Jump to content
IGNORERAD

Dags för bubblan att spricka?


Herluf

Recommended Posts

Guest Isan Lover

Hej

Låter orimligt och mycket talar nog för att en fastighetsbubbla kan bli resultatet, frågan är väl bara när den spricker?

Mvh isan lover

Ändrades av Isan Lover
Link to comment
Dela på andra sajter

36 minutes ago, Isan Lover said:

Hej

Låter orimligt och mycket talar nog för att en fastighetsbubbla kan bli resultatet, grågan är väl bara när den spricker?

Mvh isan lover

För ca 10 år sedan, det var nog faktiskt 2005, så träffade jag på min dåvarande flickväns granne. De bodde båda i varsin nyinköpt condo som de köpt för 1 miljon baht, redan vid inflyttning hade priset fördubblats(enligt dem),så väninnan hade sagt upp sig från sitt jobb, köpt en mercedes och gett sig in i fastighets branchen själv. Jag åkte med väninnan, i hennes vrålåk, till ett annat condo-projekt där hon hade köpt (lånat till) 10 studios på högsta våningsplan, med bästa utsikt. Hon visade mig runt och erbjöd sig sälja en studio till mig för a "velly special price", lite saltat eftersom jag var falang. Ungefär samma år var jag på en sk Condo Fair, på soon sirikit, helt fullt med condo-projekt och samtliga banker var representerade och det var KÖER till att få köpa, ungefär som nyårsrea. För att inte tala om att hela Bangkok var en enda byggarbetsplats, sukhumvit soi 24 gick det knappt att ta sig fram på, 5-6 condo-projekt bara där. Nej, tänkte jag, nu är kraschen nära.....men här sitter jag 10 år senare och det bara fortsätter. Så när spricker bubblan? Blir det i år, nästa år, om 10 år? Men som talesättet går, ju högre upp vi vi kommer, desto större blir fallet.

Ändrades av Herluf
Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Isan Lover
8 minuter sedan, skrev Herluf:

För ca 10 år sedan, det var nog faktiskt 2005, så träffade jag på min dåvarande flickväns granne. De bodde båda i varsin nyinköpt condo som de köpt för 1 miljon bath, redan vid inflyttning hade priset fördubblats(eligt dem),så väninnan hade sagt upp sig från sitt jobb, köpt en mercedes och gett sig in i fastighetsbranchen själv. Jag åkte med väninan, i hennes vrålåk, till ett annat condo-projekt där hon hade köpt (lånat till) 10 studios på högsta våningsplan, med bästa utsikt. Hon visade mig runt och erbjöd sig sälja en studio till mig för a "velly special price", lite saltat eftersom jag var falang. Ungefär samma år var jag på en sk Condo Fair, på soon sirikit, helt fullt med condo-projekt och samtliga banker var representerade och det var KÖER till att få köpa, ungefär som nyårsrea. För att inte tala om att hela Bangkok var en enda byggarbetsplats, sukhumvit soi 24 gick det knappt att ta sig fram på, 5-6 condo-projekt bara där. Nej, tänkte jag, nu är kraschen nära.....men här sitter jag 10 år senare och det bara fortsätter. Så när spricker bubblan? Blir det i år, nästa år, om 10 år? Men som talesättet går, ju högre upp vi vi kommer, desto större blir fallet.

Hej

En helt klart osund och ohållbar utveckling som förr eller senare måste drabbas av bakslag, förmodligen redan vid nästa stora internationella lågkonjuktur, dom flesta länder har ju drabbats av krascher och Thailand blir nog inget undantag.

Mvh isan lover

Link to comment
Dela på andra sajter

Har nog i viss mån redan börjat Bankerna säljer återtagna Condos till rea priser Sonens Condo inköptes för ca 40% av nypriset i Bkk Bangna Pappadeng.

Lite bilder 24 sec pool gym parkering  affärer restauranger  kanon utsikt balkong  rama Prao River osv .

IMG_20170508_150418.jpg

IMG_20170508_145243.jpg

IMG_20170508_150234.jpg

IMG_20170508_080250.jpg

IMG_20170508_150557.jpg

IMG_20170508_144730.jpg

Ändrades av svampen

Örebro Sportklubb Ösk!

Link to comment
Dela på andra sajter

Den har jag trott i många år att bostads bubblan ska spricka.

Syftra på Thailand då.

Dom bygger som f-n i Ayutthaya omr. nya bostadsområden "pluppar" upp 

Dett omr. var ett risfält när jag åkte till Sverige och när man kom tillbaka då såg det ut så här utfylt typ 150x500m (dålig bild som vanligt av mig)

Dom hära husen kommer i block på lastbilar..

 

20161201.thumb.jpg.b538e464d9ef69395ed08d387cb2e27a.jpg

Det lär väl vara lika i andra provinser med.

 

Mvh

Link to comment
Dela på andra sajter

Med tanke på hur fastigheter sköts och vårdas så borde väl priserna tvärt om sjunka?
Jag var uppe på en sådan där Top Bar, sky Bar, eller vad det kallas.
Det var det där Lebua State Tower som ser så imponerande ut med pampig guldkupol och allt.
När man väl kom upp där så såg man hur slitet och sprucket allt var.

När jag tittade ner på balkongerna till rummen högst upp.
De rum som borde vara de mest eftertraktade så såg det rent äckligt ut.
Balkongerna hade förvandlats till några slags algblommande fågeltoaletter.
Balkonggolven syntes inte längre p.g.a. allt fågelbajs.

Det var faktiskt inte den häftiga upplevelse jag tänkt mig.
Varför sköter de inte prylarna?
Kan det bero på att värdet ökar iallafall? 

Link to comment
Dela på andra sajter

Tallviking

Professor: Det finns ingen bostadsbubbla

 

Extremt höga bostadspriser, i städer som Stockholm, London och New York är troligen inte en bubbla utan något som kommer vara kvar under lång tid framöver. Det säger den brittiske professorn och tidigare centralbanksledamoten David Miles som därför efterlyser nya lösningar på bostadsproblemet.

David Miles har ändrat uppfattning. Förr varnade han för obalanser och bubblor, han sålde till och med sitt eget hus i London. Nu tror han att de höga priserna är här för att stanna.

Förklaringen är låga räntor, brist på mark i attraktiva städer, och att de människor som vill bo i städerna tjänar allt mer pengar. Men det skapar problem, särskilt för unga som vill hitta en första bostad.

David Miles, som tidigare var med och bestämde räntan hos den brittiska centralbanken Bank of England, säger nu att centralbanker troligen inte sitter på lösningen utan det gör i stället politikerna. De bör bygga bättre infrastruktur som höghastighetståg.

– Ett av de bästa sättet att sänka boendekostnaden, för människor som behöver arbeta i storstäder, är att bygga ut höghastighetspår för järnväg, snarare än att centralbanker ska använda sina styrräntor, säger David Miles.

David Miles har ett förslag till. Ett hus eller en lägenhet bör inte finansieras som idag med egna pengar och lånade pengar. Man borde också kunna sälja en del av bostaden till någon annan.

Banker bör kunna erbjuda detta till husköpare och investerare. Investerare skulle få en ny produkt att köpa och hushållen skulle bli mindre känsliga för upp- och nedgångar i bostadspriser och för stigande räntor.

– När hus blir dyrare blir det mer attraktivt att hitta alternativ till standardkontrakt, som inte innebär samma ränterisk för den som köpt en bostad, säger David Miles.

 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6699940

Being nice is overrated - Garfield

Link to comment
Dela på andra sajter

"Dags för bubblan att spricka?" Nej, för att en bubbla ska kunna spricka måste det först finnas en bubbla och det gör det inte i Bangkok.

 

Att det emellanåt dyker upp småbubblor på turistorter och i provinsiella städer är allmänt känt men i Bangkok kan jag inte se det hända på väldigt länge, framförallt av följande anledningar:

 

Bangkok har fortfarande väldigt låga bostadskostnader jämfört med de flesta andra asiatiska storstäder och även relativt billiga jämfört med städer i samma utvecklingsfas.

Det är numera ganska svårt att låna pengar i Thailand.

Det finns fortfarande en stor inflyttning till Bangkok.

Det är väldigt populärt, billigt och relativt enkelt för utlänningar att köpa condos i Bangkok.

Det har inte varit några jättestora prishöjningar de senaste åren.

Ganska stora infrastruktursatsningar som gör att fler områden blir populära.

Många gamla och dåliga condos/apartments som ingen vill bo i.

 

Så, någon bubbla tror jag som sagt var inte på.  Att en och annan köper en condo de egentligen inte har råd med är inget specifikt för Thailand och att relativt billiga condo units är dåligt byggda och underhålls ännu sämre och därför snabbt sjunker i värde är heller inga tecken på en bubbla. Jag tror dock inte heller att man ska räkna med att göra några stora vinster på sitt condo/hus i Bangkok; thailändare (och kineser) som har pengar vill alltid köpa nytt och det finns fortfarande gott om plats för Bangkok att växa i alla riktningar.

 

Nedan en bild från vår condo på Sukhumvit 105, Bangna (det regnade i eftermiddags så ser lite tråkigt ut). Vi köpte 2 enheter strax innan det var färdigbyggt 2008. Priset för två enheter plus lite kostnader för ombyggnader var runt 6 miljoner Baht för drygt 120 kvm och en stor trädgård. Jag tror inte värdet har stigit så mycket men om några år då vi har en BTS utmed Srinakarin kan man nog göra några Satang. Blir det inte så har vi i alla fall bott hyfsat i 15 år och det är inte illa det.

 

  

IMG_5706.JPG

Död åt Putin och hans croonies

Link to comment
Dela på andra sajter

Vårat i Bang sare skall ha fördubblat sitt pris.

Fick jag bestämma så skulle det säljas direkt.

Antar att när vi väl bor där så är priset halverat men om det inte skall säljas så är det ju ointressant

Tror priset i området är på 6 mille idag för samma.

DSC02884.JPG

Ändrades av Galten

Galten af Bubbelspruuth

Link to comment
Dela på andra sajter

Något som går upp kommer alltid att gå ner, problemet är att man varken vet när det går upp eller när det går ner så när en ekonom säger att vi har en bubbla och vi kommer att se en nedgång så har han helt rätt det kommer en nedgång men vi vet dock ej när den kommer är det om ett år eller 10 men till slut så har personen rätt...

 

Jag är ju en av de som tror att även en investering i Pattaya är en god investering när det kommer till fastigheter men det finns tre saker man skall tänka på läget, läget och läget, för det finns bara en viss yta att bygga på i de centrala områdena om det så gäller Pattaya eller Bangkok...

 

Själv så har jag satsat lite mer anspråkslöst men tänkt på de tre L, läget, läget, läget vid mitt köp av fastighet i BKK. Detta skall förhoppningsvis hindra att när det väl går ner så går det mindre ner och fortare upp när det väl går upp igen...

 

591efc5f5d428_2017-04-1013_02_48.thumb.jpg.db40ffb5e32f892e78c9830ddad46e6d.jpg

 

 

 

 

Link to comment
Dela på andra sajter

1 minut sedan, skrev bob:

Något som går upp kommer alltid att gå ner, problemet är att man varken vet när det går upp eller när det går ner så när en ekonom säger att vi har en bubbla och vi kommer att se en nedgång så har han helt rätt det kommer en nedgång men vi vet dock ej när den kommer är det om ett år eller 10 men till slut så har personen rätt...

 

Jag är ju en av de som tror att även en investering i Pattaya är en god investering när det kommer till fastigheter men det finns tre saker man skall tänka på läget, läget och läget, för det finns bara en viss yta att bygga på i de centrala områdena om det så gäller Pattaya eller Bangkok...

 

Själv så har jag satsat lite mer anspråkslöst men tänkt på de tre L, läget, läget, läget vid mitt köp av fastighet i BKK. Detta skall förhoppningsvis hindra att när det väl går ner så går det mindre ner och fortare upp när det väl går upp igen...

 

591efc5f5d428_2017-04-1013_02_48.thumb.jpg.db40ffb5e32f892e78c9830ddad46e6d.jpg

 

 

 

 

Vi var nära och köpa i Bangkok men det var tur att vi inte gjorde det innan översvämningen.

Rent geografiskt så skulle jag inte satsa på något som bara ligger någon meter över havsnivån och dålig avrinning.

Hoppas du har någon meter över.

 

Galten af Bubbelspruuth

Link to comment
Dela på andra sajter

8 minuter sedan, skrev bob:

Jag är ju en av de som tror att även en investering i Pattaya är en god investering när det kommer till fastigheter men det finns tre saker man skall tänka på läget, läget och läget, för det finns bara en viss yta att bygga på i de centrala områdena om det så gäller Pattaya eller Bangkok...

Men det tror inte jag. För 10 år sen var det kanon att köpa condos och sen sälja men jag tvivlar att det är det nu så mycket som det byggs.

 

Fritz..

Det är aldrig försent att ge upp.

Link to comment
Dela på andra sajter

4 minuter sedan, skrev Fritz:

Men det tror inte jag. För 10 år sen var det kanon att köpa condos och sen sälja men jag tvivlar att det är det nu så mycket som det byggs.

 

Fritz..

Heh det byggs fruktansvärt inte åt Pattaya men bortom jomtien  Bangsarey kolla i google maps.

Skyskraporna närmar sig vårat:oh:

Ändrades av Galten

Galten af Bubbelspruuth

Link to comment
Dela på andra sajter

1 minut sedan, skrev Galten:

Heh det byggs fruktansvärt inte åt Pattaya men bortom jomtien  Bansarey kolla i google maps.

Skyskraporna närmar sig vårat:oh:

Jag fattar inte riktigt...menar du att det inte byggs nytt i Pattaya?

 

Fritz..

Det är aldrig försent att ge upp.

Link to comment
Dela på andra sajter

20 minuter sedan, skrev Fritz:

Jag fattar inte riktigt...menar du att det inte byggs nytt i Pattaya?

 

Fritz..

Det byggs där också ingen avmattning.

Breder ut sig är rättare ord också.

och så skrev någon.

"Men det tror inte jag. För 10 år sen var det kanon att köpa condos och sen sälja men jag tvivlar att det är det nu så mycket som det byggs."

Ändrades av Galten

Galten af Bubbelspruuth

Link to comment
Dela på andra sajter

1 timme sedan, skrev koppar55:

Hållet helt med dig Atom.

Ser t.o.m med min condo längst uppe till vänster.

Varför betala 20-30k i månaden i hyra om man tänkt bo eller jobba här?

 

Oavsett sett om jag inte gör en enda satang i vinst räknat på inköpspriset, så med samma försäljningspris som jag köpte för, har jag en vinst på ca 20-30k i månaden x antal månader jag tänkt mig bo här. 

Avdrag för årlig " maintenance fee" och diverse renoveringar som inte kostar skjortan.

Är man "stadd i kassa" som det heter och kan slanta upp kontanter och köpa condon kontant så är det ju ett lätt val. Men om man nu inte har dom pengarna och måste låna så kommer väl det hela i en annan dager eller?

 

Fritz..

Ändrades av Fritz

Det är aldrig försent att ge upp.

Link to comment
Dela på andra sajter

1 timme sedan, skrev Fritz:

Men det tror inte jag. För 10 år sen var det kanon att köpa condos och sen sälja men jag tvivlar att det är det nu så mycket som det byggs.

 

Fritz..

 

Jag tror som sagt att om du köper på "prime location" i Pattaya så har du "alltid" dina pengar tillbaka med en vinst men köper du i "slutet" av Jomtien så är risken stor att du står kvar med en skuld och har svårigheter att sälja den dagen det är dags. 

Link to comment
Dela på andra sajter

8 minuter sedan, skrev bob:

 

Jag tror som sagt att om du köper på "prime location" i Pattaya så har du "alltid" dina pengar tillbaka med en vinst men köper du i "slutet" av Jomtien så är risken stor att du står kvar med en skuld och har svårigheter att sälja den dagen det är dags. 

Var och en blir salig på sin tro. ;)

 

Pastor Fritz..

Det är aldrig försent att ge upp.

Link to comment
Dela på andra sajter

Något som måste bli väldigt jobbigt i de här städerna med skyhöga bostadspriser är ju att folk som sköter t.ex. renhållning m.m. ska ju också bo någonstans. Jag har ju just varit i London och där finns det gott om folk som sköter renhållningen, står i receptionen på hotell, jobbar i kollektivtrafiken, serverar på restauranger, eller jobbar som kassör i snabbköpet, eller som säkerhetsvakt...vart fan bor dom? Deras jobb ger dem inte råd att bo inne i London. De måste ju förmodligen bo långt utanför London. Dom måste ägna halva dagen åt att resa, och det verkar inte heller helt billigt. Jag förstår faktiskt inte hur den där ekvationen går ihop. Man måste till slut nå en brytpunkt där detta inte längre fungerar. 

Link to comment
Dela på andra sajter

2 timmar sedan, skrev Atom:

"Dags för bubblan att spricka?" Nej, för att en bubbla ska kunna spricka måste det först finnas en bubbla och det gör det inte i Bangkok.

 

Att det emellanåt dyker upp småbubblor på turistorter och i provinsiella städer är allmänt känt men i Bangkok kan jag inte se det hända på väldigt länge, framförallt av följande anledningar:

 

Bangkok har fortfarande väldigt låga bostadskostnader jämfört med de flesta andra asiatiska storstäder och även relativt billiga jämfört med städer i samma utvecklingsfas.

Det är numera ganska svårt att låna pengar i Thailand.

Det finns fortfarande en stor inflyttning till Bangkok.

Det är väldigt populärt, billigt och relativt enkelt för utlänningar att köpa condos i Bangkok.

Det har inte varit några jättestora prishöjningar de senaste åren.

Ganska stora infrastruktursatsningar som gör att fler områden blir populära.

Många gamla och dåliga condos/apartments som ingen vill bo i.

 

Så, någon bubbla tror jag som sagt var inte på.  Att en och annan köper en condo de egentligen inte har råd med är inget specifikt för Thailand och att relativt billiga condo units är dåligt byggda och underhålls ännu sämre och därför snabbt sjunker i värde är heller inga tecken på en bubbla. Jag tror dock inte heller att man ska räkna med att göra några stora vinster på sitt condo/hus i Bangkok; thailändare (och kineser) som har pengar vill alltid köpa nytt och det finns fortfarande gott om plats för Bangkok att växa i alla riktningar.

 

Nedan en bild från vår condo på Sukhumvit 105, Bangna (det regnade i eftermiddags så ser lite tråkigt ut). Vi köpte 2 enheter strax innan det var färdigbyggt 2008. Priset för två enheter plus lite kostnader för ombyggnader var runt 6 miljoner Baht för drygt 120 kvm och en stor trädgård. Jag tror inte värdet har stigit så mycket men om några år då vi har en BTS utmed Srinakarin kan man nog göra några Satang. Blir det inte så har vi i alla fall bott hyfsat i 15 år och det är inte illa det.

 

  

IMG_5706.JPG

Håller med Dig men det är mycket återtag av banker just nu där kan man göra en liten superaffär och som Du säger inflyttning BKK ökar hela tiden .

Är väl en annan sak typ Pattis där priser pressas upp av Faranger möjligtvis Bubbla !?'!?

Örebro Sportklubb Ösk!

Link to comment
Dela på andra sajter

5 timmar sedan, skrev bob:

 

Jag tror som sagt att om du köper på "prime location" i Pattaya så har du "alltid" dina pengar tillbaka med en vinst men köper du i "slutet" av Jomtien så är risken stor att du står kvar med en skuld och har svårigheter att sälja den dagen det är dags. 

Jag tror precis tvärtom eller vet;)

Vårat familjevänliga med närhet till havet har ju dublerats i pris men är inte till salu.

Ändrades av Galten

Galten af Bubbelspruuth

Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...