Alarik Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 Den tredje torsdagen i augusti, alltså i morgon, är det surströmmingspremiär. Vilka traditioner har ni som gillar surströmming? Vilket märke är er favorit? Vilken dryck är det som gäller för er del? Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Mr Ning Ning Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 Äter inte detta! Men jag har levererat salt till dom som gör surströmming. Så det får vara mitt bidrag till er som äter det. Veteran Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
andrejsdenruskige Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 Då jag är en känslig jävel så är det Mannerströms fileér som funkar bäst Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Kenneth4618 Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 (ändrad) 5 minuter sedan, skrev andrejsdenruskige: Då jag är en känslig jävel så är det Mannerströms fileér som funkar bäst De veganska då? 😉 Ändrades Augusti 19, 2020 av Kenneth4618 “Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience" Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Alarik Inlagd Augusti 19, 2020 Trådstartare Dela Inlagd Augusti 19, 2020 11 minuter sedan, skrev andrejsdenruskige: Då jag är en känslig jävel så är det Mannerströms fileér som funkar bäst Från Gösta Hanells Fisksalteri. Mannerströms Surströmming är ny i sortimentet. Röda Ulven är annars den mest kända. Mannerströms Surströmming finns väl inte att köpa filead? Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Alarik Inlagd Augusti 19, 2020 Trådstartare Dela Inlagd Augusti 19, 2020 17 minuter sedan, skrev Kenneth4618: De veganska då? 😉 Hittade recept på vegetarisk surströmming på nätet. Vegetarisk surströmming, 4 st "strömmingar" 1 st medelstor aubergine Saltlake, dag 1: 1/2 dl salt 1 liter vatten Kryddblandning: 2 msk chilipeppar eller cayennepeppar (alternativt en msk av vardera) 1 msk malen ingefära 2 st vitlöksklyftor, finhackade 2 msk soya 1 msk socker Saltlake, dag 3-5: 2 dl vatten 1 msk salt Blanda vatten och salt i en burk med lock. Rör om så att saltet löses upp ordentligt. Skölj auberginen och dela den på längden i fyra delar. Skär snitt i auberginens köttiga sida, ca 5 mm mellan varje, men var försiktig så att snittet inte skär igenom skalet. Lägg därefter delarna med köttiga sidan nedåt i saltlaken. Sätt en tyngd på dessa så att de inte flyter upp till toppen av burken (om så behövs). Sätt på locket och ställ burken i kylskåpet över natten. Nästa dag, häll bort saltlaken ur burken. Blanda ihop kryddblandningen i en kopp. Pensla auberginernas köttiga sida med blandningen. Lägg dem åter i burken och sätt på locket. Låt burken stå och jäsa svalt över dagen. Det vill säga i rumstemperatur men inte i solen. På kvällen, ställ den åter i kylskåpet. Låt burken stå orörd i två till tre dagar. Häll därefter i ytterligare 2 dl vatten och en matsked salt. Ställ tillbaka strömmingen i kylen och låt dra i lagen i två dagar till. Därefter är strömmingen klar att ätas. Hållbarheten i kylskåp är nu ca en vecka. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
andrejsdenruskige Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 (ändrad) 8 minuter sedan, skrev Alarik: Från Gösta Hanells Fisksalteri. Mannerströms Surströmming är ny i sortimentet. Röda Ulven är annars den mest kända. Mannerströms Surströmming finns väl inte att köpa filead? Hade för mig att den fanns som filé, men har säkert fel som vanligt. Jag får gräva i mitt bildarkiv och se efter. Mannerström hade åtminstone rom Edit: Står inget om filé på burken, så det är nog inte filé Ändrades Augusti 19, 2020 av andrejsdenruskige Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Alarik Inlagd Augusti 19, 2020 Trådstartare Dela Inlagd Augusti 19, 2020 Precis nyss, skrev andrejsdenruskige: Hade för mig att den fanns som filé, men har säkert fel som vanligt. Jag får gräva i mitt bildarkiv och se efter. Mannerström hade åtminstone rom Har tyvärr aldrig smakat Mannerströms Surströmming men jag tror dig. De är säkert jättegoda. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Enis Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 ruttet som ruttet... kan ni beskriva skillnader i smak Enis "Om du inte är en elefant, försök inte bajsa som en..." Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Enis Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 Ni som älskar surströmming har ni Durian som favoritfrukt också? Enis "Om du inte är en elefant, försök inte bajsa som en..." Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
rolba Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 1 minut sedan, skrev Enis: ruttet som ruttet... kan ni beskriva skillnader i smak Enis Smakar ju mest salt och.....salt. Samt luktar vedervärdigt. Nubbe kan man dricka ändå så den stinkande gamla fisken får vara för min del. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Alarik Inlagd Augusti 19, 2020 Trådstartare Dela Inlagd Augusti 19, 2020 (ändrad) 36 minuter sedan, skrev Enis: ruttet som ruttet... kan ni beskriva skillnader i smak Enis Ruttet? Jag skrev till Boa tidigare. att han pratar som han har förstånd till. Men till dig skriver jag att din okunnighet må vara dig förlåtet Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning. Jäsning eller fermentering innebär ofullständig oxidation av organiska föreningar utan syre Ändrades Augusti 19, 2020 av Alarik Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Alarik Inlagd Augusti 19, 2020 Trådstartare Dela Inlagd Augusti 19, 2020 23 minuter sedan, skrev Enis: Ni som älskar surströmming har ni Durian som favoritfrukt också? Enis Durian är jättegott. Åt faktiskt precis durian-glass. Men favoritfrukten är det inte. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
andrejsdenruskige Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 32 minuter sedan, skrev Enis: Ni som älskar surströmming har ni Durian som favoritfrukt också? Enis Bjud din fru på det. Hon gillar nog surströmming. Ingen ovanlighet att thailändskorna äter sådant Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Alarik Inlagd Augusti 19, 2020 Trådstartare Dela Inlagd Augusti 19, 2020 34 minuter sedan, skrev rolba: Smakar ju mest salt och.....salt. Samt luktar vedervärdigt. Nubbe kan man dricka ändå så den stinkande gamla fisken får vara för min del. Prova med mjölk till nästa gång. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Tommy Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 Vet inte hur det är med andra, men jag har inget behov av att ens lukta på surströmming. Jag har känt stanken på avstånd och att äta nåt som stinker så fruktansvärt borde diskvalificera de som äter det från att ha någon rätt till negativ åsikt om vad andra kan tänkas stoppa i sig, som råtta eller insekter till exempel. Bara vad jag känner. MVH "There is an eagle in me that wants to soar, and there is a hippopotamus in me that wants to wallow in the mud." Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Alarik Inlagd Augusti 19, 2020 Trådstartare Dela Inlagd Augusti 19, 2020 2 minuter sedan, skrev Tommy: Vet inte hur det är med andra, men jag har inget behov av att ens lukta på surströmming. Jag har känt stanken på avstånd och att äta nåt som stinker så fruktansvärt borde diskvalificera de som äter det från att ha någon rätt till negativ åsikt om vad andra kan tänkas stoppa i sig, som råtta eller insekter till exempel. Bara vad jag känner. MVH Du gillar säkert inte mögelost heller. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Tommy Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 1 minut sedan, skrev Alarik: Du gillar säkert inte mögelost heller. Jodå, många av dem, har inte provat alla. MVH "There is an eagle in me that wants to soar, and there is a hippopotamus in me that wants to wallow in the mud." Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
rolba Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 8 minuter sedan, skrev Alarik: Prova med mjölk till nästa gång. Det gjorde jag vid första försöket. Hade inte snapsåldern inne. Skitäckligt att spy upp mjölken genom näsan minns jag. De andra två gångerna jag försökt så spydde jag inte. Förmodligen snapsen som räddade mig.🥂 Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Kenneth4618 Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 Var 18 år senast jag åt surströmming hemma hos min salige storebror och det smakar inte lika illa som det luktar. Min bror åt hela fileer direkt ur burken 😱 Har en släkting som sitter i styrelsen vid surströmmingsakademin. Men nä det är ingen rätt jag längtar efter 😀 “Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience" Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Alarik Inlagd Augusti 19, 2020 Trådstartare Dela Inlagd Augusti 19, 2020 11 minuter sedan, skrev Tommy: Jodå, många av dem, har inte provat alla. MVH Finns de som inte gillar mögelost som ju också är fermenterat. Även surkål, kefir, yoghurt och surdegsbröd är fermenterade livsmedel. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Alarik Inlagd Augusti 19, 2020 Trådstartare Dela Inlagd Augusti 19, 2020 12 minuter sedan, skrev rolba: Det gjorde jag vid första försöket. Hade inte snapsåldern inne. Skitäckligt att spy upp mjölken genom näsan minns jag. De andra två gångerna jag försökt så spydde jag inte. Förmodligen snapsen som räddade mig.🥂 Ja, fy. Inte skall man spy mjölk genom näsan. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Guest Fredman Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 Jag har ätit surhaj, rökta gettestiklar med några snapsar Svarta döden men surströmming har jag bara känt doften eller odören av och det räckte. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Tommy Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 18 minuter sedan, skrev Alarik: Finns de som inte gillar mögelost som ju också är fermenterat. Även surkål, kefir, yoghurt och surdegsbröd är fermenterade livsmedel. Och en del riktigt goda fermenterade korvar, bland annat från Thailand! MVH "There is an eagle in me that wants to soar, and there is a hippopotamus in me that wants to wallow in the mud." Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
samet Inlagd Augusti 19, 2020 Dela Inlagd Augusti 19, 2020 (ändrad) 4 timmar sedan, skrev Alarik: Den tredje torsdagen i augusti, alltså i morgon, är det surströmmingspremiär. Vilka traditioner har ni som gillar surströmming? Vilket märke är er favorit? Vilken dryck är det som gäller för er del? Så jag fuskade alltså när jag åt det redan i fredags? Visste inte att det fanns en sådan regel, kul att lära sig. Röda Ulven vart det. Var någon bismak på den i år som jag inte riktigt uppskattade. För er som aldrig provat och bara ojar er... smak och lukt är inte samma sak! Ändrades Augusti 19, 2020 av samet Rättstavning Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Recommended Posts
Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.
Du måste vara medlem för att kommentera på forumet
Registrera dig
Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!
Registrera dig på forumetLogga in
Har du redan ett medlemskap? Logga in här.
Logga in nu