Jump to content
IGNORERAD

MIG Tar in konsulter


hasse11

Recommended Posts

Uppdaterad: 2008-10-19 10:45

Konsult ska hjälpa MigrationsverketMigrationsverket har misslyckats med målet att ingen asylansökan ska ta längre tid än sex månader att pröva och tar nu hjälp från det privata näringslivet - genom det världsomspännande konsultföretaget McKinsey.

Det är ett tämligen unikt grepp i svensk statsförvaltning. Vissa kommer säkert att applådera, medan andra förmodligen menar att vi borde klarat uppgiften själva. Men den diskussionen tar jag gärna, klargör Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson på Dagens Nyheters debattsida.

Väntetiden för att få svar på en asylansökan är i dag nio månader, trots att Migrationsverket försökt och även lyckats korta den väsentligt jämfört med tidigare. Men "om Migrationsverket hade verkat i en konkurrensutsatt verksamhet skulle säkert våra väntetider ha fått några av våra kunder att vända sig till någon annan. Det ska vi ändra på", skriver Dan Eliasson.

Att anlita en utomstående aktör för att bistå med att reformera kärnverksamhet är tämligen unikt för ett centralt ämbetsverk, skriver Eliasson som räknar med effektiviseringsvinster som är flera gånger större än kostnaderna.

Beslutet får stöd av migrationsminister Tobias Billström:

- Om detta leder till kortare handläggningstider är det bra. Målet som regeringen lagt fast är att handläggningen inte ska ta mer än sex månader och eftersom det för närvarande tar längre tid måste verket jobba för att få ner handläggningstiderna. Och eftersom det här är en del i det arbetet välkomnar jag det, säger Billström till TT.

Konsultföretaget McKinsey har flera av världens allra största företag, åtskilliga regeringar och många ickekommersiella

Link to comment
Dela på andra sajter

Ja, det är väl inte fel att prova detta grepp. Det enklaste sättet att få snabb handläggning vore ju förstås att godkänna alla ansökningar omedelbart ;-) Men det är nog inte aktuellt...

Som artikeln antyder finns det säkert en hel del andra myndigheter som skulle ha nytta av att få sin verksamhet granskad av någon utomstående.

Herr Chang har talat.

Link to comment
Dela på andra sajter

McKinsey, ja det vet man ju hur de är. Det slutar med en dyr utredning som resulterar i att fler kaffeautomater installeras för att pss minska ner kötiden för kaffesugna tjänstemän. Hyr in någon som kan jobba i stället!

[move]oKonsulterade Arne[/move]

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

×
×
×
  • Skapa ny...