Jump to content
IGNORERAD

Den thailändska julskinkan


Kitung

Recommended Posts

Tjenare

Den här tråden kommer att handla om när jag gör min första julskinka från scratch.Detta av den enkla anledningen att jag inte vet var man kan få tag på någon färdigrimmad sådan här där jag bor i närheten av Chaiyaphum. Jag hittade många recept på nätet om hur man rimmar en skinka, och jag följet ett av dem.

Den första utmaningen var att få tag i Salpeter. Efter att ha sökt fram det thailändska ordet, fick vi sedan fråga oss fram till vad det kan heta på isaanska. Det heter Kikia, och det hittade frugan till slut efter att ha frågat runt bland ett antal lokala handlare.

IMG_1314small.thumb.jpg.d62cf23dfb778187 

Salpeter ger köttet en rosa/röd färg, men går att utesluta om man kan acceptera en grå skinka.

I morse kl. 05:30 var vi till en av byns kötthandlare för att inhandla skinkan, och innan jag hade hunnit reagera så hade han skurit bort allt fettet och svålen. Han visste inte heller vilken del jag skulle ha, utan jag fick själv peka ut vad jag tyckte så ut som skinkan. De har liksom ingen tradition att stycka fram julskinkor, så här såg den ut

IMG_1315small.thumb.jpg.e978280e3bb2dae9

I receptet skulle den först gnidas in med en torr saltblandning, och jag passade då på att binda upp den så den såg ut som en skinka

IMG_1317small.thumb.jpg.0ffd14fca306c90b 

Som tråd använder jag den bomullstråd som thailändarna tycker om att binda runt handleden ibland, det var den enda bomullstråd som vi hade liggande hemma

Nu i med skinkan i en för dagen inhandlad ny hink

IMG_1318small.thumb.jpg.6d05d37cad8e324f

Hinken in i kylskåpets svalavdelning

IMG_1319small.thumb.jpg.aecfe8429a8434fb

Här står saltlaken på svalning i thaiköket, den ska hällas över skinkan i hinken imorgon. Jag planerar att ta upp skinkan och koka den den 23´e

IMG_1320small.thumb.jpg.24c4613eaba316a9

Fortsättning följer

Kitung

 

Link to comment
Dela på andra sajter

  • Svar 40
  • Skapad
  • Senaste svaret

Mest aktiva i denna tråd

  • stefan5300

    11

  • Galten

    4

  • Kitung

    4

  • thomas001

    2

Mest aktiva i denna tråd

Inlagda bilder

Tjenare

Den här tråden kommer att handla om när jag gör min första julskinka från scratch.Detta av den enkla anledningen att jag inte vet var man kan få tag på någon färdigrimmad sådan här där jag bor i närheten av Chaiyaphum. Jag hittade många recept på nätet om hur man rimmar en skinka, och jag följet ett av dem.

Den första utmaningen var att få tag i Salpeter. Efter att ha sökt fram det thailändska ordet, fick vi sedan fråga oss fram till vad det kan heta på isaanska. Det heter Kikia, och det hittade frugan till slut efter att ha frågat runt bland ett antal lokala handlare.

IMG_1314small.thumb.jpg.d62cf23dfb778187 

Salpeter ger köttet en rosa/röd färg, men går att utesluta om man kan acceptera en grå skinka.

I morse kl. 05:30 var vi till en av byns kötthandlare för att inhandla skinkan, och innan jag hade hunnit reagera så hade han skurit bort allt fettet och svålen. Han visste inte heller vilken del jag skulle ha, utan jag fick själv peka ut vad jag tyckte så ut som skinkan. De har liksom ingen tradition att stycka fram julskinkor, så här såg den ut

IMG_1315small.thumb.jpg.e978280e3bb2dae9

I receptet skulle den först gnidas in med en torr saltblandning, och jag passade då på att binda upp den så den såg ut som en skinka

IMG_1317small.thumb.jpg.0ffd14fca306c90b 

Som tråd använder jag den bomullstråd som thailändarna tycker om att binda runt handleden ibland, det var den enda bomullstråd som vi hade liggande hemma

Nu i med skinkan i en för dagen inhandlad ny hink

IMG_1318small.thumb.jpg.6d05d37cad8e324f

Hinken in i kylskåpets svalavdelning

IMG_1319small.thumb.jpg.aecfe8429a8434fb

Här står saltlaken på svalning i thaiköket, den ska hällas över skinkan i hinken imorgon. Jag planerar att ta upp skinkan och koka den den 23´e

IMG_1320small.thumb.jpg.24c4613eaba316a9

Fortsättning följer

Kitung

 

Lycka till med din skinkal.thumb.jpg.52361be88a64923fcc35fb4b6810, jag ska också ge mig på att försöka göra egen skinka men jag skippar salpeter för jag tycker den gamla gråa skinkan är godareimages_(2).thumb.jpg.c3724b51acf9a665ce8.

BTT-IDOL OCH BITTERFITTA.

Link to comment
Dela på andra sajter

Lycka till med din skinkal.thumb.jpg.52361be88a64923fcc35fb4b6810, jag ska också ge mig på att försöka göra egen skinka men jag skippar salpeter för jag tycker den gamla gråa skinkan är godareimages_(2).thumb.jpg.c3724b51acf9a665ce8.

Och lycka till med din skinka. Synd att vi inte bor nära för då hade vi kunnat jämföra våra julskinkor

Kitung

Link to comment
Dela på andra sajter

Tjenare

Den här tråden kommer att handla om när jag gör min första julskinka från scratch.Detta av den enkla anledningen att jag inte vet var man kan få tag på någon färdigrimmad sådan här där jag bor i närheten av Chaiyaphum. Jag hittade många recept på nätet om hur man rimmar en skinka, och jag följet ett av dem.

Den första utmaningen var att få tag i Salpeter. Efter att ha sökt fram det thailändska ordet, fick vi sedan fråga oss fram till vad det kan heta på isaanska. Det heter Kikia, och det hittade frugan till slut efter att ha frågat runt bland ett antal lokala handlare.

IMG_1314small.thumb.jpg.d62cf23dfb778187 

Salpeter ger köttet en rosa/röd färg, men går att utesluta om man kan acceptera en grå skinka.

I morse kl. 05:30 var vi till en av byns kötthandlare för att inhandla skinkan, och innan jag hade hunnit reagera så hade han skurit bort allt fettet och svålen. Han visste inte heller vilken del jag skulle ha, utan jag fick själv peka ut vad jag tyckte så ut som skinkan. De har liksom ingen tradition att stycka fram julskinkor, så här såg den ut

IMG_1315small.thumb.jpg.e978280e3bb2dae9

I receptet skulle den först gnidas in med en torr saltblandning, och jag passade då på att binda upp den så den såg ut som en skinka

IMG_1317small.thumb.jpg.0ffd14fca306c90b 

Som tråd använder jag den bomullstråd som thailändarna tycker om att binda runt handleden ibland, det var den enda bomullstråd som vi hade liggande hemma

Nu i med skinkan i en för dagen inhandlad ny hink

IMG_1318small.thumb.jpg.6d05d37cad8e324f

Hinken in i kylskåpets svalavdelning

IMG_1319small.thumb.jpg.aecfe8429a8434fb

Här står saltlaken på svalning i thaiköket, den ska hällas över skinkan i hinken imorgon. Jag planerar att ta upp skinkan och koka den den 23´e

IMG_1320small.thumb.jpg.24c4613eaba316a9

Fortsättning följer

Kitung

 

Blir säkert kanon. Själv har jag rimmat och gjort egen skinka här i Thailand flera ggr. Att förklara för lokala kötthandlarn gör jag på följande vis.

Pekar på frugans arsle och sen på den styckade grisen. Nema problema, han fattar varje år!!

Ändrades av thomas001
Link to comment
Dela på andra sajter

Salpeter köper vi i en shop för 'trädgårdstomtar', d.v.s. en lite större shop som har allt som behövs, (och inte behövs), för trädgårdar.

 

DSCN2170.thumb.JPG.8fb4a2ac55f0ff78cd8cf

Skinkan och Julkörven.

DSCN3212a.thumb.jpg.3d91f014653f036a3a0e

 

Oscar.

Link to comment
Dela på andra sajter

man kan koka snoret innan sa krymper det inte sa mycket.

Ps.blir lite fel ibland  om man inte har svenskt tangentbord,koka snoret:giggle:

Link to comment
Dela på andra sajter

ดินประสิว den thailändska stavningen för salpeter. Har gjort egen skinka men sist så beställde jag hos Villa Market i Pattaya, kanon bra kvalitet till ett bra pris, dock beställningsvara från BM Food som även har prinskorv och falukorv. http://www.bmfood.com/products_en_27.html

I must offer apologies to the Panda Channel. The more I think about it, well it truly was the most intellectually stimulating channel in Thailand.
www.seaserpent.se

Link to comment
Dela på andra sajter

Var ligger Villa Market?

Hur långt före måste man beställa?

Är den rimmad och klar, bara koka och griljera?

Villa Market ligger i The Avenue på second road. Skinkan är rimmad och kommer i nät. Om jag inte minns fel så får dom leveranser på torsdagar, minns inte om det var nån annan leveranstid på den minns jag inte.

Tror att Tops har deras produkter också.

I must offer apologies to the Panda Channel. The more I think about it, well it truly was the most intellectually stimulating channel in Thailand.
www.seaserpent.se

Link to comment
Dela på andra sajter

Har också fixat till Julskinkan nu.

Inköpt 5 kilo grisröv av en trevlig tjej i grannbyn för 700 Baht.

j.thumb.JPG.4027dc60f8c4f23b416007ca6aa5

 

Som hade sin nyfikna grabb med sig.

g.thumb.JPG.d3d1a6c137468597315de350c477

 

Ska gnidas in med grovt salt och socker dag 1.

u.thumb.JPG.342fe24d91aabddd99c7b74a1f60

 

Knytas ihop och läggas i saltlake dag dag 2.

l.thumb.JPG.bf3036bf0bdda31fe66b25b31fe9

 

Hade ingen bra spann eller låda att lägga skinkan i så jag provar med nedersta förvaringslådan i kylen, hoppas att det fungerar och jag ska ju även täcka över den med något.

s.thumb.JPG.b80e703e7c18b4f0b17d7fe12eef

 

En gammal kokbok som jag fått av min mamma som hon fick av sin mamma som fick den i julklapp 1920, 

Mycket roligt att läsa i den.

k.thumb.JPG.e60e8a56c61c001ed7f27e271819

i.thumb.JPG.813161d6c3d7e9977edbed9982ed

n.thumb.JPG.75cb0da4cf82ae3d146e30dc796b

 

Det fanns ju ett lock till den lådan kom jag på men som jag tagit bort för jag tyckte att det var i vägen.

lo.thumb.JPG.6ab7feab6eef7a274bfab61a893

u.JPG

BTT-IDOL OCH BITTERFITTA.

Link to comment
Dela på andra sajter

Ströbrödet som går åt till bland annat skinkan är nästan slut så det är ju lika bra att fixa till det också. 

str.thumb.JPG.85fb50fd44db865a6c65c12dd6

BTT-IDOL OCH BITTERFITTA.

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Isan Lover

Hej

Roligt att följa eran skinkframställning.

Själva ska vi grilla ett helt vildsvin på julafton, det ska vi dela med vår anställdes familj, vår släkt och vänner.

Vi gjorde så för 6-7 år sedan och det blev en riktigt god julmiddag.

Mvh isan lover

Link to comment
Dela på andra sajter

Ströbrödet som går åt till bland annat skinkan är nästan slut så det är ju lika bra att fixa till det också. 

str.thumb.JPG.85fb50fd44db865a6c65c12dd6

Hur varmt och hur länge har du brödet i ugnen?

Link to comment
Dela på andra sajter

Hur varmt och hur länge har du brödet i ugnen?

5 - 10 minuter i 180 - 200 grader men man får kolla hela tiden, tror det beror på hur färskt brödet är.

Har bränt ett antal farmhouselimpor.

BTT-IDOL OCH BITTERFITTA.

Link to comment
Dela på andra sajter

Hur varmt och hur länge har du brödet i ugnen?

Läste någonstans att det bästa är att skära brödet i stavar, sedan brukar jag låta det stå ute tills det känns lite torrare än när det är färskt.

x.thumb.JPG.3927d3f5f7ca1845ff731131ad49

BTT-IDOL OCH BITTERFITTA.

Link to comment
Dela på andra sajter

5 - 10 minuter i 180 - 200 grader men man får kolla hela tiden, tror det beror på hur färskt brödet är.

Har bränt ett antal farmhouselimpor.

Lägg brödet på ett fat i solen ett par timmar. Funkar kanon.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...

Har också fixat till Julskinkan nu.

Inköpt 5 kilo grisröv av en trevlig tjej i grannbyn för 700 Baht.

j.thumb.JPG.4027dc60f8c4f23b416007ca6aa5

 

Som hade sin nyfikna grabb med sig.

g.thumb.JPG.d3d1a6c137468597315de350c477

 

Ska gnidas in med grovt salt och socker dag 1.

u.thumb.JPG.342fe24d91aabddd99c7b74a1f60

 

Knytas ihop och läggas i saltlake dag dag 2.

l.thumb.JPG.bf3036bf0bdda31fe66b25b31fe9

 

Hade ingen bra spann eller låda att lägga skinkan i så jag provar med nedersta förvaringslådan i kylen, hoppas att det fungerar och jag ska ju även täcka över den med något.

s.thumb.JPG.b80e703e7c18b4f0b17d7fe12eef

 

En gammal kokbok som jag fått av min mamma som hon fick av sin mamma som fick den i julklapp 1920, 

Mycket roligt att läsa i den.

k.thumb.JPG.e60e8a56c61c001ed7f27e271819

i.thumb.JPG.813161d6c3d7e9977edbed9982ed

n.thumb.JPG.75cb0da4cf82ae3d146e30dc796b

 

Det fanns ju ett lock till den lådan kom jag på men som jag tagit bort för jag tyckte att det var i vägen.

lo.thumb.JPG.6ab7feab6eef7a274bfab61a893

u.JPG

Då var julskinkan  kokt och grilljerad, bara att slafsa i sig.hungry-emoticon.thumb.jpg.8837255d198915

001.thumb.JPG.cfa58b54e27497b56e6177d1d0003.thumb.JPG.1eac6478867481693332a8c1ef004.thumb.JPG.db9a694d42eb1614c7099bf068005.thumb.JPG.3e804b50e712b13ab63ef56eea

BTT-IDOL OCH BITTERFITTA.

Link to comment
Dela på andra sajter

5 - 10 minuter i 180 - 200 grader men man får kolla hela tiden, tror det beror på hur färskt brödet är.

Har bränt ett antal farmhouselimpor.

Snåla Nemo lägger ut dem i solen........

Link to comment
Dela på andra sajter

Då var julskinkan  kokt och grilljerad, bara att slafsa i sig.hungry-emoticon.thumb.jpg.8837255d198915

001.thumb.JPG.cfa58b54e27497b56e6177d1d0003.thumb.JPG.1eac6478867481693332a8c1ef004.thumb.JPG.db9a694d42eb1614c7099bf068005.thumb.JPG.3e804b50e712b13ab63ef56eea

Och med skinkan tillreddes som tar lite tid så var det läge att fixa till jul/fläskkorvenimages_(2).thumb.jpg.cecb369471dd76935eb

006.thumb.JPG.ca2c2daf26b4b10a3bbaef860d007.thumb.JPG.a07f6bc02fea47fadefe9ca2cf008.thumb.JPG.27d7c146bcd2be83f1950d6b8e

 

I varierande storlekar.

009.thumb.JPG.38a21dd3c69559351e49a3403d

 

BTT-IDOL OCH BITTERFITTA.

Link to comment
Dela på andra sajter

Gör bara inte som jag och min ex-fru gjorde. Vi födde upp egen gris under sommaren, slaktade på hösten, två stora skinkor blev det frun hellycklig. Före jul lade vi dom i saltlake och ställde backen med skinkorna ute på altanen. Julaftons morgon skulle jag gå och vända dom en sista gång men dom var borta, ett hundskrälle hade tagit båda två, fick aldrig reda på vems hund det var men han måste ha varit konstig imagen. var bara och åka till närmaste affär och köpa nya och där skratta dom som fan för dom viste att vi hade egen gris och den grisen gick vi minus på

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Isan Lover

Hej

Här blev det hastigt och lustigt ändrade planer, nu ska grisen grillas den 28 december och inte på julafton.

Det var något som frugan och hennes systrar kom överens om, det är väl bara attgilla läget, man firar ju ändå inte jul här på riktigt.

Men jag återkommer med resultatet ifrån grillningen senare.

Mvh isan lover

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej

Här blev det hastigt och lustigt ändrade planer, nu ska grisen grillas den 28 december och inte på julafton.

Det var något som frugan och hennes systrar kom överens om, det är väl bara attgilla läget, man firar ju ändå inte jul här på riktigt.

Men jag återkommer med resultatet ifrån grillningen senare.

Mvh isan lover

Det var väl lite respektlöst mot dej, kan tyckas.

Pensionärer suger - bunt ihop och slå ihjäl!

Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...