Jump to content
IGNORERAD

Mekongflodskommissionens roll diskuteras i Laos


MPR Nyheter

Recommended Posts

När ministrar från de fyra medlemsländerna i Mekongflodskommissionen samt donatorer träffas i Laos i veckan så kan kommissionens framtida roll att tas upp.

Frågor angående kommissionens effektivitet har kommit efter Laos beslut i november att gå vidare med bygget av Xayaburidammen. Beslutet togs trots oro bland medlemsregeringar, miljögrupper och donatorer angående vilka konsekvenser bygget kan få för fiskmigration och sedimentflöde nedströms - något som skulle kunna påverka runt två miljoner människor som tjänar sitt levebröd genom floden. Efter kommissionens senaste möte i december så uppmanades Laos av Kambodja, Thailand och Vietnam att dröja med byggnationen så att man kunde utföra fler studier i hur dammen kommer att påverka miljön.

Ytterligare tio dammar planeras i lägre Mekongregionen - de flesta av dem i Laos - och Laos hävdar nu att man uppfyllt kommissionens krav. "Vi gick med på att utföra en omfattande studie om projektet som kan ta tio år eftersom den relaterar till så många saker. Den var aldrig endast relaterad till Xayaburi," sade Viraphonh Viravong - vice energi- och gruvminister.

Det thailändska företaget Ch Karnchang har anlitats för att sköta merparten av byggnationen.

Källa: http://www.bangkokpost.com/news/asia/330603/xayaburi-dam-stirs-up-debate-on-mekong-river-commission

1b9c7d2f806d6e4945fc0ce63ef71e05.jpg

Läs artikeln på huvudsidan

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...