Jump to content
IGNORERAD

En välkommen nyhet för icke-thai


Guest wille

Recommended Posts

För några dagar sedan snubblade Thailand ett steg framåt när det gäller att accelerera sitt arbete med att garantera grundläggande mänskliga fri- och rättigheter i landet.

På pappret ser det ut som en liten och kanske obetydlig förändring. Dock tror jag att det har en mkt viktig moralisk betydelse.

Det som hände var att kabinetten upphävde Thailands reservation av artikel 7 i Internationella Barnkonventionen. Artikel 7 säger.

Article 7

1. The child shall be registered immediately after birth and shall have the right from birth to a name, the right to acquire a nationality and. as far as possible, the right to know and be cared for by his or her parents.

2. States Parties shall ensure the implementation of these rights in accordance with their national law and their obligations under the relevant international instruments in this field, in particular where the child would otherwise be stateless.

Varför jag anser detta vara så viktigt är inte för att göra en politisk poäng av det hela och hävda att detta är ett tecken på Demokraternas godhet (beslutet var förberett av PT) utan för att det representerar ett skifte i attityd till en av Thailands svårare utmaningar – stats- eller papperslösa invånare och deras rättigheter. En process som initierades under juntan (en cyniker hävdar att det var ett PR-trick) men som självklart var lite otippat.

Hur som helst så öppnar denna förändring för ny lagstiftning gällande en rad frågor (många lagar har redan ändrats det senast 2 åren). Främst handlar det om de 5% av alla barn som föds varje år. Barn som tidigare fötts utan födelsebevis eller medborgarskap. Barn som inte har haft någon av de grundläggande rättigheter en medborgare har. Inte rätt till utbildning, sjukvård, etc. Skälet att inte tillåta dem medborgarskap var pga landets säkerhet som det ofta brukar heta utan närmre förklaring. Dessa barn har varit extra utsatta när det gäller en rad brott som tex. trafficking för såväl barnarbete som sexarbete. När och om de friats eller kommit ifrån de mörka krafterna som utnyttjat deras situation har de haft små möjligheter att kunna hitta tillbaka in i samhället utan dumpats i antingen ett flyktingläger eller någon av storstädernas slumområden. Utan thailändskt id-kort så finns man inte och man räknas inte.

Uppskattningsvis finns det ca 11 miljoner statslösa människor i världen. 2 miljoner av dessa uppskattas finnas i Thailand. Ca 500,000 av dem är burmesiska barn och ytterliggare ett par hundratusen är barn från etniska minoriteter i de sk hilltribes-områdena. Det som är extra problematiskt med barnen är att de inte kan återvända någonstans. De har inget land och tvingas att antingen leva på flykt eller i flyktingläger på livstid.

Nu kan man hoppas att thailändska myndigheter även ser till att göra denna nya policy retroaktiv...

Men som sagt - ett steg i rätt riktning och en positiv nyhet.

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Isan Lover

Hej

Helt klart ett bra och viktigt beslut, att vara stats och papperslös är inte lätt för någon men för barn är det oftast värst och något som kan sluta i en katatsrof, självklart ska barnen få en identitet och rätt till skola och vård som ger dom möjligheter till ett normalt liv.

Mvh Isan Lover

Link to comment
Dela på andra sajter

Mycket bra, Dessa 2 miljoner kan inte ha det lätt. Kan tänka mig att thailändska myndigheter inte tar med dessa personer i sin statistik om ohälsa och dödsfall mm

Vad ska Thailand ska göra med dom 2 miljoner illegala flykttingar?, Finns väl en hel del radikala i Thailand som inte har emot massdeportationer.

Never give in--never, never, never, never, in nothing great or small, large or petty, never give in except to convictions of honour and good sense. Never yield to force; never yield to the apparently overwhelming might of the enemy.

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Siam-Nilsson

Om nu förändringen är menad som vi ”hoppas” så är det ett bra initiativ tycker jag.

Dock är jag luttrad pga egna tråkiga erfarenheter i Thailand med felskrivna

födslobevis och korrumperade och nonchalanta inskrivningsmyndigheter

som sätter käppar i hjulet för de ungar som inte klassas som ”fullvärdiga” Thais.

1. The child shall be registered immediately after birth and shall have

the right from birth to a name, the right to acquire a nationality

and as far as possible, the right to know and be cared for by his or her parents.

Att barnet har rätt till en nationstillhörighet behöver enligt texten ovan inte betyda

att det nu statslösa barnet har rätt till en Thailändsk nationalitet.

Jag skulle inte bli förvånad om thailändska myndigheter istället försöker härleda personens

släkthistorik till något annat land, och att det är detta lands nationalitet som barnet ska ges.

Att sedan tvingas leva i Thailand med en utländsk identitet eller med ett främlingspass

underlättar kanske till viss del för den tidigare statslöse,

men det skapar också en hel del andra uppehållsrättsliga problem för personen i fråga.

Men man får väl hoppas på det bästa för dessa statslösa personer,

så att de kan få leva drägligt i det land som de är födda i.

Mvh

SN

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...