Jump to content
IGNORERAD

Vad är det som händer med Kronan


Nerike

Recommended Posts

Hej på er!

Såg idag att bathen stod i 4.14 idag, det vill säga den har sjunkit som en gråsten sen i aug. då man fick 5,20.

Så bara mot Bathen har den fallit 22% på några månader, och mot dollarn 27%.

Sedan säger dom att Sverige är bra rustad mot krisen, jag tycker att dom inte vet vad dom pratar om när ens valuta sjunker som en gråsten.

Men bra sak är ju att det blir billigare för länder att handla av Sverige nu när kronan är så låg, tänker mest på papper och metaller som vi exporterar mycket av.

Så på så sett så kommer Sveriges hjul att börja rulla lite tidigare än andras länder.

Mvh

Nerike

Open same same closed, but different

Link to comment
Dela på andra sajter

Gå in på www.valuta.se så kan du klicka på respektive valuta och se historisk hur som förändrat sig gentemot den svenska kronan i snygga grafer

Där ser man att dom flesta valutor som t.ex baht, USD, Euro etc har nästan identiska kurvor så problemet ligger här hemma

Kass för oss Thailand-resenärer och bra för svensk exportindustri

Jag har förlorat rejält många tusen kronor på vårt husbygge på grund av kursändringen

Being nice is overrated - Garfield

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Siam-Nilsson

En orsak till att kronan har dippat ner ytterligare de senaste två dagarna, beror nog på den kommande räntesäkningen.

När inlåningsräntan sänks så blir det mindre lockande för placerare att sitta kvar med elller köpa våra kära kronor.

http://nyhetskanalen...mentId=19.76325

Link to comment
Dela på andra sajter

Det gäller även generellt. I oros tider på finansmarknaden satsar alla på stora trygga valutor och dom små valutorna drabbas alltid negativt då.

Till och med England funderar på Euron just nu eftersom pundet är en "liten" valuta numera.

Being nice is overrated - Garfield

Link to comment
Dela på andra sajter

Det är ju ganska klart att det inte är rationellt betraktande av ländernas ekonomi som styr växelkursen just nu. Kronan har tappat rejält mot den filippinska peson - tigerekonomi? Skulle inte tro det.  Snarare att peson har en tendens att följa dollarn.

Norska kronan går ju inget vidare heller. Vad som håller bathen uppe vete fasen..

Det tippas på flera håll att dollarn kommer att klappa ihop förr eller senare.. vi får väl se. Det enda som med säkerhet kan sägas är att det är förbaskat osäkert.

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Siam-Nilsson

Jag tror inte att den Thailändska bathen kan hållas kvar på denna höga nivå någon längre tid.

Om ett halvår så har vi nog en helt annan värdering. Detsamma gäller US dollarn, eftersom jänkarna låter sedeltryckpressarna gå i treskift för att få fram kapital att pumpa in i deras krassliga ekonomi.

Nedgången i världsekonomin kommer att slå även mot den stora tillverkningsindustrin i Thailand.

Hittills har de klarat sig hyfsat på de ordrar som de fick under vintern 2008, men snart är detta färdigproducerat och ivägskeppat. Hur det blir då med med ordervolymen för 2009? Ja en stor minskning är nog att vänta, vilket kommer att bli ett ganska stort bekymmer som kommer att resultera i att många fabriksarbetare förlorar jobben.

Vad det gäller jobb i turistindustrin, så beräknas det att ca 1 miljon i denna sektor kommer att bli arbetslösa under 2009.

Lägg därtill fortsatta politiska oroligheter och en mycket osäker regeringskonstellation under 2009, och en en krasslig Kung som kanske går och dör, ja då ser ju scenariot inte så lovande ut för den Thailändska valutan heller.

Vi är många som har förlorat pengar på dagens växlingskurs - Men håll ut - det kommer säkert en utjämning melllan kronan och bathen.

http://www.bangkokpo...s.php?id=132372

Link to comment
Dela på andra sajter

Tanken slog mig att det kan bero på att vi ska vara så "duktiga" utåt sett mot andra länder. T.ex Södertälje har tagit emot mer flyktingar från Irak än hela USA. Nu senast hörde jag prat om Demokratibidrag till Ryssland.

Kan vara så att vi får dåligt ekonomiskt rykte pga vi ska vara så otroligt humanistiska och hjälpsamma jämfört med andra länder

Link to comment
Dela på andra sajter

Grevenigrevie

I somras gav Siam City Bank vid överföring 5.68 för en krona...

Idag 4.31 !!!

Ett vidrigt ras !  :diablo:

Tror dock på en vändning efter nyår...

Mvh Greven

Link to comment
Dela på andra sajter

hej

4,31 för en krona är ju ganska bra. På 90-talet var det som sämst under 3 baht för en krona

eventuellt kan en bottenformation nu har bildas på crosskursen sek-bath eller att kursen att kursen fortsätter rådande trend. över 4,42 så kan det ev. skjuta på uppåt. klicka på 6m (6 månader) på grafen.

http://finance.yahoo...ource=undefined

Link to comment
Dela på andra sajter

Grevenigrevie

Quote

hej

4,31 för en krona är ju ganska bra. På 90-talet var det som sämst under 3 baht för en krona

eventuellt kan en bottenformation nu har bildas på crosskursen sek-bath eller att kursen att kursen fortsätter rådande trend. över 4,42 så kan det ev. skjuta på uppåt. klicka på 6m (6 månader) på grafen.

http://finance.yahoo...ource=undefined

Allt är ju relativt...

Den har varit uppe i över 7 kr med, eller hur...  ;)

VAD är då bra egentligen... :neutral:

Mvh Greven

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Siam-Nilsson

Vändning i sikte enl artikel i Dagens Industri

Dagens växelkurs vid girerade pengar är 4.32 enl Bangkok Bank.

Snart ljusnar det för kronan

Uppdaterad 2008-12-11 13:30

En ljusglimt kan vara i sikte för den hårt prövade kronan, som under hösten fallit fritt mot den amerikanska dollarn. "Vi förväntar oss att dollarn på mycket kort sikt nått sin starkaste nivå, och kan försvagas något även mot kronan", säger Anders Eklöf, valutastrateg på Nordea.

Från sin lägsta nivå på runt 6 kronor under senvåren och sommaren har dollarn den senaste månaden förstärks till nivåer över 8 kronor. Den främsta orsaken, enligt valutaanalytikerna, är den ökade riskaversionen på valutamarknaden i spåren av finanskrisen. Kapital har sökt sig till trygga hamnar i form av amerikanska statspapper, vilket ökat efterfrågan på dollarn.

Men nu kan en vändning i utvecklingen på USD/SEK-kursen vara på gång, i alla fall tillfälligt. Enligt Nordeas prognoser har dollarn försvagats till 7,70 kronor på 3 månaders sikt och 7,50 kronor på sex månaders sikt.

"Dollarn har förstärks på basis av hemvändande kapitalflöden. Det är tvärt emot vad man kan tycka är rimligt med tanke på att de största ekonomiska problemen finns i USA. Vi tycker att dollarn har förstärks lite väl mycket", säger Anders Eklöf, och fortsätter:

"Dollarförstärkningen har också drivits av att centralbanker runt om i världen har sänkt sina räntor ner mot den amerikanska räntans nivåer. Det relativspelet börjar nu gradvis avta."

Mats Kinnwall, chefsanalytiker på Handelsbanken, håller med. Han tror på en EUR/USD-kursen glider upp mot 1,35 mot dagens 1,31 under det närmaste kvartalet, vilket också innebär en förstärkning för kronan.

"På kort sikt, i takt med att den finansiella oron lägger sig, tror jag det finns förutsättningar för att dollarn i ett kort perspektiv, säg någon månad eller två, kan försvagas rätt signifikant mot euron. Då plockar folk bort pengar från amerikanska treasuries och sätta dem i lite mer riskfyllda tillgångar igen", säger han.

På längre sikt är de båda valutakännarna emellertid överens om att dollarn ska förstärkas igen. Om 1-2 år kan dollarn återigen komma att förstärkas mot dollarn, tror Mats Kinnwall på Handelsbanken. Nordeas prognos är att dollarn återigen ligger på 8 kronor om 12 månader.

"USA var först in i krisen, och har vidtagit kraftfulla åtgärder, vilket talar för att de också kan vara först ut ur krisen. Det talar i sin tur för en dollarförstärkning på lite längre sikt", säger Anders Eklöf, och fortsätter:

"Men utvecklingen tror vi först skjuter fart under hösten, när man ser att den amerikanska ekonomin repat sig, och räntorna är på väg uppåt där borta."

Kronan har också försvagats mycket kraftigt mot euron under hösten. Från en relativt stabil nivå runt 9-9,50 de senaste 6-7 åren, har euron skjutit i höjden och noteras till nivåer över en bra bit över 10 kronor.

Här tror dock inte valutaanalytikerna att vi kan räkna med någon snabb förbättring, även om båda räknar med att euron på sikt ska tillbaka till nivån 9-9,50 kronor.

"Vi tror på en ganska långsam förstärkning, och initialt kan det till och med tänks att kronan blir ännu svagare i den här väldigt turbulenta miljön vi befinner oss i", säger Anders Ekelöf.

"Vi kan mycket väl få en ytterligare försvagning från dagens nivåer, och kanske nosa på 11 kronor. Det tror jag är ett ganska troligt scenario om vi blickar några månader framåt i tiden", säger Mats Kinnwall.

Link to comment
Dela på andra sajter

Tycker det är mer intressant varför Baht:en håller så stark(den är ju inte knuten till dollarn om jag fattat det rätt)måste ju kosta skjortan för landet. Kan ju knappast säga att det är stabilt politiskt och sen en stark valuta på det..

BE CAREFUL!! The toe you step on today may be connected to the ass you have to kiss tomorrow!

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...