Jump to content
IGNORERAD

Nåt positivt mitt i all skit...


Odin

Recommended Posts

Saxat ur en artikel i Aftonbladet idag:

Jamie ”nakne kocken” Oliver, 34, hyllar svensk matlagning i tv. Under besöket i huvudstaden provar han på att baka knäckebröd – och går på kräftskiva.

Nakne kocken: Jag

älskar svensk mat

Typiskt svenskt à la Jamie

Östermalmshallen

– En fantastisk marknad, fast inomhus. Känns inte alls som en mat­varubutik. Komplett med färska råvaror och mysiga kaféer, säger ­Jamie och förvånas av att man till och med kan köpa gravat renhjärta.

Språkkunskaperna

– Svenskarna är bättre på engelska än jag, säger Jamie.

Rödbetorna

– Svenskarna ­älskar sina röd­betor, säger Jamie och använder dem till att grava lax till­sammans med salt, pepparrot, snaps och dill.

Dillen

– Jag har verkligen lärt mig att älska dill under mina resor till Sverige. ­Både dillen och dillkronorna kan man använda i matlagningen och som dekorering.

Knäckebrödet

– När jag var liten undrade jag alltid hur man gjorde sånt här bröd. Då hade vi väl mest kopiorna från märket Ryvita.

Nubben

– Väldigt praktiskt. Ni vet hur det är när man hamnar på en middag bredvid folk man inte känner. Men med alla snapsar blir ju alla jättetrevliga.

Surströmmingen

– Min hjärna säger åt mig att inte äta, men smaklökarna konstaterar att det är delikat. Sältan är som en bra ost eller ­skinka.

Men nakne kocken älskar Stockholm.

– Jag skulle vara lycklig om mina barn fick växa upp i en sån stad, säger Jamie ­Oliver.

På bästa sändningstid tidigare i veckan hyllade tv-kocken Jamie Oliver, 34, den svenska huvudstaden.

Superlativen fullkomligt flög ur hans mun när han handlade mat på Östermalmshallen, plockade blåbär och kantareller på en skärgårdsö, besökte högvakten och hittade fiskare vid Stockholms ström.

– Tänk att man kan fiska 50 meter från där statsministern bor. Tänk om man skulle kunna se det vid Themsen, utbrister han.

”Fräscha råvaror”

Svensk mat beskriver Jamie Oliver med orden enkelt, rent, fräscht och elegant.

– Svensk matlagning är en av världens osjungna hjältar. Verkligen underskattad mat med fantastiska rena och fräscha ­råvaror eftersom Sverige är ett av Europas minst förorenade länder.

Den blivande fyrabarnspappan gravar lax, ­plockar och steker kantareller och bakar knäckebröd i programmet – samtidigt som han konstaterar att Stockholm gärna skulle vara en stad där hans barn fick växa upp.

”Jag har fegat ur”

Men under en kräft­skiva tar det stopp till och med för mannen som slog igenom som ”nakne kocken”.

– Det är visst tradition att man ska bada bastu och sen naken­bada, men jag har ­fegat ur. Det är flera blonda skönheter där ­inne och min fru skulle bli vansinnig om jag hoppade i vattnet med dem, säger han.

Däremot tvekar han inte att svepa snaps efter snaps och avslutar den en timme långa hyllningen med att sluddrande konstatera att han hittat en enda negativ sak med Sverige.

– Det skulle ­vara den höga skatten då.

Du kan aldrig bromsa dej ur en uppförsbacke.

Link to comment
Dela på andra sajter

Trevlig läsning!

Tänk att det ändå finns nåt positivt med Sverige och Stockholm :great:

Skatten är tråkigt hög, om man måste betala full skatt, men som normalinkomsttagare med barn, så får man en hel del tillbaka.

Trist att jag jobbade 24 år i Sverige och betalte full skatt, sen flyttade hit och fick ungar som kostar skjortan när man får pröjsa allt ur egen ficka (med vissa undantag faktiskt), och inga bidrag får man heller...

Däremot skatterabatt beroende på hur många barn man har.

Frugan har en månadslön på 45000bath och betalar ungefär 2900 i skatt.

MVH Tommy

"There is an eagle in me that wants to soar, and there is a hippopotamus in me that wants to wallow in the mud."

Link to comment
Dela på andra sajter

Mja, man kanske kan tycka att en kock borde veta att smakar det så kostar det.

Kallskänkan Arne

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

×
×
×
  • Skapa ny...