Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Skribenten

Wat Buddharama på Värmdö och i Fredrika

Recommended Posts

Skribenten

Bland Thai och Svenskar med anknytning till Thai pratas mycket om vad som tilldragit sig på Wat Buddharama på Värmdö och hur det egentligen står till med det aviserade tempelbygget i Fredrika. För att sprida vad som verkligen skett skriver jag detta , jag har belägg för allt då jag tagit del av rättegångsprotokoll, och inlagor i frågan. Detta har väl inte varit någon ”stor grej” så någon tidning har inte tagit upp saken. Alla vet inte allt, det går mycket rykten i saken läs och begrunda.

Historien om Wat Buddharama på Värmdö

På 80-talet bildades Thailändska Buddistiska Föreningen i Sverige. Framförallt var det

Thaietablissemanget i Stockholm, jag menar den minoritet välutbildade intellektuella Thai-ländare vi har i Sverige, anställda vid Thai Air, gästforskare på universiteten, politiska flyk-tingar osv, som var de pådrivande. Munken Luang Thaa från Mahanikay-orden kom från Thailand och hjälpte till att bygga upp templet på Värmdö. Då var det det enda Thaitemplet i Sverige. Luang Thaa var en populär munk, det var en livlig aktivitet där. De Thai som då fanns i Sverige, framförallt i Stockholmstrakten, besökte templet frekvent. Luang Thaa drev verksamheten med den äran, Wat Buddharama på Värmdö var en mötesplats för Thai alla kategorier, där man möttes och kände sig hemma.

Tyvärr brann templet ner, ett ljus brann ut och satte eld på allt. Luang Thaa var vid detta till-fälle ensam i Templet, han hann rädda sig ut, men drog in rök i lungorna så han drabbades av svår astma, den astma som senare skulle ända hans liv.

Man byggde upp templet igen för försäkringspengar, verksamheten kunde fortsätta. Luang Thaa hade ambitionen att bygga ut templet ännu mer, därför så drev han en insamlingskam-panj för att få medel till detta. Ett ansenligt kapital fanns på föreningen konton.

Arbetsbördan blev stor för honom, Luang Thaa bjöd in Phramaha Boontihn, som kom från Bangkok, för att bistå honom.

På försommaren 2003 fick Luang Thaa en astmaattack och avled hastigt, Phramaha Boonthin blev chefsmunk och han var inte sen att utnyttja sin ställning. Även munkar, som man tror skall stå över alla olagligheter, kan bära sig åt. Att det är helt andra lagar i Sverige än i Thai-land som styr verksamheter har en del ingen aning om, ett tempel har ingen särställning i svensk lagstiftning, betraktas som vilken förening som helst. En munk har ingen särställning i en förenings/tempelstyrelse, han är en ledamot som alla andra.

Hösten 2003 har föreningen ett årsmöte, låt vara inte formellt riktigt, men dock.

Luang Thaas kropp låg och väntade på begravningen och den kremering som skulle ske ett år efter hans död.. Alla var upptagna med att arrangera den storslagna begravning som planera-des ske på Skogskrematoriet försommaren 2004. Då slog Phramaha Boonthin till. I kraft av sitt ämbete lyckades han manipulera en styrelsemedlem att skriva på för uttag i banken. Före-ningens kapital på 1,25 mille, togs ut. Styrelsen kördes över och i föreningens namn köper Phramaha Boonthin i april/maj 2004 ett stycke ”värdelös mark” i Lapplands glesbygd. Detta efter att ha varit ute och åkt snöskoter i lapplandsskogarna med Åseles kommunalråd Bert-Rune Dahlberg (s), och fastnat för en höjd i Fredrika. Tidningarna skrev senare om att Euro-pas största Buddisttempel skulle byggas i Fredrika, 50 mille skall det kosta. Kommunalrådet och munken reser till Thailand för att tigga pengar, påstår att regeringen lovat sponsra projek-tet. (Thailändska regeringen kan inte använda skattepengar till ett tempelbygge utomlands, likväl som Åsele kommun inte kan använda sina skattepengar.)

Luang Thaas begravning ägde i juni 2004, strax därefter anar föreningens kassör ”ugglor i mossen”, efter efterforskningar upptäcker hon att stora summor försvunnit från föreningens konto. Phramaha Boonthin och manipulerad styrelsemedlems förehavanden kommer upp till ytan. Övrig styrelse anser sig tvungna att agera, kallar till extra årsmöte i oktober 2004.

Phramaha Boonthin och manipulerad styrelsemedlem svarar med att under kuppartade stad-gevidriga former avhålla något de kallar årsmöte 6 november, 2004 . Detta möte är helt stad-gevidrigt. Bland annat har manipulerad styrelsemedlem till sitt försvar uppvisat ett falskt pro-tokoll, urkundsförfalskning. Klippt och klistrat likt Marjasin.

Den legala styrelsen polisanmäler hösten 2004 bankuttagen. Åklagaren sade att visst har stora lagbrott förekommit men omöjligt bevisa av vem, förundersökningen läggs ner.

2005 inges ansökan om stämning till Nacka Tingsrätt. Föreningen hade väl inte skötts helt formellt riktigt något som nu slog tillbaka. Någon större framgång blev det inte vare sig i tings- eller efter överklagan till hovrätt, målet avvisades på formella grunder.

Intresserade kan beställa handlingarna från Nacka Tingsrätt T 2022-05, och Svea hovrätt

Ö 7940-06.

Stockholmsthai ser visionen om ett utbyggt funktionellt tempel försvinna i en av dem oönskad markplätt 70 mil norrut i ödemarken. Hur många har råd att frekvent ta sig dit?

Något jättetempel i Fredrika har vi ännu inte sett, pengar saknas. Phramaha Boonthin går op-timistiskt på. Vänta, vänta, pengar kommer. ”Utlovade” pengar från Thailands regering kom-mer inte, på grund av militärkuppen säger man.

Enligt pressen så har han gjort upp en ”avbetalningsplan” för de fodringar (4,6 mille sägs det) som finns hos schaktfirmor och andra leverantörer. Jobb som är beställda i Värmdöförening-ens namn, med hans namnteckning.

Från början sade man det skulle kosta 50 mille, nu pratas om 20 mille. En sak är säker, de första 4,6 mille som man lyckas samla in går till att täcka obetalda jobb som redan utförts. Sen kan man börja bygga igen.

Frågan är om det är föreningen på Värmdö som är byggherre eller Phramaha Boonthin som privatperson. Wat Buddharamas existens är hotad. Väljer fordringsägaren att gå till kronofog-den så är tempelfastigheten på Värmdö det enda av värde som finns att ta, om man nu bedö-mer att Phramaha Boonthin agerar i föreningens namn.

Resultatet är att Wat Buuddharama på Värmdö har förlorat i anseende, Thai går inte dit läng-re, offergåvorna uteblir, på knappa medel försöker man överleva. Thai är sådana att man inte ”gör merit” på ett tempel man har betänkligheter kring. De som trots allt kommer har sanno-likt inte någon kunskap om vad som förekommit. Så ni som har tjejer som brukar gå dit för att ”göra merit”, informera dem om att föreningen/templet i dag inte har någon som helst styr-ning, ingen fungerande styrelse, ingen fungerande bokföring. Man har ingen som helst aning om var pengarna tar vägen. Förhoppningsvis till tempelbygget i Fredrika, men som jag sade, först skall 4,6 mille in för att täcka skulderna.

Mahanikayledningen i Bangkok följer utvecklingen. Mitt stalltips är att Phramaha Boonthin kommer att kallas hem. Han har med sitt agerande starkt dragit ner anseendet för sin munkor-den i Sverige.

Vi får se hur det går. Någon som vet något?

Tilläggas bör att de flesta övriga Tempel i Sverige drivs av den andra Thailändska munkor-den, Thammayutorden, lyckligtvis har denna inte ett dugg med Fredrika och Värmdö att göra.

Sen har vi Dhammakayan som fått ett visst fotfäste i Sverige, en udda omdebatterad gren av Thaibuddismen. Något i stil med Livets Ord, pengar, pengar och åter pengar. Den kristna Amerikanska framgångsteologin har smittat av sig till Buddismen. Rörelsen är under utred-ning i Thailand, de har ett jättetempel i Bangkok som är på väg att konfiskeras och överföras till den etablerade Shangan. Sektens ledare har degraderats från en ganska hög munktitel till ”gräsrotsmunk”. Det sviktar under fötterna på dem i Thailand därför söker man sig utomlands.  Dammakayan lär ha etablerat sig i Göteborgstrakten och Norge, någon som vet något?

Hamnar flickorna i dessa munkars klor lär det kosta minst lika mycket som det kortspel, som det pratats om på forumet.

Share this post


Link to post
Repe

    Mycke intressant läsning. Jag tyckte om Wermdö förut men nu åker vi till Haninge

    istället känns mycke bättre där.

                            Mvh Repe

Share this post


Link to post
Pontus

Var någon annan sm för länge sedan talade om för mig att Värmdö munken inte var något bra. Har vägrat trott honom då vi alltid blivit väl bemötta. Nu måste jag nog analysera karln lite mera?!

Intressant läsning för övrigt!

Share this post


Link to post
Nack Laeng

Tjo

Jag har hört delar av historien från flera håll. 

förra hösten så passade Buntin på att be mig översätta ett styrelseprotokoll när jag var där, det liknade en liten efterkonstruktion då det var ett möte längre tillbaks i tiden... jag översatte det ifrån Thai till svenska.

Hörde en del snack för några år sedan då jag polade med en thaitjej i Bålsta, en av tjejerna i gänget kom tydligen ifrån samma by som Buntin, det snackades om attd det byggts ett fint hus i hans by??  sant eller inte...??

Tråkigt när det blir så här  :-    

Vi hade Buntin + 2 munkar till när vi hade invigning av en butik, jag fick en i mina ögon en konstig fråga av Buntin:  Ni svenskar är bra konstiga, hur kommer det sig att när ni har separerat eller bråkat med en vän etc, hur kommer det sig att ni ändå umgås med dom, att ni färlåter varandra... 

den frågan borde inte komma ifrån en Buddhistmunk, eller.  kanske var en fråga som han fått av Thai ofta.

Buntin har alltid vart trevlig mot mig & gett ett bra intryck, men om det är som det är så borde han åka hem

Share this post


Link to post
hasse11

Både inte lokal tidningar nysta i detta?

Och är det så att munken har byggt ett hus i sin by borde det

ju finnas någon på detta forum som har en tjej från samma by eller bor i närhten.

Och då är det ju nbara att kolla upp det.

Är det sant skicka honom till ett Bangkok Hilton så har han väl i alla fall gratis mat tror jag.

Men tyvärr kan det ju vara så här i flera föreningar.

Share this post


Link to post

Nordic Staffing - Jobba som en galning i Sverige - Tjäna galet med pengar

Thorsten Flinck

För mycket text.. vem orkar läsa det och vem bryr sig om Värmdö? :rolleyes3:

Share this post


Link to post
Guest Bibben

Quote

För mycket text.. vem orkar läsa det och vem bryr sig om Värmdö? :rolleyes3:

Ingen  :kort:

Share this post


Link to post
Repe

                                                            :wai:

Share this post


Link to post
Lung Lennart

Intressant information, men jag tycker en del kommentarer var lite väl barnsliga och primitiva.

Share this post


Link to post
Guest lars60

:wai: Intressant läsning!

Det visar väl att thailändska munkar är som vi svenskar.människor mest!  :wai:

Share this post


Link to post
Guest

Besökte Fredrika förra hösten.- Lung Poo Thuad satt ensam och glodde över ödemarken.-

Vart hos Dhammakaya i Gbg i lördags.

Har även besökt templet i Eslöv + några till i Köpenhamn.

Inte mycket att orda om.

Var och en lär ju bli salig på sin tro.gäller ju bara att inte fjärma sig alltför mycket från verkligheten, som vi trots allt lever i.

:wai:

Share this post


Link to post
gubben4906

Jag var uppe i Buntins by i våras och det enda nya hus som finns där är polaren och hans tjejs hus.

Visst tog Buntin ut pengar till köp av marken i Fredrika. Men det har väl blivit snyggt däruppe nu eller, på bilder jag sett ser det jättefint ut. Munkar är också människor, med fel och brister. Titta på er själva och ställ frågan hur du själv är som människa. Det verkar vara lite av den svenska avundsjukan som florerar i denna tråd. Var det inte den ni stack ifrån, hur många ekonomiska brottslingar finns det i detta forum som bor i Thailand?  :Drogar-Dolar(LBG): Titta på er egen ärlighet istället.

  :D gubben  :D

Share this post


Link to post
Baa

Avund? Skattebrottslingar?  Undrar var i hela världen har Du hittat den slutsatsen, har läst och läst om igen hela tråden och fattar fortfarabde inte, vill inte vara den som märker ord, alla har den absoluta rätten att skriva och tycka vad man vill men jag fattar kanske jä-ligt dåligt idag.

MVH

Baa

Share this post


Link to post
gubben4906

  :kort: Kände du dig träffad eller?  :police:

  :D gubben  :D

Share this post


Link to post
Baa

Nää, inte alls, har bara svårt att fatta, obs, inget som helst påhopp, undrar bara vad jag missat.

Hade

Share this post


Link to post

NYTT INNEHÅLL


×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy policy