Jump to content
IGNORERAD

Stora tråden om Whisky


Oregistrerad

Recommended Posts

Oregistrerad

Morsning MPR vänner, just hemkommen från en resa i Skottland, Whiskyns förlovade land. Kommer stava Whiskey just såhär, inte som på exempelvis Irland "Whiskey".

Tänkte jag skulle skriva några rader om det, dels kanske det finns någon som uppskattar whisky här, dels

kan jag verkligen rekommendera Skottland för de som är intresserade av vacker natur och imponerande landskap.

Avfärd från Skavsta. Flyg med Ryanair. Billigt och enkelt, de flög i alla fall snabbare än tidtabellen.

Ankomst till Edinburgh, huvudstad och näst störst efter Glasgow.

DSC00822.jpg

DSC00825.jpg

DSC00819.jpg

DSC00828.jpg

Kul stad med en hel del att kika på och dessutom skoj att allt är billigare än hemma. Man kan faktiskt äta och dricka

för halva priset mot hemma.

DSC00833.jpg

DSC00858.jpg

DSC00863.jpg

DSC00868.jpg

DSC00871.jpg

Därifrån avfärd med liten minibuss till ön Islay som ligger väster om Skotska fastlandet. Går färja över som tar två timmar.

DSC00886.jpg

Ön Islay är liten, kanske 2 x 3 mil. På ön finns mängder av whisky destillerier. Området är känt för ganska rökiga whiskysorter.

Naturen är häftig. Grönt så långt ögat kan nå. Höga berg, floder och får precis överallt. Stenmurar och stenhus. Trolskt landskap som för tankarna till sagan om ringen. Såg inte ett trähus på en vecka. Säl och delfiner i havet utanför.

DSC00881.jpg

DSC00942.jpg

Festlig graffiti på väggen på allmän toalett...

DSC00880.jpg

Besökte 6 olika destillerier och aningens förenklat kan man säga att whiskytillverkningen går till så här.

Först inköpes mängder med korn som får ligga på betongmark och sedan blötlägges denna. Man vänder på kornen med spadar lite då och då så det inte

blir en gräsmatta utan kornen bara öppnar sig lite.

DSC01036.jpg

DSC00931.jpg

Sedan skall man torka (malten som det nu blir) dessa korn och ge den smak. Detta sker genom att man låter rök passera genom. Röken får man genom att elda

torv (Eng. Pete). Det finns gott om torv på Island of Islay. Torv är som sammanpressat växtmaterial, ungefär som lite torrare sammanhängande jord.

Här avgörs till större del whiskyns rökighet. Mer och intensivare torveldning - större rökighet.

Värmen gör att kornet börjar gro och jäsa och utveckla socker.

DSC00932.jpg

DSC01039.jpg

Det finns ett antal destillerier som inte själva gör denna process (mältning) utan köper helt enkelt in det färdigt och blandar med lite eget producerat.

Sedan maler man kornen och blandar det med hett vatten i stora mäskkar. Ånga stiger i mäskkaren och man tar hand om det socker som utvecklas.

Man häller i vatten i omgångar i olika temperaturer.

DSC00994.jpg

DSC01041.jpg

DSC00990.jpg

Sedan tillsätter man jäst och låter det hela jäsa i jäskar. Dessa ser ungefär lika ut på destillerierna, vissa använder trä, vissa metall.

Det bubblar i några dagar och sedan har man en alkoholhalt på ca 5-8 procent.

DSC01043.jpg

DSC00934.jpg

Maltwhisky destilleras oftast två gånger i kopparpannor. Mäsken destilleras en första gång till en sprit med ungefär 20 - 26 procent. Det destilleras en gång till i en nästa panna. Alkoholhalten på den spriten brukar ligga på cirka 70 procent.

DSC00959.jpg

DSC01045.jpg

Under denna process har destillören ett stort ansvar att se till att allt ser bra ut vad gäller styrka och utseende.

Sedan skall det lagras på fat. Ofta gamla Sherry eller Bourbon fat som de har köpt från USA eller Europa.

Denna process ger whiskyn dess färg och viss smak.

Här i Skottland säger regelverket att man inte får kalla det whisky förrän efter tre år.

Under lagringen försvinner en del alkohol. Väl lagrad whisky ger oftast en lite mildare, mjukare ton. Man kan dock inte lagra den hur länge som helst.

DSC01002.jpg

DSC00965.jpg

Vanligast är sedan, när man buteljerar, att man spär med vatten till dryga 40 procent. Det finns dock starka varianter (Cask strength)

DSC00969.jpg

DSC00983.jpg

DSC01029.jpg

Så, har du besökt något destilleri eller kanske vill dela med dig om någon whiskyorienterad erfarenhet?

Vad har du för whiskyfavorit och hur skall whiskyn bäst avnjutas? Med vatten och mörk choklad?

Link to comment
Dela på andra sajter

  • Svar 885
  • Skapad
  • Senaste svaret

Mest aktiva i denna tråd

  • dandic

    79

  • GreenValley

    57

  • Peolito

    52

  • MickeN

    24

Mest aktiva i denna tråd

Inlagda bilder

Härliga bilder. Jag föredrar en 12-årig Macallan efter en god middag. Rumstempererad med möjligtvis en droppe vatten i. great.gif. MVH HNjap.gif

Arguing on the internet is like competing in the special olympics even if you win you're still a retard.
"Du är nog inte rasist, du är troligare en sasist; en svamlande arbetsskygg sexturist" @Atom

Link to comment
Dela på andra sajter

Kul bildserie, köper själv mest whisky från Islay. Favoriterna är nog just Ardbeg och Laphroaig faktiskt, men nästan allt från Islay är ju bra.

Ge dem du älskar vingar att flyga, rötter att komma tillbaka till och anledningar att stanna. "Dalai Lama"

Link to comment
Dela på andra sajter

Lyckligtvis, så är en av mina favoriter MACALLAN.

Jag säger lyckligtvis, för den finns att köpa i Pattaya.

Jag dricker den med ett par droppar vatten i, som faktiskt förhöjer smaken.

Jag föredrar att dricka god whisky i kupade glas och inte i raka glas och absolut inte med is.

I kupade glas får man först aromen via näsan, för att därefter ta en smutt och få nästa upplevelse genom gomen.

För den som är intresserad av Skotsk whisky och dess historia, så rekommenderar jag boken "SKOTSK WHISKY - Allt om maltwhisky".

Författare är Per Ellsberger och boken är utgiven på Prisma.

Pensionärer suger - bunt ihop och slå ihjäl!

Link to comment
Dela på andra sajter

Tacka vet jag Hong Thong den kan man bli rökig av som fan.

Snake

Bättre ringla än vingla.

Link to comment
Dela på andra sajter

Oregistrerad

Kul bildserie, köper själv mest whisky från Islay. Favoriterna är nog just Ardbeg och Laphroaig faktiskt, men nästan allt från Islay är ju bra.

Tack! Håller med - många fina från det området.

Måste erkänna att det är först på senare tid som jag riktigt uppskattar whisky.

Och innan någon armbågar sig fram för att överlämna rätt svar vad gäller huruvida man skall dricka whisky kall eller inte, med is, vatten eller annat och vilken typ av glas och tillbehör det skall vara så kan jag berätta att alla Skottar jag talade med på de 6 destillerier jag besökte sade samma sak. Det finns inget facit, rätt eller fel. Alla är vi olika och har olika tycke och smak. Man får själv prova sig fram till den lösning man föredrar.

Och för dem som inte vill ha sin whisky alldeles för rökig så hade man på Ardbeg en variant som inte var rökig alls, men riktigt smakrik. Kände inte till den sedan tidigare.

Ardbeg Blasda

:-)

Link to comment
Dela på andra sajter

Lyckligtvis, så är en av mina favoriter MACALLAN.

Jag säger lyckligtvis, för den finns att köpa i Pattaya.]

Det var som tusan.

Var hittar man den och vad kostar den?

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej Singh@!

Försökte att svara dej genom att klicka på citera, men av någon anledning funkade det inte, så mitt svar kommer här:

Jag köpte senast på Foodland.

12-årig, 700 ml, 2500 Baht.

Pensionärer suger - bunt ihop och slå ihjäl!

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag är ruskigt avundsjuk. Sex år i UK och ändå blev det aldrig av att jag åkte till Islay. Men någon gång ska det väl bli av.

Precis som Kim är mina favoriter Ardbeg och Laphroaig. Men som god trea håller jag Bunnahabhain. I samlingen just nu finns en Darach Ur av precis nämnda märke och en Ardbeg Uigeadail.

Link to comment
Dela på andra sajter

Magnus-Chumphae

Kul blir sugen på en tripp till Skottland får börja övertyga regeringen om att det skulle vara en trevlig tur, får hålla med Laphroaig och Lagavulin är mina favoriter. Verkar som Laphroaig tronar som den mest populära sorten i denna tråd än så länge.

Mvh

Magnus-Chumphae

Magnus-Chumphae

Link to comment
Dela på andra sajter

Kanontråd Nam kaeng.

Min favvo är Laphroaig men jag gillar dom flesta Islay eller Sprey Single maltarna.

Jag vet inte om jag sktivit detta förrut, men jag hade en väldigt roande brevkonversation under ett par år med Laphroaigs förre Vd Ian Hederson en jäkligt trevlig prick som bla. tipsade om systembolagets``hemliga´´lista.

Nu har jag inte sett den på nåt år men den berättar var (på vilket systembolag) dom verkliga pärlorna finns, tex. bolagel i xxx har 2 flaskor Bowmore 65 år gammal och dom kostar xxx kr.st.

Du kan aldrig bromsa dej ur en uppförsbacke.

Link to comment
Dela på andra sajter

Om man köper ganska mycket whisky i Sverige för stora pengar kan man kombinera nytta med nöje och köpa en budgetbiljett med tex Ryan eller Easy Jet till UK. De stora matkedjorna som ASDA, Tesco, Sainsbury har nästan jämt nersatta priser på någon malt. Själv så köpte jag ett gäng med Laphroaig Cask för endast £20 stycket. Priset för en vanligt Laphroiag ligger på cirka £27.

Link to comment
Dela på andra sajter

Hallåj! Trevlig tråd som startats. Laphroaig ( quarter cask) och Dalwihinnie 15 åriga är mina favoriter, är forfarande novis inom området men ska nog någon gång också ta mig en tur till skottlan för att besöka något av dessa destilirier.

// JMitchell

Link to comment
Dela på andra sajter

Oregistrerad

Laphroaig och Lagavulin är mina favoriter.//

Mvh

Magnus-Chumphae

De som jag hann kika på var - förutom Laphraig och Lagavulin (bara ett snabbesök) - , Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain och Kilchoman.

Jag var inte till Caol Ila. Någon annan kanske har bilder därifrån?

Jag har väl egentligen ingen favorit så, utan uppskattar att prova nya sorter. Bruka plocka fram en virre till kaffe och chokladbit på fredagskvällen och det kan mycket väl bli en blended, behöver inte vara en single malt från Skottland.

:-)

Link to comment
Dela på andra sajter

De som jag hann kika på var - förutom Laphraig och Lagavulin (bara ett snabbesök) - , Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain och Kilchoman.

Jag var inte till Caol Ila. Någon annan kanske har bilder därifrån?

Jag har väl egentligen ingen favorit så, utan uppskattar att prova nya sorter. Bruka plocka fram en virre till kaffe och chokladbit på fredagskvällen och det kan mycket väl bli en blended, behöver inte vara en single malt från Skottland.

:-)

Trevlig tråd Naam kaeng.

Instæmmer i vad du sæger, jag har heller inget emot att ta mig en blended på fredagskvællen. En av favoriterna just nu ær den 15 årige Johnnie Walker Green Label.

//bob

Link to comment
Dela på andra sajter

John Khonken

Mina favoriter är Ardbeg 10 år. Är som en pungspark och Tallisker 10 år. Helt perfekt. Att besöka skottland är kanon. Vilket trevligt folk

Link to comment
Dela på andra sajter

Hej

Jag har ett stort problem med Wiskey.. flaskorna tar alltid slut... :kort:

Bland annat denna

loch-dhu-black-whisky-1.jpg

Det hade varit fint att spara en flaska i hyllan.

/Enis

"Om du inte är en elefant, försök inte bajsa som en..."

Link to comment
Dela på andra sajter

Laphroaig är min favorit, men som pensionär i Thailand så blir det lite billigare dricka. Som standard Chivas Regal och även en och annan Ballantine. Men, kommer någon med JW röd då backar jag.

Drickes vid rumstemperatur, ingen is eller vatten.

Oscar (som en gång blivit arresterad i Edinburgh).

Ändrades av Oscar
Link to comment
Dela på andra sajter

Ja, Laphroaig och Caol Ila är favoriter även för mig.

Och dom är ju faktiskt jäkligt prisvärda.

Men glöm inte bort japanerna, de tillverkar suverän whisky.

Mitt nästa köp ska bli en Yoichi 10 year.

Jag var på whiskymässa i februari, och då provade jag

Octomore 152, som skulle vara världens rökigaste whisky.

Det var en smakupplevelse som inte var av denna världen.

Kanske inte den godaste jag smakat, men som jag sa,

en ordentlig smakupplevelse.

mvh

Link to comment
Dela på andra sajter

Oregistrerad

Oscar (som en gång blivit arresterad i Edinburgh).

Vaddå?! Hurdå?! Vill du berätta?

:-)

Men glöm inte bort japanerna, de tillverkar suverän whisky.

Mitt nästa köp ska bli en Yoichi 10 year...//

Skoj! Är det just Toichi som du kan rekommendera?

Jag har ett svagt minne av att jag provade japansk whisky för 10-15 år sedan och att flaskan hade formen av en japansk, rustad soldat. Men mitt minne kan ju förstås svika mig.

Link to comment
Dela på andra sajter

Härlig tråd som skapats. Tidigare var favoriterna de rökiga Islay-sorterna, såsom Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg och det sedan länge nedlagda Port Ellen. Just nu är jag mest insnöad på whsiky som är slutlagrade på sherry- eller portvinsfat. Några favoriter just nu är Glengoyne, Glendronach och Glenfarclas. Yamazaki är en riktigt god Japans whisky tycker jag, som för övrigt avnjutists idag efter lunchen.

Slänger ut några bilder från 2007 då ett gäng grabbar tillbringade en vecka i Skottland med golfspel och whiskydrickande. Mest bilder från whiskydestillerier, men bifogar också en bild från hål 18 på S:t Andrews old course.

post-6781-0-31479300-1306076118_thumb.jp

post-6781-0-10372800-1306076158_thumb.jp

post-6781-0-46776700-1306076224_thumb.jp

post-6781-0-57911000-1306076279_thumb.jp

post-6781-0-84155200-1306076355_thumb.jp

post-6781-0-59013500-1306076374_thumb.jp

post-6781-0-66227900-1306076392_thumb.jp

post-6781-0-01060200-1306076427_thumb.jp

post-6781-0-92716200-1306076499_thumb.jp

post-6781-0-63640100-1306076546_thumb.jp

post-6781-0-89028100-1306076593_thumb.jp

Link to comment
Dela på andra sajter

Vaddå?! Hurdå?! Vill du berätta?

:-)

OK, var på jobb i Paris då det plötsligt blev långhelg i Frankrike. Ringde en f.d. jobbarkompis i Dalgety Bay (på andra sidan bron) och ett par dagars sammankomst blev bestämt. Flög upp till Edinburgh och efter passkontrollen klev ett par allvarliga och bestämda poliser fram och arresterade mig. Handklovar på och förd till förhörsrum.

Efter liten väntan kommer min kompis in som var polare med poliserna och allt var ett skämt. Polispolarna bjöd på kvällsrundan senare, skulle bevisa att Skottar inte alls är snåla. Kompisens fru var inte ett dugg imponerad då vi så småningom ramlade in mitt i natten.

Oscar

Link to comment
Dela på andra sajter

Skoj! Är det just Toichi som du kan rekommendera?

Jag har ett svagt minne av att jag provade japansk whisky för 10-15 år sedan och att flaskan hade formen av en japansk, rustad soldat. Men mitt minne kan ju förstås svika mig.

Nja, Yoichi har jag inte hunnit prova ännu, Den ska bli mitt nästa köp.

Jag har hört mycket lovord om den på annat håll.

Yamazaki 12-årig däremot, har jag hunnit få i mig en hel del flaskor.

Och det är nog den allra godaste whisky jag druckit, trots att jag

egentligen är mer förtjust i rökig Islay-whisky, och Yamazaki är ju

mer åt det fruktiga hållet, men helt underbar.

mvh

Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...