Jump to content
IGNORERAD

Goda nyheter för de som ska söka visum


Kenneth4618

Recommended Posts

Nyheter

Mar 29 2010

Snabbare hantering av viseringar till Sverige

Ambassaden i Bangkok tar varje år emot ungefär 13 000 – 14 000 viseringsansökningar från thailändare som vill resa till Sverige. Väntetiden för att få lämna in ansökan om visering har under mars – augusti de senaste två åren som mest uppgått till två månader. För att kunna ge snabbare service har svenska ambassaden beslutat att lägga ut en del av hanteringen på ett företag som ska ta emot ansökningarna om visering till Sverige. - Det är mycket tillfredsställande att äntligen kunna erbjuda en snabbare hantering! säger migrationsattaché Conny Larsson, chef för viseringsavdelningen vid svenska ambassaden i Bangkok. - Den långa väntetiden har varit frustrerande för såväl de som söker visum som för oss som arbetar med frågorna, och vi har jobbat hårt för att hitta en lösning som ger en snabbare service, fortsätter han.

På grund av begränsade personalresurser, utrymmes- och säkerhetsskäl har ambassaden endast kunna ta emot drygt 100 ansökningar per dag, och då det är många som vill ha visum till Sverige har det ibland inneburit en lång väntetid för att få lämna in en ansökan.

I och med ny EU-lagstiftning ges nu möjlighet att lägga ut delar av processen på en extern tjänsteleverantör. Svenska ambassaden har upphandlat och ingått avtal med VFS Global Service, ett företag som i Thailand redan tar hand om ansökningar för visum till Danmark, Storbritannien och Australien. Även den franska ambassaden använder en extern tjänsteleverantör och ytterligare Schengenländer har visat stort intresse av denna lösning.

- Vi hoppas på en avsevärd förbättring för alla som söker visum. När VFS ges möjlighet att hantera mottagandet av ansökningar, i mitten av maj, kommer väntetiden för att få lämna in ansökan där att försvinna. Eftersom det inte behövs några bokade tider får den som söker också frihet att välja när man vill lämna in sin ansökan, säger Conny Larsson. VFS Global kommer att hålla öppet för viseringsansökningar måndag till fredag mellan 08.00 och 15.00 (med stängt för lunch mellan 12.00 och 13.00) och för utlämning av pass och visum varje måndag till fredag mellan 13.00 och 16.00. Ansökningscentret kommer att vara samlokaliserat med den danska ambassadens motsvarande center i Amarin Tower i anslutning till BTS stationen Chit Lom.

VFS kommer att ta en serviceavgift om 535 Baht. De kommer även att kunna erbjuda extra service mot en mindre avgift i form av bl.a. en sms-tjänst med upplysningar om i vilket skede ansökan befinner sig samt leverans av passet till hemmet efter att beslut är fattat. Svenska ambassaden kommer att fortsätta att fatta beslut om alla viseringar, den stora skillnaden är att sökande nu kan lämna in sin ansökan till VFS utan bokade tider. Notera att denna förändring enbart gäller för turist- och besöksviseringar. För uppehålls- och arbetstillstånd blir det ingen förändring och de sökande måste även fortsättningsvis lämna in ansökningarna och göra intervjuerna på ambassaden.

- Vi ser över de sista detaljerna, och hoppas starta det nya, snabbare systemet i mitten av maj. Innan alla detaljerna är klara har vi svårt att svara på frågor så håll utkik på den här hemsidan för närmare information om den nya processen, säger Conny Larsson.

Kontonummer insamlingen för Udon Thani Home for Girls  Svenska Handelsbanken 6879 749 365 978 Swish (Sverige) 0708 575 222

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Isan Lover

Hej Kenneth4618

Tack för infon, det låter jättebra.

Mvh Isan Lover

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Nobody

Funkar klockrent, tjejen var på ambassaden den 19/3, hämtade passet med visa den 25/3 och stämpeln var från den 22/3. :)

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

×
×
×
  • Skapa ny...