Jump to content
IGNORERAD

Missförstånd


Oregistrerad

Recommended Posts

En gång var jag utanför Satuk som ligger några mil utanför Buriram. En dag skulle det vara någon stor show med olika artister som skulle uppträda. Det var någon jordbruksmässa där de visade upp olika maskiner. Utanför fanns det tält och en marknad för begagnade delar bl.a. Givetvis fanns det också mat i mängder utanför området och det fanns tält att sitta i om man inte ville sitta ute. Grillröken låg tät över området.

Till slut så började uppträdandena med olika artister och dansare. Det var massor av folk där och det fanns fläktar utställda på olika platser och då och då kom det en dusch av vattenånga från dem. Kanske var dessa fläktar nog för att ge lokalbefolkningen lite välbehövlig svalka men för en nordbo var det inte nog. Jag hade ett litet programblad som var stort som ett vykort och försökte fläkta mig med men gav upp eftersom viftandet gjorde mig om möjligt ännu varmare.

Några av de som stod vid sidan så hur jag led av värmen och riktade en av fläktarna åt mitt håll men jag satt lite för långt från den för att det skulle bli någon märkbar skillnad.

Det var ett par komiker som var konferencierer och roade publiken före och mellan uppträdandena. Jag förstod inte något men det hindrade ju inte de övriga att roas av dem och jag roades av deras mimik och drogs med av stämningen de drog upp och det var riktigt trevligt. Släktingarna som var med verkade oroliga för att jag skulle vara hungrig så de frågade hela tiden om de inte skulle ge mig något att äta vilket jag vänligt avböjde. Vi hade ju nyss ätit en rejäl middag till frukost och då står åtminstone jag mig i flera timmar efteråt.

Men ett nej från mig betyder inte så mycket så snart satt jag med vatten, kaffe, kakor och frukt som jag balanserade i knät. Då plötsligt medan jag har munnen full av kakor riktar de två på scenen sin uppmärksamhet mot mig. De hade fått syn på ett ljust hår bland de andra och frågade ut tjejen lite om var jag kom från m.m. De kunde inte särskilt bra engelska så hon svarade så gott hon kunde. Att de pratade om mig förstod jag av att de sa ordet "farang", (falang) flera gånger och även "Saweden".

Sedan vände han sig mot mig och sa "Welcome to Thailand". Jag hade svalt det jag hade i munnen och tackade honom för det och då vände han sig mot publiken och sa att de skulle välkomna mig med en applåd. Det gjorde de och sedan blev jag tillsagd att resa mig upp så att alla kunde se mig och trots att det inte var min högsta önskan just då, så gjorde jag det och vinkade lite tafatt till dem. Han frågade mig lite om vad jag tyckte om Thailand och jag svarade artigt så gott jag kunde och när han var nöjd så fick jag en applåd till när jag satte mig igen. Lite väl mycket uppmärksamhet tyckte jag nog att det var men samtidigt så var ju en farang som jag en ovanlig syn i de trakterna.

Det var bra artister och bra musik men det var lite långtråkigt eftersom det var så mycket prat mellan låtarna. De hade även utlottningar av olika priser på numret man fick på biljetten. Det var fritt inträde men man fick ändå en biljett för att ha möjligheten att kunna vinna något litet pris.

Efter en stund kom det in ett pojkband bestående av två grabbar och av reaktionerna att döma så var det en hel del av de yngre tjejerna som kommit för deras skull. Även de fick syn på ett ljust hår i publiken och hade några frågor de med. De använde sig också av ordet "farang" när de talade om mig, vilket inte är konstigt eftersom det var det jag var och är när jag är i Thailand. I de trakterna fick jag uppfattningen att de är nyfikna och hjälpsamma på ett annat sätt än på de vanliga turistställena. Det kan ju bero på att de som jobbar och bor på turistställena har sett en del sidor hos turister och besökare som inte alltid är så smickrande och därmed ha fått en annan bild än vad man har på ställen som inte besöks av faranger så frekvent.

post-5673-127331639852_thumb.jpg

post-5673-127331638672_thumb.jpg

post-5673-127331641325_thumb.jpg

I början när jag först kom till Thailand så reagerade jag över det och frågade någon vid tillfälle om det var ett "dåligt" ord eller inte. Till svar fick jag att det inte alls var det utan något man säger om västerländska turister eller besökare. Nu reagerar jag inte över det alls och enda gången jag inte gillade det är när jag blev omtalad som "farangen" om man sitter tillsammans med andra.

Jag tycker att det är oartigt att inte omtala någon med namn, särskilt efter att man blivit presenterade för varandra. Jag kallar ju inte folk för "norrmannen", "finnen", "kurden" osv. Men det kan ju bero på kulturella skillnader. Det är heller inget jag anser vara något att brusa upp för men är som sagt inte förtjust i det trots att jag fått förklarat för mig att det inte är något negativt ord eller har någon negativ betydelse i sig. Ska det bli till något negativt så får man lägga till ett adjektiv. Men ger man dem ingen anledning till att få en negativ bild av dig så säger de ju med största säkerhet inte något negativt om dig.

post-5673-127331638672_thumb.jpg

post-5673-127331639852_thumb.jpg

post-5673-127331641325_thumb.jpg

Link to comment
Dela på andra sajter

  • Svar 166
  • Skapad
  • Senaste svaret

Mest aktiva i denna tråd

  • Magrood

    13

  • Baa

    12

  • conservator

    12

  • svampen

    9

Mest aktiva i denna tråd

Inlagda bilder

Att dom använder ordet farang behöver inte betyda nåt dåligt utan sitter man tillsammans med thaiare så är det kanske lättare för dom att säga farang än att säga ditt namn som kanske inte är så lätt för dom att uttala som tex. Göran,Rasmus eller Morgan osv. Jag har aldrig upplevt att farang skulle vara nåt dåligt förutom en gång då jag skulle köpa lite t-shirts i tälten i Karon och givetvis så prutar man ju,då sa den ena thaidamen till den andra "ting tong farang" eftersom jag prutade på så hehehe...jag fattade ju att det var mig dom pratade om,men jag bara log och tackade så mycket.

Link to comment
Dela på andra sajter

"Farang" i sig är kanske inte nedsättande men kan ganska snabbt bli det.

Jag reagerar på det varje gång. Inte för att jag tror illa om någon men blir ändå nyfiken på

vad det är för generell visdom om främlingar som passer in just på mig - de vet ju vad jag heter.

"Elektriker" är inte heller speciellt nedsättande heller i det svenska språket försåvida

det inte är en grupp behöriga installatörer som använder det om någon som inte är det.

Magrood kaller sig Magrood av en anledning och skulle säkert finna det, omän inte direkt stötande

så i alla fall underligt om någon följer Herr Changs tankegång och börjar kalla henne för "asiatiskan"

eller "hon den främmande eller annorlunda" - för är inte det några av farang-ordets betydelser?

Europeen, "Han från Sverige" eller "Västerlänningen" om dom inte vet varifrån man kommer eller

vad man heter. I Sverige är det väl vanligt hyfs att bara använda omskrivningar én gång

t.ex. (med sänkt röst) fråga vad heter han med det röda håret.

Men just i detta fallet kanske thai hyfs och svensk hyfs skiljer sig och det är den egentliga orsaken till kalabaliken.

mvh

Det verkar som de flesta här som sitter och diskuterar är överens om att ordet farang i sig inte är nedsättande utan det snarare är HUR ordet används som kan vara stötande.

Och det kan man göra med nästan vilket ord som helst.

Tror inte att någon gillar att bli omnämnd som tredje person när man själv är med.

Det handlar om vanligt hyfs.

Men att påstå att ordet Farang är nedsättande är fel.

:::

Farangen Stefan5300 använder Asiatiskan i sin status - och hans avsikt och vem han syftar på är inte svårt att räkna ut - likaväl som att jag medvetet kallar honom för Farangen Stefan5300 i denna rad.

Även om farang i denna mening är av elak avsikt så är själva ordet farang i sig inte nedsättande. Det är mitt sätt att använda det som gör det hela negativt.

:::

Nästa gång bör Farangen Stefan5300 kanske sluta fega och mumla på svenska och le när han i själva verket hatar att bli omnämnd på det sättet.

Ja,,, ordet "han" är inte heller nedsättande i sig.

Men i ovannämnda mening är det negativt eftersom jag medvetet väljer att inte tala direkt till Stefan5300 utan istället kalla honom som tredje person.

:::

Det är bara vanlig hyfs och ohyfs.

:::

Ha det gott, folk!

Mvh

Magrood

"Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,

mod att förändra det jag kan

och förstånd att inse skillnaden."

Link to comment
Dela på andra sajter

Sam sip sam

Ska jag vara ärlig så missförstår ni varandra, så var vänliga och sluta tramsa med personliga påhopp

:friends:

Link to comment
Dela på andra sajter

Ska jag vara ärlig så missförstår ni varandra, så var vänliga och sluta tramsa med personliga påhopp

:friends:

Oki doki...

Jag ska sluta med det. :friends:

Skål

Magrood

"Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,

mod att förändra det jag kan

och förstånd att inse skillnaden."

Link to comment
Dela på andra sajter

Sam sip sam

SKÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL

Link to comment
Dela på andra sajter

stefan5300

Asiatiskan skrev,

Även om farang i denna mening är av elak avsikt så är själva ordet farang i sig inte nedsättande. Det är mitt sätt att använda det som gör det hela negativt.

Så om en Thailändare tilltalar mig med ordet farang, ska jag då gissa mig till om det är positivt eller negativt, eller är det bara du av alla Thailändare som på ditt sätt använder ordet farang negativt.

Blir ingen skål för min del :( , kom nyligen hem från Thailand efter att ha varit där i 6 månader och fått en rejäl rotblöta.

Ska försöka att vara alkoholfri till midsommar.

Ändrades av stefan5300

BTT-IDOL OCH BITTERFITTA.

Link to comment
Dela på andra sajter

GammalDansken

Det verkar som de flesta här som sitter och diskuterar är överens om att ordet farang i sig inte är nedsättande utan det snarare är HUR ordet används som kan vara stötande.

..cut..

Mvh

Magrood

Ja nu har alla sagt ungefär samma på femton olika sätt.

Ändå får man som vanligt intrycket att ingen är helt enig :-)

och (oxå som vanligt) får någon agera syndabock för att tungan slant.

Those who can write have a lot to learn

from those bright enough not to

Link to comment
Dela på andra sajter

Har alltid mkt roligt när jag är där och framför allt så har du nog fel bild av mig, ganska lyhörd faktiskt!

däremot tycker jag om att analysera och köper inte allt bara för att kommer ifrån en Thai (har ahft givande diskusioner med

Magrood förut som har resulterat i mer kunskap, barnsjukdomar etc.) så Baa man behöver inte köpa allt som frugan säger utan

att lägga in en personlig analys ibland!

Vems fruga?

Jag har aldrig problem med min så då måste det ju vara Du som har problem med Din eftersom jag aldrig träffat henne. (tror jag)

Vinter och snö gör sig bäst på vykort.

 

Nackdelen med alkohol är att det får människan att förväxla ord med tankar!

Link to comment
Dela på andra sajter

conservator

Vems fruga?

Jag har aldrig problem med min så då måste det ju vara Du som har problem med Din eftersom jag aldrig träffat henne. (tror jag)

jag sa inte att du haft problem, men tydligen litar du blint vad hon säger (jag frågade frugan och hon sa..)

... efter mna sju år så har jag lärt mig en hel del av frugan! citat Baa

Link to comment
Dela på andra sajter

jag sa inte att du haft problem, men tydligen litar du blint vad hon säger (jag frågade frugan och hon sa..)

... efter mna sju år så har jag lärt mig en hel del av frugan! citat Baa

Så Du går till grannen och frågar om saker och ting?

Du tycker alltså att Du kan allt bättre än Din fru för henne kan Du uppenbarligen inte fråga eftersom Du tolkar de citat (vet inte i vilka sammanhang Du hittat dem) Du hänvisar till som en nedvärdering

Det förefaller mer normalt att ha en dialog med sin hustru, men det är väl klart att om Du inte litar på Din fru så kan

det ju vara en lösning.

Sen bryr jag mig väldigt lite om vad Du tycker för jag har mina tolkningar och Du Dina, vem som har rätt eller fel? ingen för vi tänker och lever förmodligen väldigt olika som tur är.

Vinter och snö gör sig bäst på vykort.

 

Nackdelen med alkohol är att det får människan att förväxla ord med tankar!

Link to comment
Dela på andra sajter

Asiatiskan skrev,

Även om farang i denna mening är av elak avsikt så är själva ordet farang i sig inte nedsättande. Det är mitt sätt att använda det som gör det hela negativt.

Så om en Thailändare tilltalar mig med ordet farang, ska jag då gissa mig till om det är positivt eller negativt, eller är det bara du av alla Thailändare som på ditt sätt använder ordet farang negativt.

Blir ingen skål för min del :( , kom nyligen hem från Thailand efter att ha varit där i 6 månader och fått en rejäl rotblöta.

Ska försöka att vara alkoholfri till midsommar.

Oki.

Mina inlägg finns kvar. Du kan komma tillbaks och läsa om dem efter att du har varit alkoholfri ett tag. ;)

Mjölk-schåååååål

Magrood

"Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,

mod att förändra det jag kan

och förstånd att inse skillnaden."

Link to comment
Dela på andra sajter

Det säger väl sig självt att man lär sig mycket av sin partner när man bor tillsammans :diablo: Och om hon är thailändska så tror jag hon kan mer om det thailänska folket än vad vi faranger kan.Men vissa här kan ju allt så det är bara att gratulera att vi har sådana raketforskare representerade på detta forum.Mvh Måne som lärt mig mycket av min thailänska fru :great:

Måne

Link to comment
Dela på andra sajter

ban99arne

Min fru säger oxå att hon lärt mig allt jag vet.

Lättlärde Arne

Link to comment
Dela på andra sajter

Highlander

Falang blir det mest när dom inte vet vad man heter å det märkte jag nu i April när det var sista sermonin för svärfar.Alla som man blivit presenterad för säger Morgan men dom andra säger falang å då är man snabb å presenterar sig å så gäller det att komma ihåg deras namn å det är ju inte alltid lätt! Ni vet talessättet :alla känner apan å apan känner ingen:

Mvh

Highlander

Fd agronomklepptoman

Link to comment
Dela på andra sajter

Jyst Highlander, samma här: Falang är tredje person, Men jag brukar rätta dom och säga att jag är Baksidaaa, same same men Isaan. Familj med vänner heter khun eller khun anders, förutom min frum som säger: Nu lyssnar Du På Mig Skitstövel, skämt det sista // anders

Fick lära mig av Kim, på Kmer heter samma sak Phrang, haft mycket nytta av det.

PS. anders som är glad att de lägger märke till mig.

Link to comment
Dela på andra sajter

Banarne: Då förstår jag, varför du inte hajar så mycket ;-) // anders

PS: Jag har förlåtit Dig.

Link to comment
Dela på andra sajter

Att dom använder ordet farang behöver inte betyda nåt dåligt utan sitter man tillsammans med thaiare så är det kanske lättare för dom att säga farang än att säga ditt namn som kanske inte är så lätt för dom att uttala som tex. Göran,Rasmus eller Morgan osv. Jag har aldrig upplevt att farang skulle vara nåt dåligt förutom en gång då jag skulle köpa lite t-shirts i tälten i Karon och givetvis så prutar man ju,då sa den ena thaidamen till den andra "ting tong farang" eftersom jag prutade på så hehehe...jag fattade ju att det var mig dom pratade om,men jag bara log och tackade så mycket.

Det ju samma sak med min flickväns kompisar det är svårt lära sig namnen på Thailändska så det det ofta man använder öknamn ex chicken lady.

http://tomtensmandlar.tictail.com/

Jerker เจสเปอร์ โรสัน

Link to comment
Dela på andra sajter

Det ju samma sak med min flickväns kompisar det är svårt lära sig namnen på Thailändska så det det ofta man använder öknamn ex chicken lady.

Just det, finns inget nedvärderande i att få förklarat vem som avses utan att nämna vederbörandes namn, exempelvis säger man "lady make loundry" om en av grannarna så jag vet precis vilken "Noi" som avses, det är ju många som har lika eller i alla fall snarlika smeknamn. I samma andetag använder man farang när man pratar om mig, inte till mig för då händer samma sak som för "highlander" dom kallar mig Morgan, fast ofta blir det Molgan, men det spelar lixom ingen loll :whistle: .

Vinter och snö gör sig bäst på vykort.

 

Nackdelen med alkohol är att det får människan att förväxla ord med tankar!

Link to comment
Dela på andra sajter

Det säger väl sig självt att man lär sig mycket av sin partner när man bor tillsammans :diablo: Och om hon är thailändska så tror jag hon kan mer om det thailänska folket än vad vi faranger kan.Men vissa här kan ju allt så det är bara att gratulera att vi har sådana raketforskare representerade på detta forum.Mvh Måne som lärt mig mycket av min thailänska fru :great:

Ja du Måne helt enig vissa kan ju mer om Los på detta forum än Thailändarna själva!

Dessa raketforskare som Du kallar dem finns ju förövrigt över allt i sammhället "Besserwi..." kallas

dom väl av ett närliggande rike!

Och det spelar oftas ingen roll vad som diskuteras Dom kan ju allt!

Men va fan låt dom få utlopp för att dämpa sin "Osäkerhet på sig Själva" tror ju nämligen att

dessa Personer har rätt svårt att hävda sig i det riktiga livet utanför forumet!

Forumet kanske är en terapi och själsläkande vän för Dessa Besserwi.!

Mvh Svampen :wai:

Ps: Hör av dig ang Clions ja du vet Ha Det Gött Måne!

Örebro Sportklubb Ösk!

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Lappen

Just det, finns inget nedvärderande i att få förklarat vem som avses utan att nämna vederbörandes namn, exempelvis säger man "lady make loundry" om en av grannarna så jag vet precis vilken "Noi" som avses, det är ju många som har lika eller i alla fall snarlika smeknamn. I samma andetag använder man farang när man pratar om mig, inte till mig för då händer samma sak som för "highlander" dom kallar mig Morgan, fast ofta blir det Molgan, men det spelar lixom ingen loll :whistle: .

Molgan?..hemlige Molgan ;)

Link to comment
Dela på andra sajter

conservator

Så Du går till grannen och frågar om saker och ting?

Du tycker alltså att Du kan allt bättre än Din fru för henne kan Du uppenbarligen inte fråga eftersom Du tolkar de citat (vet inte i vilka sammanhang Du hittat dem) Du hänvisar till som en nedvärdering

Det förefaller mer normalt att ha en dialog med sin hustru, men det är väl klart att om Du inte litar på Din fru så kan

det ju vara en lösning.

Sen bryr jag mig väldigt lite om vad Du tycker för jag har mina tolkningar och Du Dina, vem som har rätt eller fel? ingen för vi tänker och lever förmodligen väldigt olika som tur är.

man måste väl ha rätt till att ha lite funderigar själv också, att föra en dialog med ev. partner är väl ganska naturligt men det är väl ingen svarsmaskin bara för att hon kommer ifrån landet i fråga?

Link to comment
Dela på andra sajter

Herr Chang

man måste väl ha rätt till att ha lite funderigar själv också, att föra en dialog med ev. partner är väl ganska naturligt men det är väl ingen svarsmaskin bara för att hon kommer ifrån landet i fråga?

Här tycker jag conservator är inne på rätt spår. Är man från en annan kultur så ser man saker många thailändare inte ser själva.

Om fru Chang frågar mig om svenskt beteende är jag ofta svarslös annat än "det bara är så". Och vice versa. Så det är väl då naturligt att den som inte får något svar spekulerar i vad beteendet beror på.

Herr Chang har talat.

Link to comment
Dela på andra sajter

conservator

Måne är mer inne på linjen Sluta tänk och för guds skull ifrågasätt inget, det har min kompis Baa lärt mig!

Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...