Jump to content
IGNORERAD

Gjutjärnsgryta recept


Galten

Recommended Posts

Gumman fick en gjutjärnsgryta i present och vet inte vad hon skall göra med en sådan.

Jag tycker det var en fin present men har själv inte heller lagat mat i en sådan.

Det får inte bli fel i första matlagningen för då hamnar den i något förråd som det brukar i riktiga livet.

En gryta på 2,8 liter.

Någon som förstår sig på sådant?

Galten af Bubbelspruuth

Link to comment
Dela på andra sajter

Börja med kalopps, brukar inte gå att göra fel

Citat: Kim;;Funderar ibland på vad det egentligen är som gör att din, Gorrocos, Luke the drifter, Gusings mfl vistelser i Isaan verkar så trevliga jämfört med t ex Joe's och några andras mer tråkiga?  Skriftlig Ursäkt ?

Link to comment
Dela på andra sajter

Gillar du seafood så är det här en höjdare:

Fiskgryta med smak av saffran + aioli                

 

Fiskgryta:                                                           4 pers

400 gr torskfilé

300 gr laxfilé

300 gr räkor med skal

1 burk musslor

½ purjolök

½ gul lök

1 msk smör

1 vitlöksklyfta

1 ½ msk tomatpuré

1 tsk salt

1 tsk timjan

1 tsk basilika

2 ½ dl torrt vitt vin

1 ½ fiskbuljongtärning

2 ½ dl matlagningsgrädde

1 dl crème fraiche

2 dl vatten

1 paket saffran à ½ gram

 

Gör så här:

 

Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken.

 

Smält smöret i en stor gryta. Fräs löken ett par minuter tills den blivit mjuk. Pressa ner vitlöksklyftan. Blanda in tomatpuré, salt, timjan och basilika. Fräs detta en kort stund.

 

Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter.

 

Häll i grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.

 

Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm. Lägg dem i grytan och sjud ca 7 min tills fisken blivit fast.

 

Skala räkorna. Tillsätt dem och musslorna. Hetta upp snabbt och servera sedan genast, gärna med varm baguette och aioli.

 

 

 

Link to comment
Dela på andra sajter

Gillar du seafood så är det här en höjdare:

Fiskgryta med smak av saffran + aioli                

 

Fiskgryta:                                                           4 pers

400 gr torskfilé

300 gr laxfilé

300 gr räkor med skal

1 burk musslor

½ purjolök

½ gul lök

1 msk smör

1 vitlöksklyfta

1 ½ msk tomatpuré

1 tsk salt

1 tsk timjan

1 tsk basilika

2 ½ dl torrt vitt vin

1 ½ fiskbuljongtärning

2 ½ dl matlagningsgrädde

1 dl crème fraiche

2 dl vatten

1 paket saffran à ½ gram

 

Gör så här:

 

Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken.

 

Smält smöret i en stor gryta. Fräs löken ett par minuter tills den blivit mjuk. Pressa ner vitlöksklyftan. Blanda in tomatpuré, salt, timjan och basilika. Fräs detta en kort stund.

 

Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter.

 

Häll i grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.

 

Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm. Lägg dem i grytan och sjud ca 7 min tills fisken blivit fast.

 

Skala räkorna. Tillsätt dem och musslorna. Hetta upp snabbt och servera sedan genast, gärna med varm baguette och aioli.

 

 

Hatar saffran tyvär. men älskar seafood.

Galten af Bubbelspruuth

Link to comment
Dela på andra sajter

Hatar saffran tyvär. men älskar seafood.

Skippa saffranet, den är nog mest till för att att sätta färg på grytan. :thumbsup:

Link to comment
Dela på andra sajter

Hade tänkt att laga Abrafos fiskgryta till Middag, men FFF fick för sig att bjuda kottarna..

Då fick den gå bort, eftersom Ea ogillar fisk. så det blir detta istället, hoppas att receptet går att läsa på din burk..

post-5021-0-73088000-1355581341_thumb.jppost-5021-0-73088000-1355581341_thumb.jp

 

FF

 

post-5021-0-73088000-1355581341_thumb.jp

www.easi.nu

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...