Kitung Inlagd December 7, 2015 Dela Inlagd December 7, 2015 Tjenare Den här tråden kommer att handla om när jag gör min första julskinka från scratch.Detta av den enkla anledningen att jag inte vet var man kan få tag på någon färdigrimmad sådan här där jag bor i närheten av Chaiyaphum. Jag hittade många recept på nätet om hur man rimmar en skinka, och jag följet ett av dem. Den första utmaningen var att få tag i Salpeter. Efter att ha sökt fram det thailändska ordet, fick vi sedan fråga oss fram till vad det kan heta på isaanska. Det heter Kikia, och det hittade frugan till slut efter att ha frågat runt bland ett antal lokala handlare. Salpeter ger köttet en rosa/röd färg, men går att utesluta om man kan acceptera en grå skinka. I morse kl. 05:30 var vi till en av byns kötthandlare för att inhandla skinkan, och innan jag hade hunnit reagera så hade han skurit bort allt fettet och svålen. Han visste inte heller vilken del jag skulle ha, utan jag fick själv peka ut vad jag tyckte så ut som skinkan. De har liksom ingen tradition att stycka fram julskinkor, så här såg den ut I receptet skulle den först gnidas in med en torr saltblandning, och jag passade då på att binda upp den så den såg ut som en skinka Som tråd använder jag den bomullstråd som thailändarna tycker om att binda runt handleden ibland, det var den enda bomullstråd som vi hade liggande hemma Nu i med skinkan i en för dagen inhandlad ny hink Hinken in i kylskåpets svalavdelning Här står saltlaken på svalning i thaiköket, den ska hällas över skinkan i hinken imorgon. Jag planerar att ta upp skinkan och koka den den 23´e Fortsättning följer Kitung Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
stefan5300 Inlagd December 7, 2015 Dela Inlagd December 7, 2015 Tjenare Den här tråden kommer att handla om när jag gör min första julskinka från scratch.Detta av den enkla anledningen att jag inte vet var man kan få tag på någon färdigrimmad sådan här där jag bor i närheten av Chaiyaphum. Jag hittade många recept på nätet om hur man rimmar en skinka, och jag följet ett av dem. Den första utmaningen var att få tag i Salpeter. Efter att ha sökt fram det thailändska ordet, fick vi sedan fråga oss fram till vad det kan heta på isaanska. Det heter Kikia, och det hittade frugan till slut efter att ha frågat runt bland ett antal lokala handlare. Salpeter ger köttet en rosa/röd färg, men går att utesluta om man kan acceptera en grå skinka. I morse kl. 05:30 var vi till en av byns kötthandlare för att inhandla skinkan, och innan jag hade hunnit reagera så hade han skurit bort allt fettet och svålen. Han visste inte heller vilken del jag skulle ha, utan jag fick själv peka ut vad jag tyckte så ut som skinkan. De har liksom ingen tradition att stycka fram julskinkor, så här såg den ut I receptet skulle den först gnidas in med en torr saltblandning, och jag passade då på att binda upp den så den såg ut som en skinka Som tråd använder jag den bomullstråd som thailändarna tycker om att binda runt handleden ibland, det var den enda bomullstråd som vi hade liggande hemma Nu i med skinkan i en för dagen inhandlad ny hink Hinken in i kylskåpets svalavdelning Här står saltlaken på svalning i thaiköket, den ska hällas över skinkan i hinken imorgon. Jag planerar att ta upp skinkan och koka den den 23´e Fortsättning följer Kitung Lycka till med din skinka, jag ska också ge mig på att försöka göra egen skinka men jag skippar salpeter för jag tycker den gamla gråa skinkan är godare. BTT-IDOL OCH BITTERFITTA. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Kitung Inlagd December 7, 2015 Trådstartare Dela Inlagd December 7, 2015 Lycka till med din skinka, jag ska också ge mig på att försöka göra egen skinka men jag skippar salpeter för jag tycker den gamla gråa skinkan är godare. Och lycka till med din skinka. Synd att vi inte bor nära för då hade vi kunnat jämföra våra julskinkor Kitung Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
thomas001 Inlagd December 7, 2015 Dela Inlagd December 7, 2015 (ändrad) Tjenare Den här tråden kommer att handla om när jag gör min första julskinka från scratch.Detta av den enkla anledningen att jag inte vet var man kan få tag på någon färdigrimmad sådan här där jag bor i närheten av Chaiyaphum. Jag hittade många recept på nätet om hur man rimmar en skinka, och jag följet ett av dem. Den första utmaningen var att få tag i Salpeter. Efter att ha sökt fram det thailändska ordet, fick vi sedan fråga oss fram till vad det kan heta på isaanska. Det heter Kikia, och det hittade frugan till slut efter att ha frågat runt bland ett antal lokala handlare. Salpeter ger köttet en rosa/röd färg, men går att utesluta om man kan acceptera en grå skinka. I morse kl. 05:30 var vi till en av byns kötthandlare för att inhandla skinkan, och innan jag hade hunnit reagera så hade han skurit bort allt fettet och svålen. Han visste inte heller vilken del jag skulle ha, utan jag fick själv peka ut vad jag tyckte så ut som skinkan. De har liksom ingen tradition att stycka fram julskinkor, så här såg den ut I receptet skulle den först gnidas in med en torr saltblandning, och jag passade då på att binda upp den så den såg ut som en skinka Som tråd använder jag den bomullstråd som thailändarna tycker om att binda runt handleden ibland, det var den enda bomullstråd som vi hade liggande hemma Nu i med skinkan i en för dagen inhandlad ny hink Hinken in i kylskåpets svalavdelning Här står saltlaken på svalning i thaiköket, den ska hällas över skinkan i hinken imorgon. Jag planerar att ta upp skinkan och koka den den 23´e Fortsättning följer Kitung Blir säkert kanon. Själv har jag rimmat och gjort egen skinka här i Thailand flera ggr. Att förklara för lokala kötthandlarn gör jag på följande vis. Pekar på frugans arsle och sen på den styckade grisen. Nema problema, han fattar varje år!! Ändrades December 7, 2015 av thomas001 Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Oscar Inlagd December 7, 2015 Dela Inlagd December 7, 2015 Salpeter köper vi i en shop för 'trädgårdstomtar', d.v.s. en lite större shop som har allt som behövs, (och inte behövs), för trädgårdar. Skinkan och Julkörven. Oscar. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
L200 Inlagd December 7, 2015 Dela Inlagd December 7, 2015 man kan koka snoret innan sa krymper det inte sa mycket. Ps.blir lite fel ibland om man inte har svenskt tangentbord,koka snoret Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Kenneth4618 Inlagd December 7, 2015 Dela Inlagd December 7, 2015 Kan man inte skriva ut ett styckningsschema och visa slaktarn ?https://www.google.se/search?q=styckningsschema+gris&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjAuKa6tsnJAhXJ8nIKHa76Bq0QsAQIJQ&biw=1600&bih=767 “Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience" Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Seaserpent Inlagd December 7, 2015 Dela Inlagd December 7, 2015 ดินประสิว den thailändska stavningen för salpeter. Har gjort egen skinka men sist så beställde jag hos Villa Market i Pattaya, kanon bra kvalitet till ett bra pris, dock beställningsvara från BM Food som även har prinskorv och falukorv. http://www.bmfood.com/products_en_27.html I must offer apologies to the Panda Channel. The more I think about it, well it truly was the most intellectually stimulating channel in Thailand. www.seaserpent.se Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
shell Inlagd December 7, 2015 Dela Inlagd December 7, 2015 Var ligger Villa Market?Hur långt före måste man beställa?Är den rimmad och klar, bara koka och griljera? Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Kitung Inlagd December 8, 2015 Trådstartare Dela Inlagd December 8, 2015 Tack för alla tips och förslag Sådär, nu ligger grisrumpan och guppar i sin saltlake Kitung Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Seaserpent Inlagd December 8, 2015 Dela Inlagd December 8, 2015 Var ligger Villa Market?Hur långt före måste man beställa?Är den rimmad och klar, bara koka och griljera?Villa Market ligger i The Avenue på second road. Skinkan är rimmad och kommer i nät. Om jag inte minns fel så får dom leveranser på torsdagar, minns inte om det var nån annan leveranstid på den minns jag inte. Tror att Tops har deras produkter också. I must offer apologies to the Panda Channel. The more I think about it, well it truly was the most intellectually stimulating channel in Thailand. www.seaserpent.se Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
stefan5300 Inlagd December 10, 2015 Dela Inlagd December 10, 2015 Har också fixat till Julskinkan nu. Inköpt 5 kilo grisröv av en trevlig tjej i grannbyn för 700 Baht. Som hade sin nyfikna grabb med sig. Ska gnidas in med grovt salt och socker dag 1. Knytas ihop och läggas i saltlake dag dag 2. Hade ingen bra spann eller låda att lägga skinkan i så jag provar med nedersta förvaringslådan i kylen, hoppas att det fungerar och jag ska ju även täcka över den med något. En gammal kokbok som jag fått av min mamma som hon fick av sin mamma som fick den i julklapp 1920, Mycket roligt att läsa i den. Det fanns ju ett lock till den lådan kom jag på men som jag tagit bort för jag tyckte att det var i vägen. BTT-IDOL OCH BITTERFITTA. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
stefan5300 Inlagd December 10, 2015 Dela Inlagd December 10, 2015 Ströbrödet som går åt till bland annat skinkan är nästan slut så det är ju lika bra att fixa till det också. BTT-IDOL OCH BITTERFITTA. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Guest Isan Lover Inlagd December 10, 2015 Dela Inlagd December 10, 2015 HejRoligt att följa eran skinkframställning.Själva ska vi grilla ett helt vildsvin på julafton, det ska vi dela med vår anställdes familj, vår släkt och vänner.Vi gjorde så för 6-7 år sedan och det blev en riktigt god julmiddag.Mvh isan lover Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
rowa Inlagd December 10, 2015 Dela Inlagd December 10, 2015 Ströbrödet som går åt till bland annat skinkan är nästan slut så det är ju lika bra att fixa till det också. Hur varmt och hur länge har du brödet i ugnen? Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
stefan5300 Inlagd December 10, 2015 Dela Inlagd December 10, 2015 Hur varmt och hur länge har du brödet i ugnen?5 - 10 minuter i 180 - 200 grader men man får kolla hela tiden, tror det beror på hur färskt brödet är.Har bränt ett antal farmhouselimpor. BTT-IDOL OCH BITTERFITTA. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
stefan5300 Inlagd December 10, 2015 Dela Inlagd December 10, 2015 Hur varmt och hur länge har du brödet i ugnen? Läste någonstans att det bästa är att skära brödet i stavar, sedan brukar jag låta det stå ute tills det känns lite torrare än när det är färskt. BTT-IDOL OCH BITTERFITTA. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
thomas001 Inlagd December 10, 2015 Dela Inlagd December 10, 2015 5 - 10 minuter i 180 - 200 grader men man får kolla hela tiden, tror det beror på hur färskt brödet är.Har bränt ett antal farmhouselimpor.Lägg brödet på ett fat i solen ett par timmar. Funkar kanon. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
stefan5300 Inlagd December 23, 2015 Dela Inlagd December 23, 2015 Har också fixat till Julskinkan nu. Inköpt 5 kilo grisröv av en trevlig tjej i grannbyn för 700 Baht. Som hade sin nyfikna grabb med sig. Ska gnidas in med grovt salt och socker dag 1. Knytas ihop och läggas i saltlake dag dag 2. Hade ingen bra spann eller låda att lägga skinkan i så jag provar med nedersta förvaringslådan i kylen, hoppas att det fungerar och jag ska ju även täcka över den med något. En gammal kokbok som jag fått av min mamma som hon fick av sin mamma som fick den i julklapp 1920, Mycket roligt att läsa i den. Det fanns ju ett lock till den lådan kom jag på men som jag tagit bort för jag tyckte att det var i vägen. Då var julskinkan kokt och grilljerad, bara att slafsa i sig. BTT-IDOL OCH BITTERFITTA. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Nemo Inlagd December 23, 2015 Dela Inlagd December 23, 2015 5 - 10 minuter i 180 - 200 grader men man får kolla hela tiden, tror det beror på hur färskt brödet är.Har bränt ett antal farmhouselimpor.Snåla Nemo lägger ut dem i solen........ Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
stefan5300 Inlagd December 23, 2015 Dela Inlagd December 23, 2015 Snåla Nemo lägger ut dem i solen........ Massa insektsbajs. BTT-IDOL OCH BITTERFITTA. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
stefan5300 Inlagd December 23, 2015 Dela Inlagd December 23, 2015 Då var julskinkan kokt och grilljerad, bara att slafsa i sig. Och med skinkan tillreddes som tar lite tid så var det läge att fixa till jul/fläskkorven I varierande storlekar. BTT-IDOL OCH BITTERFITTA. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Boa52 Inlagd December 23, 2015 Dela Inlagd December 23, 2015 Gör bara inte som jag och min ex-fru gjorde. Vi födde upp egen gris under sommaren, slaktade på hösten, två stora skinkor blev det frun hellycklig. Före jul lade vi dom i saltlake och ställde backen med skinkorna ute på altanen. Julaftons morgon skulle jag gå och vända dom en sista gång men dom var borta, ett hundskrälle hade tagit båda två, fick aldrig reda på vems hund det var men han måste ha varit konstig imagen. var bara och åka till närmaste affär och köpa nya och där skratta dom som fan för dom viste att vi hade egen gris och den grisen gick vi minus på Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Guest Isan Lover Inlagd December 23, 2015 Dela Inlagd December 23, 2015 HejHär blev det hastigt och lustigt ändrade planer, nu ska grisen grillas den 28 december och inte på julafton.Det var något som frugan och hennes systrar kom överens om, det är väl bara attgilla läget, man firar ju ändå inte jul här på riktigt.Men jag återkommer med resultatet ifrån grillningen senare.Mvh isan lover Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Jive Inlagd December 23, 2015 Dela Inlagd December 23, 2015 HejHär blev det hastigt och lustigt ändrade planer, nu ska grisen grillas den 28 december och inte på julafton.Det var något som frugan och hennes systrar kom överens om, det är väl bara attgilla läget, man firar ju ändå inte jul här på riktigt.Men jag återkommer med resultatet ifrån grillningen senare.Mvh isan loverDet var väl lite respektlöst mot dej, kan tyckas. Pensionärer suger - bunt ihop och slå ihjäl! Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Recommended Posts
Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.
Du måste vara medlem för att kommentera på forumet
Registrera dig
Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!
Registrera dig på forumetLogga in
Har du redan ett medlemskap? Logga in här.
Logga in nu