Jump to content
IGNORERAD

Reseinformation Thailand


Surin P3

Recommended Posts

Avrådan

Avrådan från resor till de sydligaste provinserna i Thailand

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från icke nödvändiga resor till de fyra södra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla. Beslut om avrådan togs den 18 september 2006. Avrådan gäller tills vidare.

Provinsen Satun omfattas inte av UD:s avrådan, därmed inte heller landgränsen mellan Thailand och Malaysia i provinsen Satun. Dock gäller avrådan fortfarande alla tågresor över gränsen, eftersom järnvägslinjen leder genom provinser som omfattas av avrådan. Ambassaden uppmanar till försiktighet vid samtliga resor över landgränsen mellan Thailand och Malaysia.

Aktuella händelser

Demonstrationer i Bangkok

Sedan slutet av oktober förekommer förstärkt regeringskritiska demonstrationer i Bangkok och på andra platser runt om i Thailand. Sedan måndagen den 4 november har en stor del av protesterna i Bangkok koncentrerats kring Democracy Monument, men demonstranter finns även samlade vid bla. vägkorsningen Uruphong och i Lumpini Park.

Torsdagen den 7 november planeras regeringskritiska demonstrationer i Bangkok äga rum på bla. Silom Road, vid vägkorsningen Asoke samt vid Chidlom.

Sedan den 9 oktober råder förhöjd säkerhet i delar av Bangkok genom att Internal Security Act (ISA) införts i de tre centrala distrikten Dusit, Phra Nakhon och Promprab Satrupai, där bla. parlamentet och flera regeringsbyggnader är belägna. Den förhöjda säkerheten är planerad att vara i kraft till slutet av november.

Besökare uppmanas att iaktta försiktighet samt att undvika demonstrationer, både i Bangkok och på andra platser i landet.

Allmänna säkerhetsläget

Politiska demonstrationer har förekommit på olika platser i Bangkok, vilket har lett till att säkerhetsnivån vid enskilda tillfällen höjts i framför allt de centrala distrikten kring parlamentet och regeringskvarteren (främst distrikten Dusit, Phra Nakhon och Promprab Satrupai). Spridda manifestationer har även ägt rum utanför dessa distrikt. I Lumpini Park fortsätter den protest som inleddes den 4 augusti. Merparten av dessa demonstrationer har avlöpt utan oroligheter. Det är inte uteslutet att sporadiska protester kan förekomma i samband med parlamentsdebatter under andra halvåret 2013. Besökare uppmanas iaktta viss försiktighet samt att undvika folksamlingar och eventuella demonstrationer.

Thailand och Kambodja tvistar sedan flera årtionden om Preah Vihear, ett tempelområde vid gränstrakterna mellan de båda länderna (på den thailändska sidan vid Sisaketprovinsen i öst). Tvisten har emellanåt lett till militära skärmytslingar, senast under våren 2011. Säkerheten har sedan dess förbättrats i området och polisstyrkor har till stora delar ersatt den militära närvaron på båda sidor av gränsen. Resenärer uppmanas att överväga nödvändigheten av resor till området samt att hålla sig uppdaterade om den aktuella situationen via media och följa anvisningar från lokala myndigheter.

Naturförhållanden/naturkatastrofer

På Phuket och den övriga kusten vid Andamansjön förekommer det mycket kraftiga strömmar bland annat under monsuntiden från maj till oktober. På Phuket är drunkning den vanligaste dödsorsaken bland turister.

I delar av Thailand förekommer jordbävningar. Jordbävningar under havet i regionen kan förorsaka flodvågor. Resenärer uppmanas att följa de lokala myndigheternas anvisningar i farliga situationer och på förhand ta reda på evakueringsvägar i hotellet samt att noga följa researrangörens information.

Information om den aktuella vädersituationen kan erhållas från Thailands meteorologiska institut.

Hitta mer information

Det lättaste sättet att hålla sig uppdaterad om situationen i Thailand är genom media. Man hittar till exempel ny information genom de engelskspråkiga thailändska dagstidningarnas hemsidor:

Bangkok Post

Nation Multimedia

In- och utresebestämmelser

Alla frågor om viseringar och uppehållstillstånd till Thailand besvaras av thailändska myndigheter, till exempel

Thailands ambassad i Stockholm eller

immigrationsmyndigheterna i Thailand

Följande viseringsregler gäller för resenärer med svenskt pass:

  • Vid inresa över landgräns erhålles visering för 15 dagar
  • Vid inresa via internationell flygplats erhålles visering för 30 dagar

Resenärer bör vända sig direkt till de thailändska myndigheterna för att vid behov få dessa uppgifter bekräftade.

Hälso- och sjukvård

När det gäller sjukdomar som kan drabba dig utomlands, har du själv ett ansvar för din egen hälsa och för din egen behandling, om en sådan skulle bli nödvändig. Det är därför viktigt att du ser över ditt försäkringsskydd före avresan. Det svenska sjukförsäkringssystemet gäller i princip bara i Sverige.

Enligt den thailändska smittskyddsmyndigheten (Bureau of Epidemiology) var 1.2 miljoner thailändare bärare av HIV-viruset 2012.

Personer med hjärtfel och diabetiker bör informera sig om det tropiskt heta klimatets inverkan, inte minst i samband med alkoholförtäring.

Dengue

Enligt det thailändska hälsoministeriet registrerades sammanlagt 74.250 fall av denguefeber under 2012. Hälsoministeriet har dessutom registrerat en mycket stark ökning hittills under 2013.

De flesta smittofallen inträffar under regnperioden från maj till oktober, med juni som den mest frekventa månaden.

För mer information om symtom och förebyggande åtgärder, se Smittskyddsinstitutets hemsida!

Vaccinationer

För mer information om rekommenderade vaccinationer inför resa till Thailand, se 1177.se

Box jellyfish

Information om giftiga maneter (Box Jellyfish) finns bla. vid forskningsinstritutet "Tropical Australian Stinger Research Unit" vid James Cook University i Queensland, Australien.

Läkemedel – Införsel i Thailand

Information rörande gällande lagar för införsel av mediciner till Thailand finns på: Food and Drug Administration of Thailand 

Det är olagligt att föra in vissa typer av ADHD-mediciner till Thailand. För mer information kontakta:

I Bangkok:

Samitivej Srinakarin Hospital

Chayada Klinpongsa / Sansanee Silapakul

International Affairs Coordinator

488 Srinakarin Road, Suanluang

1025010250Bangkok , Thailand

Tel: +66 (0)2 731 7000, +66 (0)2 378 9000

Fax: +66 (0)2 731 7044

www.samitivejhospitals.com

E-mail: info.snh@samitivej.co.th

I Phuket:

Bangkok International Hospital

44 Chalermprakiat Ror 9 Road

Phuket 83000

Tel: +66-(0)76-24 94 00

Fax: +66-(0)76-36 18 00

E-mail: lotte@phuketinternationalhospital.com

www.phuketinternationalhospital.com

Lokala lagar och sedvänjor

Den thailändske kungen är generellt högt aktad och vördad av thailändare. Att göra kritiska kommentarer, förstöra bilder på medlemmar av kungafamiljen eller på annat sätt agera på ett sätt som kan uppfattas vanära kungahuset betraktas i Thailand som ett allvarligt brott som i värsta fall kan resultera i långa fängelsestraff.

Thailand är ett till större delen buddhistiskt land och man bör därför respektera de religiösa seder som brukas. Ett exempel är att alltid ta av sig skorna vid besök av tempel. Det anses vara väldigt oförskämt att klappa någon på huvudet, barn som vuxen. Thailändare är konservativa vad gäller klädsel och turister uppmanas därför att inte ha utmanande klädsel på sig i landet.

Det anses inte lämpligt för kvinnor att bada topless ens på de största turistorterna och hotellen. Vid besök på landsbygden kan det också ofta vara lämpligt för kvinnor att inte bära kläder som lämnar axlarna bara etc.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Narkotika

Straffen för innehav, försäljning och produktion av narkotika är hårda i Thailand. Även mindre mängder "soft drugs" kan resultera i fängelsestraff och deportering.

Ambassaden får regelmässigt information att svenska medborgare grips för narkotikainnehav. Oftast rör det sig om små mängder av marijuana, ecstasy eller amfetamin. Det förefaller ibland som om säljare och angivare arbetar i maskopi.

Platser där detta inträffar är bl.a. runt Khao San Road i Bangkok samt öarna Koh Phangan och Koh Samui.

Trafiksäkerhet

Trafikkulturen i Thailand avviker helt från den svenska. Det är livsviktigt att iaktta den största försiktighet och aktsamhet såväl till fots som när man färdas med bil. Många turister omkommer årligen i trafikolyckor, framför allt i motorcykelolyckor, runtom i Thailand.

Om man hyr en motorcykel eller moped bör man tänka på att fordonen sällan är försäkrade. Den som hyr ett fordon är alltid ansvarig för alla skador som kan förorsakas fordonet. Man bör inte lämna sitt pass i pant när man hyr ett fordon. Trafikolyckor, där den ena parten är en utlänning, betraktas nästan undantagslöst som förorsakade av utlänningen. Skadeersättningskraven vid olyckor är ofta överdrivna.

Försäkringsskydd

Det är nödvändigt att ha en bra reseförsäkring innan man reser till Thailand. De bättre sjukhusen tar inte ens emot allvarligt skadade eller insjuknade personer utan förhandsbetalning eller täckande försäkring. Vid olycksfall ska du, eller medresenär, genast kontakta ditt försäkringsbolag som kan ge sjukhusen en garanti om att vården täcks av försäkringen. Vården inleds ofta inte förrän sjukhuset fått en försäkran från försäkringsbolaget eller en förhandsbetalning.

Övriga upplysningar

Bangkoks två flygplatser

Bangkoks största flygplats heter Suvarnabhumi. Den gamla flygplatsen, Don Muang, används fortfarande, framför allt för regionala flygresor. Transitbuss finns mellan de båda flygplatserna.Vilken flygplats som gäller bör framgå av biljetten. Om du är osäker, kontakta ditt flygbolag eller Suwarnabhumi flygplats. Telefon +66 2 132 1888 (befinner du dig i Thailand slår du 02-132 1888).

Suvarnabhumi har ett stort antal taxfree butiker. Gränsdragningen mellan butiker och allmänna transitutrymmen på flygplatsen kan uppfattas som otydliga. Resenärer uppmanas att vara försiktiga vid förflyttning mellan butikerna.

Köpa bostad i Thailand

Information om att köpa bostad i Thailand återfinns under rubriken "Handel och investeringar":

> Köp av bostad i Thailand

Ädelstenssvindel i Thailand

Exempel på en vanlig situation:

En nyanländ turist träffar en mycket trevlig thailändare/ thailändska utanför en av Bangkoks sevärdheter (Wat Pho är mycket vanligt ). Ofta uppger sig personen vara lärare från landsorten, anställd vid turistpolisen eller annan respektabel arbetsplats. Visitkort förevisas för att turisten inte skall tvivla på identiteten. Samtalet rör sig inte om juvelköp från början, utan turisten invaggas i tron att thailändaren är genuint trevlig och tillmötesgående mot utlänningen som besöker staden. Efter en stund kommer samtalet in på hur fördelaktigt det är att köpa ädelstenar i en speciell affär just denna dag, eftersom regeringen (!) beviljar skattefrihet på juvelköp på grund av ett kungligt jubileeum (alternativt att man stöder studier för fattiga studenter eller att man är med och bekämpar brottsligheten i norra Thailand). Om turisten på detta stadium inte sätter stopp går färden till en affär där han/hon får en föreläsning om ädelstenar och hur man ska bedöma kvalitet etc. Ofta finns det många "statister" i affären som ser ut som potentiella kunder och turisten får uppfattningen att alla är där för att göra en god affär.

Turisten luras vidare att tro att stenarna kan säljas med stora vinster i hemlandet alt. Singapore eller Australien. Affären förevisar ofta en lista på juvelerarbutiker i olika städer i världen som påstås vara villiga att köpa stenarna. Det visar sig förstås vid hemkomsten att affären inte existerar. När turisten har beslutat sig för att köpa förslår expediten att stenarna skickas till hemlandet eller till nästa resmål så att kunden inte behöver ha dem i bagaget under sin resa.

Ofta händer det att köparen, när affären väl är gjord, plötsligt inser att de blivit lurade. Den som då vänder sig till affären för att få köpet hävt får oftast veta att stenarna redan har skickats iväg.

Om du vill häva juvelköp kan du göra på följande sätt:

Om du har juvelerna i handen kan du gå tillbaks till affären och be att få köpet hävt. Om du tycker att det är olustigt att gå dit ensam kan du kontakta turistpolisen (adress nedan). Man brukar få mellan 60 och 80 % av inköpspriset tillbaks. Resten är kommission till guider och tuk-tuk förare som hjälper affären att skaffa kunder.

Om du har gjort upp med affären att juvelerna skall sändas till Sverige eller annan destination måste du vända dig till Office of Consumer Protection Board sänder din anmälan till turistpolisen som gör en utredning. Det är vanligt att affärerna stänger efter kort tid och då har man oftast ingen möjlighet att få tillbaks några pengar. Om affären fortfarande är öppen och accepterar att köpet hävs kommer Tourism Authority of Thailand (TAT, se adress nedan) att instruera dig hur du skall gå tillväga när du returnerar juvelerna till Thailand. Polisutredningen tar minst två veckor. Du skall inte sända några juveler förrän TAT instruerar dig att göra det.

Ambassaden kan inte stå som mottagare av försändelser av detta slag och kan inte heller vara behjälplig att förhandla om återbetalning etc.

Tourist Police

Tourism Authority of Thailand

Ratchadamnoen Nok Avenue

Bangkok

Tel: 1155

Den thailändska turistpolisen har dessutom lanserat en gratisapp, The Tourist Buddy, för Iphone och Ipad, där viktiga kontaktuppgifter framgår och som även möjliggör nödrop med positionsangivelse.

Tourism Authority of Thailand (TAT)

Head Office

Tourist Assistance Center

1600 New Petchburi Road

Makkasan, Rachatewi

Bangkok 10 310

Tel. (66)2 250 5500

Fax: (66) 2 250 5511

E-mail: assist@tat.or.th

www.tat.or.th

Ytterligare frågor kan riktas till:

Thailändska ambassaden i Stockholm

Tel. 08 791 7340.

Mail: info@thaiembassy.se

Tourism Authority of Thailand

Drottninggatan 33NB 111 51

Stockholm, Sweden

Tel : +46 8 7005691

Fax : +46 8 7005699

Email : info@tourismthailand.se

Läs artikeln på ambassadens hemsida

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...