Jump to content
IGNORERAD

Ekonomin efter Corona


Captain Morgan

Recommended Posts

Captain Morgan

Om det känns omoraliskt att vi startar en tråd om ”Ekonomin efter Corona” medan människor fortfarande insjuknar och dör runt omkring oss så kan vi lämna ämnet här och nu.
Jag tycker inte att det är varken omoraliskt eller osmakligt eftersom livet går vidare men jag kanske tänker fel. Inte så lätt att veta när man sitter isolerad och läser ett ton om dagen 
och inte ens har en Ove att diskutera de senaste idéerna med utan bara en fru som tittar på mig som om jag just landat från yttre rymden när jag vill få mina deflationsteorier verifierade och
dottern skakar bara på huvudet när jag försöker förklara att när jag var ung så lagade morsan mina trasiga jeans, det var inte så att man köpte nya trasiga jeans med färdiga hål för dyra pengar.
 
Min sympati för de som insjuknar går inte att rubba men mina tankar kretsar trots allt just nu mest runt vad som kommer att hända efter att viruset bekämpats.
Staten kastar in enorma
belopp i den svenska ekonomin, 500 miljarder kronor, för att försöka dämpa den kommande ekonomiska krisen. Det sker genom att trycka nya pengar och erbjuda fler lån trots att
grundproblemet egentligen är just för mycket lån och att kinesviruset endast är en katalysator i en börsyra som i vilket fall sedan länge passerat sitt ”bäst före datum”. Med risk att låta
som en domedagsprofet törs jag i alla fall påstå att i den kommande ekonomiska krisen kommer inte ens staten att vilja låna ut pengar till en arbetslös snickare med A-kassa och sett
ur mitt perspektiv bör nog både festfixare och nagelterapeuter omskola sig. 
  
Efter att ha studerat våra tidigare ekonomiska kriser i min ensamhet och samtidigt försöka blicka framåt har jag svängt 180 grader i mina åsikter men jag kan mycket väl ha fel trots
att vi just nu brottas med en biologisk komponent som en del av en begynnande ekonomisk kris, det har aldrig hänt tidigare. Har jag fel missar jag tåget i form av en kommande börsuppgång,
vilket jag med nöje kan leva med, men har jag rätt så backar tåget ut från perrongen.
  

Link to comment
Dela på andra sajter

  • Svar 280
  • Skapad
  • Senaste svaret

Mest aktiva i denna tråd

  • Captain Morgan

    28

  • Esspe

    21

  • Atom

    20

  • Soengsang

    18

Mest aktiva i denna tråd

Inlagda bilder

Som pensionär så märkte jag av nedgången då pensionsutbetalningen från den del, som är placerad i fonder sjönk med 12 %.

 

Jag har köpt aktier under nedgången främst i Investor som förhoppningsvis kommer att klara sig rätt bra.

 

Hustruns Set 50 index har rasat rätt regält.

 

Jag övervintrar och förutsätter att den här krisen också går över och som pensionär drabbas man ju inte av arbetetslöshet.

 

Värre för unga med stora skulder troligen kommer bostadspriserna att falla och om/när lånen sägs upp  drabbas de hårt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dela på andra sajter

John Khonken

Diskutionen är helt avgörande för Sveriges framtid. Ska vi rädda jobben måste vi få igång Sverige omeddelbart. För att inte folk som inte vill läsa och förstå. Det betyder inte att allt bara rullar igång. Utan börjar rulla igång. Det kommer ta lång tid innan vi är 100% I fas.

Osäkerheten just nu är inte bra. Men ingen har facit. Utan bara gissar.

Link to comment
Dela på andra sajter

Sverige är ju skapligt igång, fungerar denna plan lär Sverige ligga i täten då det släpper?

Tyvärr lär detta gynna S, om det går väl.

Det är helt ok att ha en annan åsikt än mig, jag kan inte tvinga DIG att ha rätt!

Link to comment
Dela på andra sajter

Läste idag att mängden bostäder till salu ökar kraftigt nu sedan Covid-19 började

 

Frågan är vad som händer med bostadspriserna och många vill sälja och få kan köpa p.g.a ekonomiska problem

 

Sänka räntan hjälper knappast så risken är att priserna rasar

 

Läste i samma artikel att dom nu förväntar att räntan kommer vara låg 8-10 år framåt

Ändrades av Tallviking

Being nice is overrated - Garfield

Link to comment
Dela på andra sajter

Håller med om att stänga ner samhället leder till en ekonomisk katastrof. Om det hjälper särskilt mycket mot den pågående pandemin är ju ytterst oklart.

 

Vad händer om allt är stängt i två tre månader eller längre.

 

Att det leder till mängder av personliga ekonomiska problem är självklart.

 

Tyvärr tror jag att politikerna inte har några planer om när och hur allt ska återgå till det normala.

Link to comment
Dela på andra sajter

I Thailand växer problemen fort. Grannen som odlar räkor beklagade sig att ingen köper räkorna. De har inte längre några körningar med minibussen då fabriken som de kör personal åt är stängd.

 

Hustruns bror har sålt årets mangoskörd för 3 Thb per kilo.

Link to comment
Dela på andra sajter

44 minuter sedan, skrev Soengsang:

Sverige är ju skapligt igång, fungerar denna plan lär Sverige ligga i täten då det släpper?

Tyvärr lär detta gynna S, om det går väl.

Dessutom har ju Sverige en låg statsskuld i jämförelse med andra länder.  Men Sverige är väldigt exportberoende och rullar inte hjulen i gång utomlands så lär det bli svårt ändå. Det kan ju kanske leda till en större inhemsk marknad ffa vad gäller livsmedel. 

 

Jag funderar mest över hur det kommer att gå med EU nu? Solidariteten var inte så stabil och var och en sig själv närmast när det blev riktig kris. Gränser stängdes och exportförbud infördes även inom EU. Ett starkt EU betyder fred har det hetat men vi ser ju nu att det kanske inte är så mycket med det om det kommer till ett skarpt läge, så det argumentet har ju fallit platt. Skillnaderna inom EU är alldeles för stora för att det ska funka. Kommer EU att krackelera nu? Ja, jag tror risken finns. Dom länderna som drabbats hårdast hittills är också länder med redan dålig ekonomi. Den kommer ju att bli sjufalt sämre när det här är över och skillnaderna ännu större inom unionen. Krav på hjälp kommer att hagla.

 

Vilka följder det kommer att få inrikespolitiskt är också en intressant fråga. Kommer Sverige ur det här på ett "bra" sätt tror jag det blir en game-changer för S. Börjar man växa opinionsmässigt kan man även inta en striktare hållning vad gäller invandringen, vilket man inte kunnat innan då man varit beroende av MP och delvis även C. Här får man chansen att kasta MP till vargarna och jag tvivlar mycket starkt på att dom överlever nästa val. Då kan man även ta tillbaka en hel del väljare från SD. Tror att SD kommer att tappa en hel del på det här. Hela politiken kommer att vridas åt deras håll och andra partier kommer att anamma stora delar av deras politik vad beträffar invandring, nationalism m.m. Dessutom tror jag folk kommer att luta sig mot etablerade partier. Går det däremot inte "bra" blir det förmodligen precis tvärtom. Det här känns lite som sista chansen för S.

Den som tänker för mycket på nästa steg blir ofta stående på ett ben.

Link to comment
Dela på andra sajter

13 minuter sedan, skrev Esspe:

Jag funderar mest över hur det kommer att gå med EU nu? Solidariteten var inte så stabil och var och en sig själv närmast när det blev riktig kris. Gränser stängdes och exportförbud infördes även inom EU.

Ja, det har vart en besvikelse.

Jag har vart något positiv ti idén med EU, men nu vet i tusan?

Samma med var jag lägger min röst nästa gång, ser ju alla puckon på FB från L.H.S vilket skit de delar nu, och visar noll nationalism.

Kan inte undvika och fråga mig själv, kan jag verkligen stå på samma sida som dem, rösta på samma parti?

Det är helt ok att ha en annan åsikt än mig, jag kan inte tvinga DIG att ha rätt!

Link to comment
Dela på andra sajter

Captain Morgan
43 minutes ago, rowa said:

S ser nya möjligheter till förstatligande av storföretag.

 

https://omni.se/a/1n9k0q

 

 

 

Antingen är det smygsocialism eller är situationen betydligt allvarligare än de flesta tror.
Kanske Löfvet och Maggan vet något vi inte vet.
 
Om jag minns rätt så hände samma sak under varvskrisen på 70-talet då staten tog över de största krisvarven som de la över i ett statligt bolag kallat Svenska Varv AB.
De fortsatte därefter att pumpa in miljarder tills hela skiten kollapsade och alla förlorade sina jobb.

 

Link to comment
Dela på andra sajter

Coronapatienter som avlider är ju i stort sätt bara sådana som "ligger samhället till last", så det borde rendera i att t.ex. Italien o Spanien borde se en förbättring av stadsfinanserna, om man ser på lite sikt.

 

Born41 som löper stor risk att jag befriar staten från att försörja mig.

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag blir alltid väldigt förvånad över hur mycket pengar det verkar finnas.
Nu när regeringen slänger upp modifierade krispaket, efter krispaket till sådana summor som jag har svårt att överblicka så undrar jag var de ska få pengarna från?
Det visar sig att vi ska låna till de där krispaketen.
Låna...av vem?

Alla länder befinner sig ju mer eller mindre i fritt fall, alla behöver låna till fantastiska krispaket.
Sedan snackas det lite luddigt om att trycka upp statspapper eller nåt...?
Eh...hittar man bara på pengar, eller vad?

Ja det är bara att erkänna att jag inte förstår det där   :41:

Link to comment
Dela på andra sajter

navion hispania

Tja PM .Nilsson  skrev i DI 29/3l 

 

Vaccin mot nedstängning

 

Svininfluensan tog drygt 20 000 liv i Italien under några vintermånader 2015. Den bidrog till att det året hade den största överdödligheten i befolkningen sedan andra världskriget, mycket större än under pandemiåret 2009 då viruset blev känt och orsakade stor oro i världen.

Italien gjorde vintern 2015 ingenting utöver vanliga rutinåtgärder för att hejda epidemin. Medier och myndigheter räknade inte dag för dag antalet döda. Efter sex säsonger och tiotusentals döda hade svininfluensan blivit en del av italiensk vardag som hanterades med handtvätt, vaccin och varsamhet med äldre.

Annars är det virus som orsakade hongkonginfluensan det vanligaste i Italien. Det gjorde världspremiär 1968 och skördade 1 miljon liv under sitt första år. Sedan dess cirkulerar det runt klotet tillsammans med några andra dominanta influensavirus och vållar 300 000 dödsfall om året i världen.

I en uppmärksammad studie publicerad i International Journal of Infectious Diseases undersöks de fyra senaste fullgångna italienska influensasäsongerna. 5,29 miljoner smittades, 68 000 dog, vilket ger en dödlighet på 1,3 procent, alltså något högre jämfört med den coronaepidemin tycks orsaka. Här ska dock betonas att dödligheten för corona är svår att beräkna eftersom man inte vet hur många som är smittade.

Vilka influensavirus som härjar i Sverige växlar. Under förra årets säsong dominerade svininfluensan fram till mars då Hongkong tog över. Denna vinter verkar Hongkong dominera. Enligt Folkhälsomyndigheten orsakar influensan en överdödlighet på flera hundra personer varje säsong, det vill säga från jul och fram till påsk. Vintern 2017-2018 dog 1012 personer över 65 år av influensa.

Varje dödsfall är en sorg för anhöriga, men den här typen av överdödlighet ser vi som en naturlig del av livet. I snitt dör 246 personer varje dag i Sverige och oftast inte av pur ålder utan av en kombination av sjukdomar och infektioner. Livsuppehållande behandling är aldrig självklart och alltid en avvägning. Alla som har erfarenhet av en äldre anhörigs död vet det.

Det nu aktuella coronaviruset SARS-CoV-2 har en överdödlighet som liknar de vanliga influensornas och drabbar samma riskgrupper. Smittan kommer också så småningom att bli ett av de virus som varje år sveper över världen och orsakar överdödlighet hos äldre och sjuka och som vi kommer att tvingas vänja oss vid. Vi kommer då att ha vaccin och immunitet hos delar av befolkningen men det kommer att ta tid, epidemin kommer att gå i vågor och viruset kan likt de andra ändra sig och smitta igen. Och nya virus kommer med säkerhet att hoppa över artbarriärer och drabba mänskligheten.

Vilka risker finns det för att regeringar i höst och under nästa år och därefter reagerar likadant som på den nuvarande epidemin? Det är en högaktuell fråga, inte minst för att kunna sätta ett pris på den ekonomiska risk som epidemier innebär på sikt. Är det så här vi ska ha det när smittor slår till?

Priset för säsongen 2019-2020 är hittills astronomiskt. Den potentiellt stora volymen smittade och därmed det stora antalet svårt sjuka har skrämt allmänhet och regeringar till den grad att man stängt städer, länder, gränser och stora delar av ekonomin. Börserna har fallit med en tredjedel. Deutsche Bank bedömer att tysk tillväxt faller med 30 procent under första kvartalet och med 24 procent i euroområdet.  I Sverige tror kvalificerade bedömare på en storm av konkurser och en massarbetslöshet på 20 procent. I USA gick antalet arbetslösa i förra veckan från nästan ingenting till 3 miljoner personer på fyra dagar.

För att mildra skadorna har regeringarna lanserat historiskt omfattande krispaket. Den tyska finansministern la i onsdags en lånefinansierad tilläggsbudget på 1700 miljarder kronor, motsvarande 50 procent av den ordinarie budgeten, för att överbrygga krisen. USA har enats om ett krispaket på 20 000 miljarder kronor (10 procent av landets BNP). Den svenska regeringens krispaket är hittills mycket mer blygsamma vilket rimligen kommer att ändra sig snart.

Men lika viktigt är att nu börja värdera och diskutera de åtgärder som knäcker ekonomin och blåser upp statsskulderna och att hitta en långsiktigt hållbar strategi. Att stänga gränser mellan EU-länder är uppenbart verkningslöst för att hindra smittan men orsakar stora ekonomiska skador. Hur är det med de inställda flygen? De öde gatorna? De tomma butikerna? De stängda skolorna? De framskjutna konferenserna och konserterna? Hur effektiva är de i relation till skadorna?

Vårdens kapacitet för att klara denna och andra epidemier måste tveklöst öka, det är en viktig slutsats. Men vi måste också planera för att den nuvarande nedstängningen upphör så snart som möjligt och inte återkommer varje säsong

Sverige har väckt internationell uppmärksamhet för sitt mildare och rationellt orienterade smittskydd. Det skapar utrymme för den svenska regeringen att driva en ekonomiskt förnuftig efterkrispolitik i EU och internationellt. Ekonomisk depression brukar stärka nationalism och öka konflikter. Låt våren 2020 bli ett undantag.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Link to comment
Dela på andra sajter

1 timme sedan, skrev navion hispania:

Tja PM .Nilsson  skrev i DI 29/3l 

 

Vaccin mot nedstängning

 

Svininfluensan tog drygt 20 000 liv i Italien under några vintermånader 2015. Den bidrog till att det året hade den största överdödligheten i befolkningen sedan andra världskriget, mycket större än under pandemiåret 2009 då viruset blev känt och orsakade stor oro i världen.

Italien gjorde vintern 2015 ingenting utöver vanliga rutinåtgärder för att hejda epidemin. Medier och myndigheter räknade inte dag för dag antalet döda. Efter sex säsonger och tiotusentals döda hade svininfluensan blivit en del av italiensk vardag som hanterades med handtvätt, vaccin och varsamhet med äldre.

Annars är det virus som orsakade hongkonginfluensan det vanligaste i Italien. Det gjorde världspremiär 1968 och skördade 1 miljon liv under sitt första år. Sedan dess cirkulerar det runt klotet tillsammans med några andra dominanta influensavirus och vållar 300 000 dödsfall om året i världen.

I en uppmärksammad studie publicerad i International Journal of Infectious Diseases undersöks de fyra senaste fullgångna italienska influensasäsongerna. 5,29 miljoner smittades, 68 000 dog, vilket ger en dödlighet på 1,3 procent, alltså något högre jämfört med den coronaepidemin tycks orsaka. Här ska dock betonas att dödligheten för corona är svår att beräkna eftersom man inte vet hur många som är smittade.

Vilka influensavirus som härjar i Sverige växlar. Under förra årets säsong dominerade svininfluensan fram till mars då Hongkong tog över. Denna vinter verkar Hongkong dominera. Enligt Folkhälsomyndigheten orsakar influensan en överdödlighet på flera hundra personer varje säsong, det vill säga från jul och fram till påsk. Vintern 2017-2018 dog 1012 personer över 65 år av influensa.

Varje dödsfall är en sorg för anhöriga, men den här typen av överdödlighet ser vi som en naturlig del av livet. I snitt dör 246 personer varje dag i Sverige och oftast inte av pur ålder utan av en kombination av sjukdomar och infektioner. Livsuppehållande behandling är aldrig självklart och alltid en avvägning. Alla som har erfarenhet av en äldre anhörigs död vet det.

Det nu aktuella coronaviruset SARS-CoV-2 har en överdödlighet som liknar de vanliga influensornas och drabbar samma riskgrupper. Smittan kommer också så småningom att bli ett av de virus som varje år sveper över världen och orsakar överdödlighet hos äldre och sjuka och som vi kommer att tvingas vänja oss vid. Vi kommer då att ha vaccin och immunitet hos delar av befolkningen men det kommer att ta tid, epidemin kommer att gå i vågor och viruset kan likt de andra ändra sig och smitta igen. Och nya virus kommer med säkerhet att hoppa över artbarriärer och drabba mänskligheten.

Vilka risker finns det för att regeringar i höst och under nästa år och därefter reagerar likadant som på den nuvarande epidemin? Det är en högaktuell fråga, inte minst för att kunna sätta ett pris på den ekonomiska risk som epidemier innebär på sikt. Är det så här vi ska ha det när smittor slår till?

Priset för säsongen 2019-2020 är hittills astronomiskt. Den potentiellt stora volymen smittade och därmed det stora antalet svårt sjuka har skrämt allmänhet och regeringar till den grad att man stängt städer, länder, gränser och stora delar av ekonomin. Börserna har fallit med en tredjedel. Deutsche Bank bedömer att tysk tillväxt faller med 30 procent under första kvartalet och med 24 procent i euroområdet.  I Sverige tror kvalificerade bedömare på en storm av konkurser och en massarbetslöshet på 20 procent. I USA gick antalet arbetslösa i förra veckan från nästan ingenting till 3 miljoner personer på fyra dagar.

För att mildra skadorna har regeringarna lanserat historiskt omfattande krispaket. Den tyska finansministern la i onsdags en lånefinansierad tilläggsbudget på 1700 miljarder kronor, motsvarande 50 procent av den ordinarie budgeten, för att överbrygga krisen. USA har enats om ett krispaket på 20 000 miljarder kronor (10 procent av landets BNP). Den svenska regeringens krispaket är hittills mycket mer blygsamma vilket rimligen kommer att ändra sig snart.

Men lika viktigt är att nu börja värdera och diskutera de åtgärder som knäcker ekonomin och blåser upp statsskulderna och att hitta en långsiktigt hållbar strategi. Att stänga gränser mellan EU-länder är uppenbart verkningslöst för att hindra smittan men orsakar stora ekonomiska skador. Hur är det med de inställda flygen? De öde gatorna? De tomma butikerna? De stängda skolorna? De framskjutna konferenserna och konserterna? Hur effektiva är de i relation till skadorna?

Vårdens kapacitet för att klara denna och andra epidemier måste tveklöst öka, det är en viktig slutsats. Men vi måste också planera för att den nuvarande nedstängningen upphör så snart som möjligt och inte återkommer varje säsong

Sverige har väckt internationell uppmärksamhet för sitt mildare och rationellt orienterade smittskydd. Det skapar utrymme för den svenska regeringen att driva en ekonomiskt förnuftig efterkrispolitik i EU och internationellt. Ekonomisk depression brukar stärka nationalism och öka konflikter. Låt våren 2020 bli ett undantag.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Undrar hur Sveriges riksdag ska gör med invandringen, dom lär ju inte att se skatteintäkterna blir bättre.

Arbetslösheten ökar för varje i nästan alla branscher, det blir jobbig framtid som många kommer att ha.

 

    FF

www.easi.nu

Link to comment
Dela på andra sajter

4 minuter sedan, skrev FF:

Undrar hur Sveriges riksdag ska gör med invandringen, dom lär ju inte att se skatteintäkterna blir bättre.

Arbetslösheten ökar för varje i nästan alla branscher, det blir jobbig framtid som många kommer att ha.

 

    FF

Dom lånar nog fan till det åxå , vill säkert inte avsluta ett vinnande koncept (enligt dom) 🙄

Link to comment
Dela på andra sajter

John Khonken

Lyssna och fundera på saker Lennart tar upp. Konstiga saker händer just nu

 

 

Link to comment
Dela på andra sajter

Captain Morgan
5 hours ago, John Khonken said:

Lyssna och fundera på saker Lennart tar upp. Konstiga saker händer just nu

 

 

 

Jag har sett den här paranoida teorin i flertalet artiklar men ingen kan lyfta fram ett hållbart argument.

1. Att världsekonomin är ohållbar i nuvarande form tror jag att alla är överens om men att Corona skulle vara en gemensam konspiration av den
    anledningen är knappast möjligt, av den enkla anledningen att de nu försöker lösa krisen genom att trycka mer pengar och skapa fler lån vilket
    ju är grundorsaken till att världsekonomin är ohållbar, moment 22. Dessutom skapar de ju i så fall ett ännu mer sårbart samhälle.

2. Att krisen är skapad helt i onödan är kanske möjligt men beror i så fall på korkade politiker som har gjort bort sig och det har vi ju gott om.

3. Han nämnde inget om att Kina möjligen har skapat krisen medvetet, vilket torde vara ett mer trovärdigt alternativ, men i så fall av vilken anledning?

 

 

 

 

Link to comment
Dela på andra sajter

7 timmar sedan, skrev John Khonken:

Lyssna och fundera på saker Lennart tar upp. Konstiga saker händer just nu

 

 

Tycker hans partitillhörighet borde framgå men det vill han kanske inte? Partibroder med Hahne som skulle tjäna pengar på att sälja ansiktsmasker till överpris.

 

Den som tänker för mycket på nästa steg blir ofta stående på ett ben.

Link to comment
Dela på andra sajter

Captain Morgan

Ekonomiska kriser pågår ständigt men de flesta går oss obemärkt förbi därför att de inte berör oss direkt och ekonomiskt.
De kan exempelvis vara orsakade av begränsade krig eller av länder i tredje världen som inte kan betala sina utlandslån.
De berör oss ibland istället indirekt i form av skattepengar som läggs på U-hjälp och flyktingar.
De kriser vi inte kan undgå och kanske till och med minns under lång tid efteråt är de som direkt berör vår egen ekonomi.

Det är främst fem tidigare kriser som jag själv har lagt på minnet:
1. Varvskrisen på 70-talet som fortsatte en liten bit in på 80-talet och i princip avslutades med den sista officiella devalveringen av den svenska kronan.
2. Likviditetskrisen i Sverige 1992, när räntan sköt upp i 500% under några dagar minns nog alla vuxna som hade någon form av ekonomiskt ansvar vid den tidpunkten. Den svenska ekonomin tog åtta år att städa upp och det gjordes faktiskt ordentligt av Göran Persson.
3. Asienkrisen 1997 som nästan var en kopia av krisen i Sverige 1992 och drabbade ett antal länder i Asien enormt hårt, främst Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesien och Sydkorea. Den tog Thailand nästan exakt åtta år att städa upp, precis som Sverige i sin kris år 1992.
4. Dot com bubblan år 2000. Själv minns jag den inte så väl eftersom jag inte hade några IT aktier alls vid den tidpunkten. Hade svårt att se hur företag som Boo.com kunde vara värda miljarder utan att de hade tjänat en enda krona. En Ponzi pyramid i stil med dagens El scooter företag.
5. Nästa kris var finanskrisen 2008 som började på Island men snabbt drog ner byxorna på amerikanska banker och berodde på för mycket lån och dessutom till fel personer. Den mynnade ut i en omfattande bank- och fastighetskris.

Coronakrisen 2020 beror precis som kriserna 1992 och 2008 av för mycket lån men triggades och spred sig oväntat snabbt globalt med ett
biologiskt virus som katalysator. Gemensamt för alla tidigare kriser är att de avslutats med ett prisras på privatägda fastigheter och det finns
ingen anledning att tro att det skulle vara annorlunda denna gång. Vad som däremot skiljer denna kris från de tidigare är den biologiska
viruskomponenten som skapar en enorm osäkerhet men det är inte den enda skillnaden. Det är den första ekonomiska kris under min livstid
där vi efter 10 års börsuppgångar plötsligt kastas in i en hög arbetslöshet under en period med låga råvarupriser samtidigt som både räntor och
inflation är noll eller nära noll. Det låter som ett perfekt recept för en kommande deflationsperiod, som är något av det värsta som kan drabba ett
lands ekonomi. Om så är fallet så förstår jag politikernas extrema oro trots att jag inte har hört någon oroa sig för just deflation. Om någon inte vet
vad deflation är vore inte så konstigt eftersom en deflationsperiod inträffar mycket sällan men är svår att få bukt med och kan skapa ett enormt kaos.
En period av deflation är oundviklig efter en lång period av finansiella bubblor som snedvridit ekonomin till en sådan grad att alla tillgångar till slut rasar
i värde, en ekonomisk reset helt enkelt. Den senaste deflationsperioden i västvärlden inträffade i början av 30-talet, då vårt eget finansgeni Ivar Kreuger förlorade allt och begick självmord.

  

Link to comment
Dela på andra sajter

En sak jag funderar över är hur A-kassorna ska klara den förmodade arbetslöshet som följer i spåren. Dom har mycket av sina medel låsta i t.ex. fastigheter. Jag minns strejken runt 1980 då dom i efterhand gick ut och krävde extrainbetalning eftersom deras medel var bundna i bl.a. fastigheter. Gick omedelbart ur facket då.

Den som tänker för mycket på nästa steg blir ofta stående på ett ben.

Link to comment
Dela på andra sajter

Captain Morgan
15 minutes ago, Esspe said:

En sak jag funderar över är hur A-kassorna ska klara den förmodade arbetslöshet som följer i spåren. Dom har mycket av sina medel låsta i t.ex. fastigheter. Jag minns strejken runt 1980 då dom i efterhand gick ut och krävde extrainbetalning eftersom deras medel var bundna i bl.a. fastigheter. Gick omedelbart ur facket då.

 

Denna gång får de förmodligen låna av staten (skattebetalarna).
 

Link to comment
Dela på andra sajter

John Khonken

Jag anser att man bör vända på alla stenar. Vem som har rätt eller fel är just nu bara en gissning. Att vi kommer få stora problem vid långvarig coronakris är helt uppenbart.  Lennart visade hur många som brukar dö vid virus attacker. Det är fakta .  Frågan Lennart ställde sig. Vad är skillnaden. Den ekonomiska krisen började långt innan corona.

Får vi inte fart på ekonmin kommer CM få rätt. Det kommer bli väldigt långvarigt. Stackars dom som har stora lån.

Link to comment
Dela på andra sajter

Captain Morgan

Jag sätter min vänstra testikel på att Fastighetspriserna kommer att gå ner minst 20 %.
 

Link to comment
Dela på andra sajter

1 timme sedan, skrev Captain Morgan:

Jag sätter min vänstra testikel på att Fastighetspriserna kommer att gå ner minst 20 %.
 

Lär ju inte vara någon som sätter emot, vem vill vinna det vadet?

Den som tänker för mycket på nästa steg blir ofta stående på ett ben.

Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...