Jump to content
Naam kaeng

Stora tråden om Whisky

Recommended Posts

Naam kaeng

Morsning MPR vänner, just hemkommen från en resa i Skottland, Whiskyns förlovade land. Kommer stava Whiskey just såhär, inte som på exempelvis Irland "Whiskey".

Tänkte jag skulle skriva några rader om det, dels kanske det finns någon som uppskattar whisky här, dels

kan jag verkligen rekommendera Skottland för de som är intresserade av vacker natur och imponerande landskap.

Avfärd från Skavsta. Flyg med Ryanair. Billigt och enkelt, de flög i alla fall snabbare än tidtabellen.

Ankomst till Edinburgh, huvudstad och näst störst efter Glasgow.

DSC00822.jpg

DSC00825.jpg

DSC00819.jpg

DSC00828.jpg

Kul stad med en hel del att kika på och dessutom skoj att allt är billigare än hemma. Man kan faktiskt äta och dricka

för halva priset mot hemma.

DSC00833.jpg

DSC00858.jpg

DSC00863.jpg

DSC00868.jpg

DSC00871.jpg

Därifrån avfärd med liten minibuss till ön Islay som ligger väster om Skotska fastlandet. Går färja över som tar två timmar.

DSC00886.jpg

Ön Islay är liten, kanske 2 x 3 mil. På ön finns mängder av whisky destillerier. Området är känt för ganska rökiga whiskysorter.

Naturen är häftig. Grönt så långt ögat kan nå. Höga berg, floder och får precis överallt. Stenmurar och stenhus. Trolskt landskap som för tankarna till sagan om ringen. Såg inte ett trähus på en vecka. Säl och delfiner i havet utanför.

DSC00881.jpg

DSC00942.jpg

Festlig graffiti på väggen på allmän toalett...

DSC00880.jpg

Besökte 6 olika destillerier och aningens förenklat kan man säga att whiskytillverkningen går till så här.

Först inköpes mängder med korn som får ligga på betongmark och sedan blötlägges denna. Man vänder på kornen med spadar lite då och då så det inte

blir en gräsmatta utan kornen bara öppnar sig lite.

DSC01036.jpg

DSC00931.jpg

Sedan skall man torka (malten som det nu blir) dessa korn och ge den smak. Detta sker genom att man låter rök passera genom. Röken får man genom att elda

torv (Eng. Pete). Det finns gott om torv på Island of Islay. Torv är som sammanpressat växtmaterial, ungefär som lite torrare sammanhängande jord.

Här avgörs till större del whiskyns rökighet. Mer och intensivare torveldning - större rökighet.

Värmen gör att kornet börjar gro och jäsa och utveckla socker.

DSC00932.jpg

DSC01039.jpg

Det finns ett antal destillerier som inte själva gör denna process (mältning) utan köper helt enkelt in det färdigt och blandar med lite eget producerat.

Sedan maler man kornen och blandar det med hett vatten i stora mäskkar. Ånga stiger i mäskkaren och man tar hand om det socker som utvecklas.

Man häller i vatten i omgångar i olika temperaturer.

DSC00994.jpg

DSC01041.jpg

DSC00990.jpg

Sedan tillsätter man jäst och låter det hela jäsa i jäskar. Dessa ser ungefär lika ut på destillerierna, vissa använder trä, vissa metall.

Det bubblar i några dagar och sedan har man en alkoholhalt på ca 5-8 procent.

DSC01043.jpg

DSC00934.jpg

Maltwhisky destilleras oftast två gånger i kopparpannor. Mäsken destilleras en första gång till en sprit med ungefär 20 - 26 procent. Det destilleras en gång till i en nästa panna. Alkoholhalten på den spriten brukar ligga på cirka 70 procent.

DSC00959.jpg

DSC01045.jpg

Under denna process har destillören ett stort ansvar att se till att allt ser bra ut vad gäller styrka och utseende.

Sedan skall det lagras på fat. Ofta gamla Sherry eller Bourbon fat som de har köpt från USA eller Europa.

Denna process ger whiskyn dess färg och viss smak.

Här i Skottland säger regelverket att man inte får kalla det whisky förrän efter tre år.

Under lagringen försvinner en del alkohol. Väl lagrad whisky ger oftast en lite mildare, mjukare ton. Man kan dock inte lagra den hur länge som helst.

DSC01002.jpg

DSC00965.jpg

Vanligast är sedan, när man buteljerar, att man spär med vatten till dryga 40 procent. Det finns dock starka varianter (Cask strength)

DSC00969.jpg

DSC00983.jpg

DSC01029.jpg

Så, har du besökt något destilleri eller kanske vill dela med dig om någon whiskyorienterad erfarenhet?

Vad har du för whiskyfavorit och hur skall whiskyn bäst avnjutas? Med vatten och mörk choklad?

  • Fint 4

Share this post


Link to post

Nordic Staffing - Jobba som en galning i Sverige - Tjäna galet med pengar

hamnoi

Härliga bilder. Jag föredrar en 12-årig Macallan efter en god middag. Rumstempererad med möjligtvis en droppe vatten i. great.gif. MVH HNjap.gif

Share this post


Link to post
Kim

Kul bildserie, köper själv mest whisky från Islay. Favoriterna är nog just Ardbeg och Laphroaig faktiskt, men nästan allt från Islay är ju bra.

Share this post


Link to post
Jive

Lyckligtvis, så är en av mina favoriter MACALLAN.

Jag säger lyckligtvis, för den finns att köpa i Pattaya.

Jag dricker den med ett par droppar vatten i, som faktiskt förhöjer smaken.

Jag föredrar att dricka god whisky i kupade glas och inte i raka glas och absolut inte med is.

I kupade glas får man först aromen via näsan, för att därefter ta en smutt och få nästa upplevelse genom gomen.

För den som är intresserad av Skotsk whisky och dess historia, så rekommenderar jag boken "SKOTSK WHISKY - Allt om maltwhisky".

Författare är Per Ellsberger och boken är utgiven på Prisma.

  • Ge karma 1

Share this post


Link to post
Babysnake

Tacka vet jag Hong Thong den kan man bli rökig av som fan.

Snake

  • Fint 1

Share this post


Link to post

Nordic Staffing - Jobba som en galning i Sverige - Tjäna galet med pengar

Naam kaeng

Kul bildserie, köper själv mest whisky från Islay. Favoriterna är nog just Ardbeg och Laphroaig faktiskt, men nästan allt från Islay är ju bra.

Tack! Håller med - många fina från det området.

Måste erkänna att det är först på senare tid som jag riktigt uppskattar whisky.

Och innan någon armbågar sig fram för att överlämna rätt svar vad gäller huruvida man skall dricka whisky kall eller inte, med is, vatten eller annat och vilken typ av glas och tillbehör det skall vara så kan jag berätta att alla Skottar jag talade med på de 6 destillerier jag besökte sade samma sak. Det finns inget facit, rätt eller fel. Alla är vi olika och har olika tycke och smak. Man får själv prova sig fram till den lösning man föredrar.

Och för dem som inte vill ha sin whisky alldeles för rökig så hade man på Ardbeg en variant som inte var rökig alls, men riktigt smakrik. Kände inte till den sedan tidigare.

Ardbeg Blasda

:-)

Share this post


Link to post
HuligArne

Lyckligtvis, så är en av mina favoriter MACALLAN.

Jag säger lyckligtvis, för den finns att köpa i Pattaya.]

Det var som tusan.

Var hittar man den och vad kostar den?

Share this post


Link to post
Jive

Hej Singh@!

Försökte att svara dej genom att klicka på citera, men av någon anledning funkade det inte, så mitt svar kommer här:

Jag köpte senast på Foodland.

12-årig, 700 ml, 2500 Baht.

Share this post


Link to post
Joints

Jag är ruskigt avundsjuk. Sex år i UK och ändå blev det aldrig av att jag åkte till Islay. Men någon gång ska det väl bli av.

Precis som Kim är mina favoriter Ardbeg och Laphroaig. Men som god trea håller jag Bunnahabhain. I samlingen just nu finns en Darach Ur av precis nämnda märke och en Ardbeg Uigeadail.

Share this post


Link to post
Magnus-Chumphae

Kul blir sugen på en tripp till Skottland får börja övertyga regeringen om att det skulle vara en trevlig tur, får hålla med Laphroaig och Lagavulin är mina favoriter. Verkar som Laphroaig tronar som den mest populära sorten i denna tråd än så länge.

Mvh

Magnus-Chumphae

Share this post


Link to post
Odin

Kanontråd Nam kaeng.

Min favvo är Laphroaig men jag gillar dom flesta Islay eller Sprey Single maltarna.

Jag vet inte om jag sktivit detta förrut, men jag hade en väldigt roande brevkonversation under ett par år med Laphroaigs förre Vd Ian Hederson en jäkligt trevlig prick som bla. tipsade om systembolagets``hemliga´´lista.

Nu har jag inte sett den på nåt år men den berättar var (på vilket systembolag) dom verkliga pärlorna finns, tex. bolagel i xxx har 2 flaskor Bowmore 65 år gammal och dom kostar xxx kr.st.

Share this post


Link to post
Joints

Om man köper ganska mycket whisky i Sverige för stora pengar kan man kombinera nytta med nöje och köpa en budgetbiljett med tex Ryan eller Easy Jet till UK. De stora matkedjorna som ASDA, Tesco, Sainsbury har nästan jämt nersatta priser på någon malt. Själv så köpte jag ett gäng med Laphroaig Cask för endast £20 stycket. Priset för en vanligt Laphroiag ligger på cirka £27.

  • Fint 1

Share this post


Link to post
JMitchell

Hallåj! Trevlig tråd som startats. Laphroaig ( quarter cask) och Dalwihinnie 15 åriga är mina favoriter, är forfarande novis inom området men ska nog någon gång också ta mig en tur till skottlan för att besöka något av dessa destilirier.

// JMitchell

Share this post


Link to post
Naam kaeng

Laphroaig och Lagavulin är mina favoriter.//

Mvh

Magnus-Chumphae

De som jag hann kika på var - förutom Laphraig och Lagavulin (bara ett snabbesök) - , Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain och Kilchoman.

Jag var inte till Caol Ila. Någon annan kanske har bilder därifrån?

Jag har väl egentligen ingen favorit så, utan uppskattar att prova nya sorter. Bruka plocka fram en virre till kaffe och chokladbit på fredagskvällen och det kan mycket väl bli en blended, behöver inte vara en single malt från Skottland.

:-)

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


NYTT INNEHÅLL


×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy policy