MaiChai Inlagd Juni 29, 2010 Dela Inlagd Juni 29, 2010 Har alla samma smak som dig eller är det möjligt att övertyga dig om att olika människor tycker om olika mat och olika styrka? Tycker du är ganska förolämpande. För övrigt tror jag du är en mes när det kommer till chili Nå, alla har inte samma smak som mig. De som inte har det har fel smak... Jag hade hoppats på en ölhävartävling men du föredrar chiliätartävling? Problemet med att äta för starkt kryddad mat är att man blir beroende av chilin, har varit med ett gäng thai i europa på en rundtur och det är svårt att förklara för dem att det ses som ganska ofint att ta med sig sin egen nam-prik sås in på en restaurang och ösa över kockens ofta mödosamt balanserade mat. Tyskt, Italienskt, Franskt, de ville ha nam-prik på allt! Vi frågande dem ifall de ville äta på thaikrogar, men nej, de ville äta den lokala maten... "It is not power that corrupts but fear. Fear of losing power corrupts those who wield it and fear of the scourge of power corrupts those who are subject to it"- Aung San Suu Kyi"It's not a lie, if you believe it" - George Costanza"Never Argue With A Fool – They Will Drag You Down To Their Level, Then Beat You With Experience""Facts are meaningless - you could use facts to prove anything that's even remotely true" -Homer Simpson www.destinationasien.se Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Joints Inlagd Juni 29, 2010 Dela Inlagd Juni 29, 2010 Nå, alla har inte samma smak som mig. De som inte har det har fel smak... Jag hade hoppats på en ölhävartävling men du föredrar chiliätartävling? Nja, jag är inte så intresserad av vare sig chili eller öltävling. Men ett par öl hade jag gärna druckit med dig Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
JohanB Inlagd Juni 29, 2010 Dela Inlagd Juni 29, 2010 (ändrad) Nå, alla har inte samma smak som mig. De som inte har det har fel smak... Jag hade hoppats på en ölhävartävling men du föredrar chiliätartävling? Problemet med att äta för starkt kryddad mat är att man blir beroende av chilin, har varit med ett gäng thai i europa på en rundtur och det är svårt att förklara för dem att det ses som ganska ofint att ta med sig sin egen nam-prik sås in på en restaurang och ösa över kockens ofta mödosamt balanserade mat. Tyskt, Italienskt, Franskt, de ville ha nam-prik på allt! Vi frågande dem ifall de ville äta på thaikrogar, men nej, de ville äta den lokala maten... Absolut korrekt, har flera exempel på thai som reser omkring i Europa med påsar med torkad chilli samt nam-prik för att spetsa de lokala menyerna. :drinks:Johan Ändrades Juni 29, 2010 av JohanB Assumption is the mother of all fuck-ups Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
MaiChai Inlagd Juni 29, 2010 Dela Inlagd Juni 29, 2010 Nja, jag är inte så intresserad av vare sig chili eller öltävling. Men ett par öl hade jag gärna druckit med dig Får vi ta till hösten när min semester och tvångskommendering till Tyskland är slut, öl inte chili, ok? "It is not power that corrupts but fear. Fear of losing power corrupts those who wield it and fear of the scourge of power corrupts those who are subject to it"- Aung San Suu Kyi"It's not a lie, if you believe it" - George Costanza"Never Argue With A Fool – They Will Drag You Down To Their Level, Then Beat You With Experience""Facts are meaningless - you could use facts to prove anything that's even remotely true" -Homer Simpson www.destinationasien.se Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Joints Inlagd Juni 29, 2010 Dela Inlagd Juni 29, 2010 Får vi ta till hösten när min semester och tvångskommendering till Tyskland är slut, öl inte chili, ok? Chilinötter kanske? Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Jive Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Fan vad bra uttryckt Joints, håller med till 100%. Har tyvärr slut karma för några timmar framåt. Visst är det så att thaiköket blivit berömt världen över för att det är allt annat än slafs. Gillar också din beskrivning av höjdarn att alla äter från en mängd gemensamma rätter mitt på bordet istället för, som oftast i Sverige, en rätt i taget på sin egen tallrik. Ger en mängd smaker och matintryck vid varje enskild måltid. Behöver inte ens handla om 10 rätter, dyra måltider eller i stort sällskap som det visserligen blir ibland. En enkel vardagsmåltid för två på gatan, som den på bilden nedan kostar nog inte mer än runt 150 baht. inklusive öl och vatten. Jättegott och varierande i sin vardagliga enkelhet. Vill man ha en snabb enkel tallrik mat till sig själv och är ensam så beställer man det "rat kao" (över ris), är man istället två så blir det 2-3 rätter "jääg" (delat från riset) som man äter tillsammans. Bara det att äta tillsammans av samma mat ger ju en extra social kick till måltiden som man inte upplever med svenskar vid matbordet. Hälsoministeriet (eller vad det heter) har just gått ut med en varning för bl a ökade fall av smittosjukdomar (bl a kolera). I samband därmed ges rekommendationer att alla rätter på bordet har sitt eget serveringsbestick och att endast detta användes när respektive matgäst skall förse sej. Det är, ur smittorisksynpunkt, helt förkastligt att samtliga gäster gräver ur den gemensamma maten med sina egna bestick. Pensionärer suger - bunt ihop och slå ihjäl! Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
conservator Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 (ändrad) Till respektive rätt på det thailänska bordet så finns det bestick (skall finnas) med dessa skall man förflytta maten till sin egen tallrik för att sedan äta den med sina egna bestick! man bör med andra ord inte använda sina egna bestick för att plocka i de gemensamma faten! Ändrades Juni 30, 2010 av conservator Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Joints Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Fru Joints är väldigt noga med det där till skillnad från hennes man som är mer glupsk och inte kan invänta de rätta redskapen. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
conservator Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Men följer man det så faller Jives inlägg, och allt blir mycket mer hygieniskt! Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Guest Isan Lover Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Hej Var på Thairesturang igår tillsammans med frugan och lillpojken, hennes syster ifrån Danmark, och stora systers dotter som bor hos oss nu. Vi beställde 5 olika rätter och jag själv och systern ifrån Danmark beställde dessutom Tom Yam Gung som förrätt och naturligtvis kom det ju in en med massor av chili och en nästan utan, jag högg blixtsnabbt den med chilin och väntade på reaktionen. Systern smakade på sin soppa och kallade genast på servitrisen och påpekade att soppan inte smakade bra och nästan saknade chili, servitrisen sprang ut i köket och fick till svar att en var jättestark och en svag till utlänningen, då skulle servitrisen ta min soppa ifrån mig för den var enligt henne för stark för mig, jag svarade att den var perfekt och min fru intygade snabbt att jag äter samma som dom, så ut åkte den svaga soppan och in kom en lika stark som min. Allt löste sig och maten var god men det var ännu ett exempel på att man förutsätter att utlänningar inte äter normal kryddad mat. Mvh Isan Lover Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Kim Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Hälsoministeriet (eller vad det heter) har just gått ut med en varning för bl a ökade fall av smittosjukdomar (bl a kolera). I samband därmed ges rekommendationer att alla rätter på bordet har sitt eget serveringsbestick och att endast detta användes när respektive matgäst skall förse sej. Det är, ur smittorisksynpunkt, helt förkastligt att samtliga gäster gräver ur den gemensamma maten med sina egna bestick. Det är ju helt bortkastat om man ändå pussas lite före eller efteråt. eller? Men jag hajjar vad du menar, att alla gräver med egna bestick i den gemensamma maten är väl en av kulturkrockarna som faranger i Thailand, i alla fall inledningsvis, anser vara lite underligt. Men efter ett tag anammar man oftast beteendet och slutar anse det märkligt. Visst finns det säkert risker med smittospridning osv men personligen tycker jag bakterieskräcken har gått alldeles för långt i Sverige och man tror ju också numer att detta kan vara en stark orsak till att allergier ökar så snabbt bland befolkningen. Så jag tror inte det bara är av ondo att vara lite mindre noga med mathanteringen ibland. Lite magsjuka då och då stärker nog bara kroppens immunförsvar lite kort förklarat. Själv har jag inget emot att äta på thaivis utan speciella serveringsbestick trots att man är många vid bordet. Ett par bilder av hur det kan se ut vid "matbordet" hemma hos oss i byn ibland. Ge dem du älskar vingar att flyga, rötter att komma tillbaka till och anledningar att stanna. "Dalai Lama" Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
conservator Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 (ändrad) KIM! Inga serveringsbestick! pussas du med alla innan och efter maten också, eller bara med utvalda! För att dela mat med bara sin respektive är ju i sig som du säger en puss! Ändrades Juni 30, 2010 av conservator Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Fritz Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Vad jag förstått så är allergier betydligt vanligare i Sverige än i tex Polen trots att Sverige har betydligt renare luft. Det sägs bero på att ungarna i Polen utvecklar immunförsvar mot både det ena och det andra redan som små. Vad vet jag ? Fritz.. Det är aldrig försent att ge upp. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
mamma bäng fan pappa käng Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Hej. Beställer sällan mat själv men dom gångerna det händer så tycker jag att jag nästan jämt får normalkryddat för rätten. Det pratas mycket och chili i denna tråd men vi glömmer bort att långt ifrån alla rätter är riktigt chilistarka utan det finns mängder av kryddor och örter i den Thailändska matlagningen som proportioneras olika i olika rätter och naturligvis av olika kockar. Skickar med en bild på ngra av kryddorna/örterna i det Thailändska köket. Många fler finns. Ngn som kan identifiera dom på bilden? Jag håller med Joints och Kim om att den största njutningen är när en mäng rätter kommer in och man kan smaka lite av varje. /mvh "Stupidity has a certain charm - ignorance does not." F. Zappa. ".. When I went to school they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assigment. I told them they did not understand life." J Lennon Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
hbgmaxie Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Hej. Beställer sällan mat själv men dom gångerna det händer så tycker jag att jag nästan jämt får normalkryddat för rätten. Det pratas mycket och chili i denna tråd men vi glömmer bort att långt ifrån alla rätter är riktigt chilistarka utan det finns mängder av kryddor och örter i den Thailändska matlagningen som proportioneras olika i olika rätter och naturligvis av olika kockar. Skickar med en bild på ngra av kryddorna/örterna i det Thailändska köket. Många fler finns. Ngn som kan identifiera dom på bilden? Jag håller med Joints och Kim om att den största njutningen är när en mäng rätter kommer in och man kan smaka lite av varje. /mvh Dom flesta känner jag igen, men dom svarta längst ner i bild har jag ingen aning vad det är för kryddor . mvh. Lars En tio-årings dumhet är för det mesta starkt begränsad. Något man inte kan säga om oss vuxna. (lånat av Joints) We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Baa Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Dom flesta känner jag igen, men dom svarta längst ner i bild har jag ingen aning vad det är för kryddor . mvh. Lars Måste vara en sorts ölkrydda, kallas oftast för tåbira Vinter och snö gör sig bäst på vykort. Nackdelen med alkohol är att det får människan att förväxla ord med tankar! Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Kim Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Skickar med en bild på ngra av kryddorna/örterna i det Thailändska köket. Många fler finns. Ngn som kan identifiera dom på bilden? Ser ut som. Phrik kii noo/Mus-skit chili Phrik/Chili Kai/Ägg Hom lek/Scharlottenlök Bai magrood/limeblad Pak chi/Koriander Katiem/Vitlök Ta krai/Citrongräs Nam dtan/Socker King/Ingefära ... och sedan något brunt jag inte vet vad det är. Ge dem du älskar vingar att flyga, rötter att komma tillbaka till och anledningar att stanna. "Dalai Lama" Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Kim Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 KIM! Inga serveringsbestick! pussas du med alla innan och efter maten också, eller bara med utvalda! För att dela mat med bara sin respektive är ju i sig som du säger en puss! Bilden i Jives citat innehöll bara mig och min fru samt tre tallrikar mat. Och Ja det händer att vi pussas. Ge dem du älskar vingar att flyga, rötter att komma tillbaka till och anledningar att stanna. "Dalai Lama" Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Guest wille Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Pak Chi smakar chii och luktar Kii och borde forbjudas! Tack och lov pallar inte Alisa heller med skräpet så alla resturanger får tydliga instruktioner när mat beställes in. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Kim Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Vad jag förstått så är allergier betydligt vanligare i Sverige än i tex Polen trots att Sverige har betydligt renare luft. Det sägs bero på att ungarna i Polen utvecklar immunförsvar mot både det ena och det andra redan som små. Vad vet jag ? Fritz.. Kommer ihåg jämförelsen med Polen för väldigt många år sedan. Från början gick nämligen teorin ut på att det måste vara miljögifterna som gjorde att svenska barn utvecklade mer och mer allergier... Tills en studie i väldigt miljöförorenade områden i Polen visade att barnen där inte utvecklade allergier i någon högre omfattning. Sedan ett antal år tror man nu istället, i korthet, att det kan bero på att vi nuförtiden inte utsätts för lika mycket bakterier osv i barndomen som man gjorde förr och att kroppen därför inte utvecklar det egna skyddet riktigt som det ska. Ge dem du älskar vingar att flyga, rötter att komma tillbaka till och anledningar att stanna. "Dalai Lama" Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
mamma bäng fan pappa käng Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Ser ut som. Phrik kii noo/Mus-skit chili Phrik/Chili Kai/Ägg Hom lek/Scharlottenlök Bai magrood/limeblad Pak chi/Koriander Katiem/Vitlök Ta krai/Citrongräs Nam dtan/Socker King/Ingefära ... och sedan något brunt jag inte vet vad det är. Stämmer bra. Det bruna kallas "kappi"/räkröra Sen glömde du .. Kha/galangarot "Kommin" /? Soja tror jag /mvh "Stupidity has a certain charm - ignorance does not." F. Zappa. ".. When I went to school they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assigment. I told them they did not understand life." J Lennon Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Kim Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Pak Chi smakar chii och luktar Kii och borde forbjudas! Tack och lov pallar inte Alisa heller med skräpet så alla resturanger får tydliga instruktioner när mat beställes in. Pak chi i lagoma mängder är gott men blir det för mycket känns det som att äta parfym. Min mor och hennes man kan inte med Pak chi alls och det verkar vara ett ganska allmänt omdömme. Frugan gillar det dock skarpt och odlar sitt egna för närvarande. med frön köpta i Thailand. Ge dem du älskar vingar att flyga, rötter att komma tillbaka till och anledningar att stanna. "Dalai Lama" Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Herr Chang Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Jag håller med om Kims teori att överdriven hygien sannolikt resulterar i fler allergier och andra problem. Hellre några enstaka magproblem än en livslång allergi... Om inte annat så är det en bra ursäkt för att slippa städa så mycket i bostaden Herr Chang har talat. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
mamma bäng fan pappa käng Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Måste vara en sorts ölkrydda, kallas oftast för tåbira "Stupidity has a certain charm - ignorance does not." F. Zappa. ".. When I went to school they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down 'happy'. They told me I didn't understand the assigment. I told them they did not understand life." J Lennon Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Kim Inlagd Juni 30, 2010 Dela Inlagd Juni 30, 2010 Stämmer bra. Det bruna kallas "kappi"/räkröra Sen glömde du .. Kha/galangarot "Kommin" /? Soja tror jag /mvh Just det, galanga/kha och soya fanns det ju också på bilden. Tittade lite slarvigt. "kappi" känner jag ju också igen till ordet, men riktigt när det används är jag sämre på. "Pla kappi" tycker jag mig komma ihåg frugan uttrycka ibland. Ge dem du älskar vingar att flyga, rötter att komma tillbaka till och anledningar att stanna. "Dalai Lama" Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Recommended Posts
Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.
Du måste vara medlem för att kommentera på forumet
Registrera dig
Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!
Registrera dig på forumetLogga in
Har du redan ett medlemskap? Logga in här.
Logga in nu