Jump to content
IGNORERAD

Du blir fet av att banta


lillamannen

Recommended Posts

http://viktklubb.aftonbladet.se/v4/hem/openarticle/17482173/?refpartner=aftonbladet_viktklubb_1.3176736_fiskpinne

 

 

En av tre som provar en diet för att gå ner i vikt väger mer när de slutar. Det visar en stor undersökning bland kvinnliga bantare.

Du som läser det här har med största sannolikhet försökt gå ner i vikt någon gång. Förmodligen mer än en gång.

 

En enkät från Storbritannien visar att en tredjedel av kvinnorna bantat till och från sedan de var 15-20 år. För de flesta blir det i snitt tre olika dieter per år. Runt tio procent svarar att de går på diet hela fem gånger om året, men resultatet blir inte bättre för det.

 

Inte nog med att viktminskningen sällan lyckas. En av tre går faktiskt upp i vikt.

Du kanske har råkat ut för känslan av att dra på dig dina gamla tajta byxor och upptäcka att de inte ens går att knäppa längre,

trots att du gått hungrig och utstått allehanda illasmakande dietprodukter? Inte kul.

Cynthia Sass är dietist och skriver i Health.com om problemet och förklarar varför:

 

1. Kroppen kommer ur balans

– Många dieter är för snåla vilket ger kroppen signaler om att du svälter. Det gör att förbränningen bromsar upp och kroppen får ett överskott av kalorier som lagras i fettcellerna. Vissa säger att du kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt ”bara det är rätt mat”. Tyvärr är det inte sant. Varje gång du äter mer än vad kroppen behöver, oavsett vad det är, lagras överskottet i din kropp.

 Vad göra? Svältkost hjälper ingen. Tänk långsiktigt. Mindre portioner och nya matvanor är något du ska leva med länge.

 

2. Dieter tillåter inga snedsteg

– Främsta orsaken till att så få lyckas banta är vår ”av- och på-mentalitet”. Först är vi väldigt ”på” när vi börjar, men gör vi det minsta misstag tänker många att de förstört allt, att de misslyckats och att det inte är någon idé att fortsätta. Och då kan man ju lika gärna proppa i sig allt man vill. Det är lite märkligt med tanke på alla andra situationer där vi tillåter snedsteg.

Vad göra? Var lite mer förlåtande mot dig själv. Fundera på varför du trillade dit. Använde du livsmedel som belöning, tröst eller var du helt enkelt för hungrig? Då finns det bättre redskap än att svulla.

 

3. Du tvingar i dig saker du inte gillar

– Det finns inget värre än att trycka i sig en massa mat man avskyr, bara för att det står så i ens viktminskningsprogram. Det gör bara att man får en massa negativa tankar som utlöser stresshormoner vilka i sin tur gör dig mer hungrig. 

Vad göra? Välj en diet där det finns ett varierat utbud av mat och du själv kan välja vad du vill äta.

 

4. Dieter är sällan nyttiga

 Många bantningsprodukter är fyllda av artificiella tillsatser som enligt mig är att likställa med kroppslig förgiftning. De smakar inte särskilt gott och gör dig sällan mätt.

 Vad göra? Håll koll på näringsinnehållet om du köper färdigmat men laga helst maten från grunden.

 

5. Du får inte äta det du älskar

– Deprimerande. Enligt den brittiska enkäten var choklad, chips, ost, bröd och vin, sådant många hade mycket svårt att motstå. Var fjärde som uteslöt dem helt gav upp efter en månad.

Vad göra? Sanningen är att du kan äta allt du gillar, men inte hur ofta som helst och inte hur mycket som helst

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 7 månader senare...
ThailandOrBust

En vanlig missuppfattning och pseudodebatt som bantningsindustrin/kvällstidningar rider på är t ex att man blir fet av viss mat och smal av annan. Viktnedgång och uppgång styrs en gång för alla av kaloribalans. Mer kalorier in än ut = viktuppgång, och mer kalorier ut än in = nedgång, ingenting annat. Sen kan man lägga den "kaloribudget" man har att röra sig med mer eller mindre nyttigt. Det är egentligen häpnadsväckande att folk inte skaffat sig denna enkla kunskap i dessa google-tider.

 

En balanserad diet för viktnedgång bör ligga på max ca 500 kcal (kalorier i dagligt tal) underskott per dag, det omvända gäller för viktuppgång. Inga undermedel, ingen Herbalife eller andra magiska komponenter behövs, men bör gärna kombineras med motion (cardio/styrketräning beroende på målsättning).

 

Har sysslat med seriös träning och viktkontroll sedan 15 år och vet att detta fungerar, och annars så går det att kontrollera med en enkel sökning på vilket träningsforum som helst.

 

http://viktklubb.aftonbladet.se/v4/hem/openarticle/17482173/?refpartner=aftonbladet_viktklubb_1.3176736_fiskpinne

 

 

En av tre som provar en diet för att gå ner i vikt väger mer när de slutar. Det visar en stor undersökning bland kvinnliga bantare.

Du som läser det här har med största sannolikhet försökt gå ner i vikt någon gång. Förmodligen mer än en gång.

 

En enkät från Storbritannien visar att en tredjedel av kvinnorna bantat till och från sedan de var 15-20 år. För de flesta blir det i snitt tre olika dieter per år. Runt tio procent svarar att de går på diet hela fem gånger om året, men resultatet blir inte bättre för det.

 

Inte nog med att viktminskningen sällan lyckas. En av tre går faktiskt upp i vikt.

Du kanske har råkat ut för känslan av att dra på dig dina gamla tajta byxor och upptäcka att de inte ens går att knäppa längre,

trots att du gått hungrig och utstått allehanda illasmakande dietprodukter? Inte kul.

Cynthia Sass är dietist och skriver i Health.com om problemet och förklarar varför:

 

1. Kroppen kommer ur balans

– Många dieter är för snåla vilket ger kroppen signaler om att du svälter. Det gör att förbränningen bromsar upp och kroppen får ett överskott av kalorier som lagras i fettcellerna. Vissa säger att du kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt ”bara det är rätt mat”. Tyvärr är det inte sant. Varje gång du äter mer än vad kroppen behöver, oavsett vad det är, lagras överskottet i din kropp.

 Vad göra? Svältkost hjälper ingen. Tänk långsiktigt. Mindre portioner och nya matvanor är något du ska leva med länge.

 

Kommentar: kroppen bränner inte färre kalorier bara för att man äter mindre, däremot innebär ett kaloriunderskott en signal om att det är dags att ta av kroppens energireserv, i första hand muskler om dessa inte tränas och proteintaget är lågt (bör ligga på minst 1-2 gram/kilo kroppsvikt och dag under diet). Räkna ut kaloribehov och ligg på -500 för kontrollerad nedgång, ger -3500 kcal/vecka = 0,5 kg fett.

 

Folk misslyckas med dieter för att de saknar kunskap om grundläggande näringslära, tyvärr något som bantingsindustrin kapitaliserar på.

 

 

2. Dieter tillåter inga snedsteg

– Främsta orsaken till att så få lyckas banta är vår ”av- och på-mentalitet”. Först är vi väldigt ”på” när vi börjar, men gör vi det minsta misstag tänker många att de förstört allt, att de misslyckats och att det inte är någon idé att fortsätta. Och då kan man ju lika gärna proppa i sig allt man vill. Det är lite märkligt med tanke på alla andra situationer där vi tillåter snedsteg.

Vad göra? Var lite mer förlåtande mot dig själv. Fundera på varför du trillade dit. Använde du livsmedel som belöning, tröst eller var du helt enkelt för hungrig? Då finns det bättre redskap än att svulla.

 

Kommentar: klart att dieter tillåter snedsteg förutsatt att man ser till att hålla disciplinen under större delen av tiden. Det överskott man lägger på sig under "dåliga dagar" får man jobba bort med framtida underskott, så det förlänger enbart bantningstiden.

 

3. Du tvingar i dig saker du inte gillar

– Det finns inget värre än att trycka i sig en massa mat man avskyr, bara för att det står så i ens viktminskningsprogram. Det gör bara att man får en massa negativa tankar som utlöser stresshormoner vilka i sin tur gör dig mer hungrig. 

Vad göra? Välj en diet där det finns ett varierat utbud av mat och du själv kan välja vad du vill äta.

 

Kommentar: strunta i dietkosten och ät vanlig balanserad husmanskost men med kontrollerat kaloriintag. 

 

4. Dieter är sällan nyttiga

 Många bantningsprodukter är fyllda av artificiella tillsatser som enligt mig är att likställa med kroppslig förgiftning. De smakar inte särskilt gott och gör dig sällan mätt.

 Vad göra? Håll koll på näringsinnehållet om du köper färdigmat men laga helst maten från grunden.

 

Kommentar: finns ingen som helst anledning att köpa/inta bantningsprodukter, såvida man inte vill hålla bantningsindustrin under armarna förstås

 

5. Du får inte äta det du älskar

– Deprimerande. Enligt den brittiska enkäten var choklad, chips, ost, bröd och vin, sådant många hade mycket svårt att motstå. Var fjärde som uteslöt dem helt gav upp efter en månad.

Vad göra? Sanningen är att du kan äta allt du gillar, men inte hur ofta som helst och inte hur mycket som helst

 

Kommentar: ännu en anledning till att inte gå över till bantningsprodukter eller "dietmat", däremot fyller man snabbt sin kaloribudget med ovanstående födoämnen och får ofta ett taskigt proteinintag

Link to comment
Dela på andra sajter

Stämmer precis att det "bara" är in-ut som gäller. Jag fick rådet att äta 700 kcal tre gånger om dan så går du ned. Strunta i allt om mättade fetter, kolhydrater och en massa krångligt!

 

700 kcal är en riktig rejäl frukost. Då blir man inte så sugen på förmiddagen, en kopp kaffe dämpar fram till lunchen.

Ytterligare 700 kcal är en hyfsat bastant lunch, sedan så försöker man skippa tilltugget till trekaffet :-) och dagens sista 700 kcal i kvällningen.Mätt igen! 

Knepet?  

 

Ta en stund på dig, undersök hur många kcal av en vara 100 gram (eller 10 gram) egentligen är. Alltså hur mycket ris till exempel kan du "kosta på" dig vid lunchen.

I Sverige finns det riktiga innehållsdeklarationer på alla matvaror, det är bara att ta sig tid att läsa (det ofta) finstilta! Man hittar flera riktiga kaloribomber (t.ex.choklad, läskedryck, apelsinjuice) som man då får värdera om det är "värt" att förbruka en del av 700 kcal portionen på. Alltså kan man i princip äta allt, bara man har någorlunda koll på totalen. En sak som förvånade mig, fick mig att ändra ätvanor var vanligt bröd. Rena rama kaloribomben, speciellt det vanligaste sötade matbrödet. Men jag unnar mig riktigt bröd varje dag i lämplig mängd.

 

En annan "vana eller ovana", välj själv är alkohol. Massor av bränsle i öl, sprit, minst är det i vin. Men som sagt, man väljer själv vad man vill "förbruka" sina 700 kcal/måltid på.

 

Sedan är det väldigt bra att "röra på sig", det behöver inte vara stenhårda pass på ett dyrt innegym. Räcker en bra bit att tänka igenom vardagsvanorna. Ta trappan istället för hissen, gå en hållplats från bussen eller liknande. Det blir snart ett behov att röra sig lite, även fast det tar emot duktigt i början.

 

Nog mässat om detta, i mitt fall minskade jag 7 kilo på lika många månader, det var för 7 år sedan. Därefter har jag ätit (och ibland druckit) gott, men hållit ett öga på totalintaget av kcal. Ibland när bältet känns trångt så skärper man till sig, minskar på kcal intaget. Det är ju lättare nu när man har lärt sig ungefär hur mycket man kan ungefärligt äta för att ligga på 700 kcal ( eller 1200 om man vill, "bara" att minska till 200 nästa måltid :-)

Kontonummer insamlingen för Udon Thani Home for Girls. 

Sverige:  Svenska Handelsbanken 6879 749 365 978 eller Swish 0708 575 222 

Thailand: Bangkok Bank 284-7-697634 eller PromtPay 080 070 5977.

Link to comment
Dela på andra sajter

ThailandOrBust

Väl skrivet. Håller med till hundra procent. Speciellt beträffande kalorier från alkohol och andra drycker som slinker ner alldeles för lätt och i fallet alkohol dessutom bromsar upp proteinsyntesen i kroppen (negativ proteinbalans) så att det mesta hamna i kroppens fettdepåer.

 

Många är inte medvetna om sitt dagliga kaloribehov, och det är heller inte nödvändigt så länge man har koll på viktminskning/-ökning. Då går det ju att anpassa kalori-intaget någorlunda.

 

Länk till sida för beräkning av kaloribehov beroende på ålder, träningsfrekvens m m: http://www.styrkelabbet.se/berakna-energibehov/

 

Om man vill veta hur mkt man stoppar i sig kan det vara en god idé att föra anteckningar under t ex en vecka och på så sätt få en känsla för var större delen av kaloriinteget härör från och om det ligger på rätt nivå för beroende på målsättning (ökning/minskning).

 

Nu är det ju som vi vet inte alltid lätt att veta vad man får i sig när livsmedelsdeklarationen är på thailändska. Brukar själv kolla upp jämförbara livsmedel på www.kalorierna.se för att åtminstone få ett hum.

 

Tränar personligen 3-4 ggr/vecka med målsättningen att ersätta fett med muskelmassa och gå upp några kilo för att må bra och se bra ut.

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...