Jump to content
IGNORERAD

Bli gravid under ett besök!


thaikonsult

Recommended Posts

Hon kan antingen resa hem och söka uppehållstillstånd från sitt hemland eller söka ett uppehållstillstånd i Sverige under sitt pågående besök.

Mycket handlar om i vilken månad graviditeten befinner sig och vad hon och hennes man tycker i frågan. Det är även en ekonomisk fråga.

Är flickvännen i början av graviditeten kan hon resa hem och söka uppehållstillstånd från hemlandet. Hinna få uppehållstillståndet beviljat via förtur och återvända till Sverige före förlossningen. Här gäller det även att kontrollera regelverken beträffande flygförbuden på grund av graviditet och när tecknade försäkringar upphör att gälla.

Har flickvännens graviditet kommit in i 4-5 månaden kan hon söka uppehållstillståndet i Sverige. Via förtursansökan bör hon få beslutet i god tid före förlossningen.

Att söka ett uppehållstillstånd i Sverige på grund av graviditet är ingen självklarhet men ändå en möjlighet. Det finns vissa grundkrav i regelverket som ska vara uppfyllda för att Migrationsverket ska godkänna en ansökan i Sverige.

Först ska förhållandet vara en s.k. stark anknytning. Med det menas att man ska vara gifta, sambos eller reg. partners med varandra.

Sedan ska det anses som oskäligt att den gravida flickvännen tvingas resa hem för att söka ett uppehållstillstånd från hemlandet. Oskäligheten inträder när anknytningen är stark och tillståndsgrundande där det föreligger en s.k. presumtion – en rätt till uppehållstillstånd i Sverige.

Man ska även vara medveten om att en ansökan i Sverige medför vissa ekonomiska kostnader i form av kontroller hos barnmorska och ev. tillstötande komplikationer före det ett uppehållstillstånd blir beviljat.

Å andra sidan är det inte gratis att föda ett barn i Thailand heller så det gäller att veta man vill i frågan.

Lite kommentarer

Det föreligger en utredning i frågan med en kommande ändring i Utlänningslagen under nästkommande år. Hur lagändringen kommer att utformas återstår att se.

Mvh Thaikonsult

http://www.thaikonsult.se hjälper till med ansökningshandlingar för visum, besöksförlängningar, uppehållstillstånd, arbetstillstånd, studietillstånd, medborgarskap, överklaganden och civilrättsliga ärenden. Thaikonsult är även registrerat ombud hos Migrationsverket.
Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in×
×
×
  • Skapa ny...