Jump to content
IGNORERAD

Payback time


Kitung
 Dela

Recommended Posts

Hej

Jag har länge kännt att det är dags att betala tillbaka till alla er som lagt upp så fina reseberättelser här på MPR, och nu har jag då fått tummen ur  :dance1:

Prolog:

Jag träffade min älskling i februari 08, och hon kom med mig till Sverige, och åkte efter 6 månader tillbaka till LOS för att söka UT. Det blev klart på ca: 2 månader, och jag reste ner i början av dec. för att semestra tillsammans med älsklingen, och sedan åkte vi hem till Sverige tillsammans i mellandagarna. Dena reseberättelse är altså från de tre veckorna i december.

Jag har använt den nya Gallerifunktionen här på MPR, så bilderna visas som tummnaglar, så ni måste klicka på dem för att de ska visas i sin rätt storlek

Nu kör vi

Link to comment
Dela på andra sajter

 • Svar 29
 • Skapad
 • Senaste svaret

Mest aktiva i denna tråd

 • Surin P3

  5

 • Kitung

  5

 • Nerike

  2

 • matte

  2

Mest aktiva i denna tråd

Så var det då dags för en reserapport efter nästan halva tiden av min efterlängtade resa till min älskling och mitt nya hemland. Som ett extra och helt ovälkommen spänningsmoment, kom demonstrationerna och stängningen av Suvanabuhmi att gör min avfärd väldigt osäker. Någon dag efter stängningen såg jag att China Arlines hade omdirigerat sina flighter till Chiang Mai istället för Bangkok, och någon dag innan min avfärd den 4/12 fick jag ett mail från resebyrån med frågan om jag godkände omdirigeringen eller så kunde jag avbeställa resan och få alla pengarna tillbaka. I det läget var det inget att tveka på, jag hade varit ifrån min älskling sedan den 30/8, och jag skulle bara ner till vilket pris som helst. det var nästan så jag var bered att cykla hela vägen om det var det som hade krävts. Men jag hade länge velat besöka Chiang Mai, så då gällde det att försöka göra något positivt av de nya förutsättningarna istället. Min älskling satte sig på nattbussen från Bangkok till Chiang Mai ungefär samtidigt som jag lämnade Amsterdam, och så möttes vi på flygplatsen i Chiang Mai och hade några underbara dagar tillsammans där innan vi åkte till hemmet i Nanongthum i provinsen Chaiyaphum.

Här kommer en bild från inflygningen till flygplatsen.

[smg id=117 type=preview]

På kvällen kommer ännu flera släktingar, och det käkas mycket och länge. Innan gästerna går hem, så ska det knytas lyckoband runt falangernas handleder.

[smg id=157 type=preview]

[smg id=147 type=preview]

Nästa dag går vi en sväng i byn och hälsar på alla gammelmormor/farmor. Ett gäng krutgummor på dryga 90 år. Även här ser jag att pengagåvor utdelas, så Sverige får denna dag fungera som pensionskassa i mellersta Thailand :-) Vi blev visade maskinen som skiljer riskornen från sina skal, för att sedan packas i säckar.

[smg id=155 type=preview]

Nästa dag åkte vi till staden Chaiyaphum med lokalbuss. efter ett besök på Tesco Lotus, gick vi en sväng i centrum för att titta på handeln. såg en bastant firre som blev styckad av en bastant dam.

[smg id=150 type=preview]

I Kaengkhro såg jag bestört hur skolbussen överlastades. Och hemma i Sverige diskuterar vi sittplatser och bälte till alla barnen. Vilka kontraster!

[smg id=151 type=preview]

Sedan behövde falangen klippa sig. En hårdhänt dam, men den billigaste klippning jag varit med om. 30 bath!

[smg id=149 type=preview]

Det började kännas lite långtråkigt, så vi beslöt oss för att nästa dag åka till Korat och hälsa på Christer och Noy. Vi tog lokalbussen från Nanongthum till Kaengkhro.

[smg id=139 type=preview]

Vi in på Siri Hotel, och åt pizza på Pizzashop (bägge på tips från MPR). Bra hotell för 490 bath inkl. frukost, och jättegod pizza (men liten med svenska mått mätt, även om jag tog den största), men PENG, 275 bath!!!

[smg id=134 type=preview]

[smg id=142 type=preview]

På kvällen tog vi en tur till centrum, kollade in Jamoa, gick på night bazar, och avslutade på ett disko. Tyvärr spelade de på så hög volym att det inte gick att vara där utan att må illa. Och det berodde inte på ölen.

[smg id=141 type=preview]

[smg id=135 type=preview]

Nästa dag tog vi lokalbussen till The Mall. Det största köpcentrat jag sett. Invändigt och utvändigt vattenfall. Eget äventyrsbad, och hur mycket som helst att köpa. Om man har pengar. Återigen, kontrasterna är osannolika.

[smg id=140 type=preview]

[smg id=143 type=preview]

På förmiddagen har vi åkt moppe till svärmors risfält. På vägen såg jag ett äldre tempel som vaktades av två elefanter.

[smg id=138 type=preview]

[smg id=137 type=preview]

[smg id=136 type=preview]

Nu återstår att leta reda på det hus i byn där det finns internetanslutning, och få iväg denna reserapport. Det ska bli spännande det också. Resten av resan planerar vi att spendera några dagar till hemma hos svärmor, och sedan dra till Pattaya och någon ö, kanske Koh Samet eller Koh Si Chang

Så skrev jag efter ca: halva tiden, och jag hade tänkt posta denna reseberättelse till MPR från hembyn, men när jag väl hittade och testade internetkaffet, så gick det så trögt, att det var bara att glömma den idén.

Kan berätta att det blev Pattaya och Koh Samet som avslutning på resan, får se om jag hittar några roliga bilder att fylla på med lite senare

Hälsningar

Kitung

Link to comment
Dela på andra sajter

Mycket trevlig berättelse, men jag tror att utrymmet på galleriet behöver justeras en hel del.

När jag dör vill jag bara somna in fridfullt och stilla, precis som farfar.

Inte vrålande av namnlös fasa, som hans passagerare.

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest lars60

Hej Kitung!

Trevlig berättelse!  :great: Trevligt att du delar med dig.

Men jag kan inte se bilderna efter bilden på "Pissa Shopen".

Link to comment
Dela på andra sajter

Quote

Nu är det fixat.

Du är en klippa!

När jag dör vill jag bara somna in fridfullt och stilla, precis som farfar.

Inte vrålande av namnlös fasa, som hans passagerare.

Link to comment
Dela på andra sajter

Av någon för mig okänd anledning så har en stor del av berättelsen fallit bort från början. Så jag lägger upp den missade delen igen här

[smg id=116 type=preview]

Det var alltså på kungens födelsedag den 5/12 som jag anlände, och passkontrollanten lyckönskade mig till att få en stämpel i passet denna viktiga dag, den skulle ge mycket lycka sa han. Efter att åkt en öppen röd taxi till hotell Prince (tips från Chiang Mai-guiden här på MPR) , gick vi ut på stan för att äta en bit mat och kolla läget. På ett torg var det dansuppträdande av unga flickor till kungens ära.

[smg id=114 type=preview]

När vi gick hemåt hade mörkret börjat falla, och fyrverkerierna börjat. Vi satt på hotellbalkongen på femte våningen med utsikt över staden och berget, och såg fyrverkerierna och alla ballonger som tänts och som sakta steg mot skyn. Det var en förtrollande och magisk kväll, den vår första efter tre månaders ofrivillig skilsmässa.

[smg id=115 type=preview]

Dag två tog vi en halvdagsutflykt till en bergsby, och templet Doi Suteph. I begsbyn bodde ett folkslag som hette Mong, och som ursprungligen kom från Kina, via Laos. De livnär sig på odlingar längs bergssidorna, och har en speciell klädedräkt som vi fick se exempel på. Numera var turismen också en betydande inkomstkälla, och marknaden vi kom till kändes mycket som en turistfälla.

[smg id=126 type=preview]

[smg id=123 type=preview]

Då det var helgdag i LOS, vat massor av thailändare som hade valt att besöka Doi Suteph, och här en bild av trafikkaoset vid entren.

[smg id=120 type=preview]

Som tur är finns det en kabelvagn som tar en upp till templet, och därmed slapp vi gå i trappan med 306 trappsteg som var det andra alternativet.

[smg id=122 type=preview]

[smg id=128 type=preview]

Templet har statusen av Kungligt tempel, då kungen donerat dit, var verkligen storslaget med delar av byggnaden täckta av bladguld. Även utsikten över Chiang Mai var storslagen.

[smg id=121 type=preview]

[smg id=119 type=preview]

Kvällen avslutades på Riverside restaurang vid flodkanten (tips från MPR). Vi satt på den övre altanen med utsikt över Ping river, och jag åt god falangmat. i baren nedanför spelade två duktiga gittarister en blandning av jazz och blues. Kan verkligen rekommendera ett besök. Här en något suddig, men ändå bild från vår romantiska kväll.

[smg id=127 type=preview]

Dag tre valde vi att tillbringa större delen i en busstur till den gyllene triangeln. ett av stoppen var vid det vita templet i Chiang Rai, byggt så sent som 1995. otroligt vackert!

[smg id=131 type=preview]

I gyllene triangeln möts de tre länderna Thailand, Laos och Myamar (fd. Burma) Fram till sjuttiotalet ett centrum för opiumhandeln. Efter att kungen då tagit intiativ för bönderna att odla alternativ gröder, har handeln nu upphört, och är nu ett intressant turistmål. Vi åkte en tur på Mekongfloden, och gick iland i Laos och en liten marknad där det gick att inhandla BeerLao, som efter nogrann inspektion befanns fullt drickbart.

[smg id=132 type=preview]

[smg id=125 type=preview]

[smg id=124 type=preview]

[smg id=133 type=preview]

Resan norrut avslutades vid Measai, gränsstaden mot Myamar.

[smg id=130 type=preview]

En Kanadensare som var på turen som en visarun, drabbades av de nya visumreglerna, och fick bara sitt visa förlängt med 15 dagar, istället för som tidigare 30 dagar. Han blevt grymt besviken, och menade att nu var det slut med Thailand som resmål för hans del, det finns många andra länder att spendera sina pengar på menade han. Varför gör Thailand det så svårt att turista i landet?

Dag 4 åker vi buss från Chiang Mai till Korat

[smg id=156 type=preview]

Vi hade på kvällen innan undersökt om det gick någon buss till Chaiyaphum, men det närmaste var till Korat. Den resan var dryg och tog 13 timmar, sedan två timmar till i bil till hemmet i Nanongthum.

Nästa dag åker delar av familjen och hälsar på en släkting som har ett lantbruk med boskap, till skillnad från resten av familjen som lever av risodling. Först skulle bärigheten i den lilla bron testas, så alla fick gå av bilen, och se var man kunde passera säkert.

[smg id=152 type=preview]

Här följer några bilder från släktingens gård, vackert men fattigt. Jag såg att en pengagåva utdelades, så här har Sverige varit aktivt att stödja den lokala jordbruksutvecklingen i mellersta Thailand :-)

[smg id=148 type=preview]

[smg id=144 type=preview]

[smg id=153 type=preview]

[smg id=146 type=preview]

[smg id=154 type=preview]

Link to comment
Dela på andra sajter

Kitung

Bra serie samt roligt med bilder från Korat, var inte inne och käka på restaurangen jämte Siri hotel ingången till vänster om entrén.

En pannbiff med lök och potatis samt en Chang 90 bath tror bara maträtten kostar 40 bath, och tar man deras dyratse mat en

T-bonesteak som bara kostar 150 bath.

Kan hålla med om Pizzashop har små pizzor, samt att dom är dyra men testa deras köttbullar med gräddsås och hon har äkta lingonsylt från sverige

Dden blir du mätt på.

Mvh

Nerike

Open same same closed, but different

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack för alla positiva kommentarer, och de sporrar naturligtvis till att rota lite mera i bildarkivet, för ev. bilder av allmänt intresse. Och visst hittade jag några sådana.

Nerike, jag ska testa köttbullarna med lingonsylt nästa gång. Tack för tipsen om Siri hotell, det var mycket bra och prisvärt.

Bussresor:

Jag har åkt de flesta allmänna kommunikationsmedel utom tåg. Från moppedtaxi till flyg. Den hår gången blev det mycket buss. Tidigare i tråden har jag visat bybussen, och så naturligtvis Songteaw (som jag även åkt som enskild taxi i Chiang Mai och Pattaya). Det har även blivit några längre resor med VIP-bussar med AC, filmvisning och vatten och kakor. Från Chiang Mai till Korat ingick även lunch vid ett stopp. Men bilderna som följer är från en resa mellan Kaengkhro och Kon Kaen. Ingen AC, så för att få en acceptabel temperatur, så körde man med fram och bakdörren öppna. Istället för handbroms, så la man ut stoppklossar vid julen.

[smg id=442 type=preview]

[smg id=439 type=preview]

[smg id=443 type=preview]

[smg id=438 type=preview]

Man hade börjat skörda sockerrören, så vi såg en hel del lastbilar av detta slag

[smg id=436 type=preview]

Vid en moppetur i byn Nanongthum, såg jag ett nybyggt hus, med svenska flaggan, och en banderoll ”Merry Christmas”. Vi stannade och gick in på gården, och då kommer en svensk fram och hälsar. Hans från Östersund, mycket trevlig, som berättar om de andra falangerna i byn. En norrman som är helt asocial, en dansk som försöker supa skallen av sig, en engelsman som nyligen dog, och en mycket trevlig italienare som bara kan tre engelska ord, och ingen thailändska. Damerna bekantade sig med varandra, och sedan säger de att vi är släkt! Otroligt! Nåväl, det gör ett ev. beslut om flyttning vid pensionering betydligt lättare, när det finns en annan trevlig svensk i byn. Huset, som var jättefint, byggde de för ca: 250000 kr för två år sedan.

[smg id=441 type=preview]

Pattaya

När vi tog bussen till Pattaya, så började plötslig chauffören cirkla på småvägar utanför Bangkok. Bussvärden informerade att bilarbetarna på en Fordfabrik var missnöjda med lönerna, och för att visa detta missnöje, så gick de ut ur fabriken, och spärrade av vägen och krävde biltull istället. Det förlängde vår redan långa resa med 2 timmar, och frestade på mitt tålamod en hel del.

I Pattaya bodde vi på PK resort på Jomtien beach efter tips här från MPR. Här följer några bilder:

[smg id=440 type=preview]

En gammal folkabuss passar utmärkt som en bar på gatan

[smg id=452 type=preview]

Pattaya by night (kameran ställd på ett bord, med lååååång slutartid)

[smg id=447 type=preview]

[smg id=453 type=preview]

På kvällen efter en dag på stranden så skull synden beskådas på Walking street. Fast först tog vi oss till Flaggan för köttbullar med mos. Nåväl, Hela stället är så stoooort! Och kryllar av Beer Bars, det måste vara tusentals tjejer som jobbar i sexindustrin där. Jag blev bara beklämd när vi kom till Walking street. Det var som vilken turistfälla som helst i Thailand. Samma försäljare, men inramningen var lite annorlunda. Men där gick barnfamiljer, fulla falanger, japaner med sina kameror, och det som tog priset var en pensionärsresa, där ledaren gick först med en röd flagga på en stång för att visa vägen och hålla ihop sin grupp. Mitt i detta så stod tjejerna och vickade på rumporna och skulle försöka vara sexiga. Visst, smaken är som baken, med på mig var det bara avtändande och sorgligt.

Från Pattaya tog vi oss till Koh Samet. En liten beskrivning av att resa med allmänna kommunikationsmedel: Från PK Resort tog vi en taxi upp till stora vägen till Rayong, för vi fick inte med oss resväskorna på moppetaxin. På stora vägen tog vi bussen från Bangkok till Rayong. Från Busstation i Rayong en Songteaw till Ban Pae. Där blev vi avlurade ett stopp före vi skulle gå av med att en kille kom fram och skrek: Hurry, hurry, the boat go in five minutes. Så vi klev av, och köpte biljetter för 200 bath, hm.. konstigt, förra gången var det 150 tänkte jag. Sedan en skjuts på trehjulig moppe till piren, där efter en stund en speedboat kom och hämtade oss. OK lurad men det gick rätt så snabbt ut till ön. Med på båten var amerikan som jobbade i Kina, men som brukade åka till Thailand när han hade några dagar ledigt, för kineserna är så oförskämda, bara skriker och tränger sig sa han.

[smg id=446 type=preview]

Slutligen en Songteaw från piren till resorten, totalt sex olika färdmedel på ca: två timmar.

Här kommer lite bilder från Koh Samet, jag har glömt vad resorten heter, men ligger längst norr ut på den första stranden söder om piren.

[smg id=451 type=preview]

Det börjar skymma

[smg id=448 type=preview]

[smg id=450 type=preview]

[smg id=449 type=preview]

På kvällen förvandlades badstranden till en gata fylld med restauranter. Romatiskt med stjärnhimmel och återigen ballongerna som steg mot natten. Favoriten blev grillade Kung med bakad potatis.

[smg id=454 type=preview]

Vi tog en speedboatstur runt ön med snorkling, en underbar upplevelse. På besök i firrarnas värd, jag kunde nästan klappa dem. Det här måste jag göra om nästa gång.

[smg id=444 type=preview]

[smg id=455 type=preview]

Vi åkte tillbaka till Bangkok på julafton med VIP-buss, så vi skulle ha två dagar innan planet hem, en bild när vi åkte in i staden

[smg id=468 type=preview]

Jag tror det är utbyggnaden av Skytrain mot Savanabhumi som syns i mitten av bilden. Vårt slutmål var busstationen Monchit, här en bild från en försäljerska som blivit lite trött

[smg id=464 type=preview]

Syster Lem bor i Klong Luang/Navankhon, det är som Rinkeby eller Tensta eller vilken förort som helst i Stockholm, bara så ofantligt mycket större. Vi tog in på ett nytt ställe denna gång. (jag vägrar att bo på golvet i systerns lilla etta, har legat  färdigt på golv överhuvudtaget) Jo, stället vi tog in på var ett fräscht motell, Tre Pengar enligt älsklingens översättning. Enligt prislistan 600 bath för en natt, men man kunde även välja 3 timmar för 250, eller 1 timme för 90 bath. Jag förstod senare varför dessa prisalternativ fanns.

[smg id=460 type=preview]

I solnedgången höll man som bäst på att sätta upp julskyltningen. Då kändes saknaden av den svenska julen och de nära och kära i Sverige en del. Än värre blev det när vi tog oss till utomhusrestauranten Gajan Korat, och personalen gick runt i röda kläder med tomteluvor

[smg id=456 type=preview]

Jag har varit här förr, men först nu förstod jag att det var en Isaan-rastaurant, där fabriksarbetarna gick för att äta Isaanmat

[smg id=465 type=preview]

[smg id=458 type=preview]

På bilderna syns Som Tam och Pla. På en storbildstv brevid orkestern så spöade Thailand Vietnam i fotboll till stort jubel. Det var väldigt vanligt att man gick i stora sällskap direkt från fabriken till Gajan Korat i sina prydligt strukna arbetskläder, här en bild från förra resan där man ser tjejer i fabriksuniformerna

[smg id=477 type=preview]

Vi han med ett besök i Ayuttaya också, med käk på en flodrestaurant. Lägg märke till den lilla dragbåten som drar tre stora pråmar

[smg id=457 type=preview]

[smg id=469 type=preview]

[smg id=459 type=preview]

Efter en shopingtur på jätteköpcentret Future Park så möte vi en elefant med förare mitt i vimlet av bilar, moppeder, hundar, försäljare.

[smg id=463 type=preview]

[smg id=461 type=preview]

Friskis och Svettis finns också i Thailand, visste ni det? Här mitt i vimlet, fast de kör en snabbare variant än den vi har i Sverige, och ledaren står inte i mitten av en ring, utan uppe på en scen

[smg id=467 type=preview]

[smg id=462 type=preview]

Innan den långa resan måste älsklingen göra sig fin i håret

[smg id=476 type=preview]

En bekant som har ett litet gatustånd, barnen tar en liten tupplur

[smg id=472 type=preview]

Det speciella blåa ljuset på Suvanabhumi flygplats

[smg id=473 type=preview]

Några bilder tagna under hemresan, den första från bergen i Irak enligt kartan på planet

[smg id=470 type=preview]

[smg id=474 type=preview]

[smg id=471 type=preview]

På Amsterdams flygplats fick vi en ovälkommen 6 timmars väntan då vårt bagage inte hann omlastas till det anslutande planet till Köpenhamn.

[smg id=475 type=preview]

Som avslutning på denna bildtråd, en solnedgång över risfälten, även jag trivs bäst i öppna landskap

[smg id=437 type=preview]

Hälsningar

Kitung

Link to comment
Dela på andra sajter

 • 2 veckor senare...

Kitung

Jag vill ge dig ett tips man kan bara ladda upp tio bilder från datorn åt gången.

Det vill säga tio bilder per meddelande, därför dyker det upp [Limit reached]

Så jag ser inte dom sista bildern i dina trådar.

Men om du använder Phototbucket så kan du ladda upp mer bilder per meddelande.

Mvh

Nerike

Open same same closed, but different

Link to comment
Dela på andra sajter

Bussvärden informerade att bilarbetarna på en Fordfabrik var missnöjda med lönerna, och för att visa detta missnöje, så gick de ut ur fabriken, och spärrade av vägen och krävde biltull istället. Det förlängde vår redan långa resa med 2 timmar

Hehe..det är Thailand:great:

Link to comment
Dela på andra sajter

Nerike

Jag ska be Surin fixa problemet med bilderna, det har hänt något i samband med siteuppgraderingen. Före kunde man se alla bilder. De ska inte vara någon begränsningar när man lägger bilderna här på MPR.

Tack för ditt tips ändå

Kitung

Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
 Dela

×
×
×
 • Skapa ny...