Jump to content
IGNORERAD

Besök hos Agitator Whiskymakare


acarls

Recommended Posts

Gjorde ett mycket intressant studiebesök hos Agitator Whiskymakare i Arboga.
Den nya anläggningen togs i drift i Februari i år och är nu i full drift.

 

Vi hälsades välkomna och togs med på en intressant guidad tur i anläggningen

IMG_20181003_160237508.thumb.jpg.c5c8b50e1607ce9e97b3069db6437079.jpg

 

Först rensas och krossas innehållet i mäsken i denna kvarn

IMG_20181003_160644571.thumb.jpg.5e24a1b4b520484e5eea0bdeb8e455ab.jpg

 

Därefter blandas allt med vatten och värms upp

IMG_20181003_160651503.thumb.jpg.299522a5b7b83ad44d47abc10b1f82fd.jpg

 

Innan det till slut silas och pumpas över till jäs-karen

IMG_20181003_160949064.thumb.jpg.9abc8c933374bb9b5be6ae9c8ef623bc.jpgIMG_20181003_160430291.thumb.jpg.4082ee65491be314b652dd8cb62a47ff.jpg

 

När jäsningen är färdig efter ca 7 dygn håller mäsken ca 10%

Dags att bränna sprit,,,

IMG_20181003_160503529.thumb.jpg.fa0c4e2751d426bb0eb26dc628b5a215.jpg

 

Två typer av kokkärl dels de höga (1 & 3 fr vänster) som ger en "renare" alkohol, med mindre smak och dels de lägre (2 & 4) som ger en smakrik och lite starkare alkohol.

 

IMG_20181003_161236478.thumb.jpg.77e473c592dc68ea3645c8a2bc1328b9.jpg

 

Först körs det i de två vänstra "kastrullerna" och därefter i de två högra.

Allt drivs med fjärrvärme och eftersom de håller tryck i kokarna, räcker det med de 63 grader som fjärrvärmen ger.

 

Den färdiga spriden fylls i tankarna längst bort i bild och späds där även ner till 55%

IMG_20181003_160728981.thumb.jpg.a10af98e7004a674b5d3ec0420d207b3.jpg

 

Nu är det dags att ge spriten en fin whisky karaktär och detta görs i ekfat som sig bör

IMG_20181003_160156437.thumb.jpg.56c997220ef5e6d42203c169461b4268.jpg

 

Titta gärna in på deras hemsida och kanske även teckna er för några flaskor 😜

https://www.agitatorwhisky.se/

 

 

IMG_20181003_160440189.jpg

IMG_20181003_160611232.jpg

Link to comment
Dela på andra sajter

Vet du hur långt de kommit i lagringen?

Det krävs ju 3 år av lagring på ekfat innan det får säljas som whisky.

Link to comment
Dela på andra sajter

3 minuter sedan, skrev GreenValley:

Vet du hur långt de kommit i lagringen?

Det krävs ju 3 år av lagring på ekfat innan det får säljas som whisky.

Ja de startade ju i Februari i år så det är väl ca 1/2 år
Den "batch" de har till bokning nu, förväntas levereras om ca 4-5 år

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

×
×
×
  • Skapa ny...