Jump to content
IGNORERAD

Hur lär jag mig gilla Thaimat


Guest Maja
 Dela

Recommended Posts

Jag tillhör den kategori som brukade fnysa åt folk som letade efter svenskrestauranger på utlandssemestern. Har tyckt att det varit en del av upplevelsen att äta som lokalbefolkningen.

Men nu är det jag som letar efter stekt fläsk med löksås, pytt i panna och pannbiff m.m.!!!

Efter många besök har jag ännu inte lärt mig gilla annat än wokad kyckling och grönsaker med cashewnötter och deras helgrillade fantastiska fisk. Och ber då att få det á la farang - not spicy Skaldjuren går ju att äta men smakar nästan ingenting(!). Och så äter jag grillspett från matvagnarna och sticky rice med mango och kokoscreme. Mums!

Köpte en glass av glassvagnen och det var inte choklasbitar i vaniljglasspinnen utan vaniljglass med svarta bönor!!!!! Vem kan komma på nåt sånt!

Hur ska jag lära mig äääälska Thaimat som alla pratar så lyriskt om (utan att få blåsor i munnen).

Kan det vara turistanpassad Thaimat de flesta då talar om eller????????????????

Nu klarar jag ju mig i en månad på fisk och grönsaker men skulle va trevligt att lära sig.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • Svar 27
  • Skapad
  • Senaste svaret

Mest aktiva i denna tråd

  • Kim

    2

  • Keithan

    2

  • jannegbg

    2

  • stefan5300

    1

Mest aktiva i denna tråd

Inlagda bilder

För mig var det inte kärlek vid första ögonkastet utan det tog lite tid och några försök innan jag verkligen fattade hur bra thaimat kan vara. Det innebär dock inte att jag tycker om allt.

Nog underlättar det om man tycker om stark mat. Du får väl börja med lite styrka och öka allt eftersom. Har du några thailändska vänner som du kan äta med? De brukar ju veta vart man ska gå och vad man ska äta.

Ett annat knep är att laga maten själv. Har du prövat det? Brukar fungera med barn :whistle:

Här kommer världens bästa kokbok http://www.amazon.com/Thai-Food-David-Thompson/dp/1580084621

En bok inte bara späckad med bra recept utan även allt möjligt som kan vara värt att veta om Thailand och om mat.

Link to comment
Dela på andra sajter

Eller så inser du det faktum att du inte tycker om thai mat.. Själv så har jag några rätter som jag går runt på i övrigt så blir det farang mat. Du behöver inte skämmas för att du inte älskar thai maten, finns ingenting som säger att man måste äta den lokala maten när man är på semester. Själv så har jag fruktansvärt svårt för koriander och limegräs och då faller ju en hel del thai mat bort. Men det är väl den svenska präktigheten som spökar och säger att man måste tycka om maten för att åka till Thailand.. :unsure:

Ändrades av Knasen
Link to comment
Dela på andra sajter

Jag tillhör den kategori som brukade fnysa åt folk som letade efter svenskrestauranger på utlandssemestern. Har tyckt att det varit en del av upplevelsen att äta som lokalbefolkningen.

Men nu är det jag som letar efter stekt fläsk med löksås, pytt i panna och pannbiff m.m.!!!

Efter många besök har jag ännu inte lärt mig gilla annat än wokad kyckling och grönsaker med cashewnötter och deras helgrillade fantastiska fisk. Och ber då att få det á la farang - not spicy Skaldjuren går ju att äta men smakar nästan ingenting(!). Och så äter jag grillspett från matvagnarna och sticky rice med mango och kokoscreme. Mums!

Köpte en glass av glassvagnen och det var inte choklasbitar i vaniljglasspinnen utan vaniljglass med svarta bönor!!!!! Vem kan komma på nåt sånt!

Hur ska jag lära mig äääälska Thaimat som alla pratar så lyriskt om (utan att få blåsor i munnen).

Kan det vara turistanpassad Thaimat de flesta då talar om eller????????????????

Nu klarar jag ju mig i en månad på fisk och grönsaker men skulle va trevligt att lära sig.

hej

ta en redig grogg innan maten, o bedöva smaklökarna

man vänjer sig sig vid chillin, nu älskar jag stark mat o har nog provar det mesta.

men slutat äta orm,grodor,skalbaggar,etc

mvh jannegbg

Link to comment
Dela på andra sajter

hej

ta en redig grogg innan maten, o bedöva smaklökarna

man vänjer sig sig vid chillin, nu älskar jag stark mat o har nog provar det mesta.

men slutat äta orm,grodor,skalbaggar,etc

-----------------

Grogg för att bedöva smaklökarna! Det behöver jag väl inte om jag äter spicy! Den starka chilin bedöver ju verkligen smaklökarna och man känner ju inte vad det smakar. Bara bränner!!!! Oh sen efteråt så känner jag ju inte smaken av vare sig grogg och paraplydrink! Får väl ta den före ändå!

Kan man bli immun mot chilin efter träning och sen känna vad det smakar? Det ser ju såå gott ut när thailändarna slevar i sig med plåtskeden.

Link to comment
Dela på andra sajter

hej maja

jag har i alla fall blivigt van vid chillin , men tog ett tag.

idag äter jag lika starkt som tanten, kan till o med äta vitlök idag som var otänkbart tidigare.

var lugn du vänjer dig

mvh jannegbg

Link to comment
Dela på andra sajter

Det är väl inget tvång på att du ska gilla thaimat.Jag antar att du menar riktigt stark kryddad mat?Ät det du gillar istället o försök inte tvinga dig själv o gilla nått som inte faller dig i smaken bara för att. :crazy:

En verklig vän är en person som firar vintersemester på en soldränkt strand och inte skickar vykort...

Link to comment
Dela på andra sajter

Det är bara att prova sig fram.

På senaste resan åts det en hel del Tom Kha Gai(kycklingsoppa) samt Tom Yam Goong(räksoppa som jag även gjorde som förrätt till herrmiddagen, väldigt uppskattat). Äter gärna sopporna med en portion ris till så det blir lite mer mat.

Det jag fastnade mest för var Laab Moo. Hur gott som helst och det som står överst på önskelistan över thaimat just nu.

Ändrades av 2much

Smile and the world smiles with you

Fart and you stand alone

Link to comment
Dela på andra sajter

Också undrat hur man lär sig äta thai mat... börjar brinna i halsen redan när man köper en kebab med rösås till. Ack ack ack...

Testade i 2 dagar med spicy, men gav rätt snabbt upp... gick bara inte att sitta där o svettas.

Blodpudding for the win! :)

Same same, but different!

Link to comment
Dela på andra sajter

Smaklökarna vänjer man in för att klara stark mat, brukar ordna sig av sig självt med tiden om man inte tokrädds att prova på kryddad mat. När man väl är van (efter några år) så finns chilibehovet där och inget tycks smaka något utan en himla massa kryddor i. På mig klagar kompisarna på jobbet i Sverige när vi äter svensk mat och jag kryddar ungefär deras årsbehov i varje portion (med vilken krydda som än finns tllgänglig, måste få smak i massor). ;)

Men det finns mycket god thaimat som inte är starkt kryddad också. Det gäller bara att som ovan utlänning "hitta" dom rätterna, "kao man gai", "gäng juud", "pad priawan" "kai jiow, moo sap" är exempel på mycket goda rätter som alla ska vara väldigt milt kryddade. Brukar beställa mycket av just detta åt 3-åriga lillpojken som inte ens tål att få en sked mat från min, i mitt tycke helt rena, men använda sked utan att spotta frenetiskt och skrika "phet".

Men även vanligtvis starka rätter kan ju beställas milt kryddade och en rätt som alla faranger brukar gilla är "gääng massaman", en curryrätt som innehåller potatis. Skitgod, prova gärna, går att få milt kryddad.

Snarlik är "gääng garee", en annan god curryrätt.

Rätter med "kapao" (basilika) funkar dock sällan utan en himla massa chili i, men är otroligt gott för dom som är van. Gissar att thailändarnas favoriträtt nr 1 är "pat kapao moo, kai dao, rat kao" (basilika/grisköttswok över ris, med stekt "stjärnägg" till). Nästan alla thai beställer det hela tiden, även jag ska nämnas. God som tusan, men som sagt, funkar knappast utan en massa chili i så undvik basilikarätter på menyerna.

Nudelsoppa (koitiow) kryddar/smaksätter man ju själv efter att man fått rätten serverad med hjälp av den 4-delade kryddskålen som innehåller smakerna sött (socker), surt (vinäger?), salt (fisksås) samt torkad chili (brukar även finnas lite friterad vitlök). Där väljer du alltså själv hur kryddad din nudelskål ska vara och alla thai har sin specialblandning av smaker som egen favorit.

Tror nog du skulle behöva botanisera runt bland alla rätter tillsammans med en thaibekant, blir lite lättare då. Tar ett bra tag innan man som utlänning börjar få ett grepp på vad som erbjuds egentligen.

Men som andra också påstått redan, det är inte heller fel att inte gilla thaimat. Går lika bra att fortsätta äta svenskt/västerländskt om man nu inte gillar thaimaten. Var och en.

Ge dem du älskar vingar att flyga, rötter att komma tillbaka till och anledningar att stanna. "Dalai Lama"

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack Kim för ditt utförliga svar. Jag ska skriva ut och spara.

Min bror och svägerska, boende i Cha Am skrattar åt mig när jag äter den goda soppan Thom Kaa Gai och då ändå "mai phet" och sköljer munnen med ett glas vatten efter varje sked. Kanske det går att beställa mai mai mai phet!

Börjar förstå att jag nog ändå ska hålla mig till farangkryddningen mai phet. Du bekräftar ju min oro att smaklökarna förstörs när du säger att du numera tycker inget smakar något utan en "årsförbrukning" av kryddor på en portion. Jag vill ju kunna njuta av smaknyanserna också i europeisk mat. Kan man känna smaken av ett gott milt vin?

Men jag vill faktiskt lära mig så hjärtligt tack Kim för tipsen.

Vet någon var man kan hitta ett Thai matlexikon på internet?

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack Kim för ditt utförliga svar. Jag ska skriva ut och spara.

Min bror och svägerska, boende i Cha Am skrattar åt mig när jag äter den goda soppan Thom Kaa Gai och då ändå "mai phet" och sköljer munnen med ett glas vatten efter varje sked. Kanske det går att beställa mai mai mai phet!

Börjar förstå att jag nog ändå ska hålla mig till farangkryddningen mai phet. Du bekräftar ju min oro att smaklökarna förstörs när du säger att du numera tycker inget smakar något utan en "årsförbrukning" av kryddor på en portion. Jag vill ju kunna njuta av smaknyanserna också i europeisk mat. Kan man känna smaken av ett gott milt vin?

Men jag vill faktiskt lära mig så hjärtligt tack Kim för tipsen.

Vet någon var man kan hitta ett Thai matlexikon på internet?

Aha, Tom kha gai, ännu en vanligtvis lätt kryddad rätt och du tycker ändå den är stark. Ok, då ska du inte prova en pad kapao med stora röda chilibitar över hela portionen i alla fall. ;)

Pad Thai, dvs en nudelrätt utan att vara soppa är dock i princip kryddfri från början eftersom det precis som med nudelsoppa är meningen att man ska krydda själv till efterfrågad smaknivå. Fast det är ingen personlig favorit, har nog inte ätit det dom senaste 10 åren tror jag. Kao pad (ungefär thaipyttipanna gjord på ris med för tillfället tillgängliga råvor) är också en sån där okryddad thairätt som man brukar beställa åt små barn (samt ge åt kryddkänsliga utlänningar). Ingen personlig favorit det heller, smakar för lite.

Fast angående det där att man "förstör" smaklökarna med kryddor håller jag inte med om. Har diskuterat detta många ggr med en del svenska bekanta som på sin höjd använder salt som krydda och som tycker att jag inte kan ha något smaksinne kvar överhuvudtaget. :)

Men så är det nog inte... jag tror nog jag känner smak lika bra som dom oavsett om smaken är stark eller svag men antagligen vänjer man sig att tycka om väldigt smakrik mat genom att äta mycket smakrik mat. Precis som man lär sig att tycka om smakrik, rökig maltwhiskey genom flitigt intag av den.

Själv gillar jag t ex inte vin men gissar att jag skulle kunna lära mig att tycka om det genom att dricka det oftare. Efter något års intag hade jag säkert kunnat bli värsta vinälskaren/experten, fast det har ännu inte fallit mig in så jag nöjer mig med att konstatera att vin inte är gott. Fast observera, det är inte lika dåligt som jag tyckte det var för ett antal år sen, har nog varit på för många middagar där det serverats till.

Men det finns gott om thailändare bosatta i Sverige som fnyser åt svensk mat och aldrig ens försöker prova på, så du är knappast ensam, men då är det ju svårt att lära sig tycka om något.

Frugan testar dock sedan länge den svenska maten med öppna sinnen och har lärt sig att älska t ex fläskpannkaka och lingonsylt, surtrömmingsklämmor, sjömansbiff, strömmingsflundror, kokt löja med potatis och löksås, köttfärslimpa, köttfärssås och spagetti med mera, med mera. Hon t o m lagar husmanskosträtterna själv när hon blir sugen, utan att jag ens får smaka. ;)

Men när hon kom till Sverige första gången för 8 år sen så var det inte lika lätt för henne att svälja våran mat. Man måste vänja sig vid nya smaker, det är förmodligen ett genetiskt nedärvt beteende att vi ska vara försiktig med smaker vi inte känner igen, dom kan ju eventuellt vara skadliga.

Ge dem du älskar vingar att flyga, rötter att komma tillbaka till och anledningar att stanna. "Dalai Lama"

Link to comment
Dela på andra sajter

Ja Kim Jag håller med dej i stort.

Jag har iofs. alltid gillat stark mat, men i och med att jag började resa till Thailand och även senare förärades en Thailänsk fru så exploderade min känsla för kryddad mat.

Mitt ex som är Thaikock hade mej som försökskanin och ökade hela tiden Chillimängden i min mat, det slutade med 26 chilli i en

Som tham och att jag fick stora blåsor längst bak i munnen. (Normal mängd chilli i en som tham är 2-4st)

Jag har tre söner 21,20 och 11 år (hel falanger) den älsta och den yngsta har ärvt min smak för stark mat, men mellangrabben.Han tycker att varmkorv är i starkaste laget.

Men Kim har helt rätt i att man vänjer sej till att gilla phet phet.

Lillgrabben började med två korn torkad chilli nu vräker han på.

Men jag tror att det till stor del har att göra med upptäckarlusta, är man nyfiken så vill man smaka allt tex.

Skorpioner(21åringen),Kackelackor(11åringen) och friterade maskar(Jag)

Du kan aldrig bromsa dej ur en uppförsbacke.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har funderat på om ens önskemål om "inte starkt" går fram alla gånger. Visserligen så är väl restaurangpersonalen van vid vad faranger vill ha men de kan å andra sidan ha ett annat perspektiv på vad som är kryddigt.

I sommras så åt jag skaldjur hemma hos "svärföräldrarna" och ville kommentera att det var bra att maten inte var stark. "Aroi. Mai peth." Svärmor log mot mig och sa "That is true, this is not duck"... :D Sen dess håller jag mig till Engelska eftersom de talar det mycket bättre än jag talar Thailändska.

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Isan Lover

Hej

Det är träning och åter träning i åratal som gäller.

Ett sätt är att vistas utanför turistorterna på platser där ingen annan mat än Thaimat finns, då är man tvungen att lära

sig äta eller svälta.

Mvh Isan Lover

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej

Det är träning och åter träning i åratal som gäller.

Ett sätt är att vistas utanför turistorterna på platser där ingen annan mat än Thaimat finns, då är man tvungen att lära

sig äta eller svälta.

Mvh Isan Lover

Eller så äter man det som man tycker om och njuter av sin semester.. ;)

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej

Det är träning och åter träning i åratal som gäller.

Ett sätt är att vistas utanför turistorterna på platser där ingen annan mat än Thaimat finns, då är man tvungen att lära

sig äta eller svälta.

Mvh Isan Lover

Det känns lite som bortkastad tid att man skall "träna" i åratal för nåt man inte är förtjust i.

Link to comment
Dela på andra sajter

Eller så äter man det som man tycker om och njuter av sin semester.. ;)

Yepp !

I en annan tråd kom vi fram till att man får/skall äta det man tycker om.

Detta gäller svenskar, thailändare eller mamuluckier.

Oavsett om det är käk från Sverige, Thailand eller Mamuluckien.

Vare sig man befinner sig i Sverige, Thailand eller Mamuluckien.

(Var f*n ligger Mamuluckien ?)

Öl är hälsa, hälsa ofta /Keithan

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Isan Lover

Hej

Jag har förståelse för att folk inte tycker att det är nödvändigt att lära sig äta stark mat.

Och vistas man i "civiliserade" delar av landet så finns det ju alltid utländska alternativ, så alla blir nöjda.

För mig var det självklart att lära mig äta maten i det land som jag älskar, och att kunna äta samma mat tillsammans med

frugan och familjen är värdefullt.

För min egen del är det också viktigt för att kunna bli accepterad och vistas på den thailändska landsbygden.

Det skulle bli komplicerat om alla skulle tvingas laga något speciellt för mig vid alla tillfällen som vi inte äter hemma

hos oss själva, t.ex hos släktingar, grannar, marknader och på olika festligheter.

Mvh Isan Lover

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack till er alla som gett stöd till båda mina sidor ”vill-vill inte”.

Min upptäckarlusta driver mig ändå lite att fortsätta lära mig mer, och att kunna vara delaktig i den thailändska sociala samvaron vid borden (eller golvet!) men ska då tills vidare låta det stanna vid ”not spicy – mai phet” - och för säkerhets skull både på engelska och bruten thai. Dessemellan får vi följa min thailändska svägerskas råd att ”go to littolang and eat falangfood or i make flied lice to you”!

Nu ska jag försöka leta vidare och se om jag kan hitta en thailändsk mat-ordlista på webben så jag kan kolla upp vad alla tips på rätter är för något.

Hälsningar

Maja

Link to comment
Dela på andra sajter

Här hittar du lite smått & gott

http://bempa.tripod.com/Thaifood.htm

http://www.easy-thaifood.com/index.htm

http://www.thaifooddb.com/thaifood.html

http://www.thaimenu.net/

att laga till lite thaimat själv är ett bra sätt att testa olika rätter på

Kontonummer insamlingen för Udon Thani Home for Girls  Svenska Handelsbanken 6879 749 365 978 Swish (Sverige) 0708 575 222

Link to comment
Dela på andra sajter

Yepp !

I en annan tråd kom vi fram till att man får/skall äta det man tycker om.

Detta gäller svenskar, thailändare eller mamuluckier.

Oavsett om det är käk från Sverige, Thailand eller Mamuluckien.

Vare sig man befinner sig i Sverige, Thailand eller Mamuluckien.

(Var f*n ligger Mamuluckien ?)

Mamuluckien eller kanske mamilucker som det heter, ligger kanske i tvättmaskinen efter att ha ätit för stark mat

BTT-IDOL OCH BITTERFITTA.

Link to comment
Dela på andra sajter

Mamuluckien eller kanske mamilucker som det heter, ligger kanske i tvättmaskinen efter att ha ätit för stark mat

Aaaa, visste att jag hört om det, men där har jag ju aldrig kollat. "tvättmaskinen" ? Ska kolla med husfrun ! :whistle:

Öl är hälsa, hälsa ofta /Keithan

Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
 Dela

×
×
×
  • Skapa ny...