Jump to content
IGNORERAD

Ett sjukhusbesök. OBS! Varning för starka bilder!


MaiChai

Recommended Posts

Har fått en förfrågan om att berätta hur det gick till när jag hamnade på sjukhus i Thailand med en kvaddad hand. Här kommer den berättelsen...

Det var i Januari 2008 och jag skulle möta upp en Amerikansk kollega på Landmark Hotel i Bangkok. Tog min Honda Wave dit och parkerade den i garaget och började stega in mot hotellet. Vid entren från garaget är halva trappan en ramp och halva trappan vanliga trappsteg. Man höll på att renovera så trappstegen var belamrade med prylar så jag tog rampen som var belagd med någon sorts svart hal gummibeläggning. Vid botten av rampen halkar jag och faller framåt mot glasdörren, höger hand är utsträckt eftersom jag tänkte öppna dörren. Jag dönar in i dörren med huvudet före och bågarna i mina glasögon får glaset att krossas i stora sjok som ramlar ner över min utsträckta högernäve...

Brak!

Insåg direkt att detta inte var bra, de tre mittre fingrarna liksom bara hängde ner och det blödde ganska bra från handen. Den kvinnliga parkeringsvakten kom springade medan hon skrek efter hjälp i sin walkie-talkie och plötsligt var det 5-6 personer som hjälpte mig till sjukstugan på hotellet.

Sköterskan där brukar vanligtvis bara pytsa ut huvudvärkstabletter och liknande men fiskade snabbt fram kompresser och bandage ur ett skåp som hon lade om handen. Men jag var tvungen att åka till sjukhus sade hon...hmmm, okej tänkte jag det är nog bästa att få det vårdat av en läkare. En taxi fixades fram och jag satte mig i den.

--Vilket sjukhus vill du åka till frågade chauffören?

Ta det närmaste, jag har försäkring sade jag. Det blev Bumrungrad.

Som den svensk man är så gick jag in lite försynt i akutmottagningen och satte mig ner på en stol. Typ 10 sekunder senare kom det en sköterska och bad mig lägga mig ner på en brits istället och efter 2 minuter var den jourhavande akutläkaren på plats och konstaterade att det här behöver opereras omgående. De tvättade rent såret och lade på en ny omgång bandage. Sedan körde de upp mig till röntgenavdelningen där de röntgade handen för att se om några ben var brutna, det var de inte och vid 19 tiden så rullade de in mig till narkosläkaren, en kvinnlig sådan som frågade det där vanliga om vikt och allergier samt tog en del prover innan hon gav mig en dos bedövningsmedel.

Jag tittade på mina tre "hängande fingrar" som nu hade antagit en blå-lila färg och jag fruktade att jag aldrig mer skulle kunna använda dem eller till och med att de skulle amputeras. Tänk att bara ha tummen och lillfingret kvar på höger hand?

Sedan rullades jag in i operationssalen och fick hälsa på plastikkirurgen som skulle utföra operationen, men klädd i gröna kläder med mask för ansiktet kunde han lika gärna varit en p-vakt. Bedövningsmedlet började nog verka och man täckte över mig med operationsfiltar sen domnade jag bort.

Efter ungefär 1 timme hade man sytt ihop alla senor och nervtrådar och jag rullades iväg till uppvaknadet och låg där i två-tre timmar innan jag sändes iväg till ett rum som jag delade med en thai. Fingrarna hade nu tejpats ihop och hela handen och underarmen var nu inlindade i ett rejält gipsförband för att jag inte skulle kunna röra på varken fingrar eller handled.

En sköterska kom 1 gång i timmen och kollade puls och temperatur på mig och nu började det att göra ont, riktigt jävla ont gjorde det. Kände ingenting vid själva skadan eller efter det fram till operationen och inget direkt efter heller men så där fram till 04 på morgonen var det rent ut sagt olidligt. Men då fick jag en spruta, vad det var i den vete fan men smärtan försvann iallafall så att jag kunde får sova en stund.

Morgonen därefter kände jag mig förbaskat bra, ingen smärta alls i handen och jag fick frukost på sängen, thailändaren bredvid rullades iväg på operation och nu skulle jag bli duschad av sköterskan...

Det hela avlöpte väl utan några "missöden" så fick jag lägga mig igen och vänta på att doktorn som opererat skulle dyka upp igen vid 15 tiden.

Tiden fördrevs med att bråka med SOS international-de hävdade att jag inte hade någon försäkring...

Fick ringa upp mitt försäkringsbolag efter 09,00 svensk tid för att kopplas rundor till någon som ansåg att deras försäkring inte omfattade mig. Operation och sjukhusvistelse gick på drygt 52 000 battingar och eftersom försäkringsbolaget krånglade fick jag lösa ut mig själv från sjukhuset efter att jag blivit clearad av läkaren att åka hem.

Bumrungrad körde mig hem-eftersom jag inte hade något kreditkort på mig så följde det med en kille från finansavdelningen och drog mitt kort därhemma på summan för sjukhusvistelsen-något jag hade hoppats att mitt försäkringsbolag skulle stå för.

Vid detta tillfälle hyrde jag en lägenhet i Sverige som jag med hyresvärdens godkännande hyrde ut i andra hand till en kompis. Jag var skriven hos mina föräldrar i samma stad Efter mycket tjabbande fram och tillbaka så insåg bolaget-Folksam-att det var de som var försäkringsbolag på båda adresserna och hur de än vände och vred på det hela så var det de som skulle få betala till slut. Vågar inte tänka på hur det hade gått om det varit två olika bolag...

Men när de efter drygt 48 timmar insåg att de skulle få betala så satte de in pengarna på mitt konto väldigt snabbt.

Fick göra ett par återbesök i veckan efter samt att lära sig göra en massa saker med bara vänster hans, knyta skorna, klä sig, äta mat med ett bestick och liknande, men mer om det senare, nu följer bilderna från Bumrungrads operationssal:

post-3473-0-99396100-1338138461_thumb.jp

Så här såg handen ut innan operationen

post-3473-0-44471600-1338138483_thumb.jp

och så här såg den ut efteråt.

Väl tillbaka i Sverige senare under året gick jag till en handspecialist som försäkringsbolaget ville att jag skulle uppsöka och han sade att det fanns absolut ingenting att anmärka på operationen eller dess resultat och de hade inte kunnat göra det bättre i Sverige. Ett gott betyg med tanke på att försäkringsbolaget även tycket att kostnaden på 52 000 battingar var billigt jämfört med många anda och klart sämre sjukhus runt i världen.

post-3473-0-99396100-1338138461_thumb.jp

post-3473-0-44471600-1338138483_thumb.jp

"It is not power that corrupts but fear. Fear of losing power corrupts those who wield it and fear of the scourge of power corrupts those who are subject to it"- Aung San Suu Kyi
"It's not a lie, if you believe it" - George Costanza
"Never Argue With A Fool – They Will Drag You Down To Their Level, Then Beat You With Experience"
"Facts are meaningless - you could use facts to prove anything that's even remotely true" -Homer Simpson

www.destinationasien.se 

Link to comment
Dela på andra sajter

andersbangkok

Intressant artikel!

Jag har behandlats akut vid Samitivej och har en vän som akut behandlats vid Bumrungrad.

Båda gångerna med samma resultat som du skrev; toppen-kvalitet...kunde inte gjorts bättre någon annanstans.

har du full funktion på fingrarna nu?

Carpenters inlägg: "Faktum är att du tror att du är i maktens korridorer ock minsann kan. Du vet inget kan inget för att du är för upptagen med dig själv."
"Inte lätt att vara kostym nisse o inte förstå"

Link to comment
Dela på andra sajter

Fy fan, den där bilden skulle jag inte sett. Hoppas du är helt återställd nu.

Link to comment
Dela på andra sajter

Instämmer att sjukhusen håller topp klass. Än så länge har jag bara varit på kontroller + tandvård. Väldig positiv och lite överraskande att de var så snabba,vänliga och effektiva samt att det är så rent och snyggt på det större sjukhusen.Man är ju van den svenska sjukvården och jag väljer den Thailändska 10 ggr av 10.

Minns med ilska när jag råkat ut för en ögonskada i Uppsala och trodde medan blodet rann från ögat att nu blir man nog enögd.Kom till akuten och sköterskan sade att jag måste gå upp till ögonkliniken. Jaha...och var ligger den då...hon pekade med hela handen bortåt en korridor. Bilen..vad gör jag av bilen frågade jag lite skakis eftersom jag hamnat i lite chock och ont som f-n gjorde det.Hon kunde inte hjälpa mig så jag fick knalla ut i kortbyxor mitt i smällkalla februari.

Parkera bilen och traska tillbaka 5 min för att komma till rätt ingång.Det här var vid 20 tiden och sjukhuset var tyst och nästan helt mörkt,korridorerna var upplysta men inget annat. Till slut hittade jag en syster som visade mig till rätt hiss och upp for jag. Väl uppe och fortfarande med handen för ögat som blödde lite kom jag upp till en mörk mottagning. Som svensk så går man lite försynt runt och kollar efter folk och till slut hittade jag en ensam sköterska. När hon väl förstått allvaret så gick det undan och efter någon timme så låg jag på operationsbordet. 5 timmar senare hade de plockat ut de plastglas splitter som trängt in i ögat.

Säger inget om själva operationen men bemötande från mottagnings sköterskan var nästan anmälningsbart. Ögat klarade sig bra med turens hjälp..

Den kassa servicen hade aldrig inträffat i Thailand...

Link to comment
Dela på andra sajter

Intressant artikel!

Jag har behandlats akut vid Samitivej och har en vän som akut behandlats vid Bumrungrad.

Båda gångerna med samma resultat som du skrev; toppen-kvalitet...kunde inte gjorts bättre någon annanstans.

har du full funktion på fingrarna nu?

Efter 5 veckor hårt bandagerad så klippte man bort det hela-det luktade inte så värst fräscht efter 5 veckor i Bangkok värmen kan jag lova. Sedan vidtog sjukgymnastik med att klämma på en liten boll och simma en hel del i bassäng för att få upp styrkan igen. Men jag blev inte helt 100 i fingrarna, jag blev närmare bestämt 97. Försäkringsbolaget ansåg att jag hade en 3% funktionsnedsättning efter skadan och betalade ut 3000 kronor i invaliditetsersättning...

Det svåra var att klara livet med bara en hand, vänster hans dessutom! När jag kom hem såg jag berget av disk jag hade i vasken-hur fasen diskar man när man bara kan använda en hand? Fick bli att jag hyrde in en maid två dagar i veckan för att sköta den sakerna.

Att klä sig var också ett projekt, fick ut och köpa ett par loafers eftersom det var omöjligt att knyta några skor med bara vänster hand. Maten fick avnjutas på utvalda restauranger där det delades upp så att jag kunde äta med en sked i vänster hand och mycket annat klabb.

Så här se handen ut idag:

post-3473-0-50913200-1338189622_thumb.jp

Fick problem med att skriva på datorn, nerverna lydde inte riktigt som innan och jag fick nästan lära mig att skriva med full handsättning igen då det blev massor med fel när bokstäverna hamnade fel. Så jag skriver inte lika fort och felfritt som innan men det funkar ändå.

post-3473-0-50913200-1338189622_thumb.jp

"It is not power that corrupts but fear. Fear of losing power corrupts those who wield it and fear of the scourge of power corrupts those who are subject to it"- Aung San Suu Kyi
"It's not a lie, if you believe it" - George Costanza
"Never Argue With A Fool – They Will Drag You Down To Their Level, Then Beat You With Experience"
"Facts are meaningless - you could use facts to prove anything that's even remotely true" -Homer Simpson

www.destinationasien.se 

Link to comment
Dela på andra sajter

Moipenyang

Usch,vilken tur att det gick så pass bra ändå.. Ja lukten kan man vara utan hehe.. Hade gipsad han d i 4 fyra veckor i vintras där nere,lillfinger knogen sprack mitt itu. Men den smärtan när man skulle använda fingrarna efter avgipsningen önskar jag ingen. Runt 200kr gick allt på hos doktorn.

Link to comment
Dela på andra sajter

Instämmer att sjukhusen håller topp klass. Än så länge har jag bara varit på kontroller + tandvård. Väldig positiv och lite överraskande att de var så snabba,vänliga och effektiva samt att det är så rent och snyggt på det större sjukhusen.Man är ju van den svenska sjukvården och jag väljer den Thailändska 10 ggr av 10.

Minns med ilska när jag råkat ut för en ögonskada i Uppsala och trodde medan blodet rann från ögat att nu blir man nog enögd.Kom till akuten och sköterskan sade att jag måste gå upp till ögonkliniken. Jaha...och var ligger den då...hon pekade med hela handen bortåt en korridor. Bilen..vad gör jag av bilen frågade jag lite skakis eftersom jag hamnat i lite chock och ont som f-n gjorde det.Hon kunde inte hjälpa mig så jag fick knalla ut i kortbyxor mitt i smällkalla februari.

Parkera bilen och traska tillbaka 5 min för att komma till rätt ingång.Det här var vid 20 tiden och sjukhuset var tyst och nästan helt mörkt,korridorerna var upplysta men inget annat. Till slut hittade jag en syster som visade mig till rätt hiss och upp for jag. Väl uppe och fortfarande med handen för ögat som blödde lite kom jag upp till en mörk mottagning. Som svensk så går man lite försynt runt och kollar efter folk och till slut hittade jag en ensam sköterska. När hon väl förstått allvaret så gick det undan och efter någon timme så låg jag på operationsbordet. 5 timmar senare hade de plockat ut de plastglas splitter som trängt in i ögat.

Säger inget om själva operationen men bemötande från mottagnings sköterskan var nästan anmälningsbart. Ögat klarade sig bra med turens hjälp..

Den kassa servicen hade aldrig inträffat i Thailand...

Hade du varit på ett privat sjukhus i Sverige, hade du nog fått samma service som i Thailand.
Link to comment
Dela på andra sajter

Hade du varit på ett privat sjukhus i Sverige, hade du nog fått samma service som i Thailand.

Så du anser att för att få adekvat vård i sverige, bör man hålla sig privata intstituioner?

undrar

Amja

"Thais are the best friends money can buy"- Graham Greene

Link to comment
Dela på andra sajter

Så du anser att för att få adekvat vård i sverige, bör man hålla sig privata intstituioner?

undrar

Amja

Nej , jag anser inte det, men alla faranger här i Thailand som har försäkring går till privata sjukhus som kostar pengar,som försäkrings bolaget betalar, och sen jämför det med offentlig sjukvård i sina hemländer. Om dom istället gick till den offentliga vården i Thailand skulle dom mötas av ofantliga köer och väntetider och eventuellt liga i en 20 mana sjuk sal med draperi mellan sängarna.
Link to comment
Dela på andra sajter

Killen på försäkringsbolaget tyckte det var billigt på Bumrungrad, han jämförde min skada med en liknande skada de haft på ett offentligt sjukhus i Spanien samma år och det kostade 5 gånger så mycket att behandla som min skada i Thailand.

Skillnaden med privata och offentliga sjukhus i Thailand är just vänte tiden, även offentliga sjukhus i Thailand får ju betalt av farangens försäkringsbolag ifall han söker sig dit men det kan kanske vara klokt att säka sig till en specialist om möjligheten finns?

Min erfarenhet av offentliga sjukhus i Thailand är bra, långa köer visserligen men helt okej service. Använde Chulalongkorn hospital sist jag behövde ett läkarintyg till WP av ren lathet då det ligger vägg i vägg med stället för visum och WP och det gick hur bra som helst men tog 3-4 timmar innan det var klart men så kostade intyget bara 450 baht jämfört med året innan på Bumrungrad där det kostade 2000 baht men i gengäld var fixat på 30 minuter.

"It is not power that corrupts but fear. Fear of losing power corrupts those who wield it and fear of the scourge of power corrupts those who are subject to it"- Aung San Suu Kyi
"It's not a lie, if you believe it" - George Costanza
"Never Argue With A Fool – They Will Drag You Down To Their Level, Then Beat You With Experience"
"Facts are meaningless - you could use facts to prove anything that's even remotely true" -Homer Simpson

www.destinationasien.se 

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Khun Lung Pung

Bumrungrad är asiens bästa sjukhus enlig tiraken.

Är det sant?

Link to comment
Dela på andra sajter

andrejsdenruskige

Bumrungrad är asiens bästa sjukhus enlig tiraken.

Är det sant?

Baiyoke är säkert världens högsta byggnad också.

Link to comment
Dela på andra sajter

Baiyoke är säkert världens högsta byggnad också.

Jupp...

SAM_0080.jpg

Blid lånad av MickeSurin

/Enis

"Om du inte är en elefant, försök inte bajsa som en..."

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Khun Lung Pung

Baiyoke är säkert världens högsta byggnad också.

Förstod att det fanns en thaihake! :crazy:

Kanske för att det var hennes sjukhus och hennes barn fötts där!

Link to comment
Dela på andra sajter

Förstod att det fanns en thaihake! :crazy:

Kanske för att det var hennes sjukhus och hennes barn fötts där!

Bumrungrad har 900 läkare knutna till sjukhuset, rulltrappa i entrehallen plus en McDonalds..går inte av för hackor..

Kontonummer insamlingen för Udon Thani Home for Girls. 

Sverige:  Svenska Handelsbanken 6879 749 365 978 eller Swish 0708 575 222 

Thailand: Bangkok Bank 284-7-697634 eller PromtPay 080 070 5977.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...

Bumrungrad har 900 läkare knutna till sjukhuset, rulltrappa i entrehallen plus en McDonalds..går inte av för hackor..

Ja det är lätt att tro att man hamnat fel om man kliver in på Bumrungrad, ser mer ut som en entré till en shoppingmall med valet parking, starbucks, Donken, Dairy Queen och andra kedjor representerade. Har varit där efteråt för lite andra krämpor, en öroininfektion som de lösta ganska kvickt en söndag och för ett par läkarintyg (Körkort och WP)

Men en sak slog mig, för den lilla örininfektionen fick jag fem olika tabletter att ta tre gånger om dagen i 5 dagars tid-en hel kasse med piller kom man ut därifrån med...

"It is not power that corrupts but fear. Fear of losing power corrupts those who wield it and fear of the scourge of power corrupts those who are subject to it"- Aung San Suu Kyi
"It's not a lie, if you believe it" - George Costanza
"Never Argue With A Fool – They Will Drag You Down To Their Level, Then Beat You With Experience"
"Facts are meaningless - you could use facts to prove anything that's even remotely true" -Homer Simpson

www.destinationasien.se 

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...