Jump to content
IGNORERAD

Ny rutin gör det enklare att få UT.


thaikonsult

Recommended Posts

thaikonsult

Ny rutin gör det enklare för vissa anhöriga att få uppehållstillstånd i Sverige

Migrationsverket inför nu en rutin som gör det enklare för vissa anhöriga att få uppehållstillstånd i Sverige. Det gäller framför allt personer som söker familje­återförening och kommer från länder där myndigheterna utfärdar tillförlitliga intyg om familjerelationer som äktenskapsbevis, födelsebevis och liknande.

 

Utgångspunkten i ett anknytningsärende är att den sökande ska kunna styrka både sin identitet och sin relation till de/n anhöriga i Sverige genom godtagbara handlingar. När det gäller den sökandes identitet kan Migrationsverket godta en kopia av ett hemlandspass om det inte finns några misstankar om förfalskning, manipulation eller liknande. Originalpassen kontrolleras när det är dags för den sökande att besöka en utlandsmyndighet för att lämna underlag till ett uppehållstillståndskort. Då tas fingeravtryck och foto och den sökande skriver sin namnteckning. Kortet behövs om man kommer från ett land där invånarna behöver visum för att resa in i Sverige.

 

Den sökande behöver också styrka sin relation med de/n anhöriga i Sverige genom exempelvis äktenskapsbevis, födelsebevis eller handlingar som intygar ett sammanboende. Kopior av dessa handlingar kan ligga till grund för Migrationsverkets beslut om inget tyder på att originalhandlingen är falsk eller otillförlitlig. Men om handlingarna behöver kontrolleras eller kompletteras är det nödvändigt med en muntlig intervju på en utlandsmyndighet.

 

– Vi utvecklar ständigt vårt arbetssätt. Vi vill göra det enklare för de sökande som har giltiga handlingar och där det inte finns några tveksamheter kring ärendet. Migrationsverkets rättschef har också slagit fast att det inte finns något rättsligt hinder för att bevilja uppehållstillstånd utan besök på en utlands­myndighet. Dessutom har webbansökningarna förändrat förutsättningarna eftersom Migrations­verket i vissa fall får in ett komplett underlag innan besöket på utlandsmyndigheterna. För de sökande som lämnar in ansökningar på papper är grundregeln att en utlandsmyndighet ska göra en muntlig utredning.

http://www.thaikonsult.se hjälper till med ansökningshandlingar för visum, besöksförlängningar, uppehållstillstånd, arbetstillstånd, studietillstånd, medborgarskap, överklaganden och civilrättsliga ärenden. Thaikonsult är även registrerat ombud hos Migrationsverket.
Link to comment
Dela på andra sajter

Det ser ju bra ut, men vad innebär det i praktiken?

 

Ansöker man som vanligt, men det blir ingen kallelse till intervju?

 

Hur påverkar det tiden det tar att få UT? Finns nån info om det?

 

Sorry för lite vaga frågor, men detta har man ju väntat på ett tag.

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...