Jump to content
IGNORERAD

Vietnamkriget


Oregistrerad

Recommended Posts

Beträffande WW2, så kan vi så här efteråt ha den uppfattningen, men WW1 är en helt annan historia.

Bara en detalj i sammanhanget; det var Frankrike som överföll Tyskland, varpå England följde efter. Inledningsvis anföll Ryssland Österrike-Ungern, vilket resulterade i att Tyskland anföll Ryssland, men tyskarna anser nog att de blev överfallna på västfronten.

Nja, i och med attacken på Belgien och att de därmed började genomföra den berömda Schlieffenplanen kan man knappast säga att de blev anfallna på västfronten.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • Svar 287
  • Skapad
  • Senaste svaret

Mest aktiva i denna tråd

  • clion

    27

  • broder tuk tuk

    21

  • Soengsang

    11

  • Muimatt

    8

Mest aktiva i denna tråd

Inlagda bilder

Jo, du har rätt där. Men då Frankrike var i allians med Ryssland och i o m Frankrikes mobilisering så var det bara en tidsfråga; så tysken krävde väl fri passage genom Belgien. När de inte fick det så startade cirkusen.

WW1 blev kanske så illa som det blev, tack vare alla dessa allianser som fanns. Helt plötsligt så small det överallt. Tror det tog ungefär fyra månader tills alla inblandade var i gång.

Då hade ändå Europa upplevt en fantastisk tid med tekniska landvinningar och industriell utveckling, stabilt penningvärde, frihandel och rörlighet - lite av EU-idealet. De flesta av Europas kungahus var dessutom släkt med varandra - allt var som en stor familj. :friends:

"- Vad kännetecknar en tolerant person?

- Det är en person vars intressen inte är hotade."

Link to comment
Dela på andra sajter

Svar till Niel och Singha711

Som barn i 7-10 års åldern spelade jag, som många andra, sk ALGA-spel, dvs

Monopol, Finans, Risk, Krig mm.

Då var det ok att förgöra sina motståndare med alla tillgängliga medel.

Att döda några hundratusen röda ryssar eller gula japaner var helt OK

för att vinna krigs-spelet.

Efter diverse skolgång, innehålland bla humanistiska och demokratiska och olika politiska värderingar,

var det till att ifrågasätta dessa klyschor som rättfärdigar grovt övervåld mot

milliontals helt oskyldiga människor. ``kalla kriget`` etc.

Som med- människa kan man väl inte försvara tex USA:s kärnvapen anfall mot Hiroshima och Nahgasaki i Japan, eller USA:s bombningar med milliontals ton bomber över Vietnams

befolkning?

Jag har svårt att acceptera att världen skulle vara en, som Singha711 uttrycker det,

``spelplan`` för makthungriga människor.

Hej Bossej,

om du hänger upp dig på uttryck som "spelplan" har du nog missuppfattat mig, samtidigt som jag felaktigt har tagit för givet att innebörden av uttrycket "spel" i detta sammanhang var allmän känt.

Jag använder inte ordet "spel" i betydelsen av "lek" etc utan i anknytning till spelteorin eller beslutsteorin, en tvärvetenskap som används för att fatta rationella beslut vid komplexa strategiska problem. Ett annat exempel är uttrycket "nollsummespel" som inte heller har med "lek" att göra. Men uttrycket är ganska utbrett och även den refererar till spelteorin.

Sen kan jag väl hålla med dig att de medel som används i alla krig är i sig omänskliga och i många fall även fullständigt ineffektiva och t.o.m. kontraproduktiva. På den punkten verkar USA faktiskt inte ha lärt sig speciellt mycket trots de många motgångar. Så länge man genom militära handlingar demonstrerar uppfattningen att fiendens liv är mindre värt än det egna livet, så länge är det svårt att försvara sina handlingar med kampen för demokrati, dvs alla människors lika värde på jorden.

M.v.h.

//Singha711

Link to comment
Dela på andra sajter

Guest Toprunner

om det gick ut på att bygga bostäder o bekämpa kommunismen i samma andetag vet jag inte men så mycket vet jag att dom försökte bekämpa kommunismen och det kanske dom lyckades med, men dom fick stryk i vietnam då, men idag så är det nog andra tongångar där, kanske pga att turismen och med en rika amerikaner bygger upp landet på både gott och ont, men det är ju en utvekling som kan vara bra för dom.

Med facit i handen kan ju alla se att kommunismen inte behöver bekämpas eftersom den inte kan existera, den är själförstörande. Det som var skadligt var att den drog fokus från den verkliga fienden... islam. Där får man nu bita i det sura äpplet i Irak och Afghanistan idag. Nästa böld i röven blir Irans attack på Israel.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 månader senare...

Verkligen intressant att läsa om för en som inte vet så mycket om det kriget.Tack

Harre gu du vet la lika lite om det som om hästar.Annars får jag instämma det är en intressant tråd Kul att höra ISAN L berätta om de han själv känner och som varit med ,mera sådant.Efter som man följde det hemma och demonstrerade mot det .Men att höra människornas egna berättelser måste vara fantastikt intressant.Mera sådant Tack på förhand Godiva.

Link to comment
Dela på andra sajter

Med facit i handen kan ju alla se att kommunismen inte behöver bekämpas eftersom den inte kan existera, den är själförstörande. Det som var skadligt var att den drog fokus från den verkliga fienden... islam. Där får man nu bita i det sura äpplet i Irak och Afghanistan idag. Nästa böld i röven blir Irans attack på Israel.

Tror det är större risk att Israel anfaller Iran

Mest ironisk är ju att det var USA som stöttade och betalade Talibanerna för att försöka slänga ut Sovjet ur Afghanistan

Being nice is overrated - Garfield

Link to comment
Dela på andra sajter

Scandinaviancorner

Jag har en god vän som kommer från USA. Han kom till Sverige första gången i början av 70-talet och har sedan dess varit här nästan varje år på kort semester.

Han var militär och deltog i Vietnamkriget, men avvek därifrån som desertör. Han tog sig till Sverige och jag lärde känna honom.

Han besökte mig förra veckan och nu fastnar jag på nätet och läser om Vietnamkriget.

Först och främst, jag är varken pacifist eller förespråkare för invasioner, men måste säga att jag berörs när jag läser om Vietnamkriget.

Utspelade sig mellan 1957 - 1975 och de stridande var Nord och Sydvietnam.

Nordvietnam fick stöd från Sovjet och Kina medan Sydvietnam fick sitt stöd från USA.

Vietnam hade kommunistiskt styre. De skapade FNL, en väpnad guerilla.

Jänkarna gick in i Vietnam först efter ett par år.

Usa bombade ganska friskt Nordvietnam. Offensiven kallades "Rolling thunder".

Stora områden i Sydvietnam förklarades vara fria eldzoner vilket innebar att alla identifierade, även civila, betraktades som fienden.

USA släppte ett avlövningsmedel "agent orange" över stora delar av landet. Resultat 400 000 döda eller skadade och 500 000 barn födda med missbildningar.

1970 när Nixon beslutar att invadera Kambodja möter han stora protester. Många soldater deserterar.

USA lämnar sedan kriget och Nordvietnam genomför en fulltalig invasion och vinner kriget.

Vid krigets slut hade 7 miljoner ton bomber fällts (!).

2-5 miljoner Vietnameser räknar man med dog i kriget, beroende på källan, USA förlorade över 50 000 man.

Efter krigets slut tillträdde kommunistregimer i Laos och Kambodja.

Jag känner till att Thailands prostitution fick en boom under kriget, då soldater besökt riket.

Dessutom sände Thailand soldater att hjälpa USA i kriget.

Thailand byggde ut infrastrukturen och befolkningen flyttade, rörde på sig i stor utsträckning. Många arbetade med vägbyggen och liknande och en hel del var anställda av den Amerikanska staten.

Runt Amerikanska baser poppade butiker och nöjesinrättningar upp.

I exempelvis Udon Thani fanns det 1966 1246 kvinnor som arbetade enkom för att göra Amerikanska män "lyckliga". 1972 var siffran 6243..

Många flyttade till Bangkok efter kriget.

Vietnamkriget, och USAs inblandning har alltid varit utsatt för debatt, lägger ingen värdering i det.

Jag är nyfiken på om det finns kunskap här på forumet om vänner eller kompisar till familjemedlemmar som har berättelser om hur kriget påverkade Thailand och Thailändarna.

Måste finnas många som har berättelser att förtälja.

Jag har vart med om att plocka upp Vietnam flyktingar i Syd kinesiska sjön och ni kan läsa om hela historien när och om

mina memoarer blir färdiga någon gång

Link to comment
Dela på andra sajter

Vad som förvånar mig är hur ”förlåtande” de flesta Vietnameser är gentemot USA och hemskheterna de utförde i och runt Vietnam. Speciellt om man jämför med länderna i mellanöstern där folk kommer ihåg en oförrätt flera generationer efter själva händelsen…”Yo, din mama sa min mama luktar fis, herre guden, jag skall döda dina mama och alla bröder dina och din syster…”

Många bra filmer som har tagits upp, men det helt klart bästa Vietnamfilmen som har gjorts är Plutonen.

Träffade en gång i mitten av 90-talet en svensk kille som berättade att han hade tjänstgjort i Vietnam, Göteborgare som enligt honom själv av ”misstag” hade fått en lite högre position inom den amerikanske armen i Vietnam. Kommer tyvärr inte ihåg hela historien bakom detta.

Fick det även till att han var den Vietnamveteranen som Janis Jopplin hade ihop det med ett tag i US, se filmen Rose med Bette Midler för mer info. När jag träffade honom så var han sambo med en Thaidam och de bodde i Thailand, han försörjde sig tydligen som typ testförare/racerförare i Thailand, men gick tyvärr bort för ett ca 10 år sedan om jag inte misstar mig, kanske någon annan på forumet vet mer om denna person, som jag både har glömt namn och ålder på?

//bob

Link to comment
Dela på andra sajter

Jag har vart med om att plocka upp Vietnam flyktingar i Syd kinesiska sjön och ni kan läsa om hela historien när och om

mina memoarer blir färdiga någon gång

Låter spännande - vi avvaktar till dess att vi ser att boken står på bestsellerhyllorna!

:-)

Link to comment
Dela på andra sajter

Är det någon som känner till några bra böcker om Vietnam kriget om hur det startade och varför.

En nyss utgiven bok (2010) av Marco Smedberg, Vietnamkrigen 1880 till 1980, är sannolikt den bästa i ämnet, den ger en intressant och allomfattande beskrivning

om hur Vietnam under lång tid och som det ser ut, i ett långt sammanhang har

varit utsatt för ständiga angrepp. Inte bara av USA. Men USA delen dominerar boken. Mycket läsvärd, och inte

speciellt politiskt ställningstagande. Båda sidor av myntet diskuteras.

Vietnamkrigen 1880 till 1980

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 4 månader senare...

Visst kan man diskutera värdet på en Hollywood film när det gäller skildring av ett brutalt och rått krig (det finns inga gentlemannakrig), men jag tycker ändå att två ytterst spännande och välspelda filmer lyckas ganska bra med den bedriften.

Jag pratar om:

1) Deerhunter, 1978, med Robert DiNero bl.a.

2) Apocalypse,1979, med Martin Sheen, Marlon Brando bl.a.

Filmen finns i en uppiffad nyupplaga under namnet 'Apocalypse Now' , är över 3 timmar lång och kom ut 2001.

Bägge filmerna har fått många priser och skildrar på ett utmärkt sätt tidsandan och krigets brutalitet. Ett väldigt bra sätt att sätta sig in denna epok!

//Singha711

För att rekommendera bra krigsfilmer, ej om vietnam, så måste jag säga "Das Boot" (finns i 2 versioner) samt "Stalingrad"... Riktigt gripande.

Link to comment
Dela på andra sajter

Är det någon som känner till några bra böcker om Vietnam kriget om hur det startade och varför.

En av mina favoritböcker som handlar om Vietnam, kriget sett från en stökig USMC-soldats, en PlutC vid fronten, ett politiskt sändebud från Washington samt en eller ett par karaktärer till, heter "Och jorden färgädes röd".

Grymt bra läsning. Boken i sig är fiction men är baserad på verkliga händelser där författaren, som var veteran (om jag inte minns helt fel) har hittat på karaktärerna.

Nästan 800 sidor med textstorlek 10 sträckläste jag på knappt 3 veckor. whistle.gif

Mvh Smuffe

โดยไม่เปิดไฟ เป็นเพียง วิทยุถ่ายทอดสด ...
Link to comment
Dela på andra sajter

  • 9 månader senare...

//...En av mina favoritböcker som handlar om Vietnam, kriget sett från en stökig USMC-soldats, en PlutC vid fronten, ett politiskt sändebud från Washington samt en eller ett par karaktärer till, heter "Och jorden färgädes röd"...

Tack för tipset! Tycks ha fått fina recensioner.

Fast 800 sidor bok är kanske inget man har i bakfickan när man far på moppe ner till beachen.

Link to comment
Dela på andra sajter

  • 2 månader senare...

Frankrike fick ge sig,Australien fick ge sig,Jänkarna fick ge sig,,bara konstatera att vietnam är ett starkt folk..

Tips på andra filmer,,Harrisons flower om kriget på balkan,gripande o sevärd..

# 27 RIP

Link to comment
Dela på andra sajter

Frankrike fick ge sig,Australien fick ge sig,Jänkarna fick ge sig,,bara konstatera att vietnam är ett starkt folk..

Tips på andra filmer,,Harrisons flower om kriget på balkan,gripande o sevärd..

Balkan är balkan dom har krigat allltid och kommmer förmodligen att fortsätta med det

Att försöka är det första steget mot misslyckande./ Homer Simpson

Link to comment
Dela på andra sajter

Balkan är balkan dom har krigat allltid och kommmer förmodligen att fortsätta med det

Men dom kommer aldrig upp i usa,s klass.

# 27 RIP

Link to comment
Dela på andra sajter

Men dom kommer aldrig upp i usa,s klass.

Dom ligger j`````ligt nära eller dom har gätt förbi

dom har krigat sedan innan USA fans

Att försöka är det första steget mot misslyckande./ Homer Simpson

Link to comment
Dela på andra sajter

Tallviking

USA = 300 år gammalt

Konflikten i Israel(Kaanan) mellan judar och andra = 4000 år

Konflikten runt Eufrat och Tigris delta = 6000 år

Being nice is overrated - Garfield

Link to comment
Dela på andra sajter

Är det någon som känner till några bra böcker om Vietnam kriget om hur det startade och varför.

Svenskt Miltär Historiskt Bibliotek kan varmt rekomenderas! SMB.

Sju år i folkskola, yes! Proud member of R 142 Ystad! Däckspojke!

Link to comment
Dela på andra sajter

Dom ligger j`````ligt nära eller dom har gätt förbi

dom har krigat sedan innan USA fans

Har sverige med,krigade jämt förut så då är vi i samma klass då..

USA = 300 år gammalt

Konflikten i Israel(Kaanan) mellan judar och andra = 4000 år

Konflikten runt Eufrat och Tigris delta = 6000 år

Nått med balkan o göra?,turkiet räknas inte dit om du inte menar östra thariken

# 27 RIP

Link to comment
Dela på andra sajter

Har någon föresten sett nya danska serien Borgen? Handlar om danskar i Afghanistan som dör och en konflikt inom regeringen i Danmark som gör att dom inte får bättre vapen! Bra gjort igen av Danmark inom action film genren!

Sju år i folkskola, yes! Proud member of R 142 Ystad! Däckspojke!

Link to comment
Dela på andra sajter

Har sverige med,krigade jämt förut så då är vi i samma klass då..

Är det en ursäkt ?

Nått med balkan o göra?,turkiet räknas inte dit om du inte menar östra thariken

Att försöka är det första steget mot misslyckande./ Homer Simpson

Link to comment
Dela på andra sajter

Nope,,bara en jämförelse med ditt sätt o generalisera ett krigiskt folk..

# 27 RIP

Link to comment
Dela på andra sajter

Registrera dig eller logga in för att kommentera
och se bilderna på riktigt.

Du måste vara medlem för att kommentera på forumet

Registrera dig

Registrera ett medlemskap. Lätt gjort...!

Registrera dig på forumet

Logga in

Har du redan ett medlemskap? Logga in här.

Logga in nu
Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...