Jump to content
IGNORERAD

Ungdomarna flyr risfälten.


Guest Isan Lover

Recommended Posts

Guest Isan Lover

Hej

New York Times http://www.nytimes.com/2012/06/05/world/asia/thai-youth-seek-a-fortune-off-the-farm.html?_r=2 tar upp en utveckling som dom flesta som besöker Thailands landsbygd nog har märkt, nämligen att landets ungdomar i allt större omfattning flyr risfälten och söker lyckan på andra ställen.

Medelåldern på risfarmare har ökat till 42 år 2010 ifrån 31 år 1985, och bara 12% av risodlarna är yngre än 25 år och 1985 var siffran 35% och denna utveckling är väl väntad, allt ungdomarna kan göra nu för tiden är väl att använda en mobiltelefon säger Sudarat Khammon som är 33 år och är den yngste risodlaren Baan Khlong khoo utanför Phitsanulok.

Man tillbringar allt längre tid i skolan och städer som Bangkok lockar och man föredrar arbeten inomhus med Air Condition, arbetet utomhus är smutsigt, jobbigt och varmt tycker ungdomarna.

Thailändska farmare ses som "fattiga, dumma och ohälsosamma" säger MR. Lam som studerar ris odlings kulturen, solbränd hud anses vara fult och är känntetecken på låg social status och på TV och i tidningar vimlar det av reklam för hudbleknings medel.

Själva märker vi ju av detta i vår egen by, där just risodling inte är så populärt längre, men här har ju gummiodling slagit väl ut och här finns det många ungdomar som vill jobba eftersom det i princip är omöjligt att tjäna så mycket pengar i någon stad, men risodlingen riskerar att få stora problem i framtiden och det är redan många familjer som tvingas köpa ris även på landet numera även i vår omgivning eftersom dom har slutat odla ris vilket aldrig hände för 10-20 år sedan.

Mvh Isan lover

Thai Youth Seek a Fortune Away From the Farm

video-thaifarmer-articleLarge.jpg

By Kassie Bracken and Poypiti Amatatham

Thailand’s Fading Farmers: Young people are avoiding working in Thailand’s rice farms, threatening the country’s status as the world’s biggest rice exporter.

By THOMAS FULLER

Published: June 4, 2012

Enlarge This ImageJP-RICE-articleInline.jpg

Dario Pignatelli/Bloomberg News

BAAN KHLONG KHOO, Thailand — During 18 years living across the road from rice paddies, Malinee Khammon has never planted a single seedling. The daughter of farmers who is in her last year of high school, she has become adept at deflecting increasingly desperate pleas from her parents for help on the farm.

Rice harvesting in Nong Phak Nak. The average age of farmers in Thailand increased to 42 in 2010 from 31 in 1985.

“It’s hot and exhausting — I don’t like it,” Ms. Malinee said recently as she downloaded photos from her camera onto a computer at the local community center. “I’d rather stay indoors.”

Back-breaking and muddy, rice farming in Thailand has long been the domain of the young and able-bodied who had the strength to stoop for hours in the searing sun, transplanting rows of rice plants, one seedling at a time.

But in Thailand today, rice farming is suddenly the preserve of the old as young people stay longer in school and as the vast metropolis of Bangkok lures the country’s best and brightest to careers in air-conditioned workplaces.

“All they can do with their hands is use a cellphone,” said Sudarat Khammon, who at 33 is the youngest farmer in Baan Khlong Khoo, a village of stilt houses outside the central Thai city of Phitsanulok.

Only 12 percent of Thai farmers today are younger than 25, down from 35 percent in 1985, according to government statistics, and their average age jumped to 42 in 2010 from 31 in 1985.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • Svar 48
  • Skapad
  • Senaste svaret

Mest aktiva i denna tråd

  • Tallviking

    4

  • MaiChai

    3

  • carpenter

    3

  • leifen

    2

Mest aktiva i denna tråd

Tur då att det finns risbondewannabees som kan ersätta de unga infödda som inte vill odla ris utan hellre utbildar sig till annat.

VAXET-som tycker mycket om det mesta-men kan lika lite som de flesta

Link to comment
Dela på andra sajter

I framtiden kommer det att vara svenska pensionärer som tar hand om risodlingen.Dom är inte rädd för att ta i litegrand.Sedan blir det ju några bath man kan köpa Chang för. :crazy::thumbsup:

PRÄSTLÄRLING OCH SEKTMEDLEM.

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Isan Lover

Hej

Även om denna utveckling är väntad så lider jag lite med dom föräldrar som sliter hårt på fälten och vars barn som vägrar hjälpa till, det är ju oftast föräldrarna som betalar studierna fast dom egentligen knappast har råd och som försakar sina egna liv för barnens skull, så man kan ju tycka att barnen åtminstone kunde hjälpa till på lov och liiknande.

Sen instämmer jag även med Professorn Iam Thongdee som själv växte upp på en farm men senare blev Professor på Mahidol University i Bangkoks oro över att när ungdomarna flyr risfälten och tappar kunskapen i risodling försvinner även den gamla traditionen att hjälpa grannar vid plantering, skörd och husbyggen utan betalning, så är ju redan fallet i många byar.

Han tror även att denna utveckling kommer att påverka det som kallas typiskt Thailändskt som vänlighet, hjälpsamhet, medlidande och tacksamhet " We are losing what we call Thai-ness, the values of being kind, helping each other, having mercy and gratefulness.” och jag tror faktiskt att det ligger något i det, det är nog ingen tillfällighet att folk på landet uppfattas som ärligare, hjälpsammare och tacksammare.

Mvh isan Lover

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej :)

Ser detta som en "naturlig" utveckling av det Thailändska samhället, och är personligen övertygad att det kommer att ske på samma sätt som i Sverige då vi också tidigare var ett "bondesamhälle".

Många bönder idag har små jordlotter och inte ovanligt utspridda vilket omöjligör ett effektivt brukande av jorden med morderna maskiner för bearbetning av marken, sätting av ris samt skörda riset.

När jag började åka till Thailand var den bearbetades jorden till största delen av bufflar med en plog bakom, idag ser man detta mycket sällan bufflar utan mest maskiner. Dock dessa småmaskiner gör jordbuket ineffektivt, då du kör 25 meter och sedan vänder. I vissa av dessa små jordlotter är det också mer eller mindre omöjligt/olönsamt att använda maskiner för sättning av ris resp skördning.

Min personliga gissing är att 20 år så har storbönder köpt upp små jordlotter och slagit samman dessa till ytor som möjligör användandet av maskiner för ett effektivt jordbruk. Dock skall man inte underskatta arbetsinvandringen från Laos/Kambodja samt Burma som redan till stort används för jordbruksarbete, och så länge desssa kan får jobba för dagslöner på 150 - 200 Bagt/dag så kommer även "småbonden" att klara sig.

Ha en kanonbra dag!

:wai:

Link to comment
Dela på andra sajter

andersbangkok

Håller helt med dig Stjp; detta är en naturlig utveckling av vilket land som helst när man förflyttas från bonde- till industrisamhälle.

Jag kan hålla med IL om att visst kan det vara synd att detta sker eftersom gamla traditioner bryts. Det är väl ofta så att föräldrarna sliter för att barnen skall kunna gå i skola och "inte behöva slita som jag gjorde".

Tyvärr har jordbruk oftast varit ett jobba där man inte tjänar stora pengar ( i alla fall om man inte har stora arealer). I Thailand gör de där förbannade mellanhänderna och statliga subventioner att prissättningen på t.ex. ris är helt skev. Ju fler människor vi blir på jorden och ju mindre odlingsbar mark som kommer finnas att tillgå; dess mer lönsamt kommer jordbruk att bli.

Tiden då en glad Isaan-bonde står med rumpan i vädret och sätter ris; den tiden tror jag kommer tyna bort över de kanske 20-30 kommande åren

Carpenters inlägg: "Faktum är att du tror att du är i maktens korridorer ock minsann kan. Du vet inget kan inget för att du är för upptagen med dig själv."
"Inte lätt att vara kostym nisse o inte förstå"

Link to comment
Dela på andra sajter

Denna utveckling är till största delen mycket positiv. Thailands ekonomi håller på att förändras snabbt vilket leder till större inkomster och ett bättre liv för de allra flesta. Övergången till det moderna samhället har ju dock sina baksidor. Det traditionella livet slåss ofta fullständigt sönder vid kraftig urbanisering. Den sociala kontrollen från familj och släkt minimeras. Lojaliteten gentemot föräldrar, släktingar, religion, staten, arbetsgivare och statschef omvärderas vilket får både negativa och positiva effekter.

Neil

Link to comment
Dela på andra sajter

Trist utveckling. Det är mycket gulligare att se dessa thaiare glida omkring på risfälten än att se att de har en annan vilja och framtidsvision :(

Sand gör sig bäst på vykort :)

Link to comment
Dela på andra sajter

En naturlig utvecklingsfas när landet stegvis går från att vara u till i. Precis som vi har sett i Sverige de sista 60-70 åren så kommer jordbruket i Thailand att effektiviseras med mer, fler och större maskiner, fält anpassade för maskiner osv i en allt raskare takt. Om 20-40 år finns nog bara 1-3 bönder kvar i varje by. Dvs några få storbönder som odlar byns alla arealer via antingen arrende eller uppköp av alla dagens småjordbruk.

Visst känns det säkert för många av nostalgiska skäl trist när det pittoreska bondesamhället Thailand försvinner, men den utvecklingen går lika lite att stoppa som den gjorde i Sverige på -50 - 60 och -70 talen.

Mer trist än att småbönderna försvinner är dock att människorna i byarna också försvinner med dem. Redan idag är det mest bara gamlingar och deras barnbarn som bebor byarna medan de flesta 16-40 åringar är i någon stor stad och jobbar eller studerar. Befolkningsutvecklingen på den thailändska landsbygden kommer att vara negativ ända fram tills alla byskolor och affärer är nedlagda och de bara finns pensionärer kvar. Precis som det gjorde i Sverige.. Fast den utvecklingen kommer ju att ta några deccenier.

Ge dem du älskar vingar att flyga, rötter att komma tillbaka till och anledningar att stanna. "Dalai Lama"

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej :)

Ser detta som en "naturlig" utveckling av det Thailändska samhället, och är personligen övertygad att det kommer att ske på samma sätt som i Sverige då vi också tidigare var ett "bondesamhälle".

Många bönder idag har små jordlotter och inte ovanligt utspridda vilket omöjligör ett effektivt brukande av jorden med morderna maskiner för bearbetning av marken, sätting av ris samt skörda riset.

När jag började åka till Thailand var den bearbetades jorden till största delen av bufflar med en plog bakom, idag ser man detta mycket sällan bufflar utan mest maskiner. Dock dessa småmaskiner gör jordbuket ineffektivt, då du kör 25 meter och sedan vänder. I vissa av dessa små jordlotter är det också mer eller mindre omöjligt/olönsamt att använda maskiner för sättning av ris resp skördning.

Min personliga gissing är att 20 år så har storbönder köpt upp små jordlotter och slagit samman dessa till ytor som möjligör användandet av maskiner för ett effektivt jordbruk. Dock skall man inte underskatta arbetsinvandringen från Laos/Kambodja samt Burma som redan till stort används för jordbruksarbete, och så länge desssa kan får jobba för dagslöner på 150 - 200 Bagt/dag så kommer även "småbonden" att klara sig.

Ha en kanonbra dag!

:wai:

Exakt,

I sverige så skyndades det på lite, men så var ju ägarförhållandena här mer koncentrerat till storbönder.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Enskifte

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Atom

Har I Centrala Thailand ar det redan ett faktum sedan 10-20 ar. Vi har fortfarande risfalt I byn men de ags till 90% av foretag/storbonder och till 10% av aldre som fortsatter att skorda av emotionella skal antar jag. Det ar, som manga sagt, helt naturligt och det finns inga exempel pa lander som lyckats oka levnadsstandarden men samtidigt ha over 50% av befolkningen sysselsatt med smaskaligt jordbruk. Det trixiga ar att inte fastna ett mellanlage mellan jordbrukssamhalle och industrisamhalle, vilket ju Thailand nu gjort I minst ett decennium. Nar unga manniskor lamnar allt det positiva med "det gamla" samhallet men anda inte far fordelarna av "det nya" samhallet sa blir det latt skit av allting, Ryssland ar val ett typexempel.

Intressant amne, mobiltelefoner ar dock inte sa lampliga for langre inlagg.

Link to comment
Dela på andra sajter

I Sverige har staten styrt den utvecklingen med järnhand genom jordbruksverk, förvärvslagar men också med suventioner, så det småskaliga har varit chanslöst. Den "store bonden" har haft förköpsrätt, till grannarealerna.

Idag finns kanske 5 % av bönderna kvar men de producerar 10 gånger mer än tidigare generationer.

Samma utveckling sker i hela världen, och det är mekanisering och stordrift som tar över.

Ingen kan bromsa den utvecklingen, och det går nu väldigt snabbt i Thailand.

Att ha mobiltelefonen med internet i en hand och handså ett majsfält med den andra är kontraster.

Leif

Inget är omöjlligt, det tar bara längre tid. Tid kan inte sparas, bara användas
 

Link to comment
Dela på andra sajter

GreenValley

I Sverige har staten styrt den utvecklingen med järnhand genom jordbruksverk, förvärvslagar men också med suventioner, så det småskaliga har varit chanslöst. Den "store bonden" har haft förköpsrätt, till grannarealerna.

Idag finns kanske 5 % av bönderna kvar men de producerar 10 gånger mer än tidigare generationer.

Samma utveckling sker i hela världen, och det är mekanisering och stordrift som tar över.

Ingen kan bromsa den utvecklingen, och det går nu väldigt snabbt i Thailand.

Att ha mobiltelefonen med internet i en hand och handså ett majsfält med den andra är kontraster.

Leif

Det är inte bara svenska staten som påverkat utcklingen, EU-regler avseende djurhållning har tvingat en del bönder att lägga ner verksamheten eftersom de tvingas till mycket stora investeringar för att inte bryta mot EU:s regler.

Link to comment
Dela på andra sajter

I Sverige har staten styrt den utvecklingen med järnhand genom jordbruksverk, förvärvslagar men också med suventioner, så det småskaliga har varit chanslöst. Den "store bonden" har haft förköpsrätt, till grannarealerna.

Idag finns kanske 5 % av bönderna kvar men de producerar 10 gånger mer än tidigare generationer.

Samma utveckling sker i hela världen, och det är mekanisering och stordrift som tar över.

Ingen kan bromsa den utvecklingen, och det går nu väldigt snabbt i Thailand.

Att ha mobiltelefonen med internet i en hand och handså ett majsfält med den andra är kontraster.

Leif

Frågan är om staten styrt eller om andra ekonomiska intressen har legat bakom? Redan innan EU styrde i Sverige hände detta. När vi är med i EU så är lobbingen så mycket större och effektivare.

Visst har det varit så. Men har inte till viss del utvecklingen börjat vända, om än i mycket liten skala. Fler och fler producenter av lokalproducerat börjar att dyka upp. Till och med storköken börjar se fördelar med att råvarorna inte åker runt jorden innan de bearbetas. Och här uppe i norr börjar de som äter rätter såsom pannkaka gjord i England och uppvärmd någon annanstans i kommunen att inse att de är lurade. Förmodligen har man lagt ner så många halvstora kök att det finns pengar i att lyssna på konsumenterna. Dvs. de som sålt in iden med att lägga ner de lokala köken har tjänat nog med pengar på att det byggs storkök. Nu är det dags att vända på det hela så att vi får en anpassad lokal tillagning. De stora kedjorna kommer naturligtvis att kämpa emot, men de kanske också kan hitta nya nycher de kan göra pengar på. Nu har vi varit i Sverige en vända, tillbaka till Thailand.

Helt klart kommer småbönderna att komma i kläm och måsta lägga ner. Kanske kommer de att satsa på nya grödor men de flesta får nog sadla om och ge sig in i städerna.

Ändrades av Wangthong
Link to comment
Dela på andra sajter

Frågan är om staten styrt eller om andra ekonomiska intressen har legat bakom?

Visst har det varit så. Men har inte till viss del utvecklingen börjat vända, om än i mycket liten skala. Fler och fler producenter av lokalproducerat börjar att dyka upp. Till och med storköken börjar se fördelar med att råvarorna inte åker runt jorden innan de bearbetas. Och här uppe i norr börjar de som äter rätter såsom pannkaka gjord i England och uppvärmd någon annanstans i kommunen att inse att de är lurade. Förmodligen har man lagt ner så många halvstora kök att det finns pengar i att lyssna på konsumenterna. Dvs. de som sålt in iden med att lägga ner de lokala köken har tjänat nog med pengar på att det byggs storkök. Nu är det dags att vända på det hela så att vi får en anpassad lokal tillagning. De stora kedjorna kommer naturligtvis att kämpa emot, men de kanske också kan hitta nya nycher de kan göra pengar på. Nu har vi varit i Sverige en vända, tillbaka till Thailand.

Helt klart kommer småbönderna att komma i kläm och måsta lägga ner. Kanske kommer de att satsa på nya grödor men de flesta får nog sadla om och ge sig in i städerna.

Du har helt rätt. Det småskaliga kommer tillbaka.

Vi har flera "faser".

Före EU.

Under första tiden med EU

och i nutid som det äntligen händer något positivt..

Leif

Inget är omöjlligt, det tar bara längre tid. Tid kan inte sparas, bara användas
 

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Isan Lover

Hej :)

Ser detta som en "naturlig" utveckling av det Thailändska samhället, och är personligen övertygad att det kommer att ske på samma sätt som i Sverige då vi också tidigare var ett "bondesamhälle".

Många bönder idag har små jordlotter och inte ovanligt utspridda vilket omöjligör ett effektivt brukande av jorden med morderna maskiner för bearbetning av marken, sätting av ris samt skörda riset.

När jag började åka till Thailand var den bearbetades jorden till största delen av bufflar med en plog bakom, idag ser man detta mycket sällan bufflar utan mest maskiner. Dock dessa småmaskiner gör jordbuket ineffektivt, då du kör 25 meter och sedan vänder. I vissa av dessa små jordlotter är det också mer eller mindre omöjligt/olönsamt att använda maskiner för sättning av ris resp skördning.

Min personliga gissing är att 20 år så har storbönder köpt upp små jordlotter och slagit samman dessa till ytor som möjligör användandet av maskiner för ett effektivt jordbruk. Dock skall man inte underskatta arbetsinvandringen från Laos/Kambodja samt Burma som redan till stort används för jordbruksarbete, och så länge desssa kan får jobba för dagslöner på 150 - 200 Bagt/dag så kommer även "småbonden" att klara sig.

Ha en kanonbra dag!

:wai:

Hej

Instämmer med allt i ditt inlägg, det är helt klart en väntad och naturlig utveckling, även om jag själv upplever den lika vemodigt som förädrarna, och jag tror helt klart att det kommer att bli problem i framtiden när för få människor kan odla och sköta ett jordbruk, det är många som är besvikna på sina barn nu för tiden, men kanske blir folk ifrån Laos och Burma räddningen ett antal år till.

Och att jordlotterna är för små är ett stort problem för många, men som tur är går det ju ofta att plantera gummi och då är ju avkastningen helt annorlunda än när det gäller ris och detta räddar många familjer i dagsläget, men just nu är priset för gummi lågt.

Men sen ska man ju komma ihåg att denna utveckling inte bara är av godo för ungdomarna, dom som flyttar ifrån byn riskerar att bli arbetslösa eller få dåligt betalda jobb, många hamnar i slummen, kanske börjar med droger, prostituerar sig, blir för tidigt gravida, blir kriminella och försörjer sig genom att stjäla, sälja droger eller hamnar i något kriminellt gäng, det är tyvär inte helt ovanligt med att statsvistelsen slutar med fängelse, det har jag upplevt många exempel på.

Mvh isan Lover

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack och Hej

Det är inte bara svenska staten som påverkat utcklingen, EU-regler avseende djurhållning har tvingat en del bönder att lägga ner verksamheten eftersom de tvingas till mycket stora investeringar för att inte bryta mot EU:s regler.

EU började styra i Sverige först på 90 talet tidigare var det svenska staten :crazy:

Link to comment
Dela på andra sajter

Det är inte bara svenska staten som påverkat utcklingen, EU-regler avseende djurhållning har tvingat en del bönder att lägga ner verksamheten eftersom de tvingas till mycket stora investeringar för att inte bryta mot EU:s regler.

EU:s budget var 2011 nästan 142 miljarder Euro. Av denna stora summa gick 31% till jordbruksstöd och 11% till landsbygdsutveckling. Svenska bönder kan tex få bidrag för att inte odla mark (gårdsstöd).

Fritz..

Det är aldrig försent att ge upp.

Link to comment
Dela på andra sajter

En fullt naturlig utveckling ifall man vill närma sig västvärlden i utveckling, demokrati och utbildning. Vill man inte det kan man göra som Nordkorea där samtliga medborgare måste jobba 2 månader om året i jordbruket-och ändå svälter folket...

Min hembygd i Sverige var tidigare fullt av bönder, nu tror jag det är mindre än 10 jordbrukare kvar. All mark odlas visserligen men det är storskaliga företag nuförtiden och inte en bondefamilj. Samma sak med djuren, tror vi har 1 mjölkbonde kvar och 3-4 nöt/gris bönder?

Men i det stora hela är det bra för Thailand att folk söker sig ifrån de olönsamma familjejordbruken och får andra insikter om livet och världen än vad man får stående mitt i ett risfält.

"It is not power that corrupts but fear. Fear of losing power corrupts those who wield it and fear of the scourge of power corrupts those who are subject to it"- Aung San Suu Kyi
"It's not a lie, if you believe it" - George Costanza
"Never Argue With A Fool – They Will Drag You Down To Their Level, Then Beat You With Experience"
"Facts are meaningless - you could use facts to prove anything that's even remotely true" -Homer Simpson

www.destinationasien.se 

Link to comment
Dela på andra sajter

Hela processen mot storskalighet och effektivisering bygger på en enda förutsättning -billigt drivmedel, i varje fall till överkomligt pris. Det var dieseln som slog ut hästen ur det svenska jordbruket, precis som hästen själv slagit ut oxen femtio år tidigare. Förutsättningen för hästen var billig konstgödsel (till foder åt ett djur som bara levererade arbetskraft, oxen hade levererat kött också i slutändan) och hela effektiviseringsprocessen bygger alltså på billig energi i någon form.

Det är kanske inte så svårt att föreställa sig ett scenario där bränslet blivit så dyrt att buffeln kan konkurera på nytt och där stora arealer helt enkelt blir för dyra att bruka med maskiner.

Fast det blir väl inte i min tid..

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Isan Lover

Hela processen mot storskalighet och effektivisering bygger på en enda förutsättning -billigt drivmedel, i varje fall till överkomligt pris. Det var dieseln som slog ut hästen ur det svenska jordbruket, precis som hästen själv slagit ut oxen femtio år tidigare. Förutsättningen för hästen var billig konstgödsel (till foder åt ett djur som bara levererade arbetskraft, oxen hade levererat kött också i slutändan) och hela effektiviseringsprocessen bygger alltså på billig energi i någon form.

Det är kanske inte så svårt att föreställa sig ett scenario där bränslet blivit så dyrt att buffeln kan konkurera på nytt och där stora arealer helt enkelt blir för dyra att bruka med maskiner.

Fast det blir väl inte i min tid..

Hej

Det är möjligt att du får rätt, kanske får vi än en gång se bufflar och människor jobba tillsammans, våra egna Europeiska storjordbruk är i vart fall inga bra exempel att ta efter, dom är alla bidragsberoende.

Mvh Isan Lover

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej

Det är möjligt att du får rätt, kanske får vi än en gång se bufflar och människor jobba tillsammans, våra egna Europeiska storjordbruk är i vart fall inga bra exempel att ta efter, dom är alla bidragsberoende.

Mvh Isan Lover

Visst är dom det men det kommer väl även konsumenterna till godo genom lägre priser på produkterna.

Fritz..

Det är aldrig försent att ge upp.

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej!

Va det inte förra året som antalet människor på jorden som lever i städer gick om antalet på landsbygden?

Slutar aldrig förvånas över Isan Lover's tunnelseende när han romantiserar om landsbygden.

Att han är intresserad av jordbruk, fiske o jakt råder väl ingen tvekan om men han utgår även från att andra ska ha samma intressen.

Att föräldrarna till barnen som väljer att inte driva jordbruk skulle vara vemodiga över att barnen väljer en annan väg tror jag inte ett dyft på.

Dom flesta föräldrar är nog måna om att barnen ska få ett bättre liv än dom själva och att gå med böjd rygg till taskig förtjänst kanske inte är det bästa alternativet till ett gott leverne.

Även om nu Isan Lover tycker det är den optimala livstilen så tycker inte alla andra det.

I jordbrukssamhället och även till stor del när vi i väst hade en stor tyngre industri så va ju det dagliga arbetet en födkrok.

Det dagliga arbetet va knappast något man va intresserad av och trivdes man så va det väl mer en bonus.

Och det är någonstans här jag menar att han har tunnelseende.

Han väljer att ha en livsstil som intresserar honom, vilket naturligtvis är sunt för den egna livskvaliten.

Däremot så ser han inte poängen med att ungdomar av idag inte vill jobba på risfälten, något som han själv älskar.

Isan Lover förstår inte att någon kan vara intresserad av medicin, juridik, ekonomi etc etc utan utgår från att alla vill driva småskaligt jordbruk med primitiva metoder.

Ja det verkar som om han har svårt att förstå att någon ens vill flytta från byn (med den helt perfekta livsstilen) för att prova på stadsliv.

Vidare nämner han några av stadslivets faror, kriminalitet, droger, prostitution, för tidigt gravid och att stadsvistelsen slutar i fängelse vilket han upplevt många exempel på.

Jag kan så här på rak arm inte nämna något exempel på en stadsvistelse som slutat i fängelse för någon i min tjejs släkt eller bekantskapskrets, men möjligt att det finns.

Däremot har jag sett flera exempel på för tidig graviditet, eller unga mödrar, vilket slutat i prostitution.

Denna negativa spiral har oftast tagit sin början i byn ute landsbygden.

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Isan Lover

Hej!

Va det inte förra året som antalet människor på jorden som lever i städer gick om antalet på landsbygden?

Slutar aldrig förvånas över Isan Lover's tunnelseende när han romantiserar om landsbygden.

Att han är intresserad av jordbruk, fiske o jakt råder väl ingen tvekan om men han utgår även från att andra ska ha samma intressen.

Att föräldrarna till barnen som väljer att inte driva jordbruk skulle vara vemodiga över att barnen väljer en annan väg tror jag inte ett dyft på.

Dom flesta föräldrar är nog måna om att barnen ska få ett bättre liv än dom själva och att gå med böjd rygg till taskig förtjänst kanske inte är det bästa alternativet till ett gott leverne.

Även om nu Isan Lover tycker det är den optimala livstilen så tycker inte alla andra det.

I jordbrukssamhället och även till stor del när vi i väst hade en stor tyngre industri så va ju det dagliga arbetet en födkrok.

Det dagliga arbetet va knappast något man va intresserad av och trivdes man så va det väl mer en bonus.

Och det är någonstans här jag menar att han har tunnelseende.

Han väljer att ha en livsstil som intresserar honom, vilket naturligtvis är sunt för den egna livskvaliten.

Däremot så ser han inte poängen med att ungdomar av idag inte vill jobba på risfälten, något som han själv älskar.

Isan Lover förstår inte att någon kan vara intresserad av medicin, juridik, ekonomi etc etc utan utgår från att alla vill driva småskaligt jordbruk med primitiva metoder.

Ja det verkar som om han har svårt att förstå att någon ens vill flytta från byn (med den helt perfekta livsstilen) för att prova på stadsliv.

Vidare nämner han några av stadslivets faror, kriminalitet, droger, prostitution, för tidigt gravid och att stadsvistelsen slutar i fängelse vilket han upplevt många exempel på.

Jag kan så här på rak arm inte nämna något exempel på en stadsvistelse som slutat i fängelse för någon i min tjejs släkt eller bekantskapskrets, men möjligt att det finns.

Däremot har jag sett flera exempel på för tidig graviditet, eller unga mödrar, vilket slutat i prostitution.

Denna negativa spiral har oftast tagit sin början i byn ute landsbygden.

Hej

Jag delar din uppfattning om att föräldrarna vill sina barn väl och gärna ser att deras barn får det bättre och därför försakar sina egna liv för att något av barnen ska kunna studera vidare, men jag tror nog att ganska många föräldrar på landsbygden också hoppas på att något av barnen ska vilja stanna kvar hemma och ta hand om gården och inte minst ta hand om föräldrarna själva när den tiden kommer.

Jag är glad för att din släkt inte har fått några av sina utflyttade släktingar i fängelse eller kriminalitet, själv har jag som sagt flera tragiska exempel på motsatsen i både min första tjejs släkt och så även i min nuvarande familj och släkt, det är ungdomar som jag bar omkring på som bebisar eller lärde känna var ca 3-6 år och följde under hela deras uppväxt, brist på arbete och inkomstmöjligheter tvingade dessa till stan, en av dessa började köra MC taxi i Bangkok som tonåring och tyvär sålde han senare också knark och hamnade i fängelse, en annan tonåring började jobba som vakt, chaufför och han började knarka själv och är nu beroende, han har dessutom orsakat en massa annat som har skadat både honom själv och andra, ytterligare en utflyttad relativt närstående 16 åring åkte fast för narkotikabrott för bara några månader sedan andra är redan döda eller illa ute på olika andra sätt som stora skulder, arbetslösa och boende i slummen. jag utesluter inte att även prostitution förekommer, flera utflyttade tjejer har blivit gravida och gifta alldeles för tidigt p.g.a att familjen inte har kunnat kontrollera dom efter flytt i jakt på pengar och en bättre framtid.

Själv är jag långt ifrån övertygad om att flytt ifrån byn till staden alltid blir eller ens ofta blir det lyft som många verkar tro, jorden runt samlas folk ifrån landet i tredje världen i sitt sökande efter lycka och en ljus framtid, men det kan sluta i katastrof och ett liv i slummen och gör så för många, och dom är helt utlämnade till skrupellösa människor, arbetsgivare och långivare, och blir lätt utnyttjade på alla tänkbara och otänkbara sätt.

Mvh Isan lover

Ändrades av Isan Lover
Link to comment
Dela på andra sajter

IL,

du inser att du drömmer om en utopi?

Du romantiserar det småskaliga thailändska jordbruket som den ideala livssituationen för dig och de flesta andra thai. Men skillnaden mellan dig och de flesta thai är ju att du har ett annat (välbetalt?) jobb i västvärlden som gör att du kan finansiera ditt hobbyjordbruk och spendera ett par månader där varje år för att må bra. Det är okej och du får givetvis göra som du vill men ta en thailändska jordbrukarfamilj utan ekonomisk stöttning/backup från väst-hur ska de överleva på en liten jordbit?

De har inte råd att investera i gummiträd och andra mer lönsamma grödor och den mark som behövs till det, det är ett enormt slit för att få det att gå ihop vilket det ju i ärlighetens namn inte gör heller, utan enda anledningen att processen med omställningen till andra verksamheter dröjer är ju för att staten betalar ut överpriser för exempelvis riset-bara för att hålla jordbrukarna kvar vid sina olönsamma jordbruk.

Ändrades av MaiChai

"It is not power that corrupts but fear. Fear of losing power corrupts those who wield it and fear of the scourge of power corrupts those who are subject to it"- Aung San Suu Kyi
"It's not a lie, if you believe it" - George Costanza
"Never Argue With A Fool – They Will Drag You Down To Their Level, Then Beat You With Experience"
"Facts are meaningless - you could use facts to prove anything that's even remotely true" -Homer Simpson

www.destinationasien.se 

Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...