Jump to content
IGNORERAD

Stopp


Fantomen

Recommended Posts

..a korv gjorde jag igår.

Någon gång ska ju vara den första och igår tog jag alltså oskulden på denna process.

Inledningsvis vill jag påpeka att jag alltså aldrig gjort detta förut och med hög risk för att utsättas för spott, spe och hånskratt från hela MPRs proffspanel av allvetare så postar jag ändå detta. ;)

 

Jag köpte bra karré på Big C (Pattaya Klang) och i brist på egen köttkvarn bad jag den extremt vänliga personalen bakom köttdisken mala det åt mig.
 

20200804_144337.thumb.jpg.911a684677d1e29c94b538247d733cd5.jpg

 

Hon frågade om det skulle malas en eller två gånger. Inte fan vet jag tänkte jag. Jag har aldrig gjort egen korv förut men det fick till slut åka bara en gång genom kvarnen.

 

20200804_144555.thumb.jpg.48eabb69c83d761dcb8d78ca23c50da8.jpg

 

Lite sköna tarmar hade beställts som skulle fyllas med lite sörja och jag var bl a osäker på om de skulle blötläggas men det skulle de inte kom jag fram till.
Jag drog ut och det såg ut som.. Ja vad då egentligen? Påminde nästan om rispapper i konsistensen fast givetvis mycket starkare. Bra skit!
Jag beställde från https://www.lobo.co.th/ och kan varmt rekommendera dem om ni blir sugna på att göra egen korv.

Jag beställde även en "handstoppare" för hissnande 60 baht. Skinnen är 2,5 meter långa och kostade 60-70 baht styck.

 

20200806_095604.thumb.jpg.609bfb879f290a950379299b6568492d.jpg

 

Jag plockade fram det jag trode skulle passa från kryddskåpet vilket var följande:

 

20200806_102346.thumb.jpg.87adb55793249e5ab5ee6dac8d0621e5.jpg

 

20200806_102956.thumb.jpg.fcbba9ea4c356115b484b5f782359d7b.jpg

 

Fänkålsfröna fick sig en omgång i morteln:

 

20200806_102932.thumb.jpg.17ec4e35a58752837cfb8ace680774ec.jpg

 

Sex kryddor förutom salt och peppar blev det som fick äran att åka i första satsen.

Fänkålsfrö, persilja, vitlökspulver, italian seasoning, paprika och chilipulver.

 

20200806_103323.thumb.jpg.7bf20b0e00799f55636dfc818065a69c.jpg

 

20200806_103741.thumb.jpg.439c6858943a91ab34d375344441c38a.jpg

 

I med skiten bara!

 

20200806_103805.thumb.jpg.3b0dae99f8b0f822fb1cd7fdbaf10226.jpg

 

Sen var det bara att trä på skinnet och spruta!

Då jag alltså inte har en elektrisk kvarn/korvstoppare så var det lite meck att få i geggan och jag gjorde några nybörjarmisstag.
Bl a så överfyllde jag och spräckte skinnet ett par gånger i början och jag gjorde även en enda lång korv som jag tänkte snurra "i delar" efteråt men efter ett par "trials and errors" så kom jag på att det var lättare att göra en och en.
Det var helt enkelt för bökigt att trycka i smeten med den lilla handsprutan och samtidigt hålla i allt och fan och hans moster.

 

20200806_105514.thumb.jpg.44e6cc877b7c178c5b70d32ba0326997.jpg

 

 

Sats två blev med färsk vitlök, kummin, curry, timjan, farinsocker och chilipulver.

 

20200806_114928.thumb.jpg.f0e317473d75af610e5943b08a1a4727.jpg

 

Goa körvar änna!

 

20200806_122231.thumb.jpg.51621d7a77aba05ba86d2570da2b0517.jpg

 

Sen skulle hela kalaset då åka på grillen. Jag grillar jävligt ofta (minst en gång i veckan) så det här skulle ju gå lätt men precis när jag var i fart med att dra igång allt så frågade polaren om jag skulle röka dem.
image.png.b367b4c178e652ece531899355b26499.png.5e8990cccbc4d0b67f3a32837d252f74.png

 

Hmmm... Jag har aldrig rökt korv, kött, fisk, fågel eller något annat som man stoppar i käften så jag blev lite fundersam.
Det kanske man ska testa då tänkte jag så jag googlade lite snabbt på om man kan röka i en vanlig grill och det kan man ju.
Så det blev alltså två processer som blev av med oskulden idag!

Som vanligt så behövs ju bra grillkol och det har jag gott om! Inget jävla småkrafs här inte utan rejäla bitar från en kolmila långt in i Isaan!

 

20200806_142317.thumb.jpg.96660592b36eff8b48f7bf6242e3be11.jpg

 

 

Flis från körsbärsträd hade jag faktiskt liggandes då jag köpt det en gång i tiden men aldrig kommit till skott med själva rökandet.
De lades i blöt i en Changhink från Buriram.

 

20200806_151410.thumb.jpg.eb16c1ee566985fb1fa4fa82c40c9ba4.jpg

 

Så blev det då bra glöd så i med en panna vatten för att hålla tempen nere och fuktigheten uppe (hade jag läst in mig på) och på med lite körsbärsflis.

 

20200806_151433.thumb.jpg.f89bb5316af2e3725041dc025f52cd83.jpg

 

Snart åker ni in!

 

20200806_151605.thumb.jpg.6cbaa501d1b2111919c47d1fa1c9c2d1.jpg

 

Och in åkte de!

 

20200806_151656.thumb.jpg.8040568cfc243872ea1730fa9921e1a7.jpg

 

Och det rök så att det räckte till och blev över!

 

20200806_172547.thumb.jpg.60a75b004285deb718b4204df27c3b75.jpg

 

Jag var tvungen att åka iväg en sväng så de fick inte all den kärlek de egentligen borde fått men de låg och gottade till sig i drygt 2,5 timme.
En gång fick jag toppa upp med lite mer kol och flis fick jag slänga på en näve av då och då.

Nu börjar det närma sig tror jag minsann!

 

20200806_173308.thumb.jpg.851fbca7cffbd2e4497cf3084d73f56e.jpg

 

20200806_175112.thumb.jpg.71b48353cdec824418f93e79a4d6b19a.jpg

 

20200806_175057.thumb.jpg.74e3ec518dfc59b040e38f9619379a34.jpg

 

Det här matexprimentet tog i princip hela dagen så jag var faktiskt för trött för att göra något mer avancerat än simpelt pulvermos.
Det är ju så man borde skämmas jag vet men jag var för jävla trött och hungrig så jag ansåg mig ursäktad.
Det blev lite ketchup samt räksallad utan räkor som enda tillbehör till detta. (Övriga familjemedlemmar föredrog att äta med bröd och gjorde således halva specialare.)

 

20200806_180336.thumb.jpg.48ead03094f59950468b5be773dfcd9e.jpg

 

Så här såg de alltså ut och som synes så blev de åt helvete för torra!!! Vilket antiklimax! Smaken var riktigt bra men torrt-tortti-torrt-torrt var fan ordet på de här korvarna.
Allt fett verkar ha runnit ut under den långa rökningsprocessen och det suger ju fett!
Så idag lärde jag mig en sak: Röka är inte min grej. Nästa gång jag gör korv så blir det fan vanlig grill eller så får jag lära mig hur man gör för att behålla fettet i korvarna när man röker!

 

20200806_180459.thumb.jpg.5733ad9a26641bf347c2fce73d11c0ff.jpg

 

Det är i detta läge som jag alltså tvingas "ringa en vän" och be expertpanelen här om hjälp. Hur bär man sig åt för att korvarna inte ska torka ut?
Rökte jag dem för länge? Ska något tillsättas? Ska man göra på annat sätt?
 

Avslutningsvis kan jag säga att nu får de allt se till att leverera min "BBQ Chimney" som jag beställt för igår gav den gamla trotjänaren upp helt!
Vila i frid min vän!

 

20200806_182600.thumb.jpg.404e994e0c113071e67da47682791f16.jpg

20200806_180346.jpg

Link to comment
Dela på andra sajter

Pulvermos! Nu vände sig 33:an i graven. :)

 

 

Att fantomen var en sån jävel på att stånka korv viste jag inte. Det såg ju faktiskt riktigt aptitligt ut också.

Hatar mytomaner och bidragsfuskare.

Link to comment
Dela på andra sajter

1 timme sedan, skrev Fantomen:

..a korv gjorde jag igår.

Någon gång ska ju vara den första och igår tog jag alltså oskulden på denna process.

Inledningsvis vill jag påpeka att jag alltså aldrig gjort detta förut och med hög risk för att utsättas för spott, spe och hånskratt från hela MPRs proffspanel av allvetare så postar jag ändå detta. ;)

 

Jag köpte bra karré på Big C (Pattaya Klang) och i brist på egen köttkvarn bad jag den extremt vänliga personalen bakom köttdisken mala det åt mig.
 

20200804_144337.thumb.jpg.911a684677d1e29c94b538247d733cd5.jpg

 

Hon frågade om det skulle malas en eller två gånger. Inte fan vet jag tänkte jag. Jag har aldrig gjort egen korv förut men det fick till slut åka bara en gång genom kvarnen.

 

20200804_144555.thumb.jpg.48eabb69c83d761dcb8d78ca23c50da8.jpg

 

Lite sköna tarmar hade beställts som skulle fyllas med lite sörja och jag var bl a osäker på om de skulle blötläggas men det skulle de inte kom jag fram till.
Jag drog ut och det såg ut som.. Ja vad då egentligen? Påminde nästan om rispapper i konsistensen fast givetvis mycket starkare. Bra skit!
Jag beställde från https://www.lobo.co.th/ och kan varmt rekommendera dem om ni blir sugna på att göra egen korv.

Jag beställde även en "handstoppare" för hissnande 60 baht. Skinnen är 2,5 meter långa och kostade 60-70 baht styck.

 

20200806_095604.thumb.jpg.609bfb879f290a950379299b6568492d.jpg

 

Jag plockade fram det jag trode skulle passa från kryddskåpet vilket var följande:

 

20200806_102346.thumb.jpg.87adb55793249e5ab5ee6dac8d0621e5.jpg

 

20200806_102956.thumb.jpg.fcbba9ea4c356115b484b5f782359d7b.jpg

 

Fänkålsfröna fick sig en omgång i morteln:

 

20200806_102932.thumb.jpg.17ec4e35a58752837cfb8ace680774ec.jpg

 

Sex kryddor förutom salt och peppar blev det som fick äran att åka i första satsen.

Fänkålsfrö, persilja, vitlökspulver, italian seasoning, paprika och chilipulver.

 

20200806_103323.thumb.jpg.7bf20b0e00799f55636dfc818065a69c.jpg

 

20200806_103741.thumb.jpg.439c6858943a91ab34d375344441c38a.jpg

 

I med skiten bara!

 

20200806_103805.thumb.jpg.3b0dae99f8b0f822fb1cd7fdbaf10226.jpg

 

Sen var det bara att trä på skinnet och spruta!

Då jag alltså inte har en elektrisk kvarn/korvstoppare så var det lite meck att få i geggan och jag gjorde några nybörjarmisstag.
Bl a så överfyllde jag och spräckte skinnet ett par gånger i början och jag gjorde även en enda lång korv som jag tänkte snurra "i delar" efteråt men efter ett par "trials and errors" så kom jag på att det var lättare att göra en och en.
Det var helt enkelt för bökigt att trycka i smeten med den lilla handsprutan och samtidigt hålla i allt och fan och hans moster.

 

20200806_105514.thumb.jpg.44e6cc877b7c178c5b70d32ba0326997.jpg

 

 

Sats två blev med färsk vitlök, kummin, curry, timjan, farinsocker och chilipulver.

 

20200806_114928.thumb.jpg.f0e317473d75af610e5943b08a1a4727.jpg

 

Goa körvar änna!

 

20200806_122231.thumb.jpg.51621d7a77aba05ba86d2570da2b0517.jpg

 

Sen skulle hela kalaset då åka på grillen. Jag grillar jävligt ofta (minst en gång i veckan) så det här skulle ju gå lätt men precis när jag var i fart med att dra igång allt så frågade polaren om jag skulle röka dem.
image.png.b367b4c178e652ece531899355b26499.png.5e8990cccbc4d0b67f3a32837d252f74.png

 

Hmmm... Jag har aldrig rökt korv, kött, fisk, fågel eller något annat som man stoppar i käften så jag blev lite fundersam.
Det kanske man ska testa då tänkte jag så jag googlade lite snabbt på om man kan röka i en vanlig grill och det kan man ju.
Så det blev alltså två processer som blev av med oskulden idag!

Som vanligt så behövs ju bra grillkol och det har jag gott om! Inget jävla småkrafs här inte utan rejäla bitar från en kolmila långt in i Isaan!

 

20200806_142317.thumb.jpg.96660592b36eff8b48f7bf6242e3be11.jpg

 

 

Flis från körsbärsträd hade jag faktiskt liggandes då jag köpt det en gång i tiden men aldrig kommit till skott med själva rökandet.
De lades i blöt i en Changhink från Buriram.

 

20200806_151410.thumb.jpg.eb16c1ee566985fb1fa4fa82c40c9ba4.jpg

 

Så blev det då bra glöd så i med en panna vatten för att hålla tempen nere och fuktigheten uppe (hade jag läst in mig på) och på med lite körsbärsflis.

 

20200806_151433.thumb.jpg.f89bb5316af2e3725041dc025f52cd83.jpg

 

Snart åker ni in!

 

20200806_151605.thumb.jpg.6cbaa501d1b2111919c47d1fa1c9c2d1.jpg

 

Och in åkte de!

 

20200806_151656.thumb.jpg.8040568cfc243872ea1730fa9921e1a7.jpg

 

Och det rök så att det räckte till och blev över!

 

20200806_172547.thumb.jpg.60a75b004285deb718b4204df27c3b75.jpg

 

Jag var tvungen att åka iväg en sväng så de fick inte all den kärlek de egentligen borde fått men de låg och gottade till sig i drygt 2,5 timme.
En gång fick jag toppa upp med lite mer kol och flis fick jag slänga på en näve av då och då.

Nu börjar det närma sig tror jag minsann!

 

20200806_173308.thumb.jpg.851fbca7cffbd2e4497cf3084d73f56e.jpg

 

20200806_175112.thumb.jpg.71b48353cdec824418f93e79a4d6b19a.jpg

 

20200806_175057.thumb.jpg.74e3ec518dfc59b040e38f9619379a34.jpg

 

Det här matexprimentet tog i princip hela dagen så jag var faktiskt för trött för att göra något mer avancerat än simpelt pulvermos.
Det är ju så man borde skämmas jag vet men jag var för jävla trött och hungrig så jag ansåg mig ursäktad.
Det blev lite ketchup samt räksallad utan räkor som enda tillbehör till detta. (Övriga familjemedlemmar föredrog att äta med bröd och gjorde således halva specialare.)

 

20200806_180336.thumb.jpg.48ead03094f59950468b5be773dfcd9e.jpg

 

Så här såg de alltså ut och som synes så blev de åt helvete för torra!!! Vilket antiklimax! Smaken var riktigt bra men torrt-tortti-torrt-torrt var fan ordet på de här korvarna.
Allt fett verkar ha runnit ut under den långa rökningsprocessen och det suger ju fett!
Så idag lärde jag mig en sak: Röka är inte min grej. Nästa gång jag gör korv så blir det fan vanlig grill eller så får jag lära mig hur man gör för att behålla fettet i korvarna när man röker!

 

20200806_180459.thumb.jpg.5733ad9a26641bf347c2fce73d11c0ff.jpg

 

Det är i detta läge som jag alltså tvingas "ringa en vän" och be expertpanelen här om hjälp. Hur bär man sig åt för att korvarna inte ska torka ut?
Rökte jag dem för länge? Ska något tillsättas? Ska man göra på annat sätt?
 

Avslutningsvis kan jag säga att nu får de allt se till att leverera min "BBQ Chimney" som jag beställt för igår gav den gamla trotjänaren upp helt!
Vila i frid min vän!

 

20200806_182600.thumb.jpg.404e994e0c113071e67da47682791f16.jpg

20200806_180346.jpg

Är heller ingen kung på att göra egen korv men vet att många har för lite fett i och då blir det torra, dina såg riktigt goda ut och jag äter korv nästan varje dag.

Link to comment
Dela på andra sajter

 

Arguing on the internet is like competing in the special olympics even if you win you're still a retard.
"Du är nog inte rasist, du är troligare en sasist; en svamlande arbetsskygg sexturist" @Atom

Link to comment
Dela på andra sajter

Dom säger ju att man ska sluta röka så.....

Den som tänker för mycket på nästa steg blir ofta stående på ett ben.

Link to comment
Dela på andra sajter

14 minuter sedan, skrev Esspe:

Dom säger ju att man ska sluta röka så.....

Röka är ett jävla skit!
Är du kvar i stan föresten eller har du tagit dig söderöver?

Link to comment
Dela på andra sajter

3 timmar sedan, skrev ellim63:

Köp späck också och be dom mala med köttet, men det såg fantastiskt gott ut! 👍 

Japp det får bli mer fett nästa gång. Fick ett tips av en annan medlem här att slå i glasnudlar i smeten men jag är skeptisk. Känner mig rätt färdig med nudlar faktiskt....
Ja det smakade riktigt bra så kryddkombon funkade bra men lite mer fänkål i första satsen tror jag på så det blir mer italienskt stuk på det.

Kollar runt lite efter en enkel köttkvarn men de är ju så jävla dyra... 😂

 

image.thumb.png.8f1724e236a4ae718f32b9d23c14853a.png

Link to comment
Dela på andra sajter

Ser ut som kollagentarm har det till prinskorv och wienerkorv, Funkar bra när man för kokar, inte testat och grilla men ser bra ut. I med mer späck som Ellim 63 sa, och om du maler själv gärna två tre gånger och lite isbitar i också så smeten blir lite lös. Gäkligt skoj o göra sina egna korvar men väntar till okt nov i mitt fall .

Link to comment
Dela på andra sajter

3 minuter sedan, skrev wavis:

Ser ut som kollagentarm har det till prinskorv och wienerkorv, Funkar bra när man för kokar, inte testat och grilla men ser bra ut. I med mer späck som Ellim 63 sa, och om du maler själv gärna två tre gånger och lite isbitar i också så smeten blir lite lös. Gäkligt skoj o göra sina egna korvar men väntar till okt nov i mitt fall .

Japp det är kollagen! Så förkoka/sjuda är grejen...?
Isbitar alltså. Intressant! Smeten var ju rätt tungjobbad ja så lite "geggigare" tror jag på helt klart!
Tack för bra input! 👍

Link to comment
Dela på andra sajter

3 timmar sedan, skrev Fantomen:

Röka är ett jävla skit!
Är du kvar i stan föresten eller har du tagit dig söderöver?

Phuket på måndag.

Den som tänker för mycket på nästa steg blir ofta stående på ett ben.

Link to comment
Dela på andra sajter

Snåla inte på köttkvarnen du väljer och se till att den har en kraftig motor som orkar med sega thaikossor.


Vi har köpt vår i Sverige och tagit med till Thailand och det är ett av de bästa köksredskapen vi har. Vi maler alla sorts kött själva oså korv lite då och då.

Link to comment
Dela på andra sajter

22 hours ago, Fantomen said:

Japp det får bli mer fett nästa gång. Fick ett tips av en annan medlem här att slå i glasnudlar i smeten men jag är skeptisk. Känner mig rätt färdig med nudlar faktiskt....
Ja det smakade riktigt bra så kryddkombon funkade bra men lite mer fänkål i första satsen tror jag på så det blir mer italienskt stuk på det.

Kollar runt lite efter en enkel köttkvarn men de är ju så jävla dyra... 😂

 

image.thumb.png.8f1724e236a4ae718f32b9d23c14853a.png

Denna har jag sedan ett halvår tbx. Funkar kanon både till att mala kött och stoppa korv!!

Mycket tillbehör kommer med. Extra knivar ock flera olika storlekar att mala kött med plus prylar till att göra korv.

 

kvarn.thumb.png.19512c635b6e8f8e678602b0a0049bae.png

Här mals det fläskfärs.

501674064_frs.thumb.jpg.b410428e4aa200a113d8604d409de09b.jpg

Link to comment
Dela på andra sajter

17 timmar sedan, skrev thomas001:

Denna har jag sedan ett halvår tbx. Funkar kanon både till att mala kött och stoppa korv!!

Mycket tillbehör kommer med. Extra knivar ock flera olika storlekar att mala kött med plus prylar till att göra korv.

 

kvarn.thumb.png.19512c635b6e8f8e678602b0a0049bae.png

Här mals det fläskfärs.

501674064_frs.thumb.jpg.b410428e4aa200a113d8604d409de09b.jpg

Perfekt! 👍
Jag har faktiskt klurat på den eller den röda snett under. Får se vad det blir eller om jag fortsätter låta Big C-personalen mala åt mig. ;)

 

Link to comment
Dela på andra sajter

4 timmar sedan, skrev Fantomen:

Perfekt! 👍
Jag har faktiskt klurat på den eller den röda snett under. Får se vad det blir eller om jag fortsätter låta Big C-personalen mala åt mig. ;)

 

Oavsett om du låter andra mala så har du användning av en kvarn för att stoppa korven. När man lärt sig stoppa med maskin går det undan. Samt framför allt du slipper mycket söl. Tricket är att inte stoppa för hårt. Då kan du fylla flera meter på kort tid, sedan trycker du ihop så att korven blir fast och fin, snurra av och knyt.

 

Frugan har en stor maskin för malning och den lilla hon köpte först, använder hon för stoppning. Från början tog det mycket tid speciellt att stoppa korven. Nu efter många svordomar på thailändska har hon fått in snitsen med att stoppa och knyta korv.

 

Är fläsket för magert maler hon i fett, hon blandar även i lite ris för att få annan konsistens i korven. 

Funderar även på om kallrökning kan göra att du får en mindre torr korv.

 

Tror även att du ska blöta fjälstret. Ett blöt fjälster får bättre glidegenskaper. Du fyller det därmed lättare.

Link to comment
Dela på andra sajter

4 timmar sedan, skrev Wangthong:

Oavsett om du låter andra mala så har du användning av en kvarn för att stoppa korven. När man lärt sig stoppa med maskin går det undan. Samt framför allt du slipper mycket söl. Tricket är att inte stoppa för hårt. Då kan du fylla flera meter på kort tid, sedan trycker du ihop så att korven blir fast och fin, snurra av och knyt.

 

Frugan har en stor maskin för malning och den lilla hon köpte först, använder hon för stoppning. Från början tog det mycket tid speciellt att stoppa korven. Nu efter många svordomar på thailändska har hon fått in snitsen med att stoppa och knyta korv.

 

Är fläsket för magert maler hon i fett, hon blandar även i lite ris för att få annan konsistens i korven. 

Funderar även på om kallrökning kan göra att du får en mindre torr korv.

 

Tror även att du ska blöta fjälstret. Ett blöt fjälster får bättre glidegenskaper. Du fyller det därmed lättare.

Grymma tips! Tack!!

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...