Jump to content
Hem
Nytt
Logga in

Logga in24h
IGNORERAD

Utställning om bärplockare från östeuropa och thailand


Enis

Recommended Posts

Kanske kan appelera några av forumets medlemmar

Quote

ON THE MOVE

6 SEPTEMBER-16 NOVEMBER 2008

Den 6 september öppnar utställningen On the Move på Arbetets museum i Norrköping. Konstnär Margareta Klingberg har följt bärplockare från f d Östeuropa och Thailand i deras arbete i norrlandsskogarna och på hemorten. De är människor som representerar en mindre synlig sida av den nya globala ekonomin där hela världen är en möjlig arbetsplats.

Under bärsäsongen kommer ett stort antal gästarbetare till norra Sveriges inland. Många kommer från länder i f d Östeuropa som Polen, Litauen, Vitryssland och Ukraina, men det finns också människor som kommer resande ända från Thailand för att plocka bär. Margareta Klingberg kom i kontakt med bärplockarna när hon själv arbetade för en bäruppköpare i Junsele i Ångermanland. Hon kom att intressera sig för thailändska risbönders och polska småbrukares rörelser i det svenska skogslandskapet och ville söka sambanden med deras tillvaro i hemlandet.

Med kamera har Margareta följt med på bärplockning och fått en inblick i säsongsarbetarnas vardag. Det visar sig att flera ser bärplockningen som en del i en sammansatt ekonomi där födkrokarna är spridda på flera ställen och länder. Människorna ingår i ett kretslopp i en vidsträckt geografi och bygger sina liv på att förflytta sig mellan platser och länder för att försörja sig. Thailändska bönder hinner med hjortron, blåbär och lingon i Sverige innan det är dags för den egna risskörden. Polska småbrukare förlänger den egna säsongen med ännu en skörd i Sverige. Andra kompletterar sin inkomst i hemlandet med tidig skörd av primörer och frukt i Tyskland, Holland och Spanien och den sena bärsäsongen i Sverige. Några har övergivit den svenska bärskogen för byggarbetsplatser på Irland.

Bärplockning har gått från att vara en traditionell och betydelsefull extrainkomst för kvinnor och äldre i skogslänen till att vara en internationaliserad verksamhet för gästarbetare från hela världen. Margareta Klingberg har följt säsongsarbetarna både i Sverige och i hemländerna för att beskriva deras arbetsliv – en sorts globalisering underifrån.

Delar ur projektet On the Move har tidigare visats i utställningarna Momentum (Moss, Norge), Arbeit/Work  (Innsbruck, Österrike och Cork, Irland) Facing East (Storbritannien) samt Nomads of Nowadays (Gdansk, Polen). I utställningen på Arbetets museum är det första gången som hela materialet visas samtidigt. Utställningen består av ett 40-tal bilder från både Sverige och säsongsarbetarnas hemländer, video samt några installationer. Projektet On the Move har genomförts med stöd av Konstnärsnämnden – Sveriges bildkonstnärsfond.

Margareta Klingberg är född i Sundsvall. Hon är bildkonstnär och arbetar med textil, text och fotografi.

PRESSVISNING: torsdag 4 september kl 13 på plan 7

VERNISSAGE: lördag 6 september kl 14. Annette Rosengren, fil dr i etnologi och verksam på Nordiska museet, inviger.

UTSTÄLLNINGSPERIOD: 6 september-16 november 2008

PRESSBILDER: finns att ladda hem. Välj Pressbilder i undermenyn.

FÖR MER INFORMATION:

Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Kerstin Ullström Elam, intendent Arbetets museum, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se

Margareta Klingberg, 070-52 64 874 klingberg_m@hotmail.com

http://www.arbetetsmuseum.se

Foto: Margareta Klingberg

Ban%20Kok%20Sung%20lV_webb (Medium).jpg

vallingberget_webb (Medium).jpg

Ban%20Kok%20Sung%20l_webb (Medium).jpg

Ban%20Kok%20Sung%20lV_webb (Medium).jpg

vallingberget_webb (Medium).jpg

"Om du inte är en elefant, försök inte bajsa som en..."

Link to comment
Dela på andra sajter

Tack så mycket Enis.

Jag är mycket fascinerad och intresserad av samma ämne.

Ska försöka pricka in det i samband med besök till kompisar kanske.

Trevlig helg

Magrood

"Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,

mod att förändra det jag kan

och förstånd att inse skillnaden."

Link to comment
Dela på andra sajter

Arkiverad

Denna tråd är arkiverad och kan inte skrivas i.

×
×
×
  • Skapa ny...