Jump to content
IGNORERAD

"Skolreformer", skrock och vidskepelse och varför Celsius familj flyttat


Celsius

Recommended Posts

Det har i flera trådar diskuterats om juntans "nya" skolreform som egentligen bara är en återupprepning av samma gamla skit som alltid varit. Kittla etablissemanget på magen så spyr dom upp den där röran. I det långa loppet gör det varken från eller till vad som sker just här och nu, det är min mening. Om det skall bli förbättring måste det till mer genomgripande förändring än så, och det kommer inte att räcka med att bara ta itu med skolan. Hela samhället måste moderniseras i grunden. Det kommer att ta sin tid och därför har jag varken några förväntningar eller krav på juntan att dom skall klara av det på den korta tid, förhoppningsvis, som dom sitter vid makten (denna gång, får man väl tillägga, för säkerhets skull).

 

Det "riktiga" Thailand är nämligen fortfarande ett U-land. Skrock och vidskepelse styr vardagen hos många människor, till och med relativt välutbildade. Den som tror att Thailand är buddhistiskt har bara delvis rätt. Varje ny religion som "tar över" gör det bara delvis. Julen i Sverige är ett midvinterblot med grisen Särimner på bordet och ibland en jesuskrubba i hörnet. Kristendomen har smetats ovanpå det gamla. Man har kapat gamla traditioner och kallat dom sina. Jesus kunde helt enkelt inte fötts på vintern i den delen av Mellanöstern, inga herdar knallar omkring i öknen på natten då, det är för kallt! Här i Thailand står det andehus utanför kåkarna och även utanför affärslokaler. Där "offrar" man till - ja till vad? Inte till Buddha i alla fall, det faller på sin orimlighet. Han var inte "gud" på det sättet. Men åk till Bali eller Indien så ser ni samma sak, ofta direkt på gatan. Det är en hinduistisk sedvänja att offra till en eller annan av de tusentals gudar som står till buds.

 

Men! Det går längre tillbaks än så här i Thailand. Ett exempel. Min svägerska hade pratat med svärmor och berättade att hemma i byn var det stor uppståndelse för att en kvinna blivit besatt av andar. (Fniss!) Det var nåt om att dom hittat ett gammalt kullfallet träd som hade magiska egenskaper och för den skull släpade man det till templet. Kvinnan hade fått övernaturliga egenskaper och blivit synsk på kuppen, Beviset på det var - självklart! - att hon lyckats förutsäga det vinnande numret på lotteriet åt någon som vann en miljon eller så. Ett "underverk"!!! Att träd, djur och människor har magiska egenskaper är en form av animism, alltså varken hinduism eller buddhism, utan mycket äldre vidskepelse än så. Riktigt urgammal skrock således. För mig är det nästan svårt att fatta, men folk tror faktiskt på sånt här!

 

Sedan dog det en hoper hundar i byn på ett "oförklarligt" sätt också. Knall och fall bara. Alla förstod ju att det självfallet hade att göra med den där trädroten, häxkvinnan och magi. På ett eller annat sätt måste det ju vara så. Man tror det, för att man vill tro det, för inget kan få vara oförklarligt och man förmår inte söka naturliga förklaringar. Om den verkliga och fullt naturliga och vetenskapliga orsaken inte är känd ligger det i människans natur att söka en magisk förklaring.

 

Veterinären visste bättre, eftersom han konstaterade att det var gift som tagit kål på kräken. Men då var det för sent, för "sanningen" var redan etablerad. Magi, således!

 

Min svärmor skrattade gott åt det hela hon också, eftersom det var hon som bett svågern att lägga ut betet med giftet. Men det visste ju inte veterinären dessbättre och numera är hennes och svågerns alibi vattentäta, eftersom alla "vet" att det var magi. Syftet med dessa hundmord var att förhindra de kringströvande byrackorna att sprida sjukdomar genom att skita överallt, bland annat på vår tomt. Ingen gjorde något åt det, så det blev svärmor. Ni kan tycka vad ni vill, men jag är enig med svärmor (även om jag inte är inblandad, helt oskyldig). Det finns på tok för många hundar som förpestar livet i Thailand. Men nu dog dom på ett "magiskt" sätt, således.

 

Så det är ganska djupgående problem Thailand brottas med. Bland annat därför har vi i familjen fattat beslutet att barnen skall få gå i skola i Sverige. Dom har då haft fördelen att växa upp till en medveten ålder i Thailand, kunna språket och förstå en god del av kulturen. Men nu skall dom bli svenskar. Inte i stället, utan också. Svensk skola har fått mycket stryk på sistone, men jag tror ändå den slår den thailändska. Statliga skolor är ju ganska kass, det vet vi. De privata skolor som är riktigt bra rent kunskapsmässigt har två nackdelar, dom är dyra och dom uppfostrar barnen till ett elittänkande som jag inte köper. Därmed cementeras Thailands klassamhälle, det vet vi är ett problem. I sådana skolor skulle mina barn riskera att bli överklassfjantar som tror dom är för mer än andra enbart av det skälet att det bara är så. Att dom samtidigt skulle bli bättre utbildade och därmed kunna göra mer nytta är ju sant, i och för sig. Men HiSo-fjanteriet har jag svårt att tåla. Framgång skall vara en belöning för meriter och gott arbete, inte att man råkar vara skolkompis med den eller den.

 

Så Celsius är numera en underlig nomad som arbetar i Thailand (och annorstädes) och åker på semester till Sverige. Det har sina sidor, man saknar familjen när man är borta, men kan vara desto mer pappa när man är hemma. Hittills har dom funnit sig väl till rätta. Skolorna verkar mycket bra så här långt och för mig kommer det att bli spännande att se hur dom lär sig svenska och samtidigt är thai, med allt som är bra med att vara thai.

 

(Jag vet inte om detta kvalificerar sig i det här ämnesområdet, men det är kopplingen till skolreformer som fått mig att skriva det här och då blir det under den här rubriken. Den som inte instämmer kan låta bli att ge karma och låta bli att läsa, men jag kommer inte att gå i polemik om den saken.)

Link to comment
Dela på andra sajter

andersbangkok

Träffande, välskrivet och mycket fyndigt!

:im_happy:

Carpenters inlägg: "Faktum är att du tror att du är i maktens korridorer ock minsann kan. Du vet inget kan inget för att du är för upptagen med dig själv."
"Inte lätt att vara kostym nisse o inte förstå"

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Isan Lover

Hej

 

Ett klockrent inlägg och jag instämmer helt i nästan allt.

 

Har själv skrivit om Anemismen några gånger och den spelar fortfarande en minst lika stor roll som Buddismen i vårt område, den innebär mycket underligheter för en utomstående, folk tar den på högsta allvar, goda och onda andar finns och det gäller att hålla dom i balans, man tillber dom, offrar till dom, pratar med dom och ber dom om hjälp ibland, dessa andar kan även till viss del bota sjuka, ge bra skördar m.m, även spöken och övernaturliga fenomen är en del av livet.

 

Delar även din uppfattning om skolan som du helt riktigt delar in som den Statliga som undermålig och den Privata som dyr och elitfixerad, helt klart bevarar denna indelning klassamhället i Thailand och det är nog så det är tänkt att vara, jag tror absolut inte att eliten har några som helst tankar på att höja nivån för vad dom anser vara lägre stående människor.

 

Jag är glad att vår son går på en vanlig Statlig skola i byn under vintrarna, det har han gjort i 4 år nu, här träffar han vanliga naturnära enkla människors barn utan fördomar och med ett glatt sinne, någon risk för överklassvanor finns absolut inte där, men barnen lär sig alfabetet, räkna lite, leker, sportar, klättrar i träd, fångar ödlor och insekter, dom har en ganska kravlös tillvaro utan prestationsångest, vår son lär ju sig både Thai och Lao i byn, så för honom är det positivt, men visst borde alla barn i landet få en bättre utbildning.

 

Men jag är ändå glad att han går i en Svensk skola större delen av året och får lära sig skriva och läsa Svenska.

 

En bra tråd du startade med ett intressant ämne.

 

Med vänlig hälsning isan lover

Link to comment
Dela på andra sajter

Vi sitter i samma båt. Frugan vill till varje pris att ungarna går i svensk skola. Även om den är mångkulturell och kanske mindre bra. Så med föräldrar som stöttar och hjälper sina barn. Så går det mesta. Grabben kom nu i juli. Har nu varit i svensk skola i ca 4 veckor. Framstegen är väldigt bra redan. Men han har en väldigt lång backe att bestiga. Men vi kämpar .

Dottern har varit i Sverige i lite över fyra år. Skolan fungerade väldigt bra.  Så bra att dottern tolkade för lärarna och oss när grabben skulle börja i skolan. Tolken kom inte.

slutsats

ALLT GÅR MEN UNDER TIDEN MÅSTE MAN KÄMPA SOM FAN. IBLAND TILL OCH MED  EN PAIN I ARSLET.

Link to comment
Dela på andra sajter

Det har i flera trådar diskuterats om juntans "nya" skolreform som egentligen bara är en återupprepning av samma gamla skit som alltid varit. Kittla etablissemanget på magen så spyr dom upp den där röran. I det långa loppet gör det varken från eller till vad som sker just här och nu, det är min mening. Om det skall bli förbättring måste det till mer genomgripande förändring än så, och det kommer inte att räcka med att bara ta itu med skolan. Hela samhället måste moderniseras i grunden. Det kommer att ta sin tid och därför har jag varken några förväntningar eller krav på juntan att dom skall klara av det på den korta tid, förhoppningsvis, som dom sitter vid makten (denna gång, får man väl tillägga, för säkerhets skull).

 

Det "riktiga" Thailand är nämligen fortfarande ett U-land. Skrock och vidskepelse styr vardagen hos många människor, till och med relativt välutbildade. Den som tror att Thailand är buddhistiskt har bara delvis rätt. Varje ny religion som "tar över" gör det bara delvis. Julen i Sverige är ett midvinterblot med grisen Särimner på bordet och ibland en jesuskrubba i hörnet. Kristendomen har smetats ovanpå det gamla. Man har kapat gamla traditioner och kallat dom sina. Jesus kunde helt enkelt inte fötts på vintern i den delen av Mellanöstern, inga herdar knallar omkring i öknen på natten då, det är för kallt! Här i Thailand står det andehus utanför kåkarna och även utanför affärslokaler. Där "offrar" man till - ja till vad? Inte till Buddha i alla fall, det faller på sin orimlighet. Han var inte "gud" på det sättet. Men åk till Bali eller Indien så ser ni samma sak, ofta direkt på gatan. Det är en hinduistisk sedvänja att offra till en eller annan av de tusentals gudar som står till buds.

 

Men! Det går längre tillbaks än så här i Thailand. Ett exempel. Min svägerska hade pratat med svärmor och berättade att hemma i byn var det stor uppståndelse för att en kvinna blivit besatt av andar. (Fniss!) Det var nåt om att dom hittat ett gammalt kullfallet träd som hade magiska egenskaper och för den skull släpade man det till templet. Kvinnan hade fått övernaturliga egenskaper och blivit synsk på kuppen, Beviset på det var - självklart! - att hon lyckats förutsäga det vinnande numret på lotteriet åt någon som vann en miljon eller så. Ett "underverk"!!! Att träd, djur och människor har magiska egenskaper är en form av animism, alltså varken hinduism eller buddhism, utan mycket äldre vidskepelse än så. Riktigt urgammal skrock således. För mig är det nästan svårt att fatta, men folk tror faktiskt på sånt här!

 

Sedan dog det en hoper hundar i byn på ett "oförklarligt" sätt också. Knall och fall bara. Alla förstod ju att det självfallet hade att göra med den där trädroten, häxkvinnan och magi. På ett eller annat sätt måste det ju vara så. Man tror det, för att man vill tro det, för inget kan få vara oförklarligt och man förmår inte söka naturliga förklaringar. Om den verkliga och fullt naturliga och vetenskapliga orsaken inte är känd ligger det i människans natur att söka en magisk förklaring.

 

Veterinären visste bättre, eftersom han konstaterade att det var gift som tagit kål på kräken. Men då var det för sent, för "sanningen" var redan etablerad. Magi, således!

 

Min svärmor skrattade gott åt det hela hon också, eftersom det var hon som bett svågern att lägga ut betet med giftet. Men det visste ju inte veterinären dessbättre och numera är hennes och svågerns alibi vattentäta, eftersom alla "vet" att det var magi. Syftet med dessa hundmord var att förhindra de kringströvande byrackorna att sprida sjukdomar genom att skita överallt, bland annat på vår tomt. Ingen gjorde något åt det, så det blev svärmor. Ni kan tycka vad ni vill, men jag är enig med svärmor (även om jag inte är inblandad, helt oskyldig). Det finns på tok för många hundar som förpestar livet i Thailand. Men nu dog dom på ett "magiskt" sätt, således.

 

Så det är ganska djupgående problem Thailand brottas med. Bland annat därför har vi i familjen fattat beslutet att barnen skall få gå i skola i Sverige. Dom har då haft fördelen att växa upp till en medveten ålder i Thailand, kunna språket och förstå en god del av kulturen. Men nu skall dom bli svenskar. Inte i stället, utan också. Svensk skola har fått mycket stryk på sistone, men jag tror ändå den slår den thailändska. Statliga skolor är ju ganska kass, det vet vi. De privata skolor som är riktigt bra rent kunskapsmässigt har två nackdelar, dom är dyra och dom uppfostrar barnen till ett elittänkande som jag inte köper. Därmed cementeras Thailands klassamhälle, det vet vi är ett problem. I sådana skolor skulle mina barn riskera att bli överklassfjantar som tror dom är för mer än andra enbart av det skälet att det bara är så. Att dom samtidigt skulle bli bättre utbildade och därmed kunna göra mer nytta är ju sant, i och för sig. Men HiSo-fjanteriet har jag svårt att tåla. Framgång skall vara en belöning för meriter och gott arbete, inte att man råkar vara skolkompis med den eller den.

 

Så Celsius är numera en underlig nomad som arbetar i Thailand (och annorstädes) och åker på semester till Sverige. Det har sina sidor, man saknar familjen när man är borta, men kan vara desto mer pappa när man är hemma. Hittills har dom funnit sig väl till rätta. Skolorna verkar mycket bra så här långt och för mig kommer det att bli spännande att se hur dom lär sig svenska och samtidigt är thai, med allt som är bra med att vara thai.

 

(Jag vet inte om detta kvalificerar sig i det här ämnesområdet, men det är kopplingen till skolreformer som fått mig att skriva det här och då blir det under den här rubriken. Den som inte instämmer kan låta bli att ge karma och låta bli att läsa, men jag kommer inte att gå i polemik om den saken.)

Hej,

Bra skrivit,förutom hund morden, vad är det för sjukdomar hundarna(avföringen) sprider?

Kan hålla med om att det finns alldeles för många lösspringande hundar, men det är ju Thailändarna fel som inte tar hand om sina hundar,att gift mörda hundar är en skam även om du själv inte varit inblandad, går ju inte att selektera vilka hundar man ska ta bort, kan ju vara en familje hund som är älskad och en god vän.

Hälsningar

Chan2014

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej, Bra skrivit,förutom hund morden, vad är det för sjukdomar hundarna(avföringen) sprider? Kan hålla med om att det finns alldeles för många lösspringande hundar, men det är ju Thailändarna fel som inte tar hand om sina hundar,att gift mörda hundar är en skam även om du själv inte varit inblandad, går ju inte att selektera vilka hundar man ska ta bort, kan ju vara en familje hund som är älskad och en god vän. Hälsningar Chan2014

Tack, nu slapp jag skriva om det som hande varan hund en gang till! 

Vinter och snö gör sig bäst på vykort.

 

Nackdelen med alkohol är att det får människan att förväxla ord med tankar!

Link to comment
Dela på andra sajter

Ja det där med att kasta ut gift till höger och vänster är ett otyg jag inte har speciellt mycket till övers för.

Lite tråkigt när familjehundar blir offer trots att man ej tänkt på detta.

"Avundsjukan är i ett socialdemokratiskt samhälle är större än sexualdriften." Jan Björklund

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Isan Lover

Tack, nu slapp jag skriva om det som hande varan hund en gang till! 

Hej

 

Detta är ett öde som drabbar massor av fina hundar i byn, det rätta vore att avliva problemhundarna som ställer till det genom att t.ex äta höns och angripa barn.

 

Med vänlig hälsning isan lover

Link to comment
Dela på andra sajter

För ett år sedan tittade jag på grannens hund som blivit helt konstig.

Snurrade runt I cirkel och tuggade fragda.

De tvingade I honom ett par råa ägg och sedan iltransport till veterinären.

Visa sig att någon lagt ut kycklingbitar med gift på gatan och flera hundar blivit drabbade.

Jag tror inte att någon hund dog.

Galten af Bubbelspruuth

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...