Jump to content
IGNORERAD

Hur anpassad kan man bli?


Vaxet
 Dela

Recommended Posts

Min gode vän NoBuzz dricker alltid Coke med whisky när vi är ute och festar. Har alltid förundrats över detta, då att grogga med whisky är äckligt tycker jag.

Dessutom har jag samma åsikt om att grogga med Coke, äckligt.....tills nu sista tiden!

Har helt ändrat uppfattning och gillar nu denna för mig tidigare konstiga blandning av Coke och whisky.

Vet ju att thaiare gillar denna blandning och antagligen har jag nu bott tillräckligt många år i Thailand för att min kropp gett upp och anpassat sig till lokala smaken, där just whisky-coke är så vanligt.

Men om jag stannar här ännu längre, hur långt kommer det att gå då?

Var igår ute med svärmor och frugan på lyxkrogen Manhattan i Jomtien.

Lite dyrt, men jätte gott, och vad får jag då se där?

Jo en välklädd farang som talade i det närmaste perfekt thailändska, vilket för mig innebär att han bott här nere rätt många år.

Han beställer in en Kobebiff (3000 baht) och när denna sedan serveras så dricker han vatten till denna lyxbiff, ja alltså inte bara vatten.

Han korkar nämligen upp en flaska Lau khao och snapsar denna dryck i parti och minut, dricker vatten och äter 3000 bahts köttbit..snacka om att ha blivet Thailandiserad, eller?

Hur långt kan detta fortgå för en farang, kommer man gradvis anpassa sig till thailändska seder och maner och efter sisådär jättelänge, vara helt anpassad, eller?

Själv vet jag ju att jag inte klarar av att dricka Lau khaou, blev skitfull på Magroods fest i Roi et i höstas efter att ha testat denna deiselaktiga dryck, så när jag börjar gilla denna då bär det av mot Svedala igen, annars super jag väl ihjäl mig.

Men vad tror ni, kan en farang så småningom bli i det närmaste helt som en thailändare, i smak. i uppträdande, i tänkande och i sin verklighetsuppfattning.

Ändrades av Vaxet

VAXET-som tycker mycket om det mesta-men kan lika lite som de flesta

Link to comment
Dela på andra sajter

 • Svar 42
 • Skapad
 • Senaste svaret

Mest aktiva i denna tråd

 • conservator

  5

 • noBuzz

  4

 • svampen

  3

 • Odin

  3

Mest aktiva i denna tråd

Inlagda bilder

Frågade i registreringen på BPH om dom kunde fixa snea ögon och liten näsa åt mig. De bara stirrade på mig. :)

Link to comment
Dela på andra sajter

Det här verkar oroväckande inför framtiden.

En dricker whiskey med Cola och en är beredd att offra snoken i sin anpassningsiver !

Extra oroväckande eftersom såväl Vaxet som noBuzz har "skyddat boende" i Pattya.

Hur ska det då gå för en annan som är ensam farang omgiven av tusentals thaiare. :(

Poffa

Link to comment
Dela på andra sajter

Här har jag nyligen börjat dricka whisky med is och sodavatten.

Whisky och whisky, nu snackar vi Blend 285 och 100 Pipers. Orsaken är den att man blir så onykter annars då det skålas hela tiden och glaset fylls innan jag druckit ur det.

Jag har kommit åt ett par flaskor riktig whisky, en single malt, Glenlivet 12y och Jameson vilka drickes som whisky ska drickas, utan tillbehör.

Link to comment
Dela på andra sajter

100 pipers är det inga fel på, Gick utmärkt att dricka som whisky skall drickas.

fattar inte hur thaiare kan fördärva whistky med is och soda som dom gör.

Annars till mat så skall man undvika sprit, förstör ju hela middan. Spriten tar man efteråt.

Never give in--never, never, never, never, in nothing great or small, large or petty, never give in except to convictions of honour and good sense. Never yield to force; never yield to the apparently overwhelming might of the enemy.

Link to comment
Dela på andra sajter

Har helt ändrat uppfattning och gillar nu denna för mig tidigare konstiga blandning av Coke och whisky.

Whisky = Livets vatten

IMG_1579.jpg

Support your local Hill´s Angels

Link to comment
Dela på andra sajter

Klockrent att dricka wiskey med soda speciellt i Thai klimatet, då får man i sig all vätska man behöver och kan hålla på i en massa timmar

smakar inte så dumt heller, schysst wiskey drickes helst rent men passar bättre i ett kallare klimat tycker jag!

Wiskey coke blir så djäkla sött!

Ändrades av conservator
Link to comment
Dela på andra sajter

Har precis som Vaxet börjat lära mig att dricka whiskey med cola, men det blir inte många då jag liksom Conservator tycker att det är väl sött, men en då och då kan gå. Sen lärde jag mig vid förra resan att dricka whiskey och soda, men fortfarande så är favoritdrycken till mat öl, eller vatten om man ska köra.

Mvh

BBJ

drinks.gif

Nytt år - nya möjligheter!

Link to comment
Dela på andra sajter

Det sägs att en Indier som flyttar till Silicon Valley blir amerikan på en vecka, en invandrare i Sverige blir svensk i andra generionen och Japansk blir man inte ens efter 10 generationer. Thailändare verkar gå ganska snabbt och vad gäller vad och hur man ska dricka så vill jag bara säga "Det som smakar gott i munnen på dig".

Link to comment
Dela på andra sajter

Fortfarande formbar.

Enligt passet är jag en vuxen man och har sedan barnsben lärt mig hur man bör uppträda i olika situationer. En av dessa är att om man ska passera en trafikerad gata ska man leta efter Herr Gårman men ibland syns han inte till och då får man hitta en annan lösning.

Att se sig ordentligt för innan man går ut på gatan sitter redan i ryggraden och är extra viktig när man befinner sig i Thailand eftersom de inte har samma uppfattning om vad trafikvett är för något. Rådande hastighetsbegränsningar följs sällan och omkörningar på både den högra och vänstra sidan hör till vardagen.

Eftersom hastighetsbegränsningarna inte efterföljs på samma sätt så kan det vara svårt att uppskatta hur fort motorcyklarna och för all del bilarna kör och därför får man vara extra uppmärksam innan man går över vägen. Det kan bli en del väntetid men det är bättre att komma till stranden fem minuter senare än att inte komma dit alls.

För att komma till stranden var jag tvungen att passera två tungt trafikerade gator och lyckades med det i stort sett dagligen. Några dagar när det var sämre väder eller om jag fått för mycket sol någon dag, hittade jag på något annat. Det finns mycket att se som man inte tänker på om man bara åker taxi eller går samma väg hela tiden.

Efter att ha träffat en tjej så blir plötsligt vardagen lite annorlunda. Plötsligt är jag inte längre betrodd att själv kunna ta beslutet om när det är lämpligt att gå över gatan. Jag försökte att förklara att jag gjort det tidigare och kan bedöma om det är ofarligt eller inte. Med ens blev uttrycket att tala för döva öron konkret.

Med min hand i ett förvånansvärt hårt grepp hindrade hon mig från att ta klivet ut i den öppning i trafiken som jag sett och det var bara att vackert vänta på att hon ansåg att en bättre lucka skulle uppenbara sig. När den till slut gjorde det lade hon i högsta växeln och sedan bar det av till den andra sidan. Trots att jag nästan väger det dubbla mot henne kände jag mig som en vante i hennes grepp och det var bara att följa med ackompanjerad av orden ”leo leo”. (Skynda på)

Denna procedur upprepades sedan vid varje tillfälle som vi var ute och gick med skillnaden att hennes grepp inte längre var som ett skruvstäd utan mjukt och behagligt till dess att hon trodde att jag skulle ta ett eget initiativ. Då hårdnade greppet blixtsnabbt tillsammans med en helt säkert mindre smickrande tirad som jag inte förstod ett ord av. Innebörden var dock glasklar och det fanns inte mycket utrymme till feltolkningar.

Med tiden vande man sig vid att ledsagas och stod foglig och fin och inväntade hennes signal. Signalerna förmedlades via hennes händer med små enkla rörelser fick hon mig att förstå när det var dags att stanna, när det var dags att gå och med vilken hastighet hon förväntade att det skulle ske med. Samma små enkla rörelser vallade mig också igenom folkmassorna vi då och då befann oss i. Höger, vänster, sakta ner, öka etc.

Samspelet krävde inte längre några ord och man skulle kunna jämföra det med samspelet mellan en ryttarinna och hennes häst, vilket faktiskt inte är ett begrepp helt taget ur luften. Allt detta gjorde hon ju för att se till att inget skulle hända mig när vi var ute tillsammans. Även om det var lite ovant från början så hade jag inget emot det och hade jag haft det så hade det ändå inte hjälpt.

När vi åt frukost brukade jag ofta ta stekt ris i någon form och även om det blev en lite enformig frukost så fyllde den sin funktion. Hon å andra sidan varierade sin frukost med olika sorters soppor och lite annat tilltugg. Jag var alltid tvungen att smaka och lärde mig snabbt att det inte lönade sig att protestera. Det tog inte många dagar innan också jag satt med en skål soppa framför mig till frukosten.

Även under våra andra måltider försågs jag med olika rätter och jag gillar att prova olika saker men om jag beställer själv vill jag veta vad jag får. En del saker som hon åt trodde hon inte att jag kunde äta eller uppskatta men med tiden insåg hon att jag faktiskt tycker om maten och det tyckte hon bara var skoj. Hon trodde att man som farang bara ville äta pommes med kött och bearnaisesås men såg att jag aldrig beställde sådant.

Att betala 500 baht för en köttbit när man kan få 4-5 olika välsmakande rätter för samma pris är bara onödigt, även om det fortfarande smakar bra de gånger man vill ha ett ombyte. Vi passerade då och då olika små thairestauranger och vid ett tillfälle föreslog jag att vi kunde gå till en sådan och äta. Hon sa att det är bara thai som äter där och att det inte är samma som på ”vanliga” restauranger.

Vi gick ändå in och hon beställde in några små rätter och det var minst lika gott som något annat jag ätit. Menyerna var endast på thai men eftersom hon behärskar det så var det inga problem. Hon uppskattade att jag uppskattade att gå mindre restauranger med i stort sett bara thai som kundkrets och efter det gick vi ofta och åt på någon av dem. Inte alla dagar eller varje måltid men då och då.

Även soppor och annat från de små vagnarna efter vägen åkte med för att sedan förtäras på rummet. Grillspett och ris är ju nog så gott men smakar bäst efter en sen kväll. De olika sopporna smakar fantastiskt när man väl lärt sig vad man inte vill att de ska tillsätta. Ofta har de lite för mycket ingefära i och då smakar det inte lika bra.

Inte en enda gång under mina resor har jag blivit dålig i magen trots att jag ätit på de mest besynnerliga ställena och provat på saker som för bara några år sedan hade varit otänkbart med det synsättet jag hade då. Det enda jag inte ätit är insekter eller larver. Jag kan tänka mig att det inte smakar så tokigt men så länge det finns andra alternativ som rent estetiskt tilltalar mig bättre väljer jag något av dem istället.

Vid några tillfällen har jag också druckit några glas Sang Som utspädd med ljummen cola. Lyckligtvis har det funnits tillgång till is vilket kylt ner drycken en aning. Jag skulle kunna säga många saker om denna dryck, men jag skulle däremot inte gå så långt som att kalla det för gott. Men av ren artighet så har jag ändå druckit det när det bjuds.

Det är med viss glädje jag kan konstatera att jag ännu inte blivit för gammal för att anpassa mig samtidigt som jag har en egen vilja. Att transformeras till någon annan än den jag är har jag varken lusten eller viljan till, däremot är jag fortfarande hungrig efter nya erfarenheter och försöker anpassa mig efter omständigheterna de gånger som jag anser att det behövs. Ibland har man ju inte något val och då får man helt enkelt gilla läget eller gå därifrån om man kan. Alla erfarenheter man skaffat sig har ju bidragit till att forma oss till de individer vi är idag.

På gott som på ont.

Mvh

Welder

Link to comment
Dela på andra sajter

Efter att ha träffat en tjej så blir plötsligt vardagen lite annorlunda. Plötsligt är jag inte längre betrodd att själv kunna ta beslutet om när det är lämpligt att gå över gatan. Jag försökte att förklara att jag gjort det tidigare och kan bedöma om det är ofarligt eller inte. Med ens blev uttrycket att tala för döva öron konkret.

Med min hand i ett förvånansvärt hårt grepp hindrade hon mig från att ta klivet ut i den öppning i trafiken som jag sett och det var bara att vackert vänta på att hon ansåg att en bättre lucka skulle uppenbara sig. När den till slut gjorde det lade hon i högsta växeln och sedan bar det av till den andra sidan. Trots att jag nästan väger det dubbla mot henne kände jag mig som en vante i hennes grepp och det var bara att följa med ackompanjerad av orden ”leo leo”. (Skynda på)

Denna procedur upprepades sedan vid varje tillfälle som vi var ute och gick med skillnaden att hennes grepp inte längre var som ett skruvstäd utan mjukt och behagligt till dess att hon trodde att jag skulle ta ett eget initiativ. Då hårdnade greppet blixtsnabbt tillsammans med en helt säkert mindre smickrande tirad som jag inte förstod ett ord av. Innebörden var dock glasklar och det fanns inte mycket utrymme till feltolkningar.

Med tiden vande man sig vid att ledsagas och stod foglig och fin och inväntade hennes signal. Signalerna förmedlades via hennes händer med små enkla rörelser fick hon mig att förstå när det var dags att stanna, när det var dags att gå och med vilken hastighet hon förväntade att det skulle ske med. Samma små enkla rörelser vallade mig också igenom folkmassorna vi då och då befann oss i. Höger, vänster, sakta ner, öka etc.

Samspelet krävde inte längre några ord och man skulle kunna jämföra det med samspelet mellan en ryttarinna och hennes häst, vilket faktiskt inte är ett begrepp helt taget ur luften.

lol.gif

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Siam-Nilsson

Hur anpassad kan man bli?

Tillräckligt för att det ska kännas bra, skulle jag tro.

Det gör vi ju hemma i Sverige också med alla våra importerade seder och bruk.

Vi som befinner oss i Thailand bör väl göra precis som den större delen av den thailändska befolkningen gör i Thailand:

Dvs plocka upp guldkornen i den egna, västerländska, japanska och kinesiska kulturen och göra dessa kulturyttringar som en integrerad del av den Thailändska kulturen. Exempelvis, mat o dryck, filmer, musik och Jul-, och Nyårsfirande mm.

Deras paroll är ju ”Bara det smakar gott eller är roligt så vill man vara med”.

Link to comment
Dela på andra sajter

Sang Som - Funkar med Cola, men som många sagt innan så blir det lite väl sött. Avnjutes bäst med Soda och is.

Skitwhiskey, 100 pipers etc - Den dricker man med lite is, alternativt cola om den smakar för illa.

Whiskey, blended shit - Drick som den är, alt. med lite is.

Whiskey, single malt - Blanda ut med lite vatten.

Här hemma drickar jag bara single malt och då med lite vatten, eller Sang Som om jag det finns( mest för den saknade Thaikänslan). Men en stark, rökig single malt är liksom inte lika smarrig i 35 graders värme som här hemma, det är väl antagligen därför det är lite lättare att börja blanda drinkar på whiskeyn där nere. Men att blanda whiskey med cola är ju att förstöra sprit, så då kan man ju om man nu verkligen gillar det göra med nåt av den billigare skiten som finns där nere, 100 pipers eller whatever.

Angående Sang Som så är det nog många som jämför den med olika sorters whiskey, vilket är ganska så fel. Sang Som är rom. Och rom skall avnjutas som en drink eller som den är... dock tycker jag inte Sang Som håller kvaliteten som krävs för att avnjutas direkt ur flaskan.

(Edit): Uttryckte mig kanske klumpigt. Jag dricker inte bara single malt här hemma. Jag dricker även vatten, mjölk, läsk och öl... om tillfället är rätt. :)

Ändrades av Franco
Link to comment
Dela på andra sajter

Varför ska man fördärva cola-smaken med Whisky???

:dance1::dance1::dance1:

Skämt åsido!

Kul att se dig skriva igen, Vaxet.

Jag ser fortfarande den bilden framför mig då du glatt höll i ett lao-khao glaset... :-)

och att mannen i byn inte ville smaka på Black Label som du bjöd honom med anledning av att "De kommer att slåss mot varandra i min mage." :lol:

---

Mvh

Magrood

"Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,

mod att förändra det jag kan

och förstånd att inse skillnaden."

Link to comment
Dela på andra sajter

Hur anpassad kan man bli?

Tillräckligt för att det ska kännas bra, skulle jag tro.

Det gör vi ju hemma i Sverige också med alla våra importerade seder och bruk.

Vi som befinner oss i Thailand bör väl göra precis som den större delen av den thailändska befolkningen gör i Thailand:

Dvs plocka upp guldkornen i den egna, västerländska, japanska och kinesiska kulturen och göra dessa kulturyttringar som en integrerad del av den Thailändska kulturen. Exempelvis, mat o dryck, filmer, musik och Jul-, och Nyårsfirande mm.

Deras paroll är ju ”Bara det smakar gott eller är roligt så vill man vara med”.

Bara snappa upp, 3 st nyår per år varav det ena varar en vecka inte så dumt, bara man kan skaffa sig en extra dryckesdag så!

Link to comment
Dela på andra sajter

...

och att mannen i byn inte ville smaka på Black Label som du bjöd honom med anledning av att "De kommer att slåss mot varandra i min mage." :lol:

---

Mvh

Magrood

Haha, exakt så uttrycker sig fru Chang om det skulle råka bli både öl och vin någon kväll!

Herr Chang har talat.

Link to comment
Dela på andra sajter

Går utmärkt att blanda, så länge man inte blandar in tequila... då är festen förstörd totalt.

Jack o Cola, Jäger o Fanta.

Där har vi grejer!

Same same, but different!

Link to comment
Dela på andra sajter

Gin å sweppeslime klirrarn underbart glömde isbitarna :dance::dance1::drinks::friends:

När jag väl hade lyckats kravla mig upp från golvet, efter att jag trillade av stolen när jag läste i mattråden. Ja, då går man in här och läser...

Nu ligger jag på golvet och skriver eftersom du lyckades chockera mig ytterligare en gång.

Men den här gången fick jag datorn med mig i fallet. anrejsdenruskige

Link to comment
Dela på andra sajter

Tja, vad gör man inte för att anpassa sig till sin omgivning?

Igår t.ex var jag ute och spelade biljard (i lokala barligan) och dök på en skittrevlig finne som var här på semester.

Han ville låta mig ta del av sina mycket lokala finska sedvänjor och envisade med att bjuda på B52 hela kvällen.

(i Sverige anses väl B52 vara kärringdricka men enligt honom fattar svenskar ingenting eftersom de är fjollor och bögar)

Vanligtvis dricker jag ju bara "Jack coke zero" numera men han envisades dessutom med att B52 var bra för hälsan.

(han visste för han sålde descinficerade handskar till sjukhus i Tampere)

Och eftersom jag är så anpassningsbar så böjde jag mig och drack B52 hela kvällen.

Har aldrig känt mig så finsk som i går. :)

Link to comment
Dela på andra sajter

Tja, vad gör man inte för att anpassa sig till sin omgivning?

Igår t.ex var jag ute och spelade biljard (i lokala barligan) och dök på en skittrevlig finne som var här på semester.

Han ville låta mig ta del av sina mycket lokala finska sedvänjor och envisade med att bjuda på B52 hela kvällen.

(i Sverige anses väl B52 vara kärringdricka men enligt honom fattar svenskar ingenting eftersom de är fjollor och bögar)

Vanligtvis dricker jag ju bara "Jack coke zero" numera men han envisades dessutom med att B52 var bra för hälsan.

(han visste för han sålde descinficerade handskar till sjukhus i Tampere)

Och eftersom jag är så anpassningsbar så böjde jag mig och drack B52 hela kvällen.

Har aldrig känt mig så finsk som i går. :)

Idrottstyp!

Pensionärer suger - bunt ihop och slå ihjäl!

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej, Sangtip, finns kvar, det är röd och svart etikett på flaskan och heter som valigt Sangsom. Vi importerar den från Thailand. Men du kan bara få den serverad på Thairestauranger i Sverige. Den finns alltså kvar. :drinks:

MVH

Sakaeo

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej, Sangtip, finns kvar, det är röd och svart etikett på flaskan och heter som valigt Sangsom. Vi importerar den från Thailand. Men du kan bara få den serverad på Thairestauranger i Sverige. Den finns alltså kvar. drinks.gif

MVH

Sakaeo

När jag var som mest aktiv i Thailand så var det Sang Thipen som gällde när man satt och drack med Thaigrabbarna, Sangsom fanns även då men var klassad som det billgare alternatvet!

inte frågan om många Baht men ändå. Nu verkar det som om det är Sangsomen som har tagit över helt i denna priklass!

Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
 Dela

×
×
×
 • Skapa ny...