Jump to content
IGNORERAD

Bo bra i Bangkok...


lars60

Recommended Posts

Tack för tipsen Lars Såg detta i GP i dag Så överlever du Bangkok

Nämn Bangkok och de flesta tänker trafikkaos, skyskrapor och folkmyller. Men staden kan vara så mycket mer än ett stopp på vägen. Frilansjournalisten Mattias Sköld, som bevakat Asien sedan 2002, tar oss med till det Bangkok dit turistbussarna inte når.

Relaterat

FÖR PAR

Himmelsk lyx på Sirocco

Exklusiva Sirocco är Bangkoks perfekta skybar. 63 våningar ovan trafikkaos och larm, i byggnaden The Dome, serveras stans mest välblandade drinkar. Läcker medelhavsmat och sval jazz i alla ära, den verkliga attraktionen är när himlen börjar skifta i rosa och solen sakta sjunker mellan skyskraporna. Då kan man ha överseende med att drinkarna håller svenska priser.

FÖR FARMOR

Doftfest på Pak Klong

Har du funderat över varifrån blommorna till Bangkokhotellens överdådiga blomsterdekorationer kommer? Svaret heter Pak Klong, som är stans största blomstermarknad. Här kan man vandra bland berg av liljor, krysantemum, jasminer och orkidéer.

Köp ett fång med 50 rosor för några kronor. Marknaden har öppet dygnet runt men är bäst på tidiga kvällen.

FÖR STUDENTEN

Det koloniala Bangkok

Nej, Thailand kolonialiserades aldrig. Men i kung Vajiravudhs paviljonger möts brittiskt garden-party à la 1920-tal och thailändsk pop i skön förening.

Vajiravudh, utbildad i Oxford och stor anglofil, lät i början av förra seklet anlägga en liten park i bästa brittiska kolonialstil. Få känner till området, det nås via en liten gränd mellan klassiska Asia Hotel och bron Hua Chang. Här ligger flera restauranger med snarlika thaimenyer, som främst lockar till sig stilmedvetna Bangkokstudenter.

Den hippa personalen i tjugoårsåldern tycks inte känna den minsta pust av historiens vingslag. En omöjlig mix, inte ett dugg turistvänligt – fast vansinnigt trevligt. Med läcker, välkryddad mat i kunglig miljö och thaipop från högtalarna.

FÖR FAMILJEN

Bangkok från förr

I Bang Yai, i Bangkoks norra utkant, finns klongerna (kanalerna) och traditionerna bevarade från den tid då Thailands huvudstad var känd som Österns Venedig.

Bang Yai är på riktigt. Här tar folk inte motorcykeln utan båten för att handla eller hälsa på grannen. Brevbäraren kommer vattenvägen med posten. På verandorna sitter gubbar med cigg i mungipan och metar, ungarna tävlar i att göra halsbrytande volter från bryggorna. Till skillnad från de turisttillvända turerna på klongerna i området Tonburi så slipper man fejkade flytande marknader och andra jippon.

I templet Khon Kha kan man förbättra sin karma för en spottstyver. Hit kommer problemtyngda Bang Yai-bor för att frige en krabba (mot penningbekymmer) eller undsätta en ål (för att lindra sorg). Att mata templets kattfiskar håller fiender borta.

Ta cykeln på Ko Kret

Trött på bilar, barer och basarer? Ta då båten till ön Ko Kret, en lantlig idyll som ligger i Bangkoks norra utkant i floden Chao Phraya. Ön bebos av monfolket, kända för att göra läckra desserter och vackra lerkrukor. Ko Kret är enda stället i Bangkok där man kan cykla utan risk för nära döden-upplevelser. Här är nämligen bilar och tuk-tukar förbjudna.

HITTA RÄTT I HUVUDSTADEN

Vajiravudhs paviljonger. Ta skytrain till stationen Ratchatewi.

Pak Klong. Ta flodbåten Chao Phraya Express till piren Memorial Bridge. Gå eller ta tuk-tuk sista biten.

Skybaren Sirocco på The Dome. Ta skytrain till stationen Saphan Thaksin, sedan är det gångavstånd.

Bang Yai. Ligger norr om centrum, en halvtimmes resa med flodbåt. Enklast är att på förhand kontakta en lokal researrangör som skräddarsyr turen på klongerna. Till exempel Destination Asia.

Ko Kret. Ta flodbåten Chao Phraya Express till Pak Kret, därifrån färja till ön. Kontakta en lokal researrangör på förhand för att boka cykeltur, till exempel Spice Roads.

www.destination-asia.com

När jag väl hade lyckats kravla mig upp från golvet, efter att jag trillade av stolen när jag läste i mattråden. Ja, då går man in här och läser...

Nu ligger jag på golvet och skriver eftersom du lyckades chockera mig ytterligare en gång.

Men den här gången fick jag datorn med mig i fallet. anrejsdenruskige

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

×
×
×
  • Skapa ny...