Oregistrerad Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 Vi startar trådar och skriver massor år efter år, men ännu ingen som tar upp det mest centrala i hela den Thailändska matkulturen, nämligen riset. Så då är det dags nu. Är det inte så att termen att äta egentligen på Thai heter just Äta Ris. Hur tillagar ni ris därhemma, riskokare, kastrull annat vis? Skall det vara jasmineris, basmati, amerikanskt långkornigt, färgat.....? Hade en riskokare förut, eller jag har den kvar men den ligger på vinden. Tyckte det var enklare i kastrull. För min egen del så varierar jag, för att inte tröttna på en sort. Tvätta riset, i med ris och vatten i kastrull, salt, koka upp, sänk värme, kör en stund, låt stå under lock ytterligare en liten stund - typ så. Eller skall man undvika ris på grund av arsenik? Mycket att bena ut här. Säkert har du eller din andra hälft något husmorsknep! Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
samet Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 17 minuter sedan, skrev Naam kaeng: Vi startar trådar och skriver massor år efter år, men ännu ingen som tar upp det mest centrala i hela den Thailändska matkulturen, nämligen riset. Så då är det dags nu. Är det inte så att termen att äta egentligen på Thai heter just Äta Ris. Hur tillagar ni ris därhemma, riskokare, kastrull annat vis? Skall det vara jasmineris, basmati, amerikanskt långkornigt, färgat.....? Hade en riskokare förut, eller jag har den kvar men den ligger på vinden. Tyckte det var enklare i kastrull. För min egen del så varierar jag, för att inte tröttna på en sort. Tvätta riset, i med ris och vatten i kastrull, salt, koka upp, sänk värme, kör en stund, låt stå under lock ytterligare en liten stund - typ så. Eller skall man undvika ris på grund av arsenik? Mycket att bena ut här. Säkert har du eller din andra hälft något husmorsknep! Ingen aning hur det går till. Serveras i en liten kupol på tallriken, processen dessförinnan är jag inte inblandad i. Inte heller processen med det som blir kvar på bordet efter avslutad måltid. Mvh Mansgrisen Samet. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Kenneth4618 Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 Jasmineris i riskokare eller klibbris som ångkokas över en kastrull är det som gäller för frugan. Själv äter jag sällan ris. “Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience" Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Issanbonde Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 1 minut sedan, skrev Kenneth4618: Jasmineris i riskokare eller klibbris som ångkokas över en kastrull är det som gäller för frugan. Själv äter jag sällan ris. Biff eller korvstroganoff kräver ris! Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Kenneth4618 Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 1 minut sedan, skrev Issanbonde: Biff eller korvstroganoff kräver ris! Nää 🙂 “Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience" Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Issanbonde Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 11 minuter sedan, skrev Kenneth4618: Nää 🙂 Jooo Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Bike Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 (ändrad) Ris från eget fält i Buriram samt kokat i riskokare gäller i vår familj Ändrades September 6, 2020 av Bike Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Issanbonde Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 Tror inte över 1 kg ris per år. Sen 50/50 potatis/pasta Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Drivern Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 Jag avstår ris,men både fru och dotter äter till varje måltid,stor riskokare i Thailand och en mindre i Sverige.I Thailand köper vi Surinris men i Götet blir det nog olika sorter när dotter shoppar Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
John Khonken Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 Här går riskokaren från morgon till kväll. Vi köper hela tiden i säck 20kg. Vi spolar riset . Sedan i riskokaren. Det måste vara thai ris eller klibbris från issan. Klibbris köps i 10kr säckar. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Issanbonde Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 1 minut sedan, skrev John Khonken: Här går riskokaren från morgon till kväll. Vi köper hela tiden i säck 20kg. Vi spolar riset . Sedan i riskokaren. Det måste vara thai ris eller klibbris från issan. Klibbris köps i 10kr säckar. 10 kr säckar????? Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Nicholas Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 Kokas i maskin, både jasmin och klibbris. Äts väl ris till 20% av måltiderna. Minskade med ris när frugan fick diabetes. Icas jasmin-ris i lila påse är OK, 2kg, 20kg säckar är alldeles för mycket nu för tiden. Vi orkar inte heller släpa hem ris från Thailand längre. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Kötthandlarn Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 41 minuter sedan, skrev Kenneth4618: Nää 🙂 Joooo Det finns ingen dag som är så dålig att den inte kan bli sämre! Livet är bara ett väntrum på döden! Det är aldrig försent att ge upp! Ett försök är det första steget till ett misslyckande! Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
conservator Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 3 minuter sedan, skrev Nicholas: Kokas i maskin, både jasmin och klibbris. Äts väl ris till 20% av måltiderna. Minskade med ris när frugan fick diabetes. Icas jasmin-ris i lila påse är OK, 2kg, 20kg säckar är alldeles för mycket nu för tiden. Vi orkar inte heller släpa hem ris från Thailand längre. Släpade ni hem ris ifrån Thailand tidigare, chili m.m har jag hört och sett men inte ris Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
born41 Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 Vildris brukar jag ta med från Thailand. Det blir "vanligt " ris, ofta 2 gånger per dag. Stekt ris med grönsaker och ägg på morgonen och vanligt kokt ris till middag. Min buttler sköter matlagningen så jag vet inte hur det rent praktiskt går till. Arseniken i riset konserverar min kropp, så därför är jag mycket vital. Äter ingen medicin och har inte ont i kroppen. Min kropp klarar fortfarande allt som en yngling kan😉 Born41 Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Nicholas Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 52 minutes ago, conservator said: Släpade ni hem ris ifrån Thailand tidigare, chili m.m har jag hört och sett men inte ris Eftersom frugans bror odlar ris på fädernesgården så var det ju ett måste. Inte min idé kan jag säga. Klibbris är jag skyldig till att tagit hem några kg. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Bike Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 (ändrad) 1 timme sedan, skrev Nicholas: Kokas i maskin, både jasmin och klibbris. Äts väl ris till 20% av måltiderna. Minskade med ris när frugan fick diabetes. Icas jasmin-ris i lila påse är OK, 2kg, 20kg säckar är alldeles för mycket nu för tiden. Vi orkar inte heller släpa hem ris från Thailand längre. Vi har minimum 20 kg med oss varje gång , blir dyrt ris men den kostnaden för man ta, annars har du ett bra Thaijasminris på Willys, både mindre och större 4 kg påsar, väldigt likt vårt eget ris. Ris äter jag varje dag ,minst en måltid , magen mår bra av det Ändrades September 6, 2020 av Bike Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Mankan Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 (ändrad) Det är väl förstås lite olika tillgång vart i Sverige man bor men Stockholm har ju gått om affärer som säljer importerat ris från Thailand så att släpa ris från Thailand i resväskan är inget som ens kommit på tal. Det borde väl även finnas i många andra svenska städer. Här hemma finns det nog mist 20kg av vardera sort (jasmin och sticky). Min riskorkerska sköter tillagningen och äter även det mesta själv. Ändrades September 6, 2020 av Mankan Hatar mytomaner och bidragsfuskare. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Benriach Inlagd September 6, 2020 Dela Inlagd September 6, 2020 Jag gillar mest påskris, typ... Det fanns ett Sverige innan ekomjölken... Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Peolito Inlagd September 7, 2020 Dela Inlagd September 7, 2020 (ändrad) Klibbris kokas varje dag. Vanligt ris et par ggr i veckan. Aldrig tagit med ris från Thailand. Ändrades September 7, 2020 av Peolito Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
JohanR Inlagd September 7, 2020 Dela Inlagd September 7, 2020 ICAs jasminris är det som frugan tycker är bäst. Sköljs och kokas i riskokare. Klibbriset brukar vi göra i micron. Hustrun äter nog ris 4-5 dagar i veckan, men jag nöjer mig nog med 3 ggr/vecka. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Jive Inlagd September 7, 2020 Dela Inlagd September 7, 2020 En gång om året får räcka - risgrynsgröt med saftsås på julafton. Pensionärer suger - bunt ihop och slå ihjäl! Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Alarik Inlagd September 7, 2020 Dela Inlagd September 7, 2020 Blir ris de dagar då det är thailändskt käk annars korv Stroganoff med ris, kokt höna med ris och currysås och så risgrynsgröt till jul. Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
spooncreek Inlagd September 7, 2020 Dela Inlagd September 7, 2020 Har aldrig riktigt förstått vad man ska med ris till, när det finns så mycket olika potatis- och pastasorter? Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Tallviking Inlagd September 7, 2020 Dela Inlagd September 7, 2020 Ris är helt OK till många rätter. Hellre det än kokt potatis för det har jag aversioner mot hela livet sedan skoltiden Köper 10- eller 20-kilossäckar i lokala thaibutiken Being nice is overrated - Garfield Link to comment Dela på andra sajter More sharing options...
Recommended Posts
Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.
Du måste vara medlem för att kommentera på forumet
Registrera dig
Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!
Registrera dig på forumetLogga in
Har du redan ett medlemskap? Logga in här.
Logga in nu