Jump to content
IGNORERAD

När Chulalongkorn kom till Sverige - en artikel som inte är PK


Joints

Recommended Posts

När Chulalongkorn kom till Sverige kunde man läsa följande text i Vesternorrlands Allehanda

Här kommer ett litet utdrag från det första tillfälle när han mötte den Svenske Majestät,

Nu var man i tillfälle att se och beskåda. Det berättas, att Gulliver blef mycket förbluffad, när han kom till Lilleputternas land; vi, herrar Gulliver, erforo samma känsla, nu när liliputerna kommo till oss. Ty sådana fingo vi se. Den siamesiske herskaren liknade illusoriskt en tretton års skolgosse, som glömt böckerna hemma, men tar saken kallt. En man vid hans ålder härstädes och med hans gestalt anses höra till abnormiteterna. Han räckte vår högreste kung långt ifrån till axlarna; majestätet måste böja sig djupt vid varje presentation. Och den uniform han bar, som råkade vara förvillande lik våra väldiga, hvitrockade, guldhjälmade dragoners! Det kunde ej hjälpas; man nödgades tänka på, när gossar leka krig; ja, till och med på den ståndhaftige tennsoldat!

Kungen af Siam utseende annars? Nåväl; vi kaukaser ha inga skönhetslinier för dessa starkt utvecklade malajiska käkar, hvilka ge hela ansiktet ett vulgärt uttryck, ej heller samma folkslags näsor, som ej ha hvarken med de romerska eller grekiska att beställa. Äfven en hög panna har ej något att betyda i ett så danadh ansigte.

Men själens spegel, ögat, kastar strålar öfver hvilket ansigte som hälst, så även hos Siams kung. Hans svarta ögon uttryckte både intelligens, lefvande intresse och viljekraft. Man erindrade sig uttrycket; "se icke till hans skepnad och stora person".

http://www.thaipavil...0/artiklar.html

Året var för övrigt 1897.

Link to comment
Dela på andra sajter

Hehe, den beskrivningen skulle knappast vara politiskt korrekt idag!

Det fanns ju dock lite positiva omdömen i texten.

Herr Chang har talat.

Link to comment
Dela på andra sajter

GammalDansken

Lite längre ner i texten är det inte heller helt PK.

Betingar minst 15 år i Thailändsk fängelse om det hade skrivits i dag och där.

Konungens ungdomlighet öfverraskade. Man skulle ha kunnat ta honom för att vara en tjugufemåring,

och likväl är han fyrtiofyra år. Inte en rynka i ansigtet, inte ett slappt drag! Han har tydligen lefvat ett äkta friskt naturlif i sitt fagra land.

Och tillsamman med hundratals hustrur, utan att åldras! Det är ett fenomen!

Siamesiske kronprinsen, Maha Vajiravath, kom sedan. En liten spröd minderåring, på tio år, som det tycktes; han är dock sexton år.

Någonting stickande låg i dennes svarta ögon. Han kom under vår kronprins vingars skugga.

Prins Carl fick två prinsar på sin lott; ställda den ene på den andre, skulle de ej hunnit hans längd.

mvh

Those who can write have a lot to learn

from those bright enough not to

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest larbejo

Kul tillbakablick Joints! Jag förstår  dock inte vad du vill säja,naturligtsvis är en artikel från slutet av 1800-talet inte politiskt korrekt i dagens läge.Vi kan gå  tillbaka  till 30-40 tal så utfördes vissa studier,speciellt angående rasstudier. Jag har nu glömt den personens namn(Lundmark? eller så)

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej Larbejo,

Jag tror du tänker på Herman Lundborg. Han åkte land och rike runt för att mäta skallar och hitta på särskilda egenskaper för olika slags folk. Visst finns det en nypa av hans anda i texten ovan.

Link to comment
Dela på andra sajter

Var på något museum utanför Skurup av alla platser tror jag det var (Johannamuséet?) där hade man inrett en skolsal som den såg ut i en typisk svensk byskola under 1930-talet.

Där fanns bland annat en stor "Ras plansch" som förklarade de olika rasernas särprägel med  den vite mannen som överlägsen i det mesta och negroiden som fullständigt oduglig, Malajierna som väl thaifolken måste räknas till befann sig någonstans mellan Kineserna och de Negroida.

Inte konstigt att folk lyssnade på den misslyckade målarkludden från Wien...

"It is not power that corrupts but fear. Fear of losing power corrupts those who wield it and fear of the scourge of power corrupts those who are subject to it"- Aung San Suu Kyi
"It's not a lie, if you believe it" - George Costanza
"Never Argue With A Fool – They Will Drag You Down To Their Level, Then Beat You With Experience"
"Facts are meaningless - you could use facts to prove anything that's even remotely true" -Homer Simpson

www.destinationasien.se 

Link to comment
Dela på andra sajter

Som balans hade det varigt roligt att få läsa vad siameserna skrev ner när farangerna kom till Siam på 1600-talet. Om man får lov att gissa så var det nog inte alltför positivt utan i stil med illaluktande, groteska näsor, klumpiga, allmänt fula och bristande uppträdande.

Ungefär som nu då alltså  :crazy:

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in×
×
×
  • Skapa ny...