Jump to content
Hem
Nytt
Logga in

Logga in24h
IGNORERAD

En trafik fara i cambodja.


Jerker

Recommended Posts

Tur det går sakta i städerna men på på vägen mellan pnompan och sinouk

är det livsfarligt he he, tuk tuk är bekväma och går lagom fort hinner man se lite av omgivningen

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...

Jam traffic sir, now for 3 days. You understand, ok?

Jag kom tillbaka till Koh Chang idag, efter 4 dagar i Gambodias javla trafik harva!

Mvh

Kimmo

You take the blue pill – the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe.

You take the red pill – you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 veckor senare...

Sawasdee på er.

Har varit i Thailand i tre1/2 vecka nu.

Kom hem i Torsdags 25:e. Var och kolla in Kambodja (Phom Penh) samtidigt. Vilken soppa. Dom har mycket att göra för att få lite ordning.

Ingen hastighetsbegränsning råder. Finns ej enligt lag. Tog en taxi till Shianoukville. Höll på att krocka fyra gånger. Det var Oxar som sprang på landsvägen, kossor som gick och beta på vägrenen, barn som lekte. Ock så höll vi på att fronta med en Ambulans som hade utryckning. Osv osv.

Vi stannade i Shianoukville tre nätter. Det blir nog bra när dom har byggt klart och så. Maten var hyfsad. Men det var jobbigt att betala med US-Dollar. (OneDollarCountry). Dom måste få ordning på sin egna valuta. Dom har fått färdigt sitt flygfält i Shianoukville. Startar i December nån gång, fick jag höra av en taxichaffis. Ok lite kort om detta.

Skönt var det att åka "hem "till Thailand igen i allafall.

Red-dog :morgon:

Link to comment
Dela på andra sajter

Kambodja!

Kommunistiskt land med en Kung och all handel med us dollar!  :crazy:

Konstigt, eller hur?

Mvh

Kimmo

You take the blue pill – the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe.

You take the red pill – you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes.

Link to comment
Dela på andra sajter

Quote

Kambodja!

Kommunistiskt land med en Kung och all handel med us dollar!  :crazy:

Konstigt, eller hur?

Mvh

Kimmo

Nej det är inget kommunistiskt land.

Ge dem du älskar vingar att flyga, rötter att komma tillbaka till och anledningar att stanna. "Dalai Lama"

Link to comment
Dela på andra sajter

.2 Kommunismen i världen

Länder som har eller har haft kommunistiskt styre, är bland andra Sovjetunionen, Kina, Kuba, Nordkorea och Kambodja. De länder som idag lyder under kommunistiskt styre, är Nordkorea, Kina och Kuba. De flesta kommunistiska länder har direkt koppling till Sovjetunionen, men det finns också flera länder som har börjat som självständiga kommuniststater, däribland Kambodja, ett land där miljontals liv skördades under kommunistregimen.

Liksom så många andra ideologier, har kommunismen varit inblandad i ett flera krig. Däribland kalla kriget, som utkämpades i det dolda mellan USA och Sovjetunionen. De två dåvarande supermakterna var ledare för varsitt ”block” med flera länder, USA för västblocket och Sovjet för östblocket. Det ”kalla kriget” bredde ut sig efter andra världskriget, läget i världen var mycket instabilt. De två blocken hade olika syn på hur samhället skulle byggas. USA var mer för det kapitalistiska samhället, och Sovjet för det kommunistiska. Båda parter ville också ha makt i fler delar av världen. Kriget bröt aldrig ut till ett riktigt krig, utan hölls tillbaks av terrorbalansen. Kalla kriget tog slut i samband med att Sovjetunionen upplöstes år 1991.

USA är än har alltid varit en stark motståndare till kommunismen, och är efter Sovjets fall den enda supermakten i världen. Många menar att USA under 1900-talet lekt ”världspolis”, och att världen blir som USA formar den.

2.3 Sovjetunionen

Lenin, som var

ledare för det kommunistiska partiet bolsjevikerna, startade år 1917 tillsammans med sitt parti, den ryska revolutionen. De avsatte den tillfälliga regeringen som tillsats efter tsarens avgång, och som hade haft stora svårigheter med att skapa ordning i landet. Kommunisterna var inte alls det största partiet i Ryssland, men det bäst organiserade. De tillsatte en ny regering med enbart kommunister, och Ryssland blev ett land med ett enda parti. För att kunna möta motståndet från den gamla regimen, organiserade kommunisterna militärt, och skapade Röda armén. Efter ett flera år långt, hänsynslöst och blodigt inbördeskrig, stod kommunisterna som segrare. I december 1922 utropades Sovjetunionen. Lenin menade att den ryska revolutionen skulle sprida sig till mer utvecklade länder i Europa, och vara starten på en global omvandling, en världsrevolution. Först när den var genomförd kunde det kommunistiska drömsamhället bli verklighet.

Kriget i Ryssland hade förvärrat den ekonomiska krisen, och kommunisterna försökte få kontroll över läget, genom att förstatliga industrin och införa arbetstvång. De tvingade dessutom bönderna att leverera allt de själva inte behövde till staten. Man beräknar att omkring 8 miljoner människor dog av sjukdom eller svalt ihjäl, bara under de fyra åren mellan 1918 och 1922. Lenin insåg att situationen var ohållbar, och upptog det kapitalistiska systemet. Han fick aldrig uppleva sin vision om det kommunistiska drömsamhället, då han efter kriget insjuknade, och avled 1924.

Efter Lenins död tog Josef Stalin, partiets generalsekreterare, makten. Detta efter en hård kamp med den röda arméns organisatör, Leo Trotskij, som drevs i landsflykt. Stalin släppte honom dock inte ur sikte, och lät 1940 mörda honom i Mexiko. Stalins mål med Sovjet, var att förvandla landet till en modern industristat, som skulle finansierar av bönderna. Därifrån skulle också arbetskraften komma.

På detta reagerade bönderna våldsamt, och slaktade sina djur och förstörde sina gårdar. Stalin skickade de trotsiga bönderna till arbetsläge i Sibirien. De som blev kvar, jobbade enbart åt staten och berövades sin arbetslust och frihet. På grund av detta uppstod hungersnöd. Ännu en gång dog runt 8 miljoner människor.

Med tiden gick det bättre för Sovjet, och det började mer och mer likna ett industriland, i stil med USA och Tyskland. Det blev dock bara sämre och sämre för befolkningen. I Moskva hade bara sex procent av familjerna mer än ett rum år 1935. Ändå fanns det folk som lyckades hitta vinning i systemet, och tjänade därmed bra med pengar.

Under 30-talet, ställdes många män med viktigare poster i samhället inför rätta, flera anklagade för att ha planerat att mörda Stalin. Alla erkände, dömdes och avrättades. Detta upprepades flera gånger, och stora utrensningar skedde i administrationen och toppskiktet av partiet. Vad som senare tillkännagavs i ett tal av Stalins efterföljare 1956, var att rättegångarna hade iscensatts av Stalin själv. Alla som kunde hota hans ställning, hade tillfångatagits och torterats omänskligt. De hade också hotats med att familjemedlemmar skulle torteras och skickas till slavläger i Sibirien. Denna behandling fick även dissidenter, som kritiserade regimen.

Det sovjetiska samhället skulle nu förvandlas till en sovjetisk modern industristat där kapital och arbetskraft fanns att tillgå från jordbruket. Landets alla jordbruk förstatligades och gjordes till mekaniserade storjordbruk. Vinsterna blev ökad avkastning, minskat antal arbetare, en statlig inkomst genom god förtjänst.

Lenins dröm om det perfekta samhället, hade förvandlats till en diktatur, där folket led under en av historiens grymmaste härskare. När Stalin dog 1953, hade han många liv på sitt samvete. Den siste sovjetiske ledaren Michail Gorbatjov, försökte lätta på den hårda diktaturen. Detta ledde till att Sovjetunionen 1991 upplöstes.

2.4 Kambodja

Kambodja, är ett annat land som varit kommunistiskt. Det har dock inte ingått i det så kallade östblocket, vilket gjorde att den kommunistiska idén uppkom utan direkt påverkan av Sovjetunionen.

En tidig aprilmorgon 1975, intog de röda khmererna presidentpalatset, och de militära anläggningarna. De röda khmererna var en kommunistisk gerilla, under ledning av Pol Pot, en av tidernas värsta diktatorer. Pol Pots vision var att skapa det perfekta samhället, och det var också den bilden omvärlden fick av Kambodja. Han ansåg att samhället skulle vara ett

bondesamhälle som, enligt honom, hade funnits innan de västerländska makterna förstört landet. Den bilden omvärlden haft av Kambodja förändrades dock drastiskt när vietnamesiska styrkor i slutet av 1978 invaderade landet.

Pol Pot hade infört diktatur, och låtit mörda alla politiska motståndare, och utbildade människor avrättades som klassförädare. Många människor svalt och dog av utmattning, bl.a. i arbetsläger. Han hade också inrättat stränga regler för hur folk skulle leva, och hur de skulle uppföra sig i umgänge med honom (se bilaga 1). När en massgrav i Cheoung Ek avtäcktes, hittade man benknotor och skallar från de miljoner människor som föll offer för regimen (se bilaga 2). De flesta av dessa människor blev mördade och torterade till döds.

3. Diskussion

Kommunismen kan efter min text att döma upplevas, som en väldigt våldsam ideologi. En anledning kan vara idén om den nödvändiga revolutionen. Är det är rätt att döda för den egna uppfattningens skull? Skulle det fungera med fredliga metoder, och hur skulle världen idag se ut om alla maktskiften skett genom reformer? Att den franska revolutionen aldrig blev av utan skedde på fredlig väg, genom just reformer? Den franska revolutionen var det verkliga startskottet, efter den kom många ideologier att utvecklas. Skulle vi ha levat i en värld där fred dominerade?

Link to comment
Dela på andra sajter

Kommunism står enligt min mening i direkt strid med Moder Natur. En vacker tanke, men...

Ja, det är faktiskt naturligt att tänka på sig själv i första hand. I andra hand på ens familj och avkomma. Detta är inbyggt i de flestas gener.

Kommunism är onaturligt och dömt att misslyckas. Vilket vi sett många exempel på.

Herr Chang har talat.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 1 år senare...

Camboidja styrs av dom gamla kremerena enligt en gammal man jag träffade i Phom Phen januari 2008.Han sa att det är samma som var före 1979 som är nu.

Bara att dom har bytt uniformen mot civila kläder, och sina militär jeepar mot lyxiga Mercedes och Lexus.80% av bilparken i huvudstaden består av dessa bilar, i garagen står det 1000tal andra men dom har inte pengar att köpa bensin, så dom kan inte köra.

"Nypan"

Link to comment
Dela på andra sajter

Kommunism står enligt min mening i direkt strid med Moder Natur. En vacker tanke, men...

Moder Natur 4 President :clapping:

member of svampen's fan-club :yes:

Link to comment
Dela på andra sajter

Inte för att jag är kommunist men vad fan har kommunismen med trafiken i Kambodja att göra????

Fick snarare känslan att störst går först när jag vågade mig ut på vägarna i Kambodja.ungefär som i LOS.

:o

Allt som står skrivet är sant utom i de fall du råkar känna till saken.

Link to comment
Dela på andra sajter

Men dom verkar ju köra på rätt sida av vägen :rolleyes: så¨de problemet slipper man.

Satanister är ganska snälla bara man låter bli att jävlas med dem.

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

×
×
×
  • Skapa ny...