedan år 2012 (de gifte sig i Thailand). Hon bor i Sverige sedan 6 år tillbaka med ett permanent UT. Tyvärr ordnade de inte dokumenten i Thailand när de gifte sig och bör då styra upp det a.s.a.p. vid nästa besök.

 

Gällande O-A ansökan i Sverige: dessvärre uppfyller han inte kravet på en nettoinkomst på 18.500 SEK/mån eller besparingar på 800.000 Baht.

Men tillsammans med 15.100 x 12 + 60.000 motsvarar det 241.200 SEK eller 895.000 Baht (i dagens kurs).

 

Detta ska alltså vara tillräckligt för ett 1-års o-a visum med auktoriserade utlåtanden från banken och pensionsmyndigheten?

 

Problemet och de övriga frågorna som finns nu är själva förlängningen av 1-åriga o-a visumet. Planen är att få ett permanent UT i Thailand och undrar då om bästa tillvägagångssättet.

 

Hur fungerar det att söka förlängning av visumet inom Thailand samt med deras krav? Är det ett KRAV att han ska ha 800.000 Baht på en thailändsk bank (alternativt 400.000 Baht - gift med thai).

Eller går det även här att kombinera pensionsinkomsten samt 60.000 SEK insatta på en thailändskt konto?

 

Vad har ni för rekommendationer för hur han bör agera i hans fall?

 

Är väldigt tacksam för alla svaren!

 

Med vänlig hälsning,

J.

 

 

 

 

 

 

 

  • Ge karma 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägget
Dela på andra sajter
Nicholas
Hej allihopa på Maipenrai forum,

 

Efter att ha ringt till Thailands Ambassad i Stockholm samt läst information på både engelska och svenska forum osv., så har jag ännu inte fått några konkreta svar på mina frågor åt min fars vägnar (som ämnar att flytta permanent till Thailand). Jag hoppas att det finns någon vänlig person här på forumet som möjligtvis sitter inne med svaren.

 

Nuvarande situation:

 

- 67 år gammal.

- 15.100 SEK netto (efter pensionärsskatt).

- 60.000 SEK i besparingar.

- Gift med en thailändska sedan år 2012 (de gifte sig i Thailand). Hon bor i Sverige sedan 6 år tillbaka med ett permanent UT. Tyvärr ordnade de inte dokumenten i Thailand när de gifte sig och bör då styra upp det a.s.a.p. vid nästa besök.

 

Gällande O-A ansökan i Sverige: dessvärre uppfyller han inte kravet på en nettoinkomst på 18.500 SEK/mån eller besparingar på 800.000 Baht.

Men tillsammans med 15.100 x 12 + 60.000 motsvarar det 241.200 SEK eller 895.000 Baht (i dagens kurs).

 

Detta ska alltså vara tillräckligt för ett 1-års o-a visum med auktoriserade utlåtanden från banken och pensionsmyndigheten?

 

Problemet och de övriga frågorna som finns nu är själva förlängningen av 1-åriga o-a visumet. Planen är att få ett permanent UT i Thailand och undrar då om bästa tillvägagångssättet.

 

Hur fungerar det att söka förlängning av visumet inom Thailand samt med deras krav? Är det ett KRAV att han ska ha 800.000 Baht på en thailändsk bank (alternativt 400.000 Baht - gift med thai).

Eller går det även här att kombinera pensionsinkomsten samt 60.000 SEK insatta på en thailändskt konto?

 

Vad har ni för rekommendationer för hur han bör agera i hans fall?

 

Är väldigt tacksam för alla svaren!

 

Med vänlig hälsning,

J.

 

 

 

 

 

 

 

Några permanenta UT finns inte.

Förlänga varje år på immigration i Thailand.

 

 

Ska gå att kombinera inkomsterna på samma sätt som i Sverige.

Men pengarna ska nog befinna sig i Thailand då helst den del som är kontant.

Oklart om utländsk bank duger, någon annan får svara på det.

 

Med lite trick så blir första förlängning 2år efter 1:a ankomst till Thailand.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägget
Dela på andra sajter
Jussinam

Tack för svaret! Då blev vi lite klokare i frågan. Alltså gäller det nog att öppna upp ett thailändskt bankkonto redan vid första ankomsten, sedan föra över pengarna till det kontot och låta det vara liggandes.


Avses med tricket att du har en multiple entry och lämnar landet någon dag vid slutet av 1 års UT-perioden, exempelvis till Kambodja, och på så sätt "förnyar" 1-års visumet - utan att behöva söka nytt igen? Vilka andra vägar finns det rent långsiktigt utan att behöva landet?

 

Mvh J.

Dela detta inlägg


Länk till inlägget
Dela på andra sajter
lasseiudon
11 timmar sedan, skrev Nicholas:

Några permanenta UT finns inte.

Förlänga varje år på immigration i Thailand.

 

 

Ska gå att kombinera inkomsterna på samma sätt som i Sverige.

Men pengarna ska nog befinna sig i Thailand då helst den del som är kontant.

Oklart om utländsk bank duger, någon annan får svara på det.

 

Med lite trick så blir första förlängning 2år efter 1:a ankomst till Thailand.

 

Det var hustrun som hade UT!!

 

Nej, det går inte att kombinera inkomst och pengar på banken när du förlänger med hänvisning till att du är gift med en Thailändska. Du skall ha en månadsinkomst om 40.000 ELLER 400.000 på banken. Kombination av inkomst och pengar på banken kan du använda för det s.k pensionärsvisat och då är det 800.000 som gäller. Pengar på banken vid förlängning skall vara på en Thailändsk bank och beloppet skall ha stått på kontot en viss tid vid förlängningarna.

 

Det s.k. tricket att förlängningen i Thailand sker först efter 2 år går till på följande sätt. I Stockholm får du ett O-A visum som gäller under 1 år och varje gång du reser in i Thailand under denna 1-årsperiod får du ett 12-månaders uppehållstillstånd. Om du då mot slutet av den 1'a ett-årsperioden gör en utlandsresa får du alltså 1 år till när du återvänder. Glöm dock inte bort att begära ett s.k. exit-permit innan du åker ut ur Thailand. Saknar du ett sådant förfaller själva visat. Bäst är att köpa ett s.k. Multiple Exit/Reentry redan i Sverige när det 1'a O-A visat söks.

 

Min rekommendation i övrigt är att du/ni barn hjälper pappa med en tillräckligt stor slant på ett Thailändsk bankkonto så att han klarar förlängningarna utan problem. Kasikorn Bank har ett Seniorkonto med bra ränta och där ingår en livförsäkring som kan ge hustrun lite extra säkerhet. Kanske andra banker har något liknande.

Ändrades av lasseiudon
Rättat stavfel

Dela detta inlägg


Länk till inlägget
Dela på andra sajter
Fritz
11 timmar sedan, skrev Nicholas:

Hur fungerar det att söka förlängning av visumet inom Thailand samt med deras krav? Är det ett KRAV att han ska ha 800.000 Baht på en thailändsk bank (alternativt 400.000 Baht - gift med thai).

Eller går det även här att kombinera pensionsinkomsten samt 60.000 SEK insatta på en thailändskt konto?

Det går alldeles utmärkt att kombinera inkomst med pengar på en thailändsk bank om det tillsammans blir mer än 800.000. Dessutom räknar svenska ambassaden/konsulat på bruttot när dom skriver ut intyget som man behöver för sin Retirementansökan på Immigration.

 

Fritz..

 

Edit: Jag vet några "gamlingar" som kom in i Thailand på ett vanligt turistvisum och med det som grund sökte och fick "pensionärsvisum" i landet. Men det var ett antal år sen och jag vet inte om den enkla varianten fungerar i dessa dagar.

  • Ge karma 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägget
Dela på andra sajter
rolba

Enklast är nog att söka ett tremånaders O retiermentvisa i Sverige. Kombinerad inkomst och bankmedel räcker bra då. Sen söker han ettårsförlängning i Thailand och då är det bruttoinkomsten som räknas och då bör hans inkomst räcka till.

Betydligt krångligare med visa baserat på giftermål.

  • Ge karma 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägget
Dela på andra sajter
whocares
13 timmar sedan, skrev Jussinam:

Hej allihopa på Maipenrai forum,

 

Efter att ha ringt till Thailands Ambassad i Stockholm samt läst information på både engelska och svenska forum osv., så har jag ännu inte fått några konkreta svar på mina frågor åt min fars vägnar (som ämnar att flytta permanent till Thailand). Jag hoppas att det finns någon vänlig person här på forumet som möjligtvis sitter inne med svaren.

 

Nuvarande situation:

 

- 67 år gammal.

- 15.100 SEK netto (efter pensionärsskatt).

- 60.000 SEK i besparingar.

- Gift med en thailändska sedan år 2012 (de gifte sig i Thailand). Hon bor i Sverige sedan 6 år tillbaka med ett permanent UT. Tyvärr ordnade de inte dokumenten i Thailand när de gifte sig och bör då styra upp det a.s.a.p. vid nästa besök.

 

Gällande O-A ansökan i Sverige: dessvärre uppfyller han inte kravet på en nettoinkomst på 18.500 SEK/mån eller besparingar på 800.000 Baht.

Men tillsammans med 15.100 x 12 + 60.000 motsvarar det 241.200 SEK eller 895.000 Baht (i dagens kurs).

 

Detta ska alltså vara tillräckligt för ett 1-års o-a visum med auktoriserade utlåtanden från banken och pensionsmyndigheten?

 

Problemet och de övriga frågorna som finns nu är själva förlängningen av 1-åriga o-a visumet. Planen är att få ett permanent UT i Thailand och undrar då om bästa tillvägagångssättet.

 

Hur fungerar det att söka förlängning av visumet inom Thailand samt med deras krav? Är det ett KRAV att han ska ha 800.000 Baht på en thailändsk bank (alternativt 400.000 Baht - gift med thai).

Eller går det även här att kombinera pensionsinkomsten samt 60.000 SEK insatta på en thailändskt konto?

 

Vad har ni för rekommendationer för hur han bör agera i hans fall?

 

Är väldigt tacksam för alla svaren!

 

Med vänlig hälsning,

J.

 

 

 

 

 

 

 

Jag ansökte om ett visa "retirement" http://thaiembassy.se/en/non-immigrant-visa-o-retirement-visa/ i sverige och fick med detta stanna i tre månader.

 

Det är möjligt att detta visa numer ger en giltighetstid på ett år men en "extension of stay" med samma krav på papper/pengar måste sedan göras på ett

immigrationskontor i Thailand och som ger ett tillstånd att stanna ytterligare år och kan/måste förnyas varje år om man vill stanna.

  • Ge karma 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägget
Dela på andra sajter
gst

Helt rätt som Rolba skriver, absolut smidigaste sättet. Är ni osäkra på andra frågor om visum och uppehållstillstånd i Thailand, kan jag rekommendera en Facebook grupp som heter Visum Thailand, där ni alltid får korrekta svar.

  • Ge karma 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägget
Dela på andra sajter
hasseigöteborg

Om han går "pensionsspåret"

 

Det normala sättet är att söka non immigrat O visum i Sverige. För det behövs 57000 på svensk bank. Då får han 90 dagar vid ankomst. 

 

Sedan den sista månaden på dessa 90 dagar så söker han ett års extension . För denna extension krävs inkomst på 65000 per månad. Men när man söker i Thailand så är det före skatt (brutto) .Så har han 15100  netto så lär väl det räcka om nu inte kronan sjunker ännu mer. 

 

I detta fall krävs inga pengar på banken i Thailand.

  • Ge karma 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägget
Dela på andra sajter
hakancnx
9 timmar sedan, skrev lasseiudon:

Det var hustrun som hade UT!!

 

Nej, det går inte att kombinera inkomst och

 

Det s.k. tricket att förlängningen i Thailand sker först efter 2 år går till på följande sätt. I Stockholm får du ett O-A visum som gäller under 1 år och varje gång du reser in i Thailand under denna 1-årsperiod får du ett 12-månaders uppehållstillstånd. Om du då mot slutet av den 1'a ett-årsperioden gör en utlandsresa får du alltså 1 år till när du återvänder. Glöm dock inte bort att begära ett s.k. exit-permit innan du åker ut ur Thailand. Saknar du ett sådant förfaller själva visat. Bäst är att köpa ett s.k. Multiple Exit/Reentry redan i Sverige när det 1'a O-A visat söks.

 

Förtydligande. Ett O-A visa inkluderar ”multipel entries”, så länge visat gäller. 

 

Man kan alltså resa ut de sista dagarna och komma tillbaka innan visat gått ut.

Behövs alltså inget ”Reentry permit”.

Man får då tillåtelse att stanna i ytterligare 12 månader. 

 

Dock när visat gått ut så behövs ”Rentry Permit” vid varje utlandsresa om det 12 månaders uppehållstillståndet ska fortsätta gälla. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägget
Dela på andra sajter
Jussinam

Hej alla forumsmedlemmar!


Stort tack för samtliga era svar! Det gav en ganska tydlig bild över hur han skall gå tillväga för att kunna  tillbringa sina glada pensionärsdagar med solen och värmen i Thailand.  Just med långtidsvisumet blev man inte riktigt klok på all information som fanns på nätet. Skönt att höra att det är praktiskt genomförbart. Önskar Er också glada dagar i värmen!


Mvh J.

  • Ge karma 4
  • Tummen upp 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägget
Dela på andra sajter
stefan5300

Är det inte även 90-dagars rapportering till immigrationen oavsett vilket visum man har?

Dela detta inlägg


Länk till inlägget
Dela på andra sajter
rolba
2 minuter sedan, skrev stefan5300:

Är det inte även 90-dagars rapportering till immigrationen oavsett vilket visum man har?

Nej.

Dela detta inlägg


Länk till inlägget
Dela på andra sajter
gst
1 timme sedan, skrev rolba:

Nej.

Jo, det är det väl, förutom non-imm o multi, så man måste lämna landet var 90e dag?

Dela detta inlägg


Länk till inlägget
Dela på andra sajter
rolba
1 timme sedan, skrev gst:

Jo, det är det väl, förutom non-imm o multi, så man måste lämna landet var 90e dag?

Precis. Slipper immigration med det men måste ta en semesterdag ut över gränsen.

  • Ge karma 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägget
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu


NYTT INNEHÅLL
Nytt Innehåll


×