Jump to content
IGNORERAD

Det okända Sydostasien.


leifen

Recommended Posts

 

 

163 nya arter upptäckta i Sydostasien

Publicerad idag kl 12.01 

UTRIKES Märkliga ormar, ödlor, grodor, fladdermöss och blommor. Förra året upptäcktes 163 nya arter av ryggradsdjur och växter i Mekongregionen i Sydostasien, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF).

Fakta

Sedan 1997 arbetar forskare med att kartlägga ryggradsdjuren och växterna i länderna som omfattas av Mekongflodens bäcken i Sydostasien: Burma, Thailand, Laos, Vietnam och Kambodja.

Sedan starten har man hittat 2 409 nya arter, en mycket hög siffra. Det visar, enligt experterna, hur mycket som återstår att upptäcka i de tropiska regionerna på jorden.

Källa: WWF

FÖLJ ÄMNEN
 
UTRIKES
 

Regionen sträcker sig över Mekongflodens bäcken i Burma, Laos, Thailand, Kambodja och Vietnam.

Forskare i WWF:s regi har nu arbetat i nio år med att kartlägga områdets arter. Totalt har man under dessa år upptäckt 2 409 nya arter, varav 163 under 2015.

— Det är ganska fantastiskt när man betänker att de enbart letat efter växter och ryggradsdjur. Insekter ingår inte i projektet, säger Ola Jennersten, ansvarig för internationell naturvård på svenska WWF.

Fjolårets upptäckter omfattar 126 växter, 11 fiskar, 9 groddjur, 14 reptiler och 3 däggdjur.

Ziggy Stardust

Bland de nya arterna återfinns en märkligt tecknad orm (Parafimbrios lao) som liknats vid David Bowies scenkaraktär Ziggy Stardust. Arten har observerats på två platser i norra Laos.

En annan säregen varelse är en tidigare okänd ödla (Acanthosaura phuketensis) med stora taggiga fjäll på huvudet och ryggen. Den hittades otroligt nog alldeles intill turistorten Phuket i Thailand, i några av de återstående skogsplättarna i området.

I norra delen av Thailand upptäckte forskarna en ny art inom banansläktet. Bara en handfull exemplar av arten (Musa nanensis) är kända.

I Kambodja och Vietnam hittades en mycket liten groda (Leptolalax isos). Kroppslängden är bara tre centimeter.

Ullig fladdermus

En salamander (Tylototriton anguliceps) från nordöstra Thailand har häpnadsväckande röda och svarta markeringar på kroppen.

I det centrala höglandet i Vietnam upptäcktes en helt ny fladdermusart (Murina kontumensis) med en tjock och ullig päls på huvudet och armarna.

Forskarna påpekar att nästan alla arterna sannolikt är hotade till sin existens på grund av den omfattande skogsskövlingen i regionen.

— Det bor runt 300 miljoner människor i Mekongregionen, och befolkningen ökar snabbt. Samtidigt som det är spännande med alla de nya arterna känns det lite grand som att försöka rädda böcker ur ett brinnande bibliotek, säger Jennersten.

Inget är omöjlligt, det tar bara längre tid. Tid kan inte sparas, bara användas
 

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in×
×
×
  • Skapa ny...