Jump to content
IGNORED

Street food i Bangkok på väg att försvinna?


spooncreek

street food  

139 members have voted

 1. 1. Ska Street Food i Bangkok få finnas kvar?

  • Ja, det är efterfrågat och är en del av Bangkoks själ.
   96
  • Nej, det behövs mer ordning, och trottoarer är till för att gå på. Det finns tillräckligt med "riktiga" restauranger.
   9
  • Ja, men flytta det från trottoarerna, varför inte på speciella områden, gärna inomhus.
   29
  • Nej, det räcker med de marknader som finns, varför måste trottoarerna användas?
   5


Recommended Posts

spooncreek

Myndigheterna fortsätter att rensa på trottoarerna i Bangkok. Senast ett större område i Ekkamai.

 

Det handlar ju inte bara om att många förlorar sitt levebröd, utan också om en efterfrågad service som kanske inte försvinner helt, men där utbudet minskas rätt mycket. Det beräknas att 2/3 av Bangkokborna äter minst ett mål mat om dagen från en matvagn . Protesterna är också högljudda, i de engelskspråkiga tidningar jag läser har det vanliga politiska käbblet nästan fått mindre utrymme på slutet än debatten om street food. Och de flesta verkar vilja ha den kvar. Bevararna pekar också på det faktum att Bangkok är känd för sin street food internationellt, senast utnämnd till street food city nummer 1 i världen av CNN.

 

Huvudanledningen till att ta bort är förstås ordning och reda, framkomlighet på trottoarerna. Singapore är en förebild där man tydligen städat bort, eller flyttat in, de mesta av street food ställen som fanns förr.  Men, återigen, gör man det så försvinner till viss del en service som de allra flesta Bangkokbor verkar vilja ha,  och måhända en del av stadens "soul"?  För övrigt, vilket the Economist påpekar i en artikel, så går trenden bland mer "ordningsamma" städer i världen åt lite motsatt håll. "Food Trucks is the new street food". Konceptet Food Trucks borde väl för övrigt betraktas som en thailänska innovation, låt vara att de flesta kör runt med motorbike-restauranger istället.

 

Såhär sur var en skribent i Bangkokpost i veckan:

"City Hall has, all too predictably, botched it again. By refusing to talk to the people it governs, and by waving away protests instead of listening, the Bangkok Metropolitan Administration (BMA) is turning a minor fuss into a major mess. Authorities have ordered food vendors off the pavements of three popular gathering areas between Sukhumvit sois 55 and 71. The world's No.1 Street Food City is about to become the Bangkok deserted sidewalk centre.

Here's the rationale, to use the polite word for this. Food carts and vendors have always occupied a lot of the pavement space in the Thong Lor-Ekamai-Phra Khanong area. City Hall claims, although it produces no evidence, that pedestrians have complained of obstructions. Therefore, in the name of the unnamed complainants, all street-food vendors must be gone by April 17, the end of Songkran. Pavements will be cleared."

 

Jag tycker street food ska få vara kvar, och är beredd på att få fortsätta att kryssa fram på trottoarerna. Vad tycker ni?

 

 

'streetfood3.thumb.jpg.8b0464f90ab8e8c67c54d8fd0f6816fd.jpg

http://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1221810/preserve-city-street-food

http://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1221826/strangling-the-life-out-of-Bangkok-streets

http://www.economist.com/news/asia/21718896-big-mistake-south-east-asian-cities-are-waging-war-street-food

Edited by spooncreek
 • Fint 9
Link to post
 • Replies 379
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • SatanG

  34

 • janne_h

  29

 • spooncreek

  22

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Tanzania och Kenya ska ha hundratusentals vilda djur så vi kan se på fina naturprogram samt eventuellt åka på safari en gång i livet. Sverige kan dock inte ha ett dussin vargar för de kan ju riva 4 få

Så här såg början på Sukhumvit soi 19 ut idag. Känner du igen dig?     / SatanG  

Det var ett fantastiskt välskrivet inlägg som tog upp frågan angående street food på ett mycket filosofiskt och sofistikerat plan. Det var utläggningar om pros och cons från både jämställdshetssynpunk

Posted Images

Tekkor

Klart de skall finnas kvar, men de tycker väl bara att det är för "messy" just nu och vill städa till det lite.

Själv så gillar man deras mat, men har igen mot att de sanerar lite.

 • Fint 1
Link to post
MaiChai

Självklart ska streetfood få finnas kvar men då tänker jag mer på traditionell asiatisk/thai streetfood än hippa pulled pork vagnar och svindyra organiska lattehak med sojamjölk för veganen. Ris, nudlar, soppa och lite grillar ska det vara.

 

Sen kan jag kanske tycka att man ska ställa lite krav, rullar du fram din nudelvagn och kränger man så får den inte inkräkta på möjligheterna för de som redan är mätta att passera, du bör också se till att avfallet tas om hand för efter de lämnat så ligger ofta avfallet kvar i drivor.

 • Fint 9

"It is not power that corrupts but fear. Fear of losing power corrupts those who wield it and fear of the scourge of power corrupts those who are subject to it"- Aung San Suu Kyi
"It's not a lie, if you believe it" - George Costanza
"Never Argue With A Fool – They Will Drag You Down To Their Level, Then Beat You With Experience"
"Facts are meaningless - you could use facts to prove anything that's even remotely true" -Homer Simpson

www.destinationasien.se 

Link to post
Fredman

Äter sällan från matvagnar själv men tycker att de ska vara kvar. En del av charmen med BBK. Det skulle ta bort allt för mycket av stadens själ om de försvann. 

Hawkeyes centers Singapore kan vara fantastiskta men inte har staden en bråkdel av charmen som BBK har. 

 • Fint 3

"Jag tror att höjd- och lågpunkterna är de viktiga. Allt annat är bara... någonstans mittemellan."

Link to post
Fritz

Jag tror att mannen bakom förslaget kommer att hamna på samma attitydjustering som han med förslaget att förbjuda bathbussarna på Soi Buakhao här i Pattaya. :lol:

 

Fritz..

 • Fint 4

Det är aldrig försent att ge upp.

Link to post
Guest Isan Lover

Hej

Självklart borde alla som bor, arbetar och turistar i Bangkok kunna äta Street food precis som dom alltid har gjort, fattar inte vad dom håller på med när dom vill ta bort denna både viktiga och trevliga service, har suttit på gatan o h ätit sedan mitt första besök i Bangkok och är förtjust i både maten och dom driftiga och arbetsamma trevliga människorna som tillagar och serverar maten.

 

Att inte kunna gå ut på gatan och köpa sin mat måste ju bli en mindre katastrof för miljoner människor dagligen, att dom kan stå någon annanstans och servera sin mat köper jag inte alls, alla som hsr varit i Bangkok vet att det inte knappast finns några tomma platser över och absolut inte tomma såna jämnt fördelade över stan.

 

Förmodligen äter inte dom personer som ligger bakom beslutet själva på gatan och vet kanske inte heller hur många miljoner som äter där varje dag, dessutom skiter dom nog i att vissa blir utan mat och andra utan jobb.

 

Tycker idén om gator utan Street food i Bangkok är lika befängd som stränder utan parasoll, öl och solstolar.

Mvh isan lover

Edited by Isan Lover
Link to post
Khonis
15 minuter sedan, skrev bob:

Nej bort med skiten från trottoarerna, det är ju ett under att inte fler olyckor sker pga av att stolar, bord, människor, matvagnar mm tar upp all plats så hederligt folk får springa gatlopp mellan bilarna på vägarna...

Men jag antar att förespråkarna till detta i denna grupp är samma som önskar att thailändarna skall vara kvar på någon slags neandertalsnivå så att de kan känna sig som de "utvalda", herrefolket som 1-2 gånger om året åker till till Thailand för att känna sig överlägsna. Nej gubbar bort med skiten, detta kallas utveckling vill ni idka bonderomantik så kan ni ta en tur till Kongo och låta Thailand och asien få komma in i 20-talet...

 

Hear hear. Det är ju inte ens gott.

 • Fint 1
Link to post
leifen
24 minuter sedan, skrev bob:

Nej bort med skiten från trottoarerna, det är ju ett under att inte fler olyckor sker pga av att stolar, bord, människor, matvagnar mm tar upp all plats så hederligt folk får springa gatlopp mellan bilarna på vägarna...

Men jag antar att förespråkarna till detta i denna grupp är samma som önskar att thailändarna skall vara kvar på någon slags neandertalsnivå så att de kan känna sig som de "utvalda", herrefolket som 1-2 gånger om året åker till till Thailand för att känna sig överlägsna. Nej gubbar bort med skiten, detta kallas utveckling vill ni idka bonderomantik så kan ni ta en tur till Kongo och låta Thailand och asien få komma in i 20-talet...

Klockren analys, inte fan blir maten sämre och dyrare 10m bort från trottoaren.

Knappast massarbetslöshet heller eller påtvingad svält, själv hyser jag ett visst hat mot arroganta thai som stannar sin bil i 5-10 minuter på en trång gata för att köpa mat eller göra ett besök i en affär och köerna blir många hundra meter långa. Sällan ser man en thai kritisera dessa översittarfasoner.

 

 • Fint 6

Inget är omöjlligt, det tar bara längre tid. Tid kan inte sparas, bara användas
 

Link to post
Naam kaeng

Utmärkt!

Tycker dessutom man kan ta bort alla dessa tempel när man ändå håller på.

Jag menar, hur bra är det med munkar som säljer ljus och blommor till ockerpriser, all jä*la rökelse som förpestar omgivningen, och tempel som tar han dom dödssjuka katter och annat är därigenom förlänger deras lidande?

Nä, plöj ner skiten. Sedan kan man börja kika på det läskiga vattendraget genom Bangkok där det flyter döda hundar och exkrementer - dränera och bygg istället glasskrapor till välbärgade expolitiker och annat fint folk. Och sedan.......

 

 • Fint 7
Link to post
frogfish

Och alla dessa j*vla marknader! Vad f*n ska det hållas på och handlas och köpslås på en massa mark som man kan gå på i lugn och ro istället. Bort med skiten, folk kan väl bygga riktiga affärer istället för att hålla på utomhus med sina j*vla tält och ställningar. Nä, bygg mer köpcentrum, gärna som i Singapore, för där är allt så jättebra.

 

Tänk om det ändå fanns nåt ställe som var precis som Singapore som man skulle kunna åka till om man gillar Singapore. Eller finns det kanske det.....

 

 • Fint 6
Link to post
Kenneth4618

För att inte tala om alla dessa jävla faranger man måste trängas med

Fy fan :doubt:

 • Fint 3

Kontonummer insamlingen för Udon Thani Home for Girls  Svenska Handelsbanken 6879 749 365 978 Swish (Sverige) 0708 575 222

Link to post
Wanchai

Jag gillar gatumaten men är kluven till hur det ser ut nu. Lite regler är bra så man åtminstone kan gå på trottoaren. Här passar ett svenskt ord in, lagom är bäst.

 

Frugans familj har en restaurang på Charoen Krung där mat lagas både inne i kök och ute på trottoaren. Trottoaren är full med bord som samsas med motorcyklar och gående. Gatan är intensivt trafikerad så gå ut i gatan går inte. Man sitter på en plaststol 10 centimeter från trottoarkanten där bussar och bilar drar förbi en halvmeter från en och ibland känner man sig som en kamikazepilot men visst har det en liten charm, man är ju i Thailand på semester, hehe. Nu har man infört ett förbud som gäller måndagar men det sägs att det ska gälla alla dagar i framtiden. Det drabbar frugans familj men lite ordning och reda i Bangkok är inte fel.

 

Ja lagom är bäst vad det nu är i detta fall.

 • Fint 4
Link to post
Tekkor
9 timmar sedan, skrev Isan Lover:

Hej

Självklart borde alla som bor, arbetar och turistar i Bangkok kunna äta Street food precis som dom alltid har gjort, fattar inte vad dom håller på med när dom vill ta bort denna både viktiga och trevliga service, har suttit på gatan o h ätit sedan mitt första besök i Bangkok och är förtjust i både maten och dom driftiga och arbetsamma trevliga människorna som tillagar och serverar maten.

 

Att inte kunna gå ut på gatan och köpa sin mat måste ju bli en mindre katastrof för miljoner människor dagligen, att dom kan stå någon annanstans och servera sin mat köper jag inte alls, alla som hsr varit i Bangkok vet att det inte knappast finns några tomma platser över och absolut inte tomma såna jämnt fördelade över stan.

 

Förmodligen äter inte dom personer som ligger bakom beslutet själva på gatan och vet kanske inte heller hur många miljoner som äter där varje dag, dessutom skiter dom nog i att vissa blir utan mat och andra utan jobb.

 

Tycker idén om gator utan Street food i Bangkok är lika befängd som stränder utan parasoll, öl och solstolar.

Mvh isan lover

Så trevligt att du inte för en sekund tänker på de handikappade som inte kan använda trottoarerna... Men det är klart, hade det varit i risbyn man skulle rensat upp, då j---

 • Fint 3
Link to post
Guest Isan Lover
12 timmar sedan, skrev SatanG:

 

Alla som någon gång varit i Bangkok borde lagt märke till hur härligt avslappnad attityden mot icke existerande avgasreningar är hos byling och myndigheter. Ofta undrar man om det brinner men sen ser man att det bara är ännu en i raden av bussar/lastbilar/pick-ups som den svarta röken kommer ifrån, ingen polyesterbrand. Jag kör en hel del i Bangkok och vill inte ens ha rutorna nervevade pga hälsoriskerna det medför vissa tider/platser att köra bland alla bussar/lastbilar utan fungerande rening men visst händer det att man trots detta köper något producerat vid vägen. Antagligen någon omedveten destruktiv handling som kanske någon psykolog kan förklara innebörden av?

Men visst är det så härligt och charmigt att trycka i sig denna dieselpenetrerade föda?, särskilt om detta friterats riktigt länge i cancerogen frityrolja som aldrig någonsin byts ut, sådär härligt exotiskt eller hur? Att gående i vissa fall tvingas ut på vägen bland motorcyklisterna och andra som kör lika idi*tiskt som en själv bidrar än mer till charmen. Kanske en del av förklaringen till varför så ytterst få thailändare någonsin promenerar mer än två meter i onödan?

Det är ju naturligtvis också en Isaansk rättighet att bege sig vart som helst och smälla upp vad fan som helst på allmän plats, det ser ju så romantiskt ut på facebook och i resemagasin när man sitter långt därifrån och tycker hur det minsann ska vara i Bangkok :-)

Thailändare är fantastiska innovatörer på många olika vis, att tro att folket slutar äta eller det blir massarbetslöshet om man beivrar de värsta områdena verkar mer än lovligt verklighetsfrånvarande. Men var och en får ju naturligtvis tycka att utveckling framåt funkar bäst man fortsätter gå baklänges i sina egna fotspår.

 

/ SatanG

Hej

Vi har väldigt olika syn på det här med Street Food, enligt mig är det en av höjdpunkterna när man reser runt i Asien, att kunna äta respektive lands alla olika delikatesser direkt på gatan medans man kan betrakta omgivningen och insupa atmosfären, det är nog något många utlänningar gillar, men Street Fooden är egentligen till för dom som arbetar och bor i området, I Bangkok kommer ju kontorsfolket ned ifrån sina arbetsplatser sätter sig och äter eller tar med sig mat till sina kontor, chaufförer, städerskor, affärsanställda o.s.v intar här sina måltider där på gatan, visst finns det avgaser i Bangkok men det hindrar ju inte att folk måste arbeta och bo där, det är nog något man får lära sig leva med i städer av den storleken.

 

Tror inte för ett ögonblick att Thailändare skulle börja gå mer om trottoarerna rensas, det finns inte ens trottoarer i stora delar av landet men ingen går längre än nödvändigt där heller, för mig är Street Food synonymt med en levande stad eller samhälle, utan detta förlorar staden sin själ och charm, dessutom tror jag att dessa serveringar och folksamlingar gör staden tryggare, en folktom gata är det nog klart otryggare att vistas på ex.vis nattetid.

 

Juntan kommer förmodligen att lyckas avfolka några gator men själv tror jag att det kommer att sluta precis som med stränderna i ett fiasko, till slut kommer även juntan att få krypa till korset med Street Fooden precis som med solstolar och parasoll på stränderna, allt finns där p.g.a att det finns ett stort behov av dessa tjänster.

Mvh isan lover

Link to post
Guest Isan Lover
1 timme sedan, skrev cherrypicker:

Själv har jag egentligen aldrig haft några större problem med framkomligheten pga street food och jag brukar rätt frekvent köpa och äta själv.
Sedan är jag rätt osäker på om det kan uppkomma en osjysst konkurrens mot butiksägarna då gatuförsäljarna har ingen eller betydligt lägre hyreskostnad.

På några speciella platser t.ex. Sukhumvit låga udda nummer, Ramkhamhaeng, Pratunam  kan det vara rätt svårt med framkomligheten pga alltför mycket marknadsförsäljning av främst kläder och dylikt, men områdena är rätt begränsade och har sin charm.

När det gäller framkomligheten på trottoarer tycker jag många gånger det är rätt bedrövligt pga alla stolpar, telefonkiosker, betongfundament, parkerade mc, vassa ståltrådar som sticker ut och ojämnt underlag.

Utanför stans absoluta centrum finns det också alltför många gatuhundar (หมาจรจัด). Förstår inte varför det inte går att åtgärda när det är en otrygghet för gående och att hundarna själva många gånger lider svårt.

Hej

Håller med dig helt om framkomligheten, det är inte alls främst dom som serverar mat som utgör ett hinder, det är stora nivåskillnader, betongfundament, stolpar, dom boendes parkerade mc och t.o.m bilar m.m som blockerar trottoarerna, så ser det ut över hela landet, det är precis det samma i Nong Khai och Udon Thani dom i Bangkok.

Mvh isan lover

Link to post
Guest Isan Lover
12 timmar sedan, skrev leifen:

Klockren analys, inte fan blir maten sämre och dyrare 10m bort från trottoaren.

Knappast massarbetslöshet heller eller påtvingad svält, själv hyser jag ett visst hat mot arroganta thai som stannar sin bil i 5-10 minuter på en trång gata för att köpa mat eller göra ett besök i en affär och köerna blir många hundra meter långa. Sällan ser man en thai kritisera dessa översittarfasoner.

 

Hej

För Thailändare är det helt normalt att stanna och köpa mat lite var som helst, finns nog ingen Thai som kan tänka sig stt bli vare sig förvånad eller upprörd över detta, det får nog vara en stressad turistande västerlänning på semester till det.

Mvh isan lover 

Link to post
leifen
2 minuter sedan, skrev Isan Lover:

Hej

För Thailändare är det helt normalt att stanna och köpa mat lite var som helst, finns nog ingen Thai som kan tänka sig stt bli vare sig förvånad eller upprörd över detta, det får nog vara en stressad turistande västerlänning på semester till det.

Mvh isan lover 

Det har nog inte så mycket med stressade turister att göra utan det är för thai är så otroligt dumma som accepterar att en med högre status och samhällsklass får göra som man vill.

 

De thai som sitter fast i en taxi är garanterat upprörda men kniper ändå käften.

 

Inget är omöjlligt, det tar bara längre tid. Tid kan inte sparas, bara användas
 

Link to post
Nemo
1 timme sedan, skrev Isan Lover:

Hej

För Thailändare är det helt normalt att stanna och köpa mat lite var som helst, finns nog ingen Thai som kan tänka sig stt bli vare sig förvånad eller upprörd över detta, det får nog vara en stressad turistande västerlänning på semester till det.

Mvh isan lover 

 

Har du varit i Hat Yai någon gång? Stor skillnad på mentaliteten hos folk där nere jämfört med norr. Börjar bli suspekt redan söder om Lampang. :P

 • Fint 2
Link to post
Wangthong
10 timmar sedan, skrev Wanchai:

Jag gillar gatumaten men är kluven till hur det ser ut nu. Lite regler är bra så man åtminstone kan gå på trottoaren. Här passar ett svenskt ord in, lagom är bäst.

 

Frugans familj har en restaurang på Charoen Krung där mat lagas både inne i kök och ute på trottoaren. Trottoaren är full med bord som samsas med motorcyklar och gående. Gatan är intensivt trafikerad så gå ut i gatan går inte. Man sitter på en plaststol 10 centimeter från trottoarkanten där bussar och bilar drar förbi en halvmeter från en och ibland känner man sig som en kamikazepilot men visst har det en liten charm, man är ju i Thailand på semester, hehe. Nu har man infört ett förbud som gäller måndagar men det sägs att det ska gälla alla dagar i framtiden. Det drabbar frugans familj men lite ordning och reda i Bangkok är inte fel.

 

Ja lagom är bäst vad det nu är i detta fall.

 

Gatumat är fantastisk. Men visst har det nackdelar. Framkomlighet t.ex. Fast borde inte trottoarerna konstrueras om för att de verkligen ska bli handikappanpassade. Justering av hur matstånden placeras är på sin plats. Likaså ska naturligtvis inte bilar blockera gatorna. Fast vad man än diskuterar i Thailand kommer man in på kling och klangs brister. Förutom en defunkt poliskår så lider ju också Thailand brist på det mesta av fungerande samhällsplanering. Med en fungerande samhällsplanering borde det både gå att ha handikappvänligare trottoarer och trottoarserveringar.

 

Godare pat thai än den jag ätit på gatan kommer jag aldrig att hitta i Thailand. Detta har jag förstått för många år sedan efter att aktivt ha letat bra pat thai ställen en sommar. Likaså är den godaste nudelsoppan jag någonsin ätit, en produkt av trottoaren. 

 

Att flytta gatumaten inomhus verkar inte vara ett alternativ. Den sämsta maten man kan äta i Thailand är absolut den som man hittar i de små båsen på köpcentra. I Singpore har jag ätit utmärkt mat där man samlat ihop matstånden men av någon anledning verkar det inte fungera i Thailand. Undantaget är kanske CM. Möjligtvis finns det andra undantag.  

 • Fint 4
Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...