Jump to content
IGNORERAD

KTH vs Chalmers


Magrood

Recommended Posts

Hej

Jag har lovat en av thailändska studenterna som jag tagit hand om tidigare att ställa en fråga till er svenskar.

Det är en duktig student från Thailand som har fått stidipendium från Thailands regering att studera i Sverige.

När han är färdig kommer han förmodlingen att åka hem till Thailand, men om jag minns rätt så är det inte  krav på det för just den här typen av stipendium.

Han undrar om vad han bör välja mellan att studera på KTH och Chalmers.

Mitt förslag till honom var att först bestämma sig vilken linje han vill läsa och sen kolla var det finns den linjen.

Men han tycker nog att han är smart och kan läsa vad som helst. (Han är en plugghäst.)

Så det verkar som om han vill gå efter gott rykte, eller högre rankning på arbetsmarknaden både i Thailand och internationellt.

Jag nämnde även för honom att t.ex. i Uppsala har man större möjlighet att leva studentliv, vilket han gott behöver. Jag gissar att man kan uppleva mer av livet utanför studiesalarna i på Chalmers än på KTH.

Många thai studenter är antingen enbart plugghäst eller festprins. Men själv tycker jag att blandningen är bra.

Vad tycker ni svenskar?

Vad är för- och nackdelar mellan KTH och Chalmers?

Tack på förhand för hjälpen

Magrood

"Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,

mod att förändra det jag kan

och förstånd att inse skillnaden."

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag undrar om Magrood förstår vilken hetlevrad diskussion det här skulle kunna bli om det finns många civilingenjörer på forumet? Frågan om KTH kontra Chalmers brukar kunna vara nästan lika känslig bland ingenjörer, som frågan om bartjejer kontra universitetstjejer är bland män med thaitjej...

Själv läste jag Teknisk Fysik på KTH, och är därför naturligtvis part i målet. Även om jag inte ser någon anledning till att ifrågasätta kvaliteten på utbildningen på Chalmers, så finns det ändå bara en KUNGLIG teknisk högskola i Sverige, och det är nog rimligt att anta att en sådan smäller aningen högre internationellt.

I mångt och mycket handlar nog valet mellan KTH och Chalmers om ett val mellan Stockholm och Göteborg, vilket ju också det kan vara en känslig fråga för de som är part i målet. Även om jag inte på något sätt vill förringa Göteborg, så är ändå Stockholm Sveriges huvudstad, och bör därför kanske vara mer intressant för en utlänning att uppleva.

Vad gäller studentliv så är det nog sant att detta inte är lika aktivt i Stockholm, som på mindre högskoleorter som exempelvis Uppsala. I Stockholm finns det ju ett väldigt stort utbud av vanligt nattliv, och många av studenterna är Stockholmare som fortsätter umgås med sin gamla vänkrets, så behovet av regelrätt studentliv är mindre. Det saknas dock inte studentliv för den som vill ha det, och om man, som jag gjorde, bor i en studentkorridor, så träffar man en massa andra studenter från hela världen den vägen.

När jag pluggade brukade jag och mina KTH-polare (varav många hade sitt ursprung i Stockholm) ibland roa oss i student-svängen (dock hellre på universitetets fester än på KTH:s, eftersom det var mer brudar där), och ibland gå ut på vanliga ställen på stan. Jag hade dessutom fixat kårleg i Uppsala, och gick ofta ut med polare där på nationerna, eftersom jag ofta tillbringade helgerna hos mina föräldrar utanför Uppsala. Såvitt jag minns så hade vi nog roligast på de vanliga ställena i Stockholm. Om inte annat för att det fanns mest snygga brudar där (inte för att jag hade någon chans hos dessa, men titta kunde man ju alltid göra). Jag skulle nog säga att en fördel med Stockholm, i alla fall jämfört med mindre högskoleorter, är att man där kan välja mellan både studentliv, och bra vanligt nöjesliv.

Så jag skulle utan större tvekan rekommendera honom att välja KTH, och om han är ambitiös och begåvad då gärna Teknisk Fysik, som allmänt anses vara den tuffaste civilingenjörsutbildningen, och är tämligen bred.

Mvh,

Kaj

Link to comment
Dela på andra sajter

Kaj!!!!!!

Vet inte riktigt,,om du har rätt eller fel :police:

Chalmers där jag en gång i tiden gick väg och vatten byggnad,, vad det heter i dag vet jag inte men gissar på nått liknande futuristiskt, 8)

men själv skulle  jag faktiskt tro att större delen väljer göteborg med chalmers som inriktning om man väljer tekniska ämnen,,

hade många 08 som gick där då jag var på plats,och  till och med dom tyckte det var mer "status"  att gå CTH än knugliga KTH som dom själva menade,,

Link to comment
Dela på andra sajter

Nackdelen med KTH är att det ligger i Stockholm och med Chalmers att det ligger i Göteborg, lite som att välja mellan pest eller kolera.

LiTH har nog bäst renomme om man frågar de som är lite insatta.

[move]Utsatte Arne[/move]

Link to comment
Dela på andra sajter

Ähum,

Googlesökningar:

Chalmers Tekniska Högskola - 186000 träffar

Kungliga Tekniska Högskolan - 156000 träffar

Herr Chang har talat.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tar man med alla 3 lärosätena så blir det:

LiTH - 5 480 000 träffar

Chalmers Tekniska Högskola - 186 000 träffar

Kungliga Tekniska Högskolan - 156 000 träffar

[move]Sökaren Arne[/move]

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest jing jing

Hej

Undrar om inte HHS i Stockholm skulle bli mitt val.

Civilingenjörer lär ju snart produceras på löpandeband i Kina och Indien. Detta kommer förmodligen mätta marknaden inom en snar framtid. Var det inte en viss Magnus Härén som pratade om civilingenjörer för 35:-/timma från asien?

En Handelsutbildning kompletterad med ett eller två språk blir mitt första val.

Om han nu är en plugghäst, och har lätt för sig, och har bestämt sig för att bli civilingenjör, råder jag honom att utnyttja tillfället och läsa en civilingenjörsexamen parallellt med en civilekonomsexamen. (två flugor du vet)

Lycka till

Link to comment
Dela på andra sajter

Mja Bling Bling, Handelshögskolan i all ära men handlare finns det otroligt mycket av i Kina så det är nog inget att rekommendera.

Syokonsult Arne

Link to comment
Dela på andra sajter

Mina två äldsta grabbar valde KTH så det måste vara rätt !  ;D

Båda är utmärkta val men KTH är  ett snäpp bättre , är mera känd för sin forskning .

jap.gif

ไม่ระบุชื่อ

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack så mycket för era svar.

Även om jag bott i Sverige i sju åtta år så tror jag att inföddingar som ni kan bättre i de flesta ämnen.

Ska skicka länken till den här tråden till killen - sen får han bedöma själv.

Glömde att säga att han läst svenska i Stockholm i snart två år. Pluggar nog till tio eller tolv på natten varje dag. Jag önskar bara att han lever ett liv och ser Sverige också. Men det är ju hans liv, hans eget val.

Nu ska han börja på basår för att sedan sätta igång på riktigt med högskolestudier. Men man brukar jag läsa basåret på det universitetet man vill läsa vidare på.

Mvh

Magrood

Ps. ThaiKaj - inte visste jag att du har så nära anknytning till Uppsala. Har du vägarna förbi så är du hjärtligt välkommen till oss. Vi har dig att tacka för att vi hittat varandra na.  :aff:

"Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,

mod att förändra det jag kan

och förstånd att inse skillnaden."

Link to comment
Dela på andra sajter

Magrood ,

Påminn honom att han måste ge besked till KTH senast den 28'de annars så förlorar han sin plats...

jap.gif

ไม่ระบุชื่อ

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej Magrood

Jag har själv läst basåret på KTH i Kista och senare Industriell Ekonomi på KTH. De som jag kom i kontakt med som ville ha utbildningen som en referens läste i många fall simultant på KTH & Handels alternativt KTH & Universitetet.Under studietiden hörde jag att det var lika i Göteborg, att de som körde dubbelt läste liknande de som gjorde det i Stockholm.

De allra flesta som pluggade på detta sättet läste Teknisk Fysik eller Industriell Ekonomi på KTH. Själv läste jag på Universitet samtidigt men har ännu inte plockat ut denna examen, då jag tröttnade totalt på Nationalekonomin.

Vilket Universitet/högskola som smäller högst i hemlandet eller internationellt, tror jag beror på vilket land man kommer till. Detta då de olika Universiteten har god kontakt i olika länder. Om han har tänkt sig framtiden i Thailand så kan han söka på de svenska universiteten på en thailändsk sökmotor, eller för all del på en "internationell" sökmotor.

Jag håller absolut med tidigare talare att studentlivet är mer utvecklat både i Linköping, Göteborg och Uppsala än vad det är i Stockholm. Däremot är det totala utbudet i Stockholm större, det är lättare att kombinera studierna med ett jobb då det finns jobb på alla tider av dygnet/veckan.

Så till syvende & sist är det nog upp till honom själv att ta sig en rejäl funderare på vad han vill. Läsa en utbildning ? Kombinera två utbildningar ? Vilken/vilka utbildning/ar är aktuella ? I vilken stad ligger skolorna och dess scheman så att det går att kombinera ?

Det finns ett stort antal frågor att ta ställning till och han måste, precis som "anonym" påpekade börja avge svar till de olika skolorna om hans plats ska finnas kvar !!

Ha de

/ Uffe & Nid

Link to comment
Dela på andra sajter

Thorsten Flinck

KTH? Ärligt talat! Vem vill gå i skola uppkallad efter Sveriges största socialfall?? :47:

"Om fienden energiskt går emot oss, utmålar oss i så svarta färger som möjligt och överhuvudtaget inte godkänner något hos oss, så är det ännu bättre; ty det är ett bevis på att vi inte enbart dragit en klar skiljelinje mellan oss och fienden, utan att vårt arbete också haft lysande framgång." -Ulrike Meinhof

 

Din socialistiska och antirasistiska röst i den högerdominerande forumsvärlden.

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest jfk_68

Quote

KTH? Ärligt talat! Vem vill gå i skola uppkallad efter Sveriges största socialfall?? :47:

Skriva kan han i alla fall inte.

/jfk

Link to comment
Dela på andra sajter

Quote

Citat från: Thorsten Flinck skrivet idag kl. 20:31

KTH? Ärligt talat! Vem vill gå i skola uppkallad efter Sveriges största socialfall??

Skriva kan han i alla fall inte.

/jfk

äh.. ni är bara avundsjuka för att ni inte är kungar.

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest jfk_68

Quote

äh.. ni är bara avundsjuka för att ni inte är kungar.

Nej. Jag vill inte vara kung.

/jfk

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Bibben

Quote

äh.. ni är bara avundsjuka för att ni inte är kungar.

Det är ju inte du heller så välkommen i klubben  :thumbsup:

Link to comment
Dela på andra sajter

Quote

Det är ju inte du heller så välkommen i klubben  :thumbsup:

Tackar, men känner att jag inte kan leva upp till medlemskapskraven eftersom jag inte behöver vara kung.

Jag har kompisar ändå.  :)

Link to comment
Dela på andra sajter

Thorsten Flinck

Quote

Tackar, men känner att jag inte kan leva upp till medlemskapskraven eftersom jag inte behöver vara kung.

Jag har kompisar ändå.  :)

Jo det finns ju lite barer i Pattis att vara kung över! Det är bara att dra ner gylfen. :D

"Om fienden energiskt går emot oss, utmålar oss i så svarta färger som möjligt och överhuvudtaget inte godkänner något hos oss, så är det ännu bättre; ty det är ett bevis på att vi inte enbart dragit en klar skiljelinje mellan oss och fienden, utan att vårt arbete också haft lysande framgång." -Ulrike Meinhof

 

Din socialistiska och antirasistiska röst i den högerdominerande forumsvärlden.

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest jfk_68

Quote

Tackar, men känner att jag inte kan leva upp till medlemskapskraven eftersom jag inte behöver vara kung.

Jag har kompisar ändå.  :)

Nu blir jag avis.

Jag vill också ha en kompis.  :mean:

/jfk

Link to comment
Dela på andra sajter

Quote

Jo det finns ju lite barer i Pattis att vara kung över! Det är bara att dra ner gylfen. :D

Nja.. gjorde jag det skulle jag nog inte utropas till kung.. möjligen till liten prins. :)

JFK,

Ge dig ut på stan och skrik att du jobbar på AB.

Uppmärksamhetstörstande rättstavarwannabees torde närma sig snabbt.  ;D

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest jfk_68

Den svarta på bana tre vann.

Buzzen,

ska testa på pridefestivalen i morgon...  :ahh:

/jfk

Link to comment
Dela på andra sajter

Quote

Den svarta på bana tre vann.

Buzzen,

ska testa på pridefestivalen i morgon...  :ahh:

/jfk

:)   :thumbsup:

Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
Hem
Nytt
Logga in

Logga in×
×
×
  • Skapa ny...