Jump to content



Om denna klubb

Världens mitt definieras i denna tråd inte enkom som Kina (mittens rike) utan innefattar även länderna i Sydostasien. En stor region med hög tillväxt och där det händer mycket, hela tiden. Världens nya maktcentrum, eller nya mitt om man så vill. Är vi inte där än så är vi i alla fall bra nära.
  1. Vad är nytt i denna grupp
  2. 3 små rätter var lunch läget. 4 små rätter, då var det på kvällen.
  3. Nä. Fyra små rätter innehöll bara mat. Ingen glass.
  4. Fanns/finns 3 Alt 4 små, skillnaden är med/utan banan och glass.
  5. Tror inte jag hinner före. Däremot tror jag att jag har sett friterad banan i Kina (utan glass) men det kan även vara inbillning. Hong Kong som en del av kvasi-kina kanske har. Kan nämna helt ovidkommande skvaller, Kina flyttar sin kisel produktion till inhemska fabriker från TSMC i Taiwan. läs: man kan ju inte bomba ett land där man själv har viktig produktion, så det åtgärdas nu.
  6. Hej! Cecil hade 4 små rätter, det hade även Peking på allegatan. 4 små rätter fanns ju på varenda Kinakrog i Borås, om jag minns rätt!
  7. På förekommen anledning. Den här tråden är lite av relik från förr, eftersom det är en "grupp". Det är dock en öppen grupp, så alla kan läsa och alla får vara med. För att kunna kommentera i tråden tror jag man måste gå med i gruppen först, vilket är endast en knapptryckning. "Gå med i grupp" ska det stå tror jag.
  8. Du kan ha rätt där, kanske var det fyra små rätter även i Borås. Undrar om @thomas001 kan minnas vad Cecil hade på menyn. Fanns det inte en stor krog på Allégatan också som hette Peking?
  9. Jag åt friterad banan med glass i Jomtien för ca en månad sen... Supergott. Åsså undrar jag @spooncreek hade ni tre små rätter? I vår stad var det fyra små rätter. Och biff med bambuskott var en favorit...
  10. Jag är gammal nog för att minnas en tid när varje stad hade en kinakrog, men inte ett endaste thaihak. Friterad banan med glass hörde ärligt talat aldrig till favoriterna, men vållullar och tre små rätter var riktigt gott. Erfarenheterna av den autentiska kinesiska maten vid första besöket i Kina för +20 år sedan var en obehaglig överraskning, även om jag var tillräckligt påläst innan för att inte räkna med att kunna beställa mina tre små rätter :-). Numer har jag lärt mig uppskatta en del av det enormt omfattande kinesiska köket, som ju egentligen är flera olika beroende på provins. Sichuan vinner, särskilt för deras hot pot. I Beijing har jag blivit bjuden på pekinganka mer gånger än jag orkar räkna, och är fortfarande inte impad. All konstig seafood i till exempel Guangdong kan fortfarande ge mig lätta mardrömmar. Listan på äcklig kinesisk mat kan göras lång om man är på det humöret. Däremot är det alltid nära till närmsta McDonalds, vilket varit räddningen många gånger. 😎 TGF var väl där tidigt med vill jag minnas.
  11. Jag har ett flyg bokat till Guangzhou i slutet av juli, ett par dagar efter jag kommit tillbaka från Europa, så jag kan göra ett försök. Jag har aldrig sett friterad banan med glass i Kina men jag tror ändå att Chat GPT är något på spåret, om det finns så är det förmodligen i Guangdong; finns inga skumma grejer de inte äter där. I Thailand har jag dock ätit friterad banan många gånger, finns alltid på lokala marknaden i byn, men inte med glass. Jag tycker den amerikanska/europeiska varianten av Kinamat kan vara rätt god även om den inte är mer lik autentisk kinesisk mat än vad Ramadan är lik Midsommarafton 😉
  12. Ramadan Det var som sagt mitt i fastemånaden Ramadan under min vecka i Irak. ChatGPT hade gett mig inte mindre än 9 punkter att tänka på: De stämde väl ganska väl med verkligheten. Det gick att äta och dricka på hotellet tror jag, men på grund av långa arbetsdagar var jag sällan där innan skymning i alla fall. För att vara på säkra sidan hade jag förberett mig genom att ta med ett gäng ”mama soup” samt lite annat götta att intaga på hotellrummet. Tydligen hade en soppa med "pork flavour" smugit sig in i mitt lager. Tänkte inte på det. Hotellrestaurangen hade dock helt ok basmat under kvällstid. Anställda på statliga och kommunala myndigheter jobbade bara mellan 9–13 under Ramadan fick jag lära mig, och mycket av affärer och restauranger var som sagt stängda under dagen, men i gengäld öppna rätt sent på kvällen. Stan levde upp efter mörkrets inbrott, vilket väl på sitt sätt var rätt kul. Alkohol? Såg ingen, frågade inte och drack ingen. Hade säkert varit möjligt, men svårt normalt sett även övriga månader än Ramadan. Sen lärde jag mig att Ramadan inte är ett tvång, vilket grusade ännu en av de fördomar man bär med sig. Min chaufför fastade inte, vilket var tur eftersom han körde bil med mig som passagerare 6–10 timmar per dag. Enligt honom var det rätt många som inte fastade, men som ändå respekterade Ramadan och andra fastande genom att inte äta och dricka offentligt. Det gjorde vi därmed inte. Jag led inte särskilt av det således, men har också förmågan att kunna gå en hel dag utan intagande av föda. Har både vänner och kollegor som blir irriterade på snudd till rabiata om lunchen blir en timme sen, och då är det väl värre. Liksom för majoriteten thailändare förstås som inte skulle få intaga vare sig nudelsoppa eller som tam på 12–15 timmar. The horror.
  13. Baghdad Lite förvånande funkade det med att söka visa on arrival vid ankomst till flygplatsen. Disken var dock i minsta laget, se bild nedan, och framförallt obemannad. Så där stod vi, 8-9 pers. av olika nationalitet och väntade..och väntade..Så småningom blev en amerikan-irakier lite irriterad och som ett resultat av hans lilla utbrott släntrade det fram en immigration officer ur någon gömma. Efter någon dryg timme var vi alla instämplade. Hade en chaufför som väntade, så under resan in till hotellet passade jag på att förhöra mig lite om hur (säkerhets) läget egentligen var nuförtiden. Rätt lugnt enligt honom, inga ISIS längre, men ganska mycket check-points med militär eller polis. Det skulle jag bli varse under kommande vecka, jag tappade fort räkningen på hur många ggr jag håvade fram passet för kontroll. Vid ankomst till hotellet var det och en säkerhetskontroll där bil och bagage genomsöktes med bombhund. En procedur som återupprepades var gång jag åkte in till hotellet. Hotellet ifråga, Baghdad Hotel, har varit utsatt för i alla fall en attack enligt Wikipedia, men det var 20 år sedan. Jag har haft en förmåga på slutet att hamna på gamla ”bedagade” hotell, och i den kategorin passade även Baghdad Hotel in, som öppnade 1958. De är dock oftast, bra, om än lite slitna. Så även denna gång. Bra bas således upprättad för kommande vecka.
  14. Jag har likt du aldrig någonsin ätit vare sig friterad banan med glass i Kina, inte heller biff med bambuskott. Men, jag är ju inte allvetande. I alla fall inte jämt. Däremot sägs ChatGPI vara det. Så jag ställde honom/henne mot väggen och frågade hur det låg egentligen med de friterade bananerna till att börja med: Jag tycker ChatGPI slirar lite på svaret under press. Mytomani eller den unga åldern som är orsak till det? Nästa gång i Guangdong, eller om @Nicholas eller jag hinner före, lär uppdraget vara att hitta inte bara friterad banan utan med glass till.
  15. Jag hade ett visst hopp om att få vållullar och friterad banan med vaniljglass å chokladsås på kinakrogen, men den var ju stängd.....
  16. Stackare! Inget Starbucks, inget Donken, ingen biltemakörv eller liknande. Vad har de för jävla matkultur...
  17. DOHA Som nygammal Qatar Airways resenär var det också första gången på Dohas Hamad International Airport, men det blev en kortare upplevelse än tänkt. Eftersom vi var sena möttes vi av en rätt rejäl kader av personal så fort vi kommit av planet. Fler än jag hade missad anslutning. I mitt fall som sagt lång tid till nästa anslutning så det fick bli en natt och dag i DOHA på Qatars bekostnad. Hyfsat smidigt ordnat med voucher för transport, hotell och mat. Instämplad i Doha blev man också utan problem. Hotellrummen helt ok med ”no frills” men med hyfsad utsikt. Nu var det Ramadan när jag var i Doha, så troligen lugnare än vanligt på dagarna och med de flest restauranger och caféer stängda dagtid. Letade efter ett Starbucks som skulle vara öppet, men gick bet på det. Inte ens kineserna hade öppet. Bra skyltat var det dock på stan Men, tiden att vara här var förstås under World Cup några månader tidigare. En del skyltar om det hängde fortfarande kvar. Annars lär man väl ändå imponeras av utvecklingen som skett här. Nedan från wikipedia, en del bilder från tidigt 1900-tal kontra nu. Befolkningsutvecklingen är i paritet med Sin Citys, men andelen expats än högre kan man ana, där de flesta är arbetare från Indien, Bangladesh, Pakistan, Filippinerna, Afrika etc. Utan dem skulle stan och dess rika överklass såklart inte kunna överleva. Sightseeingturen blev i alla fall rätt kort i ett Ramadantrött centrum. Åter på hotellet gick det alldeles utmärkt att äta lunch på sin voucher. Dock under skydd från fördragna tjocka gardiner. Det snabba intrycket om Doha: nytt, modernt, påkostat men rätt trist. Kanske något snäpp roligare efter mörkrets inbrott under Ramadan, men det fanns det inte tid att utforska. I stället åter mot flygplatsen och nästa destination. A 320 denna gång.
  18. Fan, jag slant på tangentbordet och köpte en enkel till HIV. Nu är det nog kört för min del...
  19. De säljer bara enkelbiljetter till NIV. För prisuppgift, kontakta en munk på närmast liggande tempel.
  20. Kan man boka en enkel? Pris?
  21. Dom där flygvärdinnorna hos viemtjet har jag inte sett till. Vilken linje jobbar dom?
  22. BKK-DOH - ? När det var dags att lämna Sin City igen hade det blivit nått meck med bokningen av flygbussen, det var inte alls samma komfort som från flygplatsen senast. Denna vända var det dags att flyga "Worlds best airline", Qatar Airways. Det gick hyfsat fort genom kontrollerna så innan flyg därmed loungehäng. På Miracle lounge är listpriset 1300 THB, men med rabatt som AIS Platinum member blev det 750 THB. Tur att man har någon nytta av höga telefonräkningar. 750 THB motsvarar väl ett Whopper Meal på BK och en flaska Chang efter det, så jag skulle säga rätt prisvärt. Inget upphetsande matutbud, men det finns några varmrätter typ "Chicken curry," "Pork with peppersauce". Ganska lika varje gång. En nudelstation förstås där de lagar mot beställning. Dumplings, mackor, kaffe, kaka, glass. Läskedrycker, öl & sprit av hyfsad standard. Sköna soffor, eluttag nära tillhands för all elektronik. Kan ändå sakna tiden som guldmedlem på Thai eftersom Star Alliance lounger, särskilt Singapore Airlines och EVA Air, är ett par snäpp bättre. Om flygresan kan man konstatera att det är lite bökigt med A380 när det är fullbokat, eftersom det är så många personer som ska av och på. Just denna gång innebar det att vi blev sena, och jag missade min anslutning i Doha. Nästan ett dygn till nästa flyg. Vad göra? Nytt loungehäng månne?
  23. SGN-BKK Flygplatsen i Ho Chi Minh City, Tan Son Nhat, har det lite kämpigt. Ante-covid har det varit, precis som på Arlanda och Suvarnabhumi för att nämna två andra, problem med långa köer. Tur därmed att man bygger en ny för en estimerad kostnad av 16 miljarder USD, som ska kunna hantera 100 miljoner passagerare om året.. I första fasen, som ska vara klar 2025, 25 miljoner passagerare per år. Ser fint ut på animerade bilder. https://centreforaviation.com/analysis/reports/construction-set-to-start-on-long-thanh-airport-vietnams-most-expensive-infrastructure-project-619251 Ingen tid för loungehäng efter allt köande, men en däremot lite filosoferande över en Tiger i flygplatsbaren på andra våning. Nya vietnamesiska flygbolag poppar också upp med jämna mellanrum. En av de mer ambitiösare satsningarna på senare tid är Bamboo Airways , som hade planer på att flyga från Europa, antingen från London Gatwick eller Frankfurt. De lider av ägarproblem (ursprungsägarna fastnade i en av Vietnams större korruptionsskandaler) men reder de upp det kan vi nog se Bamboo flyga från t.ex CPH i framtiden. Vietjet är numera inarbetat och stort även inrikes i Thailand. De är mitt förstaval på på rutter de flyger eftersom de utgår från Suvarnabhumi, vilket för mig är en väsentligt fördel gentemot att flyga från Don Mueang. Oftast billigare eller lika billigt som konkurrenten Airasia till exempel. Hur det går med Suvarnabhumi's utbyggnadsplaner vet jag inte riktigt, men nog skulle det behövas en ny terminal. Just denna dag flöt det dock smidigt hela vägen fram till flygbussen mot Sin City.
  24. Jag är ett stort fan av genuina kinesiska rätter; just de du nämner finns dock inte i Kina, vilket du säkert också vet. Blir en och annan burgare i baren under helgerna, mest för att jag är alldeles för lat för att lära mig kinesiska. Tveklöst är dock den kinesiska maten så mycket bättre. Kaffe är kineserna inget vidare på men jag har allt dragit mitt strå till stacken för kinesisk öl, två inlägg så sent som idag. Nej, du är allt bara en gammal neo-kolonist, typ Borås svar på Cecil Rhodes 😉
  25.  
Hem
Nytt
Logga in

Logga in



×
×
×
  • Skapa ny...