Jump to content
IGNORERAD

Thailand avvisar 4000 hmong till Laos.


Guest Knasen

Recommended Posts

Bangkok. Människorättsgrupper och diplomater slår larm om att Thailand beslutat överlämna 4 000 personer ur folkgruppen hmong till Laos före årsskiftet.

De thailändska myndigheterna har skickat förstärkningar till Phetchabun-provinsen i nordost, där de flesta i hmonggruppen lever i läger. Det befaras att Thailand ska göra verklighet av ett fördrag som ingåtts med Laos och skicka ut dem före 2010.

Thailand har inte förnyat avtalet med den enda biståndsgruppen som förser lägerinvånarna med förnödenheter. Avtalet löper ut vid årsskiftet.

Hmong har sökt politisk asyl i Thailand och hävdar att de riskerar förföljelse i Laos för att de stred på USA:s sida under Vietnamkriget. Thailand tillåter inte heller dem som av FN fått flyktingstatus att åka till västländer som är redo att ta emot dem.

Mr-gruppen Human Rights Watch finner det upprörande att de thailändska myndigheterna tycks förbereda sig för att använda jul- och nyårshelgen till att skicka i väg 4 000 människor till Laos, där de riskerar förföljelse.

Liselott Agerlid på svenska ambassaden i Bangkok representerade EU när hon på tisdagen tillsammans med andra diplomater framförde sin oro till Thailands utrikesminister Kasit Piromya.

En talesman för thailändska UD sade att de flesta i hmonggruppen är ekonomiska flyktingar, som inte fått flyktingstatus av FN-organet UNHCR.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article6333900.ab

Link to comment
Dela på andra sajter

Minst sagt tragiskt. Alla thailandare borde skammas rejalt. Att ambassaden papekar det onda i det hela ar val bra men skrattretande da sverige under manga ar gett ekonomiskt och moraliskt stod till Laos. Vietnamkriget sitter fortfarande hart i manga svenskar och i sitt USA hat sa vill man inte se att Laos varit och ar en kommunistisk mordarstat.

ha det

Neil

Link to comment
Dela på andra sajter

Thailand har väl inte vad jag vet godkänt FN´s flyktingkonvention så alla flyktingar i Thailand, må de vara Laotier eller Burmeser, är i princip helt rättslösa. Sen kan man tycka att Sverige som stött Laos med miljarder i bistånd och har en ambassad i Vientiane kan sätta press på den "demokratiska" regeringen i Vientiane att behandla Hmong flyktingarna humant och inte som någon sorts tredje klassens medborgare.

"It is not power that corrupts but fear. Fear of losing power corrupts those who wield it and fear of the scourge of power corrupts those who are subject to it"- Aung San Suu Kyi
"It's not a lie, if you believe it" - George Costanza
"Never Argue With A Fool – They Will Drag You Down To Their Level, Then Beat You With Experience"
"Facts are meaningless - you could use facts to prove anything that's even remotely true" -Homer Simpson

www.destinationasien.se 

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

×
×
×
  • Skapa ny...