Jump to content
IGNORERAD

Bedragaren


Enis

Recommended Posts

Såg precis en fantastisk dokumentär på SVT. Bedragaren.

Bedragaren

Han kom till Malmö för tolv år sedan. Vatikanens särskilda sändebud, en katolsk biskop iförd mantel och stav, fader Macdulio Roy. På kort tid erövrade han staden, bjöd frikostigt och skaffade sig många vänner.

Fader Mac vann allas förtroende, förättade vigslar - bröllopet finns på film - och började investera de nyfunna vännernas pengar. Mycket pengar, flera miljoner tog han hand om, och gjorde påstådda tavelaffärer.

Den 9 juli 1996 samlades ett 15-tal, för varandra okända personer, utanför Fader Macs lägenhet på Nobelvägen. Detta var dagen då de skulle få utdelning på sina investeringar. Men lägenheten var tom.

När polisen kom till platsen mötte de upprivna Malmöbor, lurade på alla sina tillgångar. Polisen startade husrannsakan i jakt på ledtrådar och några förvirrade dygn följde. Var var han, Fader Mac? För inte var han väl död. Och inte var han katolsk biskop heller. Utan kanske en av de största bedragarna i modern tid.

Hans riktiga namn var György Zemplenyi och var sedan flera år efterlyst av Interpol för bedrägerier i bl a USA, Australien, Israel och sitt hemland Ungern. Där var han l992 ledare för OS-landslaget i simning, men stack med 10 miljoner av sponsorpengarna. I Israel några år senare uppträdde han som ultraortodox jude, handlade med diamanter - men bytte ut diamanterna mot glas.

Filmen Bedragaren av Åsa Blanck och Johan Palmgren är en världsomspännande och fantasieggande skildring av en bedragares framfart. Varifrån kom han? Hur kom han att bli den bedragare han blev? Men det är också en berättelse om sprickan i vardagen vi alla längtar efter som gör att en bedragare som Fader Mac kan verka.

Åsa Blanck och Johan Palmgren har tidigare bl.a. gjort den prisbelönta filmen Vikarien.

Kommer den igen se den..eller leta upp den på sådana ställen som Herr Chang inte gillar...

"Om du inte är en elefant, försök inte bajsa som en..."

Link to comment
Dela på andra sajter

Såg precis en fantastisk dokumentär på SVT. Bedragaren.

. cut .

Kommer den igen se den..eller leta upp den på sådana ställen som Herr Chang inte gillar...

Har för mig att den hade gått på SVT tidigare för att jag kom ihåg allt du beskrev, men kommer inte ihåg om han blev fast i Israel eller inte. (Har väl en släng av herr chang’s tv-syndrom, hehe..)

En sevärd dokumentär med invecklade turer av en man som alltid låg ett steg före…

//Singha711

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

×
×
×
  • Skapa ny...