Jump to content
IGNORERAD

Wat Buddharama på Värmdö och i Fredrika


Skribenten

Recommended Posts

Bland Thai och Svenskar med anknytning till Thai pratas mycket om vad som tilldragit sig på Wat Buddharama på Värmdö och hur det egentligen står till med det aviserade tempelbygget i Fredrika. För att sprida vad som verkligen skett skriver jag detta , jag har belägg för allt då jag tagit del av rättegångsprotokoll, och inlagor i frågan. Detta har väl inte varit någon ”stor grej” så någon tidning har inte tagit upp saken. Alla vet inte allt, det går mycket rykten i saken läs och begrunda.

Historien om Wat Buddharama på Värmdö

På 80-talet bildades Thailändska Buddistiska Föreningen i Sverige. Framförallt var det

Thaietablissemanget i Stockholm, jag menar den minoritet välutbildade intellektuella Thai-ländare vi har i Sverige, anställda vid Thai Air, gästforskare på universiteten, politiska flyk-tingar osv, som var de pådrivande. Munken Luang Thaa från Mahanikay-orden kom från Thailand och hjälpte till att bygga upp templet på Värmdö. Då var det det enda Thaitemplet i Sverige. Luang Thaa var en populär munk, det var en livlig aktivitet där. De Thai som då fanns i Sverige, framförallt i Stockholmstrakten, besökte templet frekvent. Luang Thaa drev verksamheten med den äran, Wat Buddharama på Värmdö var en mötesplats för Thai alla kategorier, där man möttes och kände sig hemma.

Tyvärr brann templet ner, ett ljus brann ut och satte eld på allt. Luang Thaa var vid detta till-fälle ensam i Templet, han hann rädda sig ut, men drog in rök i lungorna så han drabbades av svår astma, den astma som senare skulle ända hans liv.

Man byggde upp templet igen för försäkringspengar, verksamheten kunde fortsätta. Luang Thaa hade ambitionen att bygga ut templet ännu mer, därför så drev han en insamlingskam-panj för att få medel till detta. Ett ansenligt kapital fanns på föreningen konton.

Arbetsbördan blev stor för honom, Luang Thaa bjöd in Phramaha Boontihn, som kom från Bangkok, för att bistå honom.

På försommaren 2003 fick Luang Thaa en astmaattack och avled hastigt, Phramaha Boonthin blev chefsmunk och han var inte sen att utnyttja sin ställning. Även munkar, som man tror skall stå över alla olagligheter, kan bära sig åt. Att det är helt andra lagar i Sverige än i Thai-land som styr verksamheter har en del ingen aning om, ett tempel har ingen särställning i svensk lagstiftning, betraktas som vilken förening som helst. En munk har ingen särställning i en förenings/tempelstyrelse, han är en ledamot som alla andra.

Hösten 2003 har föreningen ett årsmöte, låt vara inte formellt riktigt, men dock.

Luang Thaas kropp låg och väntade på begravningen och den kremering som skulle ske ett år efter hans död.. Alla var upptagna med att arrangera den storslagna begravning som planera-des ske på Skogskrematoriet försommaren 2004. Då slog Phramaha Boonthin till. I kraft av sitt ämbete lyckades han manipulera en styrelsemedlem att skriva på för uttag i banken. Före-ningens kapital på 1,25 mille, togs ut. Styrelsen kördes över och i föreningens namn köper Phramaha Boonthin i april/maj 2004 ett stycke ”värdelös mark” i Lapplands glesbygd. Detta efter att ha varit ute och åkt snöskoter i lapplandsskogarna med Åseles kommunalråd Bert-Rune Dahlberg (s), och fastnat för en höjd i Fredrika. Tidningarna skrev senare om att Euro-pas största Buddisttempel skulle byggas i Fredrika, 50 mille skall det kosta. Kommunalrådet och munken reser till Thailand för att tigga pengar, påstår att regeringen lovat sponsra projek-tet. (Thailändska regeringen kan inte använda skattepengar till ett tempelbygge utomlands, likväl som Åsele kommun inte kan använda sina skattepengar.)

Luang Thaas begravning ägde i juni 2004, strax därefter anar föreningens kassör ”ugglor i mossen”, efter efterforskningar upptäcker hon att stora summor försvunnit från föreningens konto. Phramaha Boonthin och manipulerad styrelsemedlems förehavanden kommer upp till ytan. Övrig styrelse anser sig tvungna att agera, kallar till extra årsmöte i oktober 2004.

Phramaha Boonthin och manipulerad styrelsemedlem svarar med att under kuppartade stad-gevidriga former avhålla något de kallar årsmöte 6 november, 2004 . Detta möte är helt stad-gevidrigt. Bland annat har manipulerad styrelsemedlem till sitt försvar uppvisat ett falskt pro-tokoll, urkundsförfalskning. Klippt och klistrat likt Marjasin.

Den legala styrelsen polisanmäler hösten 2004 bankuttagen. Åklagaren sade att visst har stora lagbrott förekommit men omöjligt bevisa av vem, förundersökningen läggs ner.

2005 inges ansökan om stämning till Nacka Tingsrätt. Föreningen hade väl inte skötts helt formellt riktigt något som nu slog tillbaka. Någon större framgång blev det inte vare sig i tings- eller efter överklagan till hovrätt, målet avvisades på formella grunder.

Intresserade kan beställa handlingarna från Nacka Tingsrätt T 2022-05, och Svea hovrätt

Ö 7940-06.

Stockholmsthai ser visionen om ett utbyggt funktionellt tempel försvinna i en av dem oönskad markplätt 70 mil norrut i ödemarken. Hur många har råd att frekvent ta sig dit?

Något jättetempel i Fredrika har vi ännu inte sett, pengar saknas. Phramaha Boonthin går op-timistiskt på. Vänta, vänta, pengar kommer. ”Utlovade” pengar från Thailands regering kom-mer inte, på grund av militärkuppen säger man.

Enligt pressen så har han gjort upp en ”avbetalningsplan” för de fodringar (4,6 mille sägs det) som finns hos schaktfirmor och andra leverantörer. Jobb som är beställda i Värmdöförening-ens namn, med hans namnteckning.

Från början sade man det skulle kosta 50 mille, nu pratas om 20 mille. En sak är säker, de första 4,6 mille som man lyckas samla in går till att täcka obetalda jobb som redan utförts. Sen kan man börja bygga igen.

Frågan är om det är föreningen på Värmdö som är byggherre eller Phramaha Boonthin som privatperson. Wat Buddharamas existens är hotad. Väljer fordringsägaren att gå till kronofog-den så är tempelfastigheten på Värmdö det enda av värde som finns att ta, om man nu bedö-mer att Phramaha Boonthin agerar i föreningens namn.

Resultatet är att Wat Buuddharama på Värmdö har förlorat i anseende, Thai går inte dit läng-re, offergåvorna uteblir, på knappa medel försöker man överleva. Thai är sådana att man inte ”gör merit” på ett tempel man har betänkligheter kring. De som trots allt kommer har sanno-likt inte någon kunskap om vad som förekommit. Så ni som har tjejer som brukar gå dit för att ”göra merit”, informera dem om att föreningen/templet i dag inte har någon som helst styr-ning, ingen fungerande styrelse, ingen fungerande bokföring. Man har ingen som helst aning om var pengarna tar vägen. Förhoppningsvis till tempelbygget i Fredrika, men som jag sade, först skall 4,6 mille in för att täcka skulderna.

Mahanikayledningen i Bangkok följer utvecklingen. Mitt stalltips är att Phramaha Boonthin kommer att kallas hem. Han har med sitt agerande starkt dragit ner anseendet för sin munkor-den i Sverige.

Vi får se hur det går. Någon som vet något?

Tilläggas bör att de flesta övriga Tempel i Sverige drivs av den andra Thailändska munkor-den, Thammayutorden, lyckligtvis har denna inte ett dugg med Fredrika och Värmdö att göra.

Sen har vi Dhammakayan som fått ett visst fotfäste i Sverige, en udda omdebatterad gren av Thaibuddismen. Något i stil med Livets Ord, pengar, pengar och åter pengar. Den kristna Amerikanska framgångsteologin har smittat av sig till Buddismen. Rörelsen är under utred-ning i Thailand, de har ett jättetempel i Bangkok som är på väg att konfiskeras och överföras till den etablerade Shangan. Sektens ledare har degraderats från en ganska hög munktitel till ”gräsrotsmunk”. Det sviktar under fötterna på dem i Thailand därför söker man sig utomlands.  Dammakayan lär ha etablerat sig i Göteborgstrakten och Norge, någon som vet något?

Hamnar flickorna i dessa munkars klor lär det kosta minst lika mycket som det kortspel, som det pratats om på forumet.

Link to comment
Dela på andra sajter

 • Svar 60
 • Skapad
 • Senaste svaret

Mest aktiva i denna tråd

 • Skribenten

  7

 • gubben4906

  6

 • Lung Lennart

  5

 • Baa

  4

Mest aktiva i denna tråd

    Mycke intressant läsning. Jag tyckte om Wermdö förut men nu åker vi till Haninge

    istället känns mycke bättre där.

                            Mvh Repe

Bajen_Kopia.png
Link to comment
Dela på andra sajter

Var någon annan sm för länge sedan talade om för mig att Värmdö munken inte var något bra. Har vägrat trott honom då vi alltid blivit väl bemötta. Nu måste jag nog analysera karln lite mera?!

Intressant läsning för övrigt!

Vissa har det bra, andra har det bättre!

Link to comment
Dela på andra sajter

Tjo

Jag har hört delar av historien från flera håll. 

förra hösten så passade Buntin på att be mig översätta ett styrelseprotokoll när jag var där, det liknade en liten efterkonstruktion då det var ett möte längre tillbaks i tiden... jag översatte det ifrån Thai till svenska.

Hörde en del snack för några år sedan då jag polade med en thaitjej i Bålsta, en av tjejerna i gänget kom tydligen ifrån samma by som Buntin, det snackades om attd det byggts ett fint hus i hans by??  sant eller inte...??

Tråkigt när det blir så här  :-    

Vi hade Buntin + 2 munkar till när vi hade invigning av en butik, jag fick en i mina ögon en konstig fråga av Buntin:  Ni svenskar är bra konstiga, hur kommer det sig att när ni har separerat eller bråkat med en vän etc, hur kommer det sig att ni ändå umgås med dom, att ni färlåter varandra... 

den frågan borde inte komma ifrån en Buddhistmunk, eller.  kanske var en fråga som han fått av Thai ofta.

Buntin har alltid vart trevlig mot mig & gett ett bra intryck, men om det är som det är så borde han åka hem

To do list-
(1). Go to pet store.(2). Buy bird seeds.
(3). Ask how long it will take for the birds to grow.(4). Wait for the reaction.

Link to comment
Dela på andra sajter

Både inte lokal tidningar nysta i detta?

Och är det så att munken har byggt ett hus i sin by borde det

ju finnas någon på detta forum som har en tjej från samma by eller bor i närhten.

Och då är det ju nbara att kolla upp det.

Är det sant skicka honom till ett Bangkok Hilton så har han väl i alla fall gratis mat tror jag.

Men tyvärr kan det ju vara så här i flera föreningar.

Link to comment
Dela på andra sajter

Thorsten Flinck

För mycket text.. vem orkar läsa det och vem bryr sig om Värmdö? :rolleyes3:

"Om fienden energiskt går emot oss, utmålar oss i så svarta färger som möjligt och överhuvudtaget inte godkänner något hos oss, så är det ännu bättre; ty det är ett bevis på att vi inte enbart dragit en klar skiljelinje mellan oss och fienden, utan att vårt arbete också haft lysande framgång." -Ulrike Meinhof

 

Din socialistiska och antirasistiska röst i den högerdominerande forumsvärlden.

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Bibben

Quote

För mycket text.. vem orkar läsa det och vem bryr sig om Värmdö? :rolleyes3:

Ingen  :kort:

Link to comment
Dela på andra sajter

Lung Lennart

Intressant information, men jag tycker en del kommentarer var lite väl barnsliga och primitiva.

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest lars60

:wai: Intressant läsning!

Det visar väl att thailändska munkar är som vi svenskar.människor mest!  :wai:

Link to comment
Dela på andra sajter

Oregistrerad

Besökte Fredrika förra hösten.- Lung Poo Thuad satt ensam och glodde över ödemarken.-

Vart hos Dhammakaya i Gbg i lördags.

Har även besökt templet i Eslöv + några till i Köpenhamn.

Inte mycket att orda om.

Var och en lär ju bli salig på sin tro.gäller ju bara att inte fjärma sig alltför mycket från verkligheten, som vi trots allt lever i.

:wai:

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag var uppe i Buntins by i våras och det enda nya hus som finns där är polaren och hans tjejs hus.

Visst tog Buntin ut pengar till köp av marken i Fredrika. Men det har väl blivit snyggt däruppe nu eller, på bilder jag sett ser det jättefint ut. Munkar är också människor, med fel och brister. Titta på er själva och ställ frågan hur du själv är som människa. Det verkar vara lite av den svenska avundsjukan som florerar i denna tråd. Var det inte den ni stack ifrån, hur många ekonomiska brottslingar finns det i detta forum som bor i Thailand?  :Drogar-Dolar(LBG): Titta på er egen ärlighet istället.

  :D gubben  :D

Taoism: shit happens, Buddhism: if shit happens, it isn't really shit, Islam: if shit happens, it is the will of Allah, Catholicism: if shit happens, you deserve it, Judaism: why does this shit always happen to us?, Atheism: I don't believe this shit

Link to comment
Dela på andra sajter

Avund? Skattebrottslingar?  Undrar var i hela världen har Du hittat den slutsatsen, har läst och läst om igen hela tråden och fattar fortfarabde inte, vill inte vara den som märker ord, alla har den absoluta rätten att skriva och tycka vad man vill men jag fattar kanske jä-ligt dåligt idag.

MVH

Baa

Vinter och snö gör sig bäst på vykort.

 

Nackdelen med alkohol är att det får människan att förväxla ord med tankar!

Link to comment
Dela på andra sajter

  :kort: Kände du dig träffad eller?  :police:

  :D gubben  :D

Taoism: shit happens, Buddhism: if shit happens, it isn't really shit, Islam: if shit happens, it is the will of Allah, Catholicism: if shit happens, you deserve it, Judaism: why does this shit always happen to us?, Atheism: I don't believe this shit

Link to comment
Dela på andra sajter

Nää, inte alls, har bara svårt att fatta, obs, inget som helst påhopp, undrar bara vad jag missat.

Hade

Vinter och snö gör sig bäst på vykort.

 

Nackdelen med alkohol är att det får människan att förväxla ord med tankar!

Link to comment
Dela på andra sajter

Vill bara säga att allt jag skrev är absolut sant. Jag har hört mycket rykten och skitsnack i frågan, men det har jag sållat bort. Bara sådant jag har absolut belägg för ar med.

Alla som har med Thai att göra bör veta vad som försigått, själva bilda sig en uppfattning och sen välja själva om de vill gå till Värmdö/Fredrika eller till något annat tempel. Att "ge merit" till munkar som själva inte lever upp till ordensreglerna kan ge negativ verkan.

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Tommy

Håller med Flinck...

"För mycket text.. vem orkar läsa det och vem bryr sig om Värmdö? "

Quote

Ingen  :kort:

Och Bibben om "vem bryr sig om Värmdö?!"  Hur många Värmdöbor bryr sig om templet?

För mycket text, för tätt skrivet av Skribenten, för att vara läsvärt, och vem blir förvånad? i Thailand gäller pengar, sen pengar och sen familjen.

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej.

Jag har läst om "förskingring" av pengar tidigare angående värmdö. Kommer inte ihåg när men det kan ha varit på TT eller i någon tidning. Ska se om jag hittar det igen.

Link to comment
Dela på andra sajter

Det var inte det här jag menade.

När Buddha kom till LapplandVid Viskasjön i Lapplands milsvida skogar ligger Fredrika. På en höjd i byns utkant planeras Europas största buddhisttempel med 470 parkeringsplatser ? lika många som människorna i byn.

Nu hoppas Fredrika på turister, buddhister och nya invånare.

Det är sommar i södra Lappland. Året är 2004, ett av de mer händelserika i Fredrikas historia. På gården utanför Noi Gustafssons kombinerade hem och restaurang ställer fyra av de många säsongsarbetande thailändska bärplockarna upp utemöbler. I sitt hemland besöker de templet varje dag för att be och dela med sig av mat till munkarna. Runt handlederna bär de minnet av senaste tempelbesöket i Thailand: ett välsignat, tunt, vitt band.

? Det är för att lyckas, tjäna pengar, må bra och inte få problem, berättar Noi.

De har alla provat munklivet. Buddhistmunk behöver man inte vara hela livet, men man bör vara munk en period innan man gifter sig. En av bärplockarna har varit det i två veckor, en annan i två år.

De fyra bärplockarna skulle gärna inleda sin bärplockarsäsong med en veckas munkleverne i Buddharamatemplet i Fredrika. Även Nois son har lovat sin mamma att prova munklivet i templet, liksom hennes man. Det finns fler munkämnen i Fredrika än man tror.

Drottninglandet, så kallas kommunerna i södra Lappland där tre av orterna år 1804 bytte namn för att hedra sin drottning. Viska blev Fredrika, Volgsjö Vilhelmina och Bergvattnet Dorotea.

Nu, 200 år senare går våra blickar ner över tempelbergets mossa, blåbärsris och småtallar. Ut över den blanka Viskasjöns cirklar, bort över blånande granskog. En vinterdag 2004 skådar munken Phramahaboontin ut över samma landskap, fast snötäckt. Stående på en skoterdyna säger han: ?Här bygger vi.?

Kanske började allt med platsen. Det sägs att Fredrika kyrka en gång skulle byggas på den plats där Europas största buddhisttempel nu planeras, men att kullen i utkanten av byn var för perifer för det sena 1700-talets Viskabor. Eller så började det med Noi Gustafsson. 1984 flyttade hon från Thailand till Fredrika. När hon efter femton år lämnade Fredrika för Täfteå, dryga tio mil bort, längtade hon hem:

? Jag funderade så mycket, jag ville jobba tillsammans med människorna i Fredrika. Fredrika måste fungera, det är mitt hjärta, säger hon.

Så fick hon köpa ett av kommunens tomma hus, flyttade dit och startade en thailändsk restaurang i bottenvåningen. Men hon ville göra mer.

För ett drygt år sedan besökte Phramahaboontin Punyathacho Fredrika för att välsigna ett hus. Han är Sveriges högste thaibuddhistiske munk, kom från thailändska buddhistiska föreningen i Värmdö, och han reste också till Umeå, Luleå och Vännäs. Målet var att finna en fridfull plats för ett nytt stort tempel. Noi Gustafsson fick av en slump reda på det egentliga ärendet och ringde genast kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg som bestämde sig för att agera.

? Morgonen efter ringde jag turistchefen, Stig-Anders, och sa att vi måste fara till Värmdö på måndag morgon, berättar Bert-Rune Dahlberg.

Kanske var det den medhavda kartan som fällde avgörandet:

? Munken pratade hela tiden om Lappland, att det var så exotiskt. Då kom jag på: Umeå, Luleå och Vännäs ligger ju inte i Lappland! Jag tror inte han trodde på mig först, det ligger ju så långt norrut. Men vi tog fram en karta och visade, berättar Bert-Rune.

Kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg är så glad i tempelbygget att han säger ?ja? när en tv-reporter frågar om han tänker konvertera, då han tror att frågan är ?meditera?. Men han saknar inte orosmoment att hantera. Byggstarten har flyttats fram ett år, till juni 2005. Hösten 2004 anmäler några medlemmar i thailändska buddhistiska föreningen munken Phramahaboontin för förskingring. Men inget brott är begånget. Så händer det ofattbara. En jättelik tsunami drar in över Sydostasien och dödar en ännu okänd mängd människor. Thailand drabbas. Kanske påverkas också tempelbygget?

? Jag blev själv orolig, men jag har pratat med Phramahaboontin fem gånger sedan katastrofen. Han säger att allt kommer att fortsätta som planerat, säger Bert-Rune Dahlberg.

Så kanske, nästan säkert, vilar ett tempel på en kulle i Fredrika i södra Lappland när 2005 går över i 2006. Och ut över Viskasjön och den milsvida granskogen blickar en Buddhastaty.

Link to comment
Dela på andra sajter

Roligt att se att den gamla TT mentaliteten med påhopp och nedvärderande kommentarer om andras inlägg återuppstått. Intressant läsning om

värmdö-Fredrika konflikten, har tidigare läst kommentarer skrivet på svenska av någon Thailändare.Detta gjorde att  det inte gick att begripa alla turer.

Tack än en gång en gång att du satt dig in i frågan och tagit dig tid att dela med dig. 

Jag borde veta bättre

Link to comment
Dela på andra sajter

Baa, det finns ett ord här som många personer inte förstår, det ordet heter IRONI, hört det ordet?

  :D gubben  :D

Taoism: shit happens, Buddhism: if shit happens, it isn't really shit, Islam: if shit happens, it is the will of Allah, Catholicism: if shit happens, you deserve it, Judaism: why does this shit always happen to us?, Atheism: I don't believe this shit

Link to comment
Dela på andra sajter

LungAlahato

Var där den 12/7 och det var inte mycket att visa upp.

Allt dom har åstadkommit är en buddhastaty och en gammal munkstaty.

Första bilden visar platsen där templet ska ligga.

20070718244.jpg

20070718256.jpg

20070718250.jpg

20070718249.jpg

20070718238.jpg

Arto

Link to comment
Dela på andra sajter

Lung Lennart

Toajoje !

Du skriver " Så kanske, nästan säkert, vilar ett tempel på en kulle i Fredrika i södra Lappland när 2005 går över i 2006. Och ut över Viskasjön och den milsvida granskogen blickar en Buddhastaty. "

Måste vara en flera år gammal text som klippts in, nu skriver vi 2008. Kan Du redovisa var orginaltexten kommer ifrån?

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för den rekapitulationen. Rättegångshandlingarna brukar komma upp till ytan ibland när jag städar kontoret och då tänker jag att man kanske borde skriva om händelsen någonstans, någon gång, men det är som Du säger, templet saneras av sig självt.

Det är vid fler än ett tillfälle som Chaoawat Boonthin  ringt upp mig och bett mig komma till olika arrangemang för att "kanske skriva" om det. Jag har inte haft lust utan har hittat ett annat tempel att gå till.

Phramaha Boonthin var hemma hos mig för sex år sedan tillsammans med gamle hedervärde Luang Thaa. Han var då en ganska enkel proselyt. Det var förskräckligt att se hur han därefter tog över. Jag personligen kan inte "ha" en munk som har pengar i fickan och väljer taxi som transportmedel. Någon som reparerade templets dator påstod att det fanns "nakna tanter" där och resorna till Thailand  har varit täta. Kroppskontakt är också vanlig.

Nej för mig finns det ingen munk därute på Värmdö bara en förvirrad ung man som tror sig vara något han inte är - det där skrev jag på TT i samband med Luang Thaas begravning som jag var med om att arrangera genom att sköta pressdetaljen.

Det är möjligt att andra kan ha något ut av att bli lurade på sina gåvor och längtan efter meriter, det är upp till dem.

Link to comment
Dela på andra sajter

Quote

Baa, det finns ett ord här som många personer inte förstår, det ordet heter IRONI, hört det ordet?

  :D gubben  :D

Tycker inte detta har med templet att göra, men OK för ironi om den har udd.

Nu låter vi tempelfrågan ta över tråden, Hade i sommarvärmed.BAA

Vinter och snö gör sig bäst på vykort.

 

Nackdelen med alkohol är att det får människan att förväxla ord med tankar!

Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
Hem
Nytt
Logga in

Logga in×
×
×
 • Skapa ny...