Jump to content
IGNORERAD

Björn Waldegård avlidit


S m i l e 1

Recommended Posts

Den förste världsmästaren i rally Björn Waldegård är död. Han blev 70 år gammal.

När ett samlat VM infördes i rally 1979 var det en 35-årig svensk som vann direkt. Björn Waldegård var i sammandraget en poäng före finländaren Hannu Mikkola.

Waldegård körde en Ford Escort i tävlingarna i Europa. men i de två deltävlingarna i Afrika, Safarirallyt och i Elfenbenskusten, rattade han en Mercedes.

 

Men redan innan VM hade han vunnit de stora rallytävlingarna som Safarirallyt, som han vann fyra gånger, RAC-rallyt i England och klassiska Monte Carlo-rallyt.

Det svenska VM-rallyt vann han fem gånger. Totalt blev det 16 segrar inom ramen för VM och året efter VM-segern var han trea totalt.

Björn Waldegård gjorde sig speciellt känd för sin förmåga att lyckas bra i de tuffa rallytävlingarna i Afrika. Han körde 25 VM-rallyn där och vann sju av dem.

Den sista 1990 i en Porsche gjorde honom till den äldste vinnaren av ett VM-rally genom tiderna. Ett rekord han fortfarande har.

Det var på de smala och krokiga vägarna kring hemmet på Ticksta gård i Rö utanför Uppsala han lärde sig hantera en bil snabbt. 1965 började han tävla i en egen inköpt Volkswagen 1500.

Även efter sin elitkarriär, som han avslutade sedan han brutit en arm efter en krasch i Safarirallyt 1992, fortsatte han köra veterantävlingar långt upp i åren. Så sent som 2011 vann 68-årige Waldegård återigen Safarirallyt – som då kördes som veterantävling – i en Porsche.

I somras deltog han i den stora motorfestivalen Goodwood i England och uppvisningskörde en Toyota.

Han fick också en karriär som expertkommentator i tv, speciellt under Dakarrallyt.

Till slut var det cancern som tog hans liv.

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...