Jump to content
IGNORERAD

Organdonation


Amigo

Recommended Posts

Hur många har tänkt på organdonation? Anmäl Dig här Anmäl dig till donationsregistret Socialstyrelsen.se

Vilka organ kan doneras/transplanteras Organ och vävnader som kan doneras   Livsviktigt.se

SVT Play om organdonation, Vetenskapens värld Organ på väg    Kan ses till 23 mar 2020.

SVT Play om Bea som hade cystisk fibros och fick nya lungor 2018,  Donationen Svensk dokumentär från 2019     Kan ses till17 sep 2020

 

Själv fick jag dubbla lungor sommaren 2019 och är evigt tacksam för denna privilegium. Alla bör tänka på saken innan, för att göra det lättare för anhöriga kan man fylla på ett donationskort. En donator kan hjälpa upp till 8 patienter och det är ständigt brist på organ. Varje vecka dör folk i väntan på donation.

2019-06-23 21.09.35.jpg

 

ambulanssi_kone.jpg

Ändrades av Amigo
typo
Link to comment
Dela på andra sajter

Sådan papper fylde jag i för länge när man kunde välja, men tar inga ansvarr för skicket på organen

Var in och tittade nu 27/10 2004 reggade jag mig

Ändrades av Dolle
Link to comment
Dela på andra sajter

Självklart är man anmäld till donationsregistret !!!

 

Det beslutet skall aldrig en anhörig behöva ta om det skulle behövas

Being nice is overrated - Garfield

Link to comment
Dela på andra sajter

Hoppas många ser på dokumentären som jag länkat, mycket intressanta. Det går framåt på denna sektor också. Ha en känsla att Sverige ligger i toppen på transplantationer, i kunskap alltså. Själv behöver man inte bekymra om organs konditionen, det finns professionella team som bedömer om organ kan användas eller inte.

Link to comment
Dela på andra sajter

Anmälde mig för 30 år sedan, men vet inte om jag har något bäst före datum, och om det blir möjligt för sjukvården att återanvända någon bit av mig.

Då kunde man ange om några organ skulle undantas, tex. hjärnan eller K...n

När det gäller att ge blod så finns det en övre gräns så där är jag ute ur rullorna.

Tidigare tog man bara organ från trafikoffer och andra "levande döda". Vet inte om man även tar organ från personer som dör av någon sjukdom.

Born41

 

Link to comment
Dela på andra sajter

För oss som är "lite" äldre kanske det heller inte är helt fel att fylla i VITA ARKIVET.

Underlättar för anhöriga, dessutom slipper de diskutera, eller bli ovänner om vad som ska ske efter ens bortgång.

Link to comment
Dela på andra sajter

Har ett sådant kort i plånboken.

“Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience"

Link to comment
Dela på andra sajter

I mitt fall var det så att jag insjuknade först i reumatism (primärt Sjögrens syndrom) för ca 10 år sedan och sekundärt sjudom blev lugnfibros. I början hade jag inte särkskild mycket besvär mer än att blev andfådd i trapporna o kunde inte springa eller göra annat ansträngande. Sjögren var besvärligare i början. Kunde tex inte hålla handverktyg mer än två tre minuter o jobbade som ventilationsmöntör till slutet på 2009. Jag hade ju eget åkeri tom 2005 och efter det körde jag ett tag sopbil i Stockholm o sen jobbade jag på bygget ett tag.  Tiden gick o så småningom blev jag sämre o sämre men trots vetskapen om ev transplantation strök man tanken undan o försökte klara sig så gott det bara gick. Men som med allt annat man ska ledsna totalt innan man kan erkänna att man har "förlorat" kampen. Det som fick min bägare rinna över var när jag kom från Thailand o var på väg till pendeltåget i Märsta med ett par reseväskor men trots att det var inte mer än 5 m till dörren så var jag tvungen att sätta mig när de ropade att tåget går, dörrarna stängs. Så missade den.

 

I verkligheten var jag mycket sämre än jag ville erkänna, och jag hade tid hos doctorn nästa dag o då bestämde jag ta upp ev transplantation med henne på lugn o allergi mottagningen på Karolinska i Solna. Hon sa bara att det var dags nu, bra att jag tar upp det själv för om man låter det gå så långt att läkaren tar upp det kanske man inte klarar sig under utredningstiden. Det blev en  massa utredningar o prover, hjärta, lungor, njurar, skelett, tänder o mer. Tror det var totalt 15 olika prover/tester o flera fick man genomgå två eller tillomed tre gånger. Enda som var emot var osteporos, de tyckte att min skelett var för svag fast värdena låg på gränsen till godkänt. Men till sist blev jag tillkallat till Göteborg ( lung-,hjärt o levertransplantationer görs bara i Lund o Sahlgrenska o alla 08:r hamnar till Göteborg) för sista utredning som varade i en vecka. I början av maj blev jag "listat" och trodde att det skulle ta ett till ett o ett halvt år innan det var min tur. Men så efter bara nån vecka ringde telefonen på onsdag morgon kl 09.10 o cordinatorn berättade att de har lungor till mig, är du frisk? Det var jag o om en timme kommer de hämtar Dig till flyget. Det är en nogrann logistik när det börjas, allt måste klaffa för det finns inte tid att spilla, lungor klarar ca 6 timmar utanför kroppen, hjärtat ännu kortare tid. Det dröjde lite mer än en timme, för planet skulle tankas o avgångstid var planerat kl 12.30 men det gick lyfta lite tidigare o vi landade i Landvetter ca 13,30 o med ilfart till Sahlgrenska dit vi anlände ca 14.00. Operation hade planerats börja kl 16.30. Klockan blev 16.30 o den blev 17 o så vidare o jag hann tänka att lungor matchade inte eller det var inte lämpliga eller defekta. Sånt händer ibland trots nogrann planering. Men de sa att man skulle börja kl  20 istället, de ville nog provköra lungorna i maskin först o rensa dem. Det blev försenat på den tiden också men halv nio kom de o sa att jag skulle duscha snabbt. 

 

Kl 21,00 rullades jag in på operation, det tog inte många minuter jag var nersövd, nästa gång minns jag när de väckte mig kl 08.00 nästa morgon. Fan jag hade kommit till TIVA (thorax intesiv vård avdelning) kl 06.00 och efter bara två timmar skulle jag upp på fötter med alla slangar o dräneringsrör Jag förstår att det är för att få kroppen igång efter att varit nersövt, men jobbigt var det. Själva operationen hade tagit 7 timmar o nersövd var jag i 11 timmar. Operationen hade gått utan problem men jag har inte mycket av minnesbilder av tiden efter jag väckts.

 

får återkomma sedan med fortsättningen.

Link to comment
Dela på andra sajter

Nu har jag varit på 6 månders kontroll o allt är så bra. Volymen i lungor har ökat, inte mycket men lite iallafall. 830 lungtransplantationer i Sverige sedan 1989 ca 350 lever fortfarande. Har träffat en kvinna som fick  lungor o hjärta i England för 31 år sedan som sista svensk. Det ger mig hopp om livet. I photo alla som blivit utskrivna från Sahlgrenska. Från Kautakeino i Lappland  till Skåne

IMG_20191219_101656.jpg

Link to comment
Dela på andra sajter

35 minuter sedan, skrev Amigo:

I photo alla som blivit utskrivna från Sahlgrenska. Från Kautakeino i Lappland  till Skåne

Om det var Kautokeino du menade så ligger ju den orten i Nordnorge och utanför kartan du fotade. ;)

Hur som helst så är det härligt att läsa att det går framåt efter organtransplantationen. :thumbsup:

Det är aldrig försent att ge upp.

Link to comment
Dela på andra sajter

19 minuter sedan, skrev Fritz:

Om det var Kautokeino du menade så ligger ju den orten i Nordnorge och utanför kartan du fotade. ;)

Hur som helst så är det härligt att läsa att det går framåt efter organtransplantationen. :thumbsup:

Det är bra att Du har koll på orten, visst skrev jag fel. Menade Kätkäsuvanto som ligger i Finlands "armhåla" Zoomar man in (ut?) kan man se en vit nål där, bland snön. I Södertälje finns en stor nål, det är jag. Inte storleken utan egon. 💪❤️🙄😄

Ändrades av Amigo
Typo
Link to comment
Dela på andra sajter

Tycker nog att organdonation per automatik skall vara obligatoriskt .

OM man inte vill så borde man få anmäla DET till ett register med den självklara påföljden att om 

man själv (efter att ha nekat) behöver en organdonation INTE vara berättigad till det.

Skulle spara många svåra beslut för anhöriga och även liv .

 

mvh Hobbe 

 

Bygg en mur runt Stockholm så får ni se vilken sida som har mest klösmärken / Ronny Eriksson

Link to comment
Dela på andra sajter

13 minuter sedan, skrev Amigo:

Ännu en korrigering, KAARESUVANTO heter stället i norrland. 😳

Det här får nog Fritz reda ut. När jag googlar får jag det till att det ligger i Finland, finska Lappland.

Pensionärer suger - bunt ihop och slå ihjäl!

Link to comment
Dela på andra sajter

18 minuter sedan, skrev Jive:

Det här får nog Fritz reda ut. När jag googlar får jag det till att det ligger i Finland, finska Lappland.

Juh, det är nog bättre så. Det heter nog så på båda sidor? Enl. Googlemaps iallafall. Kanske Karesuvando på svenska/samiska. Kan även heta t.om Kiruna på dessa trakter, det är vida vyer där uppe.

karesuvando.JPG

Link to comment
Dela på andra sajter

1 timme sedan, skrev Amigo:

Juh, det är nog bättre så. Det heter nog så på båda sidor? Enl. Googlemaps iallafall. Kanske Karesuvando på svenska/samiskaimageproxy.php?img=&key=9a6f19c7101f294a. Kan även heta t.om Kiruna på dessa trakter, det är vida vyer där uppe.

karesuvando.JPG

Byn heter Kaaresuvanto på den Finska sidan älven och Karesuando på den Svenska. På samiska heter den  Gárasavvon. Avståndet till Kiruna är 84,4 km.

 

Googlemästaren Fritz

Ändrades av Fritz

Det är aldrig försent att ge upp.

Link to comment
Dela på andra sajter

2 timmar sedan, skrev Amigo:

Ännu en korrigering, KAARESUVANTO heter stället i norrland. 😳

Där var jag å tankade 2001 i augusti flygfän som f-n 55555

Link to comment
Dela på andra sajter

Captain Morgan
On 12/16/2019 at 6:58 PM, Amigo said:

I mitt fall var det så att jag insjuknade först i reumatism (primärt Sjögrens syndrom) för ca 10 år sedan och sekundärt sjudom blev lugnfibros. I början hade jag inte särkskild mycket besvär mer än att blev andfådd i trapporna o kunde inte springa eller göra annat ansträngande. Sjögren var besvärligare i början. Kunde tex inte hålla handverktyg mer än två tre minuter o jobbade som ventilationsmöntör till slutet på 2009. Jag hade ju eget åkeri tom 2005 och efter det körde jag ett tag sopbil i Stockholm o sen jobbade jag på bygget ett tag.  Tiden gick o så småningom blev jag sämre o sämre men trots vetskapen om ev transplantation strök man tanken undan o försökte klara sig så gott det bara gick. Men som med allt annat man ska ledsna totalt innan man kan erkänna att man har "förlorat" kampen. Det som fick min bägare rinna över var när jag kom från Thailand o var på väg till pendeltåget i Märsta med ett par reseväskor men trots att det var inte mer än 5 m till dörren så var jag tvungen att sätta mig när de ropade att tåget går, dörrarna stängs. Så missade den.

 

I verkligheten var jag mycket sämre än jag ville erkänna, och jag hade tid hos doctorn nästa dag o då bestämde jag ta upp ev transplantation med henne på lugn o allergi mottagningen på Karolinska i Solna. Hon sa bara att det var dags nu, bra att jag tar upp det själv för om man låter det gå så långt att läkaren tar upp det kanske man inte klarar sig under utredningstiden. Det blev en  massa utredningar o prover, hjärta, lungor, njurar, skelett, tänder o mer. Tror det var totalt 15 olika prover/tester o flera fick man genomgå två eller tillomed tre gånger. Enda som var emot var osteporos, de tyckte att min skelett var för svag fast värdena låg på gränsen till godkänt. Men till sist blev jag tillkallat till Göteborg ( lung-,hjärt o levertransplantationer görs bara i Lund o Sahlgrenska o alla 08:r hamnar till Göteborg) för sista utredning som varade i en vecka. I början av maj blev jag "listat" och trodde att det skulle ta ett till ett o ett halvt år innan det var min tur. Men så efter bara nån vecka ringde telefonen på onsdag morgon kl 09.10 o cordinatorn berättade att de har lungor till mig, är du frisk? Det var jag o om en timme kommer de hämtar Dig till flyget. Det är en nogrann logistik när det börjas, allt måste klaffa för det finns inte tid att spilla, lungor klarar ca 6 timmar utanför kroppen, hjärtat ännu kortare tid. Det dröjde lite mer än en timme, för planet skulle tankas o avgångstid var planerat kl 12.30 men det gick lyfta lite tidigare o vi landade i Landvetter ca 13,30 o med ilfart till Sahlgrenska dit vi anlände ca 14.00. Operation hade planerats börja kl 16.30. Klockan blev 16.30 o den blev 17 o så vidare o jag hann tänka att lungor matchade inte eller det var inte lämpliga eller defekta. Sånt händer ibland trots nogrann planering. Men de sa att man skulle börja kl  20 istället, de ville nog provköra lungorna i maskin först o rensa dem. Det blev försenat på den tiden också men halv nio kom de o sa att jag skulle duscha snabbt. 

 

Kl 21,00 rullades jag in på operation, det tog inte många minuter jag var nersövd, nästa gång minns jag när de väckte mig kl 08.00 nästa morgon. Fan jag hade kommit till TIVA (thorax intesiv vård avdelning) kl 06.00 och efter bara två timmar skulle jag upp på fötter med alla slangar o dräneringsrör Jag förstår att det är för att få kroppen igång efter att varit nersövt, men jobbigt var det. Själva operationen hade tagit 7 timmar o nersövd var jag i 11 timmar. Operationen hade gått utan problem men jag har inte mycket av minnesbilder av tiden efter jag väckts.

 

får återkomma sedan med fortsättningen.

 

Otroligt starkt att du orkat ta dig igenom allt detta.

Hoppas verkligen att allt går väl och att du mår bra idag.

 

Link to comment
Dela på andra sajter

andrejsdenruskige
On 2019-12-20 at 15:45, skrev Amigo:

Ännu en korrigering, KAARESUVANTO heter stället i norrland. 😳

Möjligtvis på den finska sidan. Karesuando heter det i sverige

Link to comment
Dela på andra sajter

On 2019-12-23 at 08:12, skrev Captain Morgan:

 

Otroligt starkt att du orkat ta dig igenom allt detta.

Hoppas verkligen att allt går väl och att du mår bra idag.

 

Tack, man är tvungen om man vill överleva! Fanns inte andra möjligheter. Allt har gått bra hittills iallafall.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...
On 2019-12-16 at 12:58, skrev Amigo:

Operationen hade gått utan problem men jag har inte mycket av minnesbilder av tiden efter jag väckts.

 

får återkomma sedan med fortsättningen.

Kortade citatet men låg kvar på TIVA (Thorax Intensiv Vård Avdelning) tre dagar om jag minns rätt, kopplat till telemetri av olika slag. Inga konstigheter o så småningom flyttades jag till en vanlig avdelining där jag låg två och en halv vecka. Under tiden fick jag kunskap om nytt liv, vilken mat man ska inte äta, vad kan man göra för att undvika avstöttning och andningsträning. Det är ett jäkla lärande att lära sig andas igen när man andats ytlig i flera år utan att kunna använda lungors hela kapasitet. Enliten avstöttning råkade jag under tiden men den sköttes undan lätt med medicin. Tror att sista veckan började ta mediciner via mun, hittills hade de injicerats. Köpa dosett o lära fylla på den rätt också.

OK nublev det inte mycket, kom en annan sak emellan o ska iväg nu, sorry Återkommer närj jag har bättre med tid.

 

 

hem_fra_gbg.jpg

Ändrades av Amigo
Link to comment
Dela på andra sajter

Annat man fick lära var andingsövninngar och blåsa i PET som har en ingående hål om 5 mm och 3 mm för utanding, (andra bilden) och en annan inandingsgre j för att stärka o utvidga lungor.

 

Man skall göra ut-, och in andingsträning tre gånger om dagen men det har det inte blivit av, tyvärr fast tid har man för sitter hemma för det mesta o ugglar. Dumma jag, det erkänner jag. Lungor skulle öka i volym o kapasitet just genom dessa redskap. Nu har jag haft tur o operationen har lyckats till 100 % o kapasiteten har inte minskat i alla fall, utan utvecklingen var snabb i början för att sen minska men totalt har volymen ökat med 25 % som motsvarar ca en halv liter. Blåser även i en microspiro två ggn / dag och har nu ca 75 % av förväntat kapasitet som ligger runt 4-4,5 liter för en man i min åldern. Får väl börja jogga så småningom för att uppnå maximalt kapasitet. Har nu varit hemma i tre fyra veckor under juluppehållet o det var jobbigt att komma igång med träningen igen, har nu träningsvärk från igår efter ett pass på gymmet hos fysioterpin i Solna.

Hemresan gick bra, fick åka tåg och hade jäkligt ont i kroppen fortfarande, de hade av misstag beställt biljetten i 2. klass, för första året ska man undvika folkmassor o det är nog lite mer utrymme i 1. klassen? Roligt var det att jag bad av tågvärd hjälp med mina kassar o väskor men han tyckte att de såg så tunga ut att han vägrade lyfta upp dem i förvaringsfacket tågvagnen har i korridoren eller där man kliver på/ ut. Jag sa till honom att skulle jag göra det då, som har varit i en sån operation som lugntransplantation men han tyckte att det skulle ja minnsann göra själv så han slipper ryggskott. 5555 Det kom en trevlig tjej som hjälpte till med papperskassen som syns i förra inläggets bild på britsen. Den var inte så tung men rymmande, så det kanske verkade tyngre än i verkligheten? Det första jag gjorde hemma var att ringa hjälpmedelcentralen för att de skulle komma o plocka undan syrgaskonsentratoren o flytande syret, vad skönt att slippa se dem hemma.

utanding.jpg

 

PET1.jpg

flytande_syre.jpg

Ändrades av Amigo
Link to comment
Dela på andra sajter

20 minuter sedan, skrev Amigo:

Annat man fick lära var andingsövninngar och blåsa i PET som har en ingående hål om 5 mm och 3 mm för utanding, (andra bilden) och en annan inandingsgre j för att stärka o utvidga lungor.

 

Man skall göra ut-, och in andingsträning tre gånger om dagen men det har det inte blivit av, tyvärr fast tid har man för sitter hemma för det mesta o ugglar. Dumma jag, det erkänner jag. Lungor skulle öka i volym o kapasitet just genom dessa redskap. Nu har jag haft tur o operationen har lyckats till 100 % o kapasiteten har inte minskat i alla fall, utan utvecklingen var snabb i början för att sen minska men totalt har volymen ökat med 25 % som motsvarar ca en halv liter. Blåser även i en microspiro två ggn / dag och har nu ca 75 % av förväntat kapasitet som ligger runt 4-4,5 liter för en man i min åldern. Får väl börja jogga så småningom för att uppnå maximalt kapasitet. Har nu varit hemma i tre fyra veckor under juluppehållet o det var jobbigt att komma igång med träningen igen, har nu träningsvärk från igår efter ett pass på gymmet hos fysioterpin i Solna.

Hemresan gick bra, fick åka tåg och hade jäkligt ont i kroppen fortfarande, de hade av misstag beställt biljetten i 2. klass, för första året ska man undvika folkmassor o det är nog lite mer utrymme i 1. klassen? Roligt var det att jag bad av tågvärd hjälp med mina kassar o väskor men han tyckte att de såg så tunga ut att han vägrade lyfta upp dem i förvaringsfacket tågvagnen har i korridoren eller där man kliver på/ ut. Jag sa till honom att skulle jag göra det då, som har varit i en sån operation som lugntransplantation men han tyckte att det skulle ja minnsann göra själv så han slipper ryggskott. 5555 Det kom en trevlig tjej som hjälpte till med papperskassen som syns i förra inläggets bild på britsen. Den var inte så tung men rymmande, så det kanske verkade tyngre än i verkligheten? Det första jag gjorde hemma var att ringa hjälpmedelcentralen för att de skulle komma o plocka undan syrgaskonsentratoren o flytande syret, vad skönt att slippa se dem hemma.

utanding.jpg

 

PET1.jpg

flytande_syre.jpg

Tyvärr får inte tågpersonalen lyfta väskor, man ska inte har mer än man klarar av själv.

Har själv fått rycka in och hjälpa medresenärer

Bra det löste sig för dig med hjälp.

Kämpa på och kom tillbaka i livet.

Mvh. Dollemon

Ändrades av Dolle
Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...