Jump to content
IGNORERAD

Hur fungerar det?


ITOY

Recommended Posts

Riskokare alltså, hur kan de veta när riset är klart? De ser ju inte direkt så "high tech" ut. :huh:

Link to comment
Dela på andra sajter

  • Svar 57
  • Skapad
  • Senaste svaret

Mest aktiva i denna tråd

  • Jive

    8

  • Joints

    8

  • GammalDansken

    6

  • Baa

    5

Mest aktiva i denna tråd

Det har jag också alltid undrat.

Jag gissar att det är vikten och värmen.

Med vikten tänker jag på att den känner av att en del vatten har dunstat bort under kokningen.

Med värmen har jag testat att sätta på riskokaren direkt efter att den har slagit om till "värmningsläget". Det funkar ej. Man måste vänta ett tag tills det har svalnat lite innan man kan sätta på det igen. I alla med mina riskokare som alla är köpta i Thailand.

Mvh

Magrood

"Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,

mod att förändra det jag kan

och förstånd att inse skillnaden."

Link to comment
Dela på andra sajter

När vattnet kokat bort ökar temperaturen och den slår av / ändrar sig till värmeläge

Ändrades av Enis

"Om du inte är en elefant, försök inte bajsa som en..."

Link to comment
Dela på andra sajter

jupp så var det enligt wikipedia

Basic principle of operation

The bowl in the rice cooker is usually removable, and beneath it lies a heater and a thermostat. These form the main components of the rice cooker. A spring pushes the thermostat against the bottom of the bowl for good thermal contact to ensure accurate temperature measurement. During cooking the rice/water mixture is heated at full power. The temperature cannot go above 100°C (212°F) — as any heat put into the rice/water mixture at that point will only cause the water to boil. At the end of cooking, some of the water will have been absorbed by the rice and the rest is boiled off. Once the heating continues past that point, the temperature exceeds the boiling point. The thermostat then trips, switching the rice cooker to low power "warming" mode, keeping the rice no cooler than approximately 65°C (150°F). Simple rice cookers, like the one below, may simply turn off at that point.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rice_cooker

"Om du inte är en elefant, försök inte bajsa som en..."

Link to comment
Dela på andra sajter

Den däringa viktigpettern Wikipedia är nog nästa hot mot mänsklig kommunikatiom, man behöver inga vänner att dryfta vardagsproblemen med längre :diablo:

Och jag som gillar att umgås...shit alltså :suicide:

Ändrades av Baa

Vinter och snö gör sig bäst på vykort.

 

Nackdelen med alkohol är att det får människan att förväxla ord med tankar!

Link to comment
Dela på andra sajter

GammalDansken

Den däringa viktigpettern Wikipedia är nog nästa hot mot mänsklig kommunikatiom, man behöver inga vänner att dryfta vardagsproblemen med längre :diablo:

Och jag som gillar att umgås...shit alltså :suicide:

Bra ändå att han finns.

Vissa saker bara är för svåra.

Vattenkokarn hemma, t.ex. funkar på samma sätt.

Fru GD brukar koka upp tevatten åt mig om hon ska till stan.

Då ska det bara värmas.

Those who can write have a lot to learn

from those bright enough not to

Link to comment
Dela på andra sajter

Bra ändå att han finns.

Vissa saker bara är för svåra.

Vattenkokarn hemma, t.ex. funkar på samma sätt.

Fru GD brukar koka upp tevatten åt mig om hon ska till stan.

Då ska det bara värmas.

Vatten har väl en slags inbyggd termostat...?

Max 100o C, sen blir det väl nåt annat. (I de allra flesta fall)

:friends:

Link to comment
Dela på andra sajter

Vatten har väl en slags inbyggd termostat...?

Max 100o C, sen blir det väl nåt annat. (I de allra flesta fall)

:friends:

Nä, vatten förblir vatten även om formerna varierar - fast, flytande och ånga.

Pensionärer suger - bunt ihop och slå ihjäl!

Link to comment
Dela på andra sajter

Det där yttrycket att "koka" ris är lite vilseledande.

Om man jämför t ex med att koka potatis, så gör man detta av en helt annan anledning än när man kokar ris.

Potatisen "möras upp" av vattenkokningen utan att absorbera vattnet,

Riset absorberar vattnet vid "kokningen" och det finns en maxgräns för hur mycket vatten riset kan absorbera. Därför skall man se till att endast tillsätta den mängd vatten som riset ifråga kan absorbera och när denna mängd vatten är slut i pottan, så är riset klart - förutsatt att inget vatten har dunstat under "kokningen".

Pensionärer suger - bunt ihop och slå ihjäl!

Link to comment
Dela på andra sajter

conservator

1:a strecket på pekfingret när fingertoppen snuddar vid riset fungerar alltid för en fyra-fem portioner!

Link to comment
Dela på andra sajter

1:a strecket på pekfingret när fingertoppen snuddar vid riset fungerar alltid för en fyra-fem portioner!

Bra tumregel - förlåt pekfingerregel.

Det bästa sättet att koka ris om man inte har en riskokare är, att värma upp vattnet med riset till strax under kokpunkten och om man då har elplattor, så lägger man sedan några mynt under kastrullen för att vattnet skall hålla sej under kokpunkten och så ett lock för att förhindra avdunstningen.

Pensionärer suger - bunt ihop och slå ihjäl!

Link to comment
Dela på andra sajter

andrejsdenruskige

Det där yttrycket att "koka" ris är lite vilseledande.

Om man jämför t ex med att koka potatis, så gör man detta av en helt annan anledning än när man kokar ris.

Potatisen "möras upp" av vattenkokningen utan att absorbera vattnet,

Riset absorberar vattnet vid "kokningen" och det finns en maxgräns för hur mycket vatten riset kan absorbera. Därför skall man se till att endast tillsätta den mängd vatten som riset ifråga kan absorbera och när denna mängd vatten är slut i pottan, så är riset klart - förutsatt att inget vatten har dunstat under "kokningen".

Det kan ju bli vældigt svårt att få vattnet att inte avdunsta...

Link to comment
Dela på andra sajter

Det kan ju bli vældigt svårt att få vattnet att inte avdunsta...

Kolla mitt inlägg #11!

Svag värme på plattan, mynt under kastrullen och lock.

Funkar jättebra.

Pensionärer suger - bunt ihop och slå ihjäl!

Link to comment
Dela på andra sajter

GammalDansken

Vatten har väl en slags inbyggd termostat...?

Max 100o C, sen blir det väl nåt annat. (I de allra flesta fall)

:friends:

Då ställer dom kanske in termostaten efter det?

Bara en vild gissning.

Ändrades av GammalDansken

Those who can write have a lot to learn

from those bright enough not to

Link to comment
Dela på andra sajter

Då ställer dom kanske in termostaten efter det?

Bara en vild gissning.

Väldigt givande debatt!! Men bra för dom som vill veta!!

Min vattenkokare stängs av när den (av det kokande vattnet) producerade ångan värmer upp en termostat i handtaget.

Johan

Assumption is the mother of all fuck-ups

Link to comment
Dela på andra sajter

Väldigt givande debatt!! Men bra för dom som vill veta!!

Johan

Klart i klass med TV succen "snillen spekulerar"

:whistle:

Vinter och snö gör sig bäst på vykort.

 

Nackdelen med alkohol är att det får människan att förväxla ord med tankar!

Link to comment
Dela på andra sajter

Klart i klass med TV succen "snillen spekulerar"

:whistle:

En får passa på när det bjuds på en nivå som man kan hänga med på.

Pensionärer suger - bunt ihop och slå ihjäl!

Link to comment
Dela på andra sajter

andrejsdenruskige

Kolla mitt inlägg #11!

Svag värme på plattan, mynt under kastrullen och lock.

Funkar jättebra.

Vatten avdunstar oavsett om du "kokar" eller inte. Prova gærna sjælv med att spilla lite vatten på golvet och inte torka upp.

Link to comment
Dela på andra sajter

Vatten avdunstar oavsett om du "kokar" eller inte. Prova gærna sjælv med att spilla lite vatten på golvet och inte torka upp.

Om ångtrycket i kastrullen understiger lockets tyngd, så stannar vattnet i kastrullen.

Pensionärer suger - bunt ihop och slå ihjäl!

Link to comment
Dela på andra sajter

Bra tumregel - förlåt pekfingerregel.

Det bästa sättet att koka ris om man inte har en riskokare är, att värma upp vattnet med riset till strax under kokpunkten och om man då har elplattor, så lägger man sedan några mynt under kastrullen för att vattnet skall hålla sej under kokpunkten och så ett lock för att förhindra avdunstningen.

Vilket bra tips!

Jive kliver fram som en riktigt riskokarexpert. Går du hemma och lagar thaimat i smyg? Får man kanske en inbjudan för en liten avsmakningsmeny nästa gång man är i Fiskebyn? :)

Jag önskar jag kände till det knepet på tiden när jag inte hade riskokare. Den metoden jag använde mig av var att sätta på två plattor, en på högsta och den andre på lägsta. När riset kokar upp flyttar man kastrullen.

Link to comment
Dela på andra sajter

Vatten avdunstar oavsett om du "kokar" eller inte. Prova gærna sjælv med att spilla lite vatten på golvet och inte torka upp.

Hur gör du när du kokar ris?

Link to comment
Dela på andra sajter

andrejsdenruskige

Om ångtrycket i kastrullen understiger lockets tyngd, så stannar vattnet i kastrullen.

I våran riskokare finns en ventil. Slæpper ut ångan dær.

Link to comment
Dela på andra sajter

andrejsdenruskige

Hur gör du när du kokar ris?

Sådant skøter frugan.

Bestælla ris och køpa ris ær jag duktig på...

Link to comment
Dela på andra sajter

Sådant skøter frugan.

Bestælla ris och køpa ris ær jag duktig på...

Ja, det är ju också en konst. Stämmer ju för övrigt att ångan måste ut någonstans om man inte har en tryckkokare. I UK har alla kastrullock ett litet hål för ändamålet. Förstår inte riktigt syftet eftersom ångan kommer ut ändå.

Link to comment
Dela på andra sajter

Vilket bra tips!

Jive kliver fram som en riktigt riskokarexpert. Går du hemma och lagar thaimat i smyg? Får man kanske en inbjudan för en liten avsmakningsmeny nästa gång man är i Fiskebyn? :)

Jag önskar jag kände till det knepet på tiden när jag inte hade riskokare. Den metoden jag använde mig av var att sätta på två plattor, en på högsta och den andre på lägsta. När riset kokar upp flyttar man kastrullen.

The story of my life -

Ibland lyckas jag lära mej något, men får aldrig nytta av det i praktiken.:)

Pensionärer suger - bunt ihop och slå ihjäl!

Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...