Jump to content
IGNORERAD

En delikatess för finsmakare


Alarik

Recommended Posts

Den tredje torsdagen i augusti, alltså i morgon, är det surströmmingspremiär.

Vilka traditioner har ni som gillar surströmming?

Vilket märke är er favorit?

Vilken dryck är det som gäller för er del?

 

Link to comment
Dela på andra sajter

  • Svar 81
  • Skapad
  • Senaste svaret

Mest aktiva i denna tråd

  • Alarik

    25

  • andrejsdenruskige

    7

  • Tommy

    7

  • Kenneth4618

    5

Mest aktiva i denna tråd

Inlagda bilder

Äter inte detta!

Men jag har levererat salt till dom som gör surströmming.

Så det får vara mitt bidrag till er som äter det.

Veteran

Link to comment
Dela på andra sajter

5 minuter sedan, skrev andrejsdenruskige:

Då jag är en känslig jävel så är det Mannerströms fileér som funkar bäst

De veganska då? 

😉

Ändrades av Kenneth4618

“Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience"

Link to comment
Dela på andra sajter

11 minuter sedan, skrev andrejsdenruskige:

Då jag är en känslig jävel så är det Mannerströms fileér som funkar bäst

Från Gösta Hanells Fisksalteri.

Mannerströms Surströmming är ny i sortimentet.

Röda Ulven är annars den mest kända.

Mannerströms Surströmming finns väl inte att köpa filead?

 

Link to comment
Dela på andra sajter

17 minuter sedan, skrev Kenneth4618:

De veganska då? 

😉

Hittade recept på vegetarisk surströmming på nätet.

 

Vegetarisk surströmming, 4 st "strömmingar"

1 st medelstor aubergine

 

Saltlake, dag 1:
1/2 dl salt
1 liter vatten

Kryddblandning:
2 msk chilipeppar eller cayennepeppar (alternativt en msk av vardera)

1 msk malen ingefära

2 st vitlöksklyftor, finhackade
2 msk soya

1 msk socker 

 

Saltlake, dag 3-5:

2 dl vatten

1 msk salt

 

Blanda vatten och salt i en burk med lock. Rör om så att saltet löses upp ordentligt. Skölj auberginen och dela den på längden i fyra delar. Skär snitt i auberginens köttiga sida, ca 5 mm mellan varje, men var försiktig så att snittet inte skär igenom skalet. Lägg därefter delarna med köttiga sidan nedåt i saltlaken. Sätt en tyngd på dessa så att de inte flyter upp till toppen av burken (om så behövs). Sätt på locket och ställ burken i kylskåpet över natten.

 

Nästa dag, häll bort saltlaken ur burken. Blanda ihop kryddblandningen i en kopp. Pensla auberginernas köttiga sida med blandningen. Lägg dem åter i burken och sätt på locket. Låt burken stå och jäsa svalt över dagen. Det vill säga i rumstemperatur men inte i solen. På kvällen, ställ den åter i kylskåpet. Låt burken stå orörd i två till tre dagar. Häll därefter i ytterligare 2 dl vatten och en matsked salt. Ställ tillbaka strömmingen i kylen och låt dra i lagen i två dagar till. Därefter är strömmingen klar att ätas. Hållbarheten i kylskåp är nu ca en vecka.

 

Link to comment
Dela på andra sajter

andrejsdenruskige
8 minuter sedan, skrev Alarik:

Från Gösta Hanells Fisksalteri.

Mannerströms Surströmming är ny i sortimentet.

Röda Ulven är annars den mest kända.

Mannerströms Surströmming finns väl inte att köpa filead?

Hade för mig att den fanns som filé, men har säkert fel som vanligt. 
Jag får gräva i mitt bildarkiv och se efter. 
Mannerström hade åtminstone rom

 

Edit: Står inget om filé på burken, så det är nog inte filé

 

 

A34D17B3-A2CA-40B7-B101-D4C0CDC192E2.jpeg

Ändrades av andrejsdenruskige
Link to comment
Dela på andra sajter

Precis nyss, skrev andrejsdenruskige:

Hade för mig att den fanns som filé, men har säkert fel som vanligt. 
Jag får gräva i mitt bildarkiv och se efter. 
Mannerström hade åtminstone rom

Har tyvärr aldrig smakat Mannerströms Surströmming

men

jag tror dig.

De är säkert jättegoda.

 

 

 

Link to comment
Dela på andra sajter

ruttet som ruttet... kan ni beskriva skillnader i smak

 

Enis

"Om du inte är en elefant, försök inte bajsa som en..."

Link to comment
Dela på andra sajter

Ni som älskar surströmming har ni Durian som favoritfrukt också?

 

Enis

"Om du inte är en elefant, försök inte bajsa som en..."

Link to comment
Dela på andra sajter

1 minut sedan, skrev Enis:

ruttet som ruttet... kan ni beskriva skillnader i smak

 

Enis

Smakar ju mest salt och.....salt.

Samt luktar vedervärdigt. 

Nubbe kan man dricka ändå så den stinkande gamla fisken får vara för min del.

Link to comment
Dela på andra sajter

36 minuter sedan, skrev Enis:

ruttet som ruttet... kan ni beskriva skillnader i smak

 

Enis

Ruttet?

Jag skrev till Boa tidigare.

att han pratar som han har förstånd till.

Men till dig skriver jag

att din okunnighet må vara dig förlåtet

Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning.

Jäsning eller fermentering innebär ofullständig oxidation av organiska föreningar utan syre

Ändrades av Alarik

 

Link to comment
Dela på andra sajter

23 minuter sedan, skrev Enis:

Ni som älskar surströmming har ni Durian som favoritfrukt också?

 

Enis

Durian är jättegott.

Åt faktiskt precis durian-glass.

Men favoritfrukten är det inte.

 

Link to comment
Dela på andra sajter

andrejsdenruskige
32 minuter sedan, skrev Enis:

Ni som älskar surströmming har ni Durian som favoritfrukt också?

 

Enis

Bjud din fru på det. Hon gillar nog surströmming.

Ingen ovanlighet att thailändskorna äter sådant

Link to comment
Dela på andra sajter

34 minuter sedan, skrev rolba:

Smakar ju mest salt och.....salt.

Samt luktar vedervärdigt. 

Nubbe kan man dricka ändå så den stinkande gamla fisken får vara för min del.

Prova med mjölk till nästa gång.

 

Link to comment
Dela på andra sajter

Vet inte hur det är med andra, men jag har inget behov av att ens lukta på surströmming.

Jag har känt stanken på avstånd och att äta nåt som stinker så fruktansvärt borde diskvalificera de som äter det från att ha någon rätt till negativ åsikt om vad andra kan tänkas stoppa i sig, som råtta eller insekter till exempel.

 

Bara vad jag känner.

 

MVH

 

 

"There is an eagle in me that wants to soar, and there is a hippopotamus in me that wants to wallow in the mud."

Link to comment
Dela på andra sajter

2 minuter sedan, skrev Tommy:

Vet inte hur det är med andra, men jag har inget behov av att ens lukta på surströmming.

Jag har känt stanken på avstånd och att äta nåt som stinker så fruktansvärt borde diskvalificera de som äter det från att ha någon rätt till negativ åsikt om vad andra kan tänkas stoppa i sig, som råtta eller insekter till exempel.

 

Bara vad jag känner.

 

MVH

 

 

Du gillar säkert inte mögelost heller.

 

Link to comment
Dela på andra sajter

1 minut sedan, skrev Alarik:

Du gillar säkert inte mögelost heller.

Jodå, många av dem, har inte provat alla.

 

MVH

"There is an eagle in me that wants to soar, and there is a hippopotamus in me that wants to wallow in the mud."

Link to comment
Dela på andra sajter

8 minuter sedan, skrev Alarik:

Prova med mjölk till nästa gång.

Det gjorde jag vid första försöket. Hade inte snapsåldern inne. Skitäckligt att spy upp mjölken genom näsan minns jag.

De andra två gångerna jag försökt så spydde jag inte. Förmodligen snapsen som räddade mig.🥂

Link to comment
Dela på andra sajter

Var 18 år senast jag åt surströmming hemma hos min salige storebror och det smakar inte lika illa som det luktar. 

Min bror åt hela fileer direkt ur burken 😱  Har en släkting som sitter i styrelsen vid surströmmingsakademin.

Men nä det är ingen rätt jag längtar efter 😀

“Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience"

Link to comment
Dela på andra sajter

11 minuter sedan, skrev Tommy:

Jodå, många av dem, har inte provat alla.

 

MVH

Finns de som inte gillar mögelost som ju också är fermenterat.

Även surkål, kefir, yoghurt och surdegsbröd är fermenterade livsmedel.

 

Link to comment
Dela på andra sajter

12 minuter sedan, skrev rolba:

Det gjorde jag vid första försöket. Hade inte snapsåldern inne. Skitäckligt att spy upp mjölken genom näsan minns jag.

De andra två gångerna jag försökt så spydde jag inte. Förmodligen snapsen som räddade mig.🥂

Ja, fy. Inte skall man spy mjölk genom näsan. 

 

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Fredman

Jag har ätit surhaj, rökta gettestiklar med några snapsar Svarta döden men surströmming har jag bara känt doften eller odören av och det räckte.

Link to comment
Dela på andra sajter

18 minuter sedan, skrev Alarik:

Finns de som inte gillar mögelost som ju också är fermenterat.

Även surkål, kefir, yoghurt och surdegsbröd är fermenterade livsmedel.

Och en del riktigt goda fermenterade korvar, bland annat från Thailand!

 

 

MVH

"There is an eagle in me that wants to soar, and there is a hippopotamus in me that wants to wallow in the mud."

Link to comment
Dela på andra sajter

4 timmar sedan, skrev Alarik:

Den tredje torsdagen i augusti, alltså i morgon, är det surströmmingspremiär.

Vilka traditioner har ni som gillar surströmming?

Vilket märke är er favorit?

Vilken dryck är det som gäller för er del?

 

Så jag fuskade alltså när jag åt det redan i fredags? Visste inte att det fanns en sådan regel, kul att lära sig. 

 

Röda Ulven vart det. Var någon bismak på den i år som jag inte riktigt uppskattade. 

 

För er som aldrig provat och bara ojar er... smak och lukt är inte samma sak!

20200814_181214.thumb.jpg.e370702078434bce0f991707d04748a6.jpgIMG-20200814-WA0001.thumb.jpg.160cbb9bdcf2b13071ddf6b3155d7668.jpg

Ändrades av samet
Rättstavning
Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...