lompok Inlagd Juni 16, 2009 Dela Inlagd Juni 16, 2009 Hej! Har någon ett bra recept på att koka färska räkor så att man får en någorlunda Svensk smak på dem. Lompok Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
erik-sson Inlagd Juni 17, 2009 Dela Inlagd Juni 17, 2009 http://www.aftonblad...rticle405599.ab kokning av räkor Hej, hur kokar man räkor? Bor i Thailand och här köper man räkorna råa. Tack på förhand. Bithe ! Svar: 15-04-08 Hej, dom flesta kokar bara i saltat vatten , men har man dill är det lite bättre , men du som är i Thailand steker du inte bara med vitlök och Galanga ?? Mvh Tomas recept.se http://www.recept.se...ch=koka+r%E4kor Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Ulrika Inlagd Juni 17, 2009 Dela Inlagd Juni 17, 2009 Hej. Man kokar räkor som man kokar krabba. Jag har aldrig haft dill i. Det spar vi till kräftkoket i augusti ... Glad midsommar! MVH Ulrika Koka krabba, havskräftor eller hummer Ingredienser 1 liter vatten 2 msk salt 1 sockerbit smaksätt lagen eventuellt med dill, dillfrö, krondill, anis eller kummin Tillagningstid: Max 20 min Svårighetsgrad: Medel Gör så här Öka receptet valfritt antal gånger så att koklagen gott och väl täcker skaldjuren i grytan. Skaldjuren ska vara levande (havskräftor kan dock vara avlivade före kokning). 1. Använd en rymlig gryta. Blanda ingredienserna till lagen och koka upp. 2. Skrubba rent skaldjuren i kallt vatten. 3. Koka lagen på full effekt när du lägger i skaldjuren med huvudet först. 4. Låt det koka upp igen och sjud sedan efter den beräknade koktiden, se nedan. 5. När koktiden är över ska skaldjuren svalna i lagen för att bli färdigkokta och få smak. Kyl gärna grytan i vattenbad (byt till nytt kallt vatten flera gånger). Ungefärlig koktid (räknas från uppkok): Havskräftor: Stora 2-3 min, små 1,5 min Krabba: 15-20 min Hummer: 450 g 6-7 min (+ 1 min/100g utöver det) http://www.ica.se/Fr...0eller%20hummer Ulrika, www.scandalic.nu Scandalic - Soi Skaew Beach el. 2nd Rd Soi 9, Pattaya City The Pool at Center Condo - Pattaya Tai Soi 24, Pattaya City Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Keithan Inlagd Juni 17, 2009 Dela Inlagd Juni 17, 2009 erik-sson skrev[br]men du som är i Thailand steker du inte bara med vitlök och Galanga ?? Quote Det har jag missat. [br]Hur gör man ? Ska dom skalas först ? Torr panna med krossad vitlök och skivad galanga ? Eller lite olja också ?[br][br]När jag kokar mina räkor, skalar jag dom och sedan vatten, salt och mycket dill. Koka upp och så i med räkorna. Där det kokar igen, brukar dom vara klara.[br]/En annan eriksson Öl är hälsa, hälsa ofta /Keithan Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
banphe Inlagd Juni 17, 2009 Dela Inlagd Juni 17, 2009 Hej,Jag brukar koka räkorna i saltvatten o dill,har märkt att vattnet ska vara salt som havsvatten,nästan så att man tycker att det är för salt.sen kokar man dom i några minuter bara,kyl sedan ner dom direkt i en bunke med is o vatten i.kokar man dom för längeblir dom lätt sega.räkorna i Thailand kostar ca 130-170b/kg beroende på storlek.lycka till SANDRAGGARE PÅ COCOSMALLIS Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Jerker Inlagd Juni 17, 2009 Dela Inlagd Juni 17, 2009 Du kan koka dom samma lag som vi gör med kräftor. Öl lite salt och socker mycket dill http://tomtensmandlar.tictail.com/Jerker เจสเปอร์ โรสัน Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
minken Inlagd Juni 17, 2009 Dela Inlagd Juni 17, 2009 Vill du få lite svenska kräftor känlsa så skall du använda krondill om du får tag på det. Ett litet tips som gäller där man skall koka skaldjur är att också tillsätta lite stjärnanis samt eventullt kumminfrön de två sistnämda är det inga problem med att få tag på i Thailand , kanske värre med krondillen. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
oldthaimer Inlagd Juni 17, 2009 Dela Inlagd Juni 17, 2009 Hej lampok. Koka räkor gör jag nog en gång i veckan när vi är i Pattaya. Vi kör ner till seafoodmarknaden vid Pattaya-Tai och köper levande räkor (flickvännen väljer). Mitt förslag på att koka räkor är som följer. 1. Räkorna bör vara levande (om möjligt) 2. Lag: vatten, öl (1/3 av lagen) dill, socker och mycket salt OBS lagen skall vara "för salt". När man tycker att: den är nog lite för salt är det bra. 3. Koka upp lagen och låt den sjuda några 5 minuter. 4. Under tiden: rengör räkorna och ta bort onödiga "borst" och spröt. 5. När lagen stormkokar så sänk ned några räkor i taget (ex 10 st beroende på storlek) 6. Koka dessa tills de flyter upp, kanske 2-3 minuter, plocka upp dem efterhand och kyl dem, själv använder jag en kalluftsfläkt. 7. Fortsätt med att koka de kvarvarande räkorna tills alla är kokta och kylda. 8. Kyl ner lagen i ett vattenbad och lägg tillbaka räkorna i den svala lagen. 9. Nu gäller det att stålsätta sig och sätta in räkorna i kylen, minst ett dygn. Klarar du detta så har du fått riktigt goda räkor att skryta med. Min egen erfarenhet är att Thai föredrar dessa framför sina egna som kokas i osaltat vatten eller ångas. Med vänliga hälsningar från en nu lite hungrig oldThaimer Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Skibi Inlagd Juni 17, 2009 Dela Inlagd Juni 17, 2009 Quote Koka dessa tills de flyter upp. Helt rätt! Mvh Kimmo You take the blue pill – the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill – you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
King kong Inlagd Juli 8, 2009 Dela Inlagd Juli 8, 2009 Tångräkorna kokas lr steks upp liknande en stor kaka lr som en omelett. Är nog bara Thai som äter det dock Som man säger ute på västkustens öar "Gratis é gott". "10 4 bend over and out " Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Mantra Inlagd Juli 8, 2009 Dela Inlagd Juli 8, 2009 vatten vit samt svart pepper en del dill gör susen. Mantra Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Recommended Posts
Arkiverad
Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.