Jump to content
IGNORERAD

Undantagstillstånd i Pattaya


Micke031

Recommended Posts

Toppmöte avblåst efter oro.Thailands premiärminister utropar undantagstillstånd i turistorten Pattaya sedan

demonstranter stormat det asiatiska toppmötet, som nu ställs in.  http://www.aftonblad...ticle4878832.ab

De rödklädda demonstranterna trängde igenom polisens avspärrningar, slog sönder glasdörrar och rusade in i byggnaden, där ledare för de tio Asean-länderna och sex andra asiatiska stater skulle mötas.

Thailands premiärminister har utropat undantagstillstånd i turistorten Pattaya. I thailändsk tv kallar Abhisit Vejjajiva situationen "extremt allvarlig" och säger att det viktigaste nu är att se till att delegaterna på toppmötet kommer hem säkert.

På grund av oroligheterna är toppmötet i praktiken inställt, rapporterar Reuters. Dagens möten har ställts in och det blir inga möten på söndagen heller, säger en talesman för Thailands regering.

- Vi har skjutit upp mötet. Det blir inget möte i morgon. Vi har inte satt något nytt datum igen, sade Panitan Wattanayagorn.

Han använde inte ordet "inställt", men toppmötet skulle avslutas på söndagen och lördagens möten var redan inställda.

Även mediecentret i det hotellkomplex där toppmötet pågår har stormats av demonstranter, jagade av soldater och poliser. De blåser i visselpipor och viftar med flaggor. Flera av dem har skärsår, sannolikt orsakade av glassplitter från de krossade dörrarna.

Enligt Reuters har demonstranterna inte tagit sig in i själva hotellet där toppmötesdelegaterna samlas.

Demonstranterna stödjer Thailands tidigare premiärminister Thaksin Shinawatra och kräver att den nuvarande regeringen under Abhisit Vejjajiva ska avgå.

Tidigare fick demonstranterna utrikesministrarna från Kina, Japan och Sydkorea att ställa in ett separat möte som hålls i samband med toppmötet.

Vid det mötet skulle Nordkoreas nyligen uppskjutna robot och ekonomiska frågor diskuteras.

- Mötet har ställts in, sade en uppsatt kinesisk källa till AFP.

Demonstranterna hade skingrats under natten men återvände tidigt på lördagen och blockerade vägen utanför möteslokalen med taxibilar och minst två stora lastbilar, uppgav vittnen.

Den sittande premiärministern Abhisit Vejjajivas kansli meddelade i fredags att tålamodet efter veckans demonstrationer börjat tryta och att polisen fått instruktioner om att gripa ledarna för demonstrationerna så fort ett tillstånd utfärdats i domstol.

Link to comment
Dela på andra sajter

Thaksin fortsätter att plocka poäng. Kan ingen bara ta bort karln?

-Forza Gnaget-
   Östra Övre

Link to comment
Dela på andra sajter

Thai protests cancel Asian summit

http://news.bbc.co.u...fic/7994465.stm

A summit of Asian leaders in Thailand has been postponed after anti-government protesters broke into the venue in the resort of Pattaya. PM Abhisit Vejjajiva has declared an "extreme state of emergency" in Pattaya, and said his priority was to ensure the leaders got home safely.

Several leaders from the Association of South-East Asian Nations (Asean) have now been airlifted from the area....

Vi har det iaf ganska bra!

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in×
×
×
  • Skapa ny...