Jump to content
IGNORERAD

Måla ditt hustak vitt!!!


Joints

Recommended Posts

President Obamas klimatguru, Steven Chu, hävdar att om vi målade alla hustak och asfalt i vita eller ljusa färger så skulle de ha samma positiva effekt på miljön som att ta bort alla bilar från alla vägar under 11 år.

Kanske något att tänka på.

http://www.independe...te-1691209.html

Link to comment
Dela på andra sajter

Beror på vad man vill uppnå. Med vit färg så ökar man albedot för det synbara ljuset. Vit färg betyder dock inte automatiskt att värmestrålningen reflekteras eftersom detta har annan våglängd. Vill man (som i Sverige där AC inte är vanlig) ta emot så mycket värme är det inte effektivt att ha hög albedo på sitt hustak eftersom man då reflekterar bort strålning.

Hög albedo kan dock hjälpa till att motverka växthuseffekten (som ökar med CO2-utsläpp från bilar) en del men det finns som sagt var både strålning i form av synligt ljus och i form av värme (infrarött ljus). Det finns material med högt albedo både för synligt ljus och infraljus.

Hittade nu en länk som också beskriver detta:

http://www.coolcommu.org/albedo.htm

PS. Steven Chu har laserkylning som specialitet så det är hans område. Kan vara bra att tänka på för hus i Thailand men inte hus i Sverige.

He that will not reason is a bigot; he that cannot reason is a fool; he that dares not reason is a slave

William Drummond (1585–1649)

Link to comment
Dela på andra sajter

Intressant läsning!

Om mänsklighetens problem med sig själv skall kunna lösas, eller hanteras, så fodras det nog relativt enkla lösningar, som inte kräver alltför stora uppoffringar av individen. Det är säkert fysiker/ingenjörer som kan åstadkomma någonting sådant. Politiker har i princip aldrig löst några problem (möjligtvis lindrat effekterna av problem som de själva har orsakat).

Fascinerande hur man har olika lösningar på värmeproblemet i olika regioner. Platta, vita tak kanske fungerar bäst i torrt klimat medan man har helt andra lösningar i de tropiska regionerna.

    De höga spetsiga taken i Thailand kanske är en anpassning till skyfallsregnen? Att bygga högt, med "öppna väggar" för ventilationens skull förekommer i alla tropiska zoner med hög luftfuktighet. Undrar varför inte vit färg har använts i någon större omfattning?

Försöker inte faranger som bygger i Thailand isolera taken kraftigt. Har för mig att det talats om reflekterande folio e d?

:wai:

“The only hope for the world is to make sure there is not another USA. We can’t let other countries have the same number of cars, the amount of industrialization, we have in the US. We have to stop these Third World countries right where they are.”

- Michael Oppenheimer, Environmental Defence Fund

Link to comment
Dela på andra sajter

Kul grej!

Detta kommer från Grekland!

Vita hustak.

pigge01

Dyslektiker är på Svenska Ordblind.

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in×
×
×
  • Skapa ny...